Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

@Horg
W parafii Parzno w latach 1879-1881 nie urodził się nikt o nazwisku Majewski

@Jacek
28/1888
parafia Grocholice
Walenty Męcikiewicz kawaler lat 22 syn jana i Katarzyny Krupickiej lub Krupnickiej urodzony w Zdzieszulicach, czasowo zamieszkały w Bełchatowie
Antonina Pilarczyk panna lat 26 córka Wojciecha i Marcjanny Wojciechowskiej urodzona w Zdzieszulicach

@włodzimiest
23/1906
Babczew
16 VI 1906
Andrzej Stanisław Łatkiewicz, lat 34, kawaler, inżynier, zmieszkały Łódź, urodzony Grabina Parafia Leszno, syn Teofila - nadlesniczego lasów rządowych i Emilii z Pochwalskich
Romualda Filipska lat 19 urodzona w Piotrkowie c. Karola i Lucyny ze Święckich, włascicieli folwarku Babczew.
Są alegata z tego roku, więc pewnie kopie metryk są w nich załączone

@Andrzej_Leśniewski
Przed 1885 rokiem nie znalazłem nikogo o tym nazwisko, kto urodziłby się z niezamężnej matki o imieniu Marianna. Byłu tylko jedno dziecko panieńskie - Franciszki, oraz kilkoro dzieci urodzonej w pełnej rodzinie, gdzie urodzenie zgłaszał ojciec, a matką była Marianna Leśnieska/Leśnioska.

@jakozak
Pani Jolu - niestety brak aktu urodzenia z 1907 roku w parafii Opoczno

@Tadeusz54
Jeśli chodzi o Kurowskich, znalazłem tylko rodzinę Tomasza i Antoniny Stępień, a nie Wróbel. Jesli to ta rodzina, to podam więcej szczegółów. Mieli sześcioro dzieci: Mariannę, Józefa, Franciszkę, Łucję, Rozalię i Jana.

Walenty Frukacz - 11 XI 1853 - 4 II 1920. był synem Kazimierza i Katarzyny Kołodziejczyk
Kazimierz był synem Józefa i Zofii Roczek, a Katarzyna Jana i Marianny Szczęsnej
Antonina Wojtania 6 I 1837 - 31 XII 1912 była córką Szczepana i Marianny Lis

pozdrawiam - tomek
kamil

Sympatyk

Post autor: kamil »

Witam Panie Tomku,

Dziś mam pytanie tylko do Pana:) Mam mały dylemat ponieważ potrzebuję treści przywileju wydanego przez Najjaśniejszego króla Stanisława Augusta Szczęśliwie Nam już niepanującego, który był wydany w Roku Pańskim 1767 w grodzie piotrkowskim. I tutaj moje pytanie do Pana, czy w archiwum państwowym w Piotrkowie można spodziewać się, że ten przywilej tam będzie?

Pozdrawiam,

Kamil Wiśniewski
Ostatnio zmieniony śr 19 maja 2010, 23:07 przez kamil, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek1973

Sympatyk

A spytam jutro.
Ale chodzi o oryginał dokumentu? Czy wystarczy treść z jakiejś kopii?
I czy na pewno chodzi o 1767? :mrgreen:

tomek
kamil

Sympatyk

Panie Tomku, wyjaśnię, to będzie bardziej zrozumiałe, dowiedziałem się, że mój przodek w tym właśnie roku otrzymał od króla wybraniectwo wraz z pewnym szlachcicem prawdopodobnie, mój przodek nazywał się Michał Wiśniewski i w książkach jest podane, że otrzymał je 21 grudnia 1767 roku w Warszawie, a został oblatowany 16 kwietnia 1768 roku w Piotrkowie, co do dokumentu to puki co na razie zależy mi tylko na jego treści, oczywiście jeżeli tak owy jest, a później zobaczymy:)

Kamil
Tomek1973

Sympatyk

Problem polega na tym, że Zygmunt August zmarł dobre 200 lat wcześniej...
Ale jeśli chodzi o Stanisława Augusta Poniatowskiego, to oczywiście spytam.

tomek
Ostatnio zmieniony śr 19 maja 2010, 23:12 przez Tomek1973, łącznie zmieniany 1 raz.
kamil

