Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Plewiński_Rafał

Re: Prośba o pomoc w odszyfrowaniu munduru/rodzaju wojska

Post autor: Plewiński_Rafał »

Cyt.: "Byłbym wdzięczny za pomoc w rozszyfrowaniu rodzaju wojsk, stopnia wojskowego pradziadka.
Wiem, że to mundur armii carskiej, wiem też że pradziadek mieszkał w okolicach Kazimierza Dolnego. Tyle wiem..."

Ważną informacją, a to może jeszcze uda się ustalić, jest miejsce, w którym pradziadek pełnił służbę - jak się wydaje nie jest to żaden z pułków lejb-gwardii, które miały dość charakterystyczne mundury. Inne pułki mogły się różnić kolorem wypustek i pagonów, ale tego na czarno-białej fotografii nie zobaczymy.
Kolejna ważna rzecz - w jakich latach pradziadek służył w armii carskiej?
Rydwan

Prośba o identyfikację munduru

Post autor: Rydwan »

Proszę o identyfikację munduru na zdjęciu. Nie zachowały się żadne inne dokumenty pobytu w wojsku. Z góry dziękuję.

http://www.fotosik.pl/zdjecie/f5d6b541047d90e6
Andrzej63

Sympatyk

Prośba o identyfikację munduru

Post autor: Andrzej63 »

Witam
Jest to mundur kawalerii lub altylerii konnej używany w latach 1917 - 1920
Do listopada 1918 noszony w Polskiej Sile Zbrojnej a po odzyskaniu niepodległości w Wojsku Polskim
Pozdrawiam Andrzej
Rydwan

Re: Prośba o identyfikację munduru

Andrzej63 pisze:Witam
Jest to mundur kawalerii lub altylerii konnej używany w latach 1917 - 1920
Do listopada 1918 noszony w Polskiej Sile Zbrojnej a po odzyskaniu niepodległości w Wojsku Polskim
Pozdrawiam Andrzej
Dziękuję. Czy mozna się dowiedzieć coś więcej? Który pułk, co oznacza sznur naramienny z pomponami, jaki stopień lub co oznacza chwost przy szabli?
Andrzej63

Sympatyk

Post autor: Andrzej63 »

Czarno - białe zdjęcie nie pozwala zidentyfikować pułku . Wygląd munduru wskazuje że nie jest to pułk z Wojsk Wielkopolskich ani z "błękitnej armii ' gen Hallera . Żolnierz ten nie jest oficerem . Sznury i chwost są nawiązaniem do tradycji ułańskich Księstwa Warszawskiego , nosili je szeregowcy i oficerowie .
Pozdrawiam
Rydwan

Dziękuję.
szyszan

Sympatyk

Post autor: szyszan »

Pradziadek żył w latach 1883-1951, więc hipotetycznie mógł służyć w armii między 1901 a 1917 r.
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam, może tak od drugiej strony, jeśli pradziad poszedł do wojska carskiego z poboru ( ochotnik już od 19 lat ), czyli od 21 lat i tu na zdjęciu mając trzy belki na naramienniku, ma służby może z 5 lat, bo mi wygląda że ma około 25 lat życia. A służyli różnie, 6 lat, 15 lat i 25 lat ( jak mój pradziad poszedł na ochotnika ), czyli w tym wypadku jest tak ; 21 lat ma w roku 1904 + 5 lat służby, to mamy rok 1909 i już po wojnie japońskiej, tak bym po swojemu to obliczył, pozdrawiam - Julian
Lombarski_Jacek

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Lombarski_Jacek »

Zapraszam na stronę http://www.bialapodlaska.myoptimus.com/ ... 1900-1917/
Jest to co prawda Biała Podlaska, ale okres i mundur ten sam.
margit

Sympatyk
Ekspert

Jaki to mundur?

Post autor: margit »

Dobry wieczór,

Może ktoś zidentyfikuje co to za mundur.

https://www.flickr.com/cameraroll
Pozdrawiam, Margit
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Jaki to mundur?

Post autor: matix123 »

Witam.

Margit, link który podałaś nie działa. Spróbuj jeszcze raz. To zobaczymy co da się zrobić :)

Agnieszka, żołnierz przedstawiony na zdjęciu to nikt inny jak Kadet 1 Korpusu Kadetów z Lwowa. Więcej nie jestem w stanie powiedzieć. Sprawdź proszę gdzie zdjęcie zostało wykonane, na skanie jest widoczna sucha pieczęć zakładu fotograficznego, niestety nie jestem w stanie odczytać jego nazwy.

