Pochodzenie nazwisk (cz.1)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Nazwisko Rakocki i Bandurski
Witam,
czy mógłbym sie fowiedzieć co oznaczaja nazwiska Rakocki i Bandurski, szukam juz od pewnego czasu w necie ale nic nie moge znaleść, chyab to sa bardzo mało popularne naziwska.
Jakby to mogło pomóc to pochodze z północnego mazowsza.
Z góry dziękuję za pomoc
Łukasz
czy mógłbym sie fowiedzieć co oznaczaja nazwiska Rakocki i Bandurski, szukam juz od pewnego czasu w necie ale nic nie moge znaleść, chyab to sa bardzo mało popularne naziwska.
Jakby to mogło pomóc to pochodze z północnego mazowsza.
Z góry dziękuję za pomoc
Łukasz
- Grochowicki_Andrzej

Witam wszystkich Bergandy"ch serdecznie,
przodkowie tej rodziny pochodzić mają z Hiszpanii, ale wówczas [był to prawdopodobnie X wiek!] nie używano nazwisk. Natomiast nazwisko Bergandy może rzeczywiście pochodzić od francuskiej Burgundii [w modyfikowanej przez lata formie], gdy protoplasta rodu [Hiszpan] ożenił się z panną pochodzącą z Burgundii.
Jednak ta sprawa do końca nie jest jeszcze wyjaśniona.
Nazwiska nie odmieniam przez przypadki. Pozwoliłem sobie jedynie w nawiasie podać inną formę, może nieprawidłową, ale nie oficjalną
.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Andrzej-Maciej
przodkowie tej rodziny pochodzić mają z Hiszpanii, ale wówczas [był to prawdopodobnie X wiek!] nie używano nazwisk. Natomiast nazwisko Bergandy może rzeczywiście pochodzić od francuskiej Burgundii [w modyfikowanej przez lata formie], gdy protoplasta rodu [Hiszpan] ożenił się z panną pochodzącą z Burgundii.
Jednak ta sprawa do końca nie jest jeszcze wyjaśniona.
Nazwiska nie odmieniam przez przypadki. Pozwoliłem sobie jedynie w nawiasie podać inną formę, może nieprawidłową, ale nie oficjalną
Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Andrzej-Maciej
-
Mączka_Arkadiusz

Przysiężny,Olbert,Dziedzic,Grządecki,Surmiak,Mazurkiewicz
Witam
Mam pytanie: jaka jest etymologia nazwisk podanych powyżej i kiedy zostały zanotowane po raz pierwszy?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Arek Mączka
Mam pytanie: jaka jest etymologia nazwisk podanych powyżej i kiedy zostały zanotowane po raz pierwszy?
Arek Mączka
- Ewa_Szczodruch

Witaj Arku!
Wprawdzie jestem ograniczona w swych możliwościach pomocy brakiem I tomu "mądrej książki", ale trochę Ci pomogę
Olbert - od imienia Albert ( daty trzeba szukać w I tomie, i pełniejszej etymologii oczywiście ).
Mazurkiewicz 1661 - od Mazur "człowiek pochodzący z północnego Mazowsza".
Przysiężny 1634 - od przysiężny "zaprzysiężony".
c. d. n.
Wprawdzie jestem ograniczona w swych możliwościach pomocy brakiem I tomu "mądrej książki", ale trochę Ci pomogę
Olbert - od imienia Albert ( daty trzeba szukać w I tomie, i pełniejszej etymologii oczywiście ).
Mazurkiewicz 1661 - od Mazur "człowiek pochodzący z północnego Mazowsza".
Przysiężny 1634 - od przysiężny "zaprzysiężony".
c. d. n.
- Ewa_Szczodruch

ciąg dalszy dla Arka...
Surmiak 1661 - od surma "dawny instrument dęty; od surmak "grający na surmie".
Dziedzic - od staropolskiego dziedzina "ojcowizna"; od staropolskiego dziedzic ( oznaczenie pokrewieństwa ) "potomek dziada, dziadka"; od XIX wieku "dziedziczny właściciel majątku ziemskiego otrzymanego po przodkach; spadkobierca, sukcesor".
Blisko 80% osób noszących to nazwisko mieszka na południu Polski oraz naterenie części Mazowsza i Lubelszczyzny.
Wśród najpopularniejszych nazwisk w Polsce nazwisko to zajmuje 156 miejsce ( 19 470 osób w 2000 roku ).
I to już wszystko...
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Surmiak 1661 - od surma "dawny instrument dęty; od surmak "grający na surmie".
Dziedzic - od staropolskiego dziedzina "ojcowizna"; od staropolskiego dziedzic ( oznaczenie pokrewieństwa ) "potomek dziada, dziadka"; od XIX wieku "dziedziczny właściciel majątku ziemskiego otrzymanego po przodkach; spadkobierca, sukcesor".
Blisko 80% osób noszących to nazwisko mieszka na południu Polski oraz naterenie części Mazowsza i Lubelszczyzny.
Wśród najpopularniejszych nazwisk w Polsce nazwisko to zajmuje 156 miejsce ( 19 470 osób w 2000 roku ).
I to już wszystko...
-
Mączka_Arkadiusz

