Pochodzenie nazwisk (cz.1) [*dzielone]
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
żelasko_andrzej
Witam Panią serdecznie. Przeszukałem wszystkie posty, ale albo przegapiłem albo nie było "moich" nazwisk. Czy mógłbym prosić o wyjaśnienie pochodzenia nazwisk: Żelasko, Piechowicz, Karwala, Pawlik? Z góry dziękuję. Aha, i jescze snobistyczne pytanie - czy Martinez de Żelasko właściciel majątku Żelaskowice może mieć coś wspólnego z chłopami o nazwisku Żelasko mieszkających na sądeczyźnie?
- Ewa_Szczodruch

Witaj Andrzeju
Karwala 1789- w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego karw ‘wół ,zwłaszcza stary, leniwy’; też ‘leniwy człowiek’; od staropolskiego karwa ‘krowa’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
c. d. n.
Karwala 1789- w grupie nazwisk pochodzących od staropolskiego karw ‘wół ,zwłaszcza stary, leniwy’; też ‘leniwy człowiek’; od staropolskiego karwa ‘krowa’.
Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
c. d. n.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch

ciąg dalszy dla Andrzeja:
Pawlik 1212 – od imienia Paweł, notowanego w Polsce od XII wieku, pochodzenia łacińskiego od paulus ‘mały’.
Piechowicz 1657 - w grupie nazwisk pochodzących od imion na Pie- typu Pietr, Pielgrzym.
Żelasko (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od żelazo ‘metal ciężki’; żelazko ‘przedmiot z żelaza; narzędzie do prasowania’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
Pawlik 1212 – od imienia Paweł, notowanego w Polsce od XII wieku, pochodzenia łacińskiego od paulus ‘mały’.
Piechowicz 1657 - w grupie nazwisk pochodzących od imion na Pie- typu Pietr, Pielgrzym.
Żelasko (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od żelazo ‘metal ciężki’; żelazko ‘przedmiot z żelaza; narzędzie do prasowania’.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo Naukowe DWN, Kraków 2001
-
żelasko_andrzej
Bardzo, bardzo dziękuję za szybką odpowiedź zwłaszcza, że "wolna sobota". Pani Ewo, szukając w internecie znalazłem szczątkową informację - Nazwisko Zelasko - jako Zelazko odnotowane juz w 1398 roku, pochodzi od slowa zelazko = przedmiot z zelaza. Tak nazywano takze male kowadelko... - i tu brak dalszego ciągu, a żałość okrutna, bo gdzie szukać tej informacji o źródłąch tej informacji?. Przyznam się szczerze, że myślałem początkowo, że nazwisko jest nowe pochądzące od przyrządu do prasowania, ale 1398 robi wrażenie. I jak każdy Polak "daj kurze grzędę.." ośmielam się prosić o pomoc w nazwiskach "drugiej" strony - Chełmecka (cki), Biskup, Potoczek. Miłego wieczoru i głębokie ukłony.
- Ewa_Szczodruch

Witaj Andrzeju
Biskup1371 - od biskup.
Chełmecki (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od nazwy miejscowej Chełmiec (nowosądeckie, gmina Chełmiec).
c. d. n.
Biskup1371 - od biskup.
Chełmecki (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od nazwy miejscowej Chełmiec (nowosądeckie, gmina Chełmiec).
c. d. n.
- Ewa_Szczodruch

Potoczek 1560 - w grupie nazwisk pochodzących od potok ‘wartki nurt wody płynącej kamienistym korytem’, też od nazwy miejscowej Potok; od potoczek.
Andrzeju, wczoraj podałam Ci etymologię nazwiska, o którą prosiłeś. W słowniku prof. Rymuta występują też inne formy nazwiska, między innymi: Żelazko 1398, Zelazko (bez daty źródłowej), Zelasko (bez daty źródłowej) - o etymologii takiej, jak podałam dla Twego nazwiska. Niestety, o informacja o kowadełku jest nie potwierdzona. Tylko w moim źródle, oczywiście. To, co znalazłam, podaję gwoli sprostowania.
Potoczek 1560 - w grupie nazwisk pochodzących od potok ‘wartki nurt wody płynącej kamienistym korytem’, też od nazwy miejscowej Potok; od potoczek.
Andrzeju, wczoraj podałam Ci etymologię nazwiska, o którą prosiłeś. W słowniku prof. Rymuta występują też inne formy nazwiska, między innymi: Żelazko 1398, Zelazko (bez daty źródłowej), Zelasko (bez daty źródłowej) - o etymologii takiej, jak podałam dla Twego nazwiska. Niestety, o informacja o kowadełku jest nie potwierdzona. Tylko w moim źródle, oczywiście. To, co znalazłam, podaję gwoli sprostowania.
-
żelasko_andrzej
Ach ten komputer. Pisałem wiadomość do Ciebie i przepadło przy wysyłaniu. A więc raz jeszcze. Dziękuję za expres wiadomości. Moje zainteresowanie to uświadomienie przemijania, i chęć pozostawienia dzieciakom informacji o przodkach. Źródłą państwowe są ograniczone, jedyna nadzieja to księgi parafialne no i Ty. Co do wymienionego wcześniej Martineza - znalazłem taką informację o Dworze w Żelazkowie Wymieniany po raz pierwszy w dokumencie z 1348 r. jako własność Marcina, mieszczanina kaliskiego (Martinus de Żelaskowo). To tak dla innych Żelasków - może ta informacja ich zaciekawi. A ja ośmielam się prosić Ciebie jeszcze o naziska: Pasiut, Świechowska, Pachociński, Czarnecka, Musiał.
Milutkiej Niedzieli Ewo, tak ciepłej jak w nowosądeckim.
Milutkiej Niedzieli Ewo, tak ciepłej jak w nowosądeckim.
- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

Musiał 1548 - w grupie nazwisk pochodzących od musieć, muszka, też od niemieckich nazw osobowych Mus, Musch, te od Moyses.
Pachociński (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imion na Pa-, typu Paweł, Pakosław; od pacha, pachać ‘czynić, działać’.
c. d. n.
Musiał 1548 - w grupie nazwisk pochodzących od musieć, muszka, też od niemieckich nazw osobowych Mus, Musch, te od Moyses.
Pachociński (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imion na Pa-, typu Paweł, Pakosław; od pacha, pachać ‘czynić, działać’.
c. d. n.
- Ewa_Szczodruch

Pasiut 1543- w grupie nazwisk pochodzących od pas, pasować, paść.
Świechowski (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imion złozonych typu Świerad, Świesław.
Pasiut 1543- w grupie nazwisk pochodzących od pas, pasować, paść.
Świechowski (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imion złozonych typu Świerad, Świesław.
-
żelasko_andrzej
-
Gicala_Michał