Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Tadeusz54

Post autor: Tadeusz54 »

Witam Panie Tomku,
dziękuję bardzo za znalezione dane. Jeśli chodzi o Kurowskich, tak jest to ta rodzina, czy mógłby Pan podać daty urodzin, ślubu oraz śmierci Tomasza Kurowskiego, Antoniny Stępień i takie same dane dotyczące ich dzieci?
Co do informacji o Frukaczach, z archwium gminy Kleszczów posiadam inne dane, tzn. Walenty Frukacz urodzony 16.01.1867 r. Wola Grzymalina, zmarły 04.09.1957 r. oraz Antonina Frukacz z domu Wojtania urodzona 20.03.1875 r. Nowe Gałkowice, zmarła 23.08.1953 r. Wola Grzymalina. Rozbieżność danych może wynikać z faktu, iż w Woli Grzymalinej mieszkało kilka rodzin Frukaczy. Jeśli byłaby możliwość, prosiłbym także o dane dotyczące daty ślubu oraz dane o rodzicach Walentego oraz Antoniny.
Z góry dziękuje i pozdrawiam,
Tadeusz
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Ponawiam post z poprzedniej strony, bo chyba leniuszkom nie bardzo chce się zaglądać...
@Horg
W parafii Parzno w latach 1879-1881 nie urodził się nikt o nazwisku Majewski

@Jacek

28/1888
parafia Grocholice
Walenty Męcikiewicz kawaler lat 22 syn jana i Katarzyny Krupickiej lub Krupnickiej urodzony w Zdzieszulicach, czasowo zamieszkały w Bełchatowie
Antonina Pilarczyk panna lat 26 córka Wojciecha i Marcjanny Wojciechowskiej urodzona w Zdzieszulicach

@włodzimiest
23/1906
Babczew
16 VI 1906
Andrzej Stanisław Łatkiewicz, lat 34, kawaler, inżynier, zmieszkały Łódź, urodzony Grabina Parafia Leszno, syn Teofila - nadlesniczego lasów rządowych i Emilii z Pochwalskich
Romualda Filipska lat 19 urodzona w Piotrkowie c. Karola i Lucyny ze Święckich, włascicieli folwarku Babczew.
Są alegata z tego roku, więc pewnie kopie metryk są w nich załączone

@Andrzej_Leśniewski
Przed 1885 rokiem nie znalazłem nikogo o tym nazwisko, kto urodziłby się z niezamężnej matki o imieniu Marianna. Byłu tylko jedno dziecko panieńskie - Franciszki, oraz kilkoro dzieci urodzonej w pełnej rodzinie, gdzie urodzenie zgłaszał ojciec, a matką była Marianna Leśnieska/Leśnioska.

@jakozak
Pani Jolu - niestety brak aktu urodzenia z 1907 roku w parafii Opoczno

Reszta osób dostanie odpowiedzi w poniedziałek
tomek
Tomek1973

Sympatyk

@Tadeusz
Panie Tadeuszu, bardzo przepraszam za pomyłkę w datach, otóż:
- daty urodzenia Walentego i Antoniny, które pan ma, są prawidłowe
- 6 I 1837 - 31 XII 1912 dane dotyczą Kazimierza Frukacza, ojca Walentego
- 11 XI 1853 - 4 II 1920 dane dotyczą Katarzyny Kołodziejczyk, matki Walentego
- Kazimierz Frukacz był synem Józefa i Zofii Roczek, a Katarzyna Kołodziejczyk Jana i Marianny Szczęsnej
- Antonina Wojtania była córką Szczepana i Marianny Lis
Po prostu wpisałem daty przy niewłaściwych osobach.