Sawicki, Skubisz, Roik,Warunek
Witam
Arek Mączka
Arek Mączka
-
Mączka_Arkadiusz

Kilian,Murawski,Smolij,Górecki,Isalski
Witam
Arek Mączka
Arek Mączka
-
Mączka_Arkadiusz

-
Mączka_Arkadiusz

- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

Witaj Arku!
Na razie tylko:
Górecki - od góra "znaczne wzniesienie"; nazwa topograficzna Górecko.
Wśród 1000 najpopularniejszych nazwisk w Polsce 98 miejsce ( 25 682 osoby w 2000 roku ).
Murawski 1627 - od murawa "gęsta trawa pokrywająca jakąś przestrzeń".
Wśród 1000 najpopularniejszych nazwisk w Polsce 246 miejsce ( 14 184 osoby w 2000 roku ).
Smolij ( = - ej ) ( bez daty ) - od smoła, smolić
"brudzić, powlekać smołą; palić".
Na razie tylko:
Górecki - od góra "znaczne wzniesienie"; nazwa topograficzna Górecko.
Wśród 1000 najpopularniejszych nazwisk w Polsce 98 miejsce ( 25 682 osoby w 2000 roku ).
Murawski 1627 - od murawa "gęsta trawa pokrywająca jakąś przestrzeń".
Wśród 1000 najpopularniejszych nazwisk w Polsce 246 miejsce ( 14 184 osoby w 2000 roku ).
Smolij ( = - ej ) ( bez daty ) - od smoła, smolić
"brudzić, powlekać smołą; palić".
- Ewa_Szczodruch

...ciąg dalszy dla Arka...
Roik 1469 - od roik ( mały ) rój "pszczoły z jednego gniazda".
Sawicki 1569 - od nazwy miejscowości Sawice ( siedleckie, gmina Rzepki ).
Wśród 1000 najpopularniejszych nazwisk w Polsce 64 miejsce ( 33 735 osób w 2000 roku ).
Skubisz ( bez daty ) - od skubać "wyciągać, wyrywać".
Warunek - brak.
Pozdrawiam... itd., Ewa Szczodruch
Roik 1469 - od roik ( mały ) rój "pszczoły z jednego gniazda".
Sawicki 1569 - od nazwy miejscowości Sawice ( siedleckie, gmina Rzepki ).
Wśród 1000 najpopularniejszych nazwisk w Polsce 64 miejsce ( 33 735 osób w 2000 roku ).
Skubisz ( bez daty ) - od skubać "wyciągać, wyrywać".
Warunek - brak.
Pozdrawiam... itd., Ewa Szczodruch
-
Maria_Lesniewska

Prosze o pomoc.Etymologia nazwisk
Witam serdecznie!
Bardzo prosze o informacje o nazwiskach:Les"niewski (literka "s" z kreska), Liszniewski. Takze Manka-Manke-Manko (i inny formy z "n" ").
Dziekuje bardzo.Pozdrawiam.
Bardzo prosze o informacje o nazwiskach:Les"niewski (literka "s" z kreska), Liszniewski. Takze Manka-Manke-Manko (i inny formy z "n" ").
Dziekuje bardzo.Pozdrawiam.
- Ewa_Szczodruch

Witaj Mario!
Leśniewski 1472 - od nazw miejscowych Leśniowice ( Kresy Wschodnie ), Leśniewice ( płockie, gmina Gostynin ), Leśniewo ( kilka wsi ).
Nazwisko Leśniewski należy do 1000 najpopularniejszych nazwisk w Polsce i zajmuje wśród nich 305 miejsce ( 12 176 osób w 2000 roku ).
Blisko 55% osób noszących to nazwisko mieszka na terenie Polski centralnej, części Wielkopolski, na Kujawach, Pomorzu Gdańskim i Warmii.
Nazwiska Liszniowski - nie znalazłam w swoich źródłach
Mańka 1388 i Mańko 1212 - mają wspólną etymologię - od imion złożonych na Ma- , typu Manomir, imion na Ma-, typu Maria, Maniło ( wschodniosłowiańskie ), od niemieckich nazw osobowych z członem man-, typu Herman, od niemieckiej nazwy osobowej Mann "człowiek, mężczyzna".
c. d. n.
Leśniewski 1472 - od nazw miejscowych Leśniowice ( Kresy Wschodnie ), Leśniewice ( płockie, gmina Gostynin ), Leśniewo ( kilka wsi ).
Nazwisko Leśniewski należy do 1000 najpopularniejszych nazwisk w Polsce i zajmuje wśród nich 305 miejsce ( 12 176 osób w 2000 roku ).
Blisko 55% osób noszących to nazwisko mieszka na terenie Polski centralnej, części Wielkopolski, na Kujawach, Pomorzu Gdańskim i Warmii.
Nazwiska Liszniowski - nie znalazłam w swoich źródłach
Mańka 1388 i Mańko 1212 - mają wspólną etymologię - od imion złożonych na Ma- , typu Manomir, imion na Ma-, typu Maria, Maniło ( wschodniosłowiańskie ), od niemieckich nazw osobowych z członem man-, typu Herman, od niemieckiej nazwy osobowej Mann "człowiek, mężczyzna".
c. d. n.
- Ewa_Szczodruch