Pozdrawiam.
Mateusz
margit

Sympatyk
Ekspert

Jaki to mundur?

Mama nadzieję, że teraz będzie działać.

https://www.flickr.com/photos/132862614 ... res/P19pRw
Pozdrawiam, Margit
jacekp

Sympatyk

Post autor: jacekp »

Dzień Dobry.
Bardzo proszę o pomoc w zdobyciu informacji o moim dziadku. Dziadek tuż przed wojną był w wojsku ale z jakiegoś powodu został z niego zwolniony.
Z informacji uzyskanej w CAW wynika, że aby uzyskać jakieś informacje trzeba znać jednostkę wojskową w której służyła dana osoba. Może na podstawie zdjęcia uda się uzyskać taką informację.
Dziadek jest na zdjęciu poniżej pierwszy z prawej.
http://andrzejkowicz.zgierz.eu/indexf5_01.html

I jeszcze jedno zdjęcie innej osoby. Może też uda się coś o niej dowiedzieć:
http://andrzejkowicz.zgierz.eu/indexf5_03.html

Dziękuję i pozdrawiam
J a c e k P i e t r z a k
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: matix123 »

Witam,

Margit, zdjęcie bardzo ciekawe. Mundur wz. 36, Pas dwubolcowy podoficerów. Na naramienniku nie widać oznaczeń stopnia, ale oficerki i pistolet krótki w kaburze wskazuje na kogoś więcej niż szeregowego. Ale ciekawy szczegół na tym zdjęciu to bryczesy, spodnie kawaleryjskie. Z tego co mi wiadomo furażerki również noszono w pułkach kawalerii. Czyli najwidoczniej kawalerzysta. Na furażerkach widać dwie poziome kreski, czyżby kapral. Ale równie dobrze może to być proporczyk któregoś z pułku kawalerii. Jednakże są słabo widoczne, dlatego ciężko coś powiedzieć dokładnie. Pozostaje również naszywka na rękawie, niestety nie wiem co to za naszywka. Może ktoś z forum pomoże ??

Jacek, sprawa bardzo ciekawa z Twoim pradziadkiem. O umundurowaniu Twojego pradziadka powiem tyle, mundur wz. 19. rogatywka wz. 35. Stopień plutonowego z oznaczeniem stopnia stosowanym w latach 1925 - 1939. Z pewnością żołnierz piechoty.
Widoczne są również liczne baretki. Niestety nie widoczne są ich barwy stąd też ustalenie jakie odznaczenia posiadał jest bardzo trudne. Zdjęcie zostało wykonane po 1935 r. Mundury z przed reformy niejednokrotnie donaszano aż do wybuchu II wojny światowej. Ale zdziwił mnie odpis jaki odstałeś z CAW, że potrzebują nazwę jednostki wojskowej. Sam kilka razy pisałem do CAW za zapytaniem o służbę wojskową członków rodziny. Kilka razy otrzymywałem informację, że nic nie ma. Możliwe, ponieważ członkowie mojej rodziny byli zwykłymi szeregowcami i odbywali tylko Zasadniczą Służbę Wojskową. Ale za każdym razem otrzymywałem odpowiedź, że sprawdzono dane mojego przodka w listach odznaczonych. Twój dziadek był odznaczony, dlatego coś musi być. Nie zależnie od tego w jakiej jednostce służył. Możesz również sam poszukać w listach odznaczonych po wojnie Polsko - Bolszewickiej. Bo taka ilość odznaczeń u Twojego dziadka w czasie służby w okresie pokoju jest raczej niemożliwe. Dlatego jego udział w wojnie w 1920 r. byłby nieunikniony. Również poszukaj informacji o Próżańskiej Komendzie Uzupełnień. Być może Twój dziadek miał tam jakieś stanowisko.

Co do drugiego zdjęcia, to jest na nim, Sierżant Wojska Polskiego II RP, Mundur wz. 19. Oznaczenie stopnia wojskowego stosowane w latach 1925 - 1938. Najpewniej żołnierz Piechoty. Być może znajomy Twojego dziadka z okresu służby w PKU.

Pozdrawiam.
Mateusz.
margit

Sympatyk
Ekspert

Witam,

Bardzo dziękuję. :D
Pozdrawiam, Margit
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”