Kurowscy
Tomasz Kurowski s. Wojciecha i Antoniny Misiak 5 XII 1853 - 22 IV 1922
Antonina Stępień c. Rafała i Łucji Wróblewskiej 10 IV 1852 - 30 IX 1922
Ich dzieci:
Marianna - 12 XI 1877 - w roku 1923 lub 1922 wyszła za mąż za Stanisława Andrzejczaka z gminy Staw
Józef - 28 III 1879
Franciszka - nie mam danych, ale była trzecia w kolejności - zmarła 10 I 1896
Łucja - 25 XI 1886
Rozalia - 22 VII 1889
Jan - 21 XI 1892
Jan miał dwie żony i dzieci z tych małżeństw:
1. - Józefa Krzywańska 1885 - 1923; dzieci: - Marianna 26 XII 1912; - Władysława 1 X 1919; - Józef 16 III 1922
2. Waleria Dworzyńska 15 V 1902; dzieci: - Ignacy Adam 25 XI 1925; - Leokadia 3 X 1927; /być może były kolejne/

Być może uda się znaleźć te śluby, o które pan pyta, ale musi pan jeszcze poczekać. Jak będę miał czas, to podam też dokładną datę urodzenia Franciszki.

tomek
Ostatnio zmieniony pt 21 maja 2010, 18:44 przez Tomek1973, łącznie zmieniany 2 razy.
Tomek1973

Sympatyk

@Marzanna
proszę zajrzeć na poprzednią stronę wątku.
Nie wiem, jak bardzo jest pani biegła w poszukiwaniach w archiwach państwowych i kościelnych, ale gdyby potrzebowała pani jakiegoś modus operandi w kwestii akt z parafii Czerniewice, to chętnie z panem Dominikiem pomożemy.

@kamil
Ów dokument nie zachował się w zbiorach AP - ani oryginał, ani kopia. W poniedziałek podam, gdzie ewentualnie możnaby go znaleźć.

tomek
Tadeusz54

Post autor: Tadeusz54 »

Panie Tomku, bardzo dziękuję za dane i oczywiście poczekam na kolejne,
pozdrawiam Tadeusz
kamil

Sympatyk

Post autor: kamil »

Dziękuję Panie Tomku za sprawdzenie i i za zaangażowanie w moją sprawę,

jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam,

Kamil
Awatar użytkownika
MMar

Sympatyk
Ekspert

Post autor: MMar »

Witaj Dominiku
dziekuje za odpowiedz.
Marzanna :k: :P
Awatar użytkownika
MMar

Sympatyk
Ekspert

Witaj Tomku.
Posiadam ksero karty meldunkowej, w której jest wpis. Jan Władysław Tarkowski ur. 14 lipca 1878 wies Kazań gm Czerniewice karta meldunkowa jest na pewno z przed 1932 r. Trudno mi powiedziec w granicach jakiej jednostki administracyjnej była wieś Kazań ( tak podaje karta) w latach 30 XX wieku. Jan Tarkowski umarł w 1932 r. Przy okazji chcialabym sprawdzic czy mial braci.
Marzanna :?:
Tomek1973

Sympatyk

@Marzanna
Po pierwsze - musi pani przejrzeć akta stanu cywilnego czyli metryki. Księgi metrykalne sporządzane były w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach. Jeden komplet ksiąg powinien być w archiwach państwowych, drugi - w archiwach kościelnych.
Pod tym linkiem:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... rch=szukaj
jest wykaz metrykaliów z parafii Czerniewice znajdujących się w archiwach państwowych.
O drugi komplet ksiąg proszę pytać bezpośrednio w parafii /a może pan Dominik będzie wiedział gdzie ich szukać/
Po drugie - informacji o rodzinie może dostarczyć zespół "akta gminy Czerniewice" przechowywany w tomaszowskim AP. Być może zachowały się księgi ludności stałej lub też inne dokumenty mogące pomóc w poszukiwaniach.
Spotkałem już kiedyś osobę szukającą tego samego nazwiska co pani. Trop urywał się pod koniec XVIII w jednej z miejscowości w okolicach Łodzi /dziś już nie pamiętam gdzie/.

tomek :!:
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: dominikk »