Sympatyk

jak Pan widzi problemu już nie ma:)

Kamil
kamil

Sympatyk

I jeśli by coś było to bardzo byłbym wdzięczny Panu za podanie mi tego co dotyczy Michała Wiśniewskiego

pozdrawiam,

Kamil
AB_60

Post autor: AB_60 »

Witam panie Tomku, mam prośbę.
Poszukuję informacji o Bieda Aleksy wieś Zielęcin parafia Rząśnia.
Jedyne informacje jakie posiadam to:
- żona Aleksego to Marianna (nie znam nazwiska rodowego, które również poszukuje)
Dzieci Aleksego Bieda i Marianny to:
- Tomasz Bieda - urodzony w 1791r
- Walent Bieda urodzony 1783r lub 1780r. Walenty miał dwie żony
Pierwsza to Salomea (nie znam nazwiska rodowego) zmarła 15.01.1811 wieś Zielecin parafia Rząśnia.
Druga to Marianna Maślik (o niej mam juz wszystkie dane)
Bedę wdzięczny z wszelka pomoc.
Pozdrawiam
Andrzej
Tomek1973

Sympatyk

Ale w Piotrkowie nie ma przecież żadnych dokumentów metrykalnych z XVIII wieku. Proszę szukać w Archiwum Archidiecezjalnym albo w parafii lub ewentualnie zamówić mikrofilm u Mormonów.

tomek
AB_60

Post autor: AB_60 »

Dziekuję Panie Tomku za szybką odpowiedź.
Andrzej
Anna_Wojciechowska

Sympatyk

Post autor: Anna_Wojciechowska »

AB_60 pisze: Poszukuję informacji o Bieda Aleksy wieś Zielęcin parafia Rząśnia.
Jedyne informacje jakie posiadam to:
- żona Aleksego to Marianna (nie znam nazwiska rodowego, które również poszukuje)
Dzieci Aleksego Bieda i Marianny to:
- Tomasz Bieda - urodzony w 1791r
- Walent Bieda urodzony 1783r lub 1780r. Walenty miał dwie żony
Pierwsza to Salomea (nie znam nazwiska rodowego) zmarła 15.01.1811 wieś Zielecin parafia Rząśnia.
Druga to Marianna Maślik (o niej mam juz wszystkie dane)
Bedę wdzięczny z wszelka pomoc.
Pozdrawiam
Andrzej
Andrzeju! Obiecałam, że sprawdzę Ci te dane jeśli tylko będę miała dostęp do tych lat. Cierpliwości :wink:

Pozdrawiam
anka
Awatar użytkownika
MMar

Sympatyk
Ekspert

Post autor: MMar »

Drogi Panie Tomku.
Czy mógłby Pan sprawdzić, czy istnieje jeszcze wies Kazań w gm Czerniewice lub Czerniewiec koło Tomaszowa Mazowieckiego. Nie moge znależc tej wsi w zadnym spisie. Tam w 14 lipca 1878 urodził sie Jan Władysław Tarkowski z ojca Sebastiana i matki Franciszki z d. Kasztelan.
Czy mozna ustalic, czym sie zajmował Sebastian Tarkowski,czy posiadał gospodarstwo, majatek lub wykonywał inny zawód
Pozdrawiam Marzanna
Tomek1973

Sympatyk

Pani Marzanno,
- urodził się w granicach przedwojennej gminy Czerniewice?
- urodził się w granicach przedwojennej parafii Czerniewice?

tomek
kamil

Sympatyk

Witam Panie Tomku,

Panie Tomku jestem ciekaw czy coś Pan może znalazł w sprawie przywileju z 1767 dla Michała Wiśniewskiego?

Pozdrawiam,

Kamil
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: dominikk »

Pani Marzanno,
mieszkam w gm. Czerniewice i miejscowość, która Panią interesuję nazywała się Kazanów, nie Kazań. Obecnie nie istnieje a jej terytorium wchodzi w skład miejscowości Wielka Wola. Spotykałem ją jeszcze w aktach kilka lat przed II wojną światową. Jak napisał Pan Tomek jest to parafia Czerniewice.
Pozdrawiam
Dominik
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”