Pani Marzanno,
księgi metrykalne z par. Czerniewice są w AP Piotrków Tryb., oddział Tomaszów Mazowiecki, jednak nie ma rocznika 1878 (urodzenia). Na parafii były kompletne księgii urodzeń, małżeństw i zgonów od 1796 r., ale teraz są w AD w Łowiczu i trudno coś uzyskać z tego archiwum. W USC Czerniewice są jakieś resztki akt przed 1900 r., ale nie wiem dokładnie co. W poniedziałek będe w Czerniewicach, więc postaram się to sprawdzić. Może interesuję Panią cos jescze, rodzice Pani przodka, może zmarli w par. Czerniewice?
Pozdrawiam
Dominik
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Panie Tomku i Pani Marzanno,
nie zachowały się żadne księgii ludności z gm Czerniewice. Jedyne księgi ludności z lat 50 XX wieku są w archiwum zakładowym Urzedu gminy Czerniewice.
Pozdrawiam
Dominik
Tomek1973

Sympatyk

@dominikk
Mam do pana pytanie.
W tomaszowkim AP jest zespół numer 103 - Zbiór ksiąg ewidencji ludności z terenu powiatu brzezińskiego. Jest też zespół numer 207 - Zbiór ksiąg ewidencji ludności z terenu powiatu opoczyńskiego. Ale dla gmin powiatu rawsko - mazowieckiego (Budziszewice, Czerniewice, Góra, Inowłódz Lubochnia, Rzeczyca, Żelechlin), analogiczny zespół zawierający księgi ludności nie został wydzielony.
Czy orientuje się pan czy księgi ludności z tych gmin są w tomaszowskim AP? A może w Rawie?

pozdrawiam - tomek
Awatar użytkownika
MMar

Sympatyk
Ekspert

Witajcie Piotrze i Dominiku

Powinnam napisac troche wiecej na temat moich poszukiwań.
Jan Władysław Tarkowski jest ojcem Romana, Mariana i Władysława. Roman , Marian byli hubalczykami. Marian Tarkowski ps" Trojan" był dowódcą oddziału partyzanckiego. Roman, Władysław i ich matka trafili do Oswięcimia w 1942 - była wsypa. Marian zginął, Władysław i jego matka zostali w Oświęcimiu. Z rodziny przeżył Roman, więzień trzech obozów koncentracyjnych. Zmarł 1957 r. Roman był moim dziadkiem. :roll:

Dominiku jestem przekonana,ze Jan posiadał rodzeństwo i na pewno któreś z nich zostało w wsi. Zostali zapewne pochowani w Kazanowie lub Czerniewicach, moze w aktach zgonów bedą informacje. Jan Tarkowski zmarł w Tomaszowie Mazowieckim. :?:
Awatar użytkownika
dominikk

Członek PTG
Nowicjusz

Panie Tomku,
księgiiludności z gm. Czerniewice poszukiwałem jakiś czas temu i dobrze nie pamiętam wszystkich wiadomości jakie uzyskałem na ten temat. Udało mi sie ustalić, że nie zachowały się. Z tego co wiem zespoły 103 i 207 istnieją, ale gdy się do nich sięgnie jest informacja, że księgii ludności z tych zespołów zostały przeniesione do akt gmin w których się znajdowały. Gdy będe w Tomaszowie dokładnie się jescze upewnię i poinformuję Pana. A jeżeli chodzi o Rawę to tam już nie ma archiwum od kilku lat. Cała jego zawartość została przeniesiona do Grodziska Mazowieckiego, które to archiwum dopiero zaczynam sprawdzać.
Pozdrawiam
Dominik
Awatar użytkownika
MMar

Sympatyk
Ekspert

W karcie meldunkowej z archiwum w Tomaszowie Mazowieckim jest data urodzin i miejsce. Chciałam sie dowiedzieć czy Jan Tarkowski miał rodzeństwo i czym sie zajmował ( rolnik, właściel majatku, a moze czyms innym)
Marzanna :roll:
Zablokowany

Wróć do „Pomoc w Archiwum”