Jaki to mundur, formacja

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

matix123

Sympatyk
Nowicjusz

kołnierz od munduru / jaki stopień wojskowy

Post autor: matix123 »

Witam.

Tak zgadza się - odznaka szkół podoficerskich wz. 19, Jeżeli chcesz poznać stopień to daj całe zdjęcie. To że nosił patki nie znaczy od razu że był oficerem, patki nosili wszyscy :))
Ja jeszcze dodam od siebie że patki są zapewne całe czarne czyli służyła ta osoba w Pociągach Pancernych, chociaż nie jestem w 100 % pewny czy tam nie ma wypustki "pąsowej" na końcu patek wtedy były by to oddziały saperów.
Zawadzki_Wojciech

Sympatyk

Re: kołnierz od munduru / jaki stopień wojskowy

Post autor: Zawadzki_Wojciech »

leszcz pisze:Czy możliwe jest określenie stopnia wojskowego z zdjęcia dzięki kołnierzowi od munduru?
Nie znam się na tym

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4fd ... 1d08e.html

Prosze o pomoc.
Witam,
Tak jest możliwe - to szeregowy. Tylko słuchacze szkół podoficerskich nosili te oznaki (nie: odznaki i nie: korpusówki).
Pozdrawiam
WZ
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Odnalezienie informacji o służbie pradziadka.

Post autor: Oskar_Tymczyszyn »

Witam,
chciałbym odnaleźć informacje o służbie wojskowej mojego pradziadka STANISŁAWA LEWCZUKA ur. 27.12.1915 roku.
Dołączam zdjęcia, które może w czymś pomogą... Z tego co wiem z przekazów rodzinnych, dziadek służył w Pułku Artylerii...
Pradziadek służył w Wojsku dwa razy... Za pierwszym razem na pewno z obowiązku służbym. To ile mógł mieć wtedy lat ? W którym roku mogło to mieć miejsce ? A drugi raz po wybuchu wojny od 01.09.1939 do 20.09.1939 roku. Tak odczytałem w jego książeczce wojskowej. Jego synowie mówili, że znalazł się, aż pod Katyniem a stamtąd wrócił koniem do domu... Tylko czy to się zgadza ? Proszę o ewentualną pomoc... Gdzie mógłbym odszukać jakiekolwiek informacje, które by to potwierdziły ? Czy ze zdjęć można wywnioskować, jaki to pułk ? Jaki stopień wojskowy pradziadka ?

To zdjęcie z tego co widzę, zostało zrobione najprawdopodobniej w Lublinie przy Krakowskim Przedmieściu. Mój pradziadek pierwszy z prawej w pierwszym szeregu:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b48 ... 3a537.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a06 ... 82341.html

Tutaj mój pradziadek pierwszy z prawej, siedzący na białym koniu, pierwszy rząd. Najprawdopodobniej Iłża, choć nie jestem w 100% pewny.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/961 ... 2febe.html

Pozdrawiam,
Oskar.
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj.

Skoro Twój pradziadek urodził się w 1915 roku to powołany został do odbycia służby po ukończeniu 21 roku życia, czyli w 1936 r.

Teraz postaram Ci się powiedzieć coś co ze zdjęć widać:
1. Żołnierze Wojska Polskiego, mają płaszcze wojskowe wz. 36, pasy jednobolcowe szeregowców, na głowie rogatywki wz. 35., Co do butów to nie mam 100 % pewności czy są one wysokie, kawaleryjskie. Otoki Czarne zapewne. Są to szeregowcy. Masz troszku pecha że zdjęcie zrobione zostało w płaszczach, bo jak by byli w samych kurtkach można by ustalić więcej szczegółów.
2. Żołnierze mają na głowach furażerki, mundury po reformie w 1935/ 1936 r. Znów brak widocznych proporczyków na kołnierzach.
3. O tym zdjęciu możemy powiedzieć już więcej. Są to żołnierze Artylerii Konnej, płaszcze wz. 36, dowódca na koniu ma rogatywkę polowa wz. 37, a więc zdjęcie gdzieś z 1937 - 38 r.

Wedle tego stwierdzam że Twój pradziadek służył Artylerii Konnej tylko którym Dywizjonie tego nie jestem w stanie określić. Skoro Artyleria Konna to służył dwa lata i jeden miesiąc, czyli 1936 - 1938 r. Piszesz że informacje odczytałeś z książeczki wojskowej, czyli w niej masz zapewne wpisane informacje o przydziale do danej jednostki. Sprawdź więc szlak bojowy tego oddziału jak daleko zaszedł i wtedy możesz określić czy jest to informacja prawdziwa. Odczytaj jak najwięcej informacji z książeczki. :)

Pozdrawiam.
Mateusz.
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Witam.
Dziękuję za podpowiedź. Książeczka o której wspomniałem to nie jest w prawdzie książeczka wojskowa tylko książeczka kombatancka, gdzie zostało wpisane, że służył podczas Kampanii Wrześniowej w dniach od 01-20.09.1939 r. I tylko ta informacja się tam znajduję. Postaram się zapytać prababcię czy posiada jeszcze jakieś inne dokumenty po dziadku... Może wtedy uda mi się coś odczytać.
A czy w jakiś archiwach nie odnalazłbym informacji o służbie skoro służył w Artylerii Konnej ?

Dziękuję i pozdrawiam,
Oskar.
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Witam,
Może niewiele pomogę, ale w rodzinie mojej mamy jeden z braci powrócił spod wschodniej polskiej granicy po 20.09.1939 r w przebraniu chłopa, a mundur zakopał. Podobno tak ich rozformowano po przegranej bitwie polsko rosyjko niemieckiej. Był pobity kolbami i ranny, a nie było warunków leczenia, więc musiał sam przedzierać się do Polski bez munduru. Na podstawie Twoich przekazów rodzinnych mogła być podobna sytuacja i dlatego udało mu się wydostać z kotła sowieckiego.
Życzę powodzenia w poszukiwaniach i radzę skorzystać z wikipedii na temat informacji o polskich formacjach wojskowych z tego czasu. Tam jest też wiele odnośników do materiałów źródłowych.
Pozdrawiam
Janina
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Z przekazów mojego Dziadka (syna wspomnianego żołnierza) wiem, że pradziadek był prawdopodobnie, aż pod Katyniem. Nie wiem o ile ta wiadomość jest prawdziwa. I tam zostali wzięci do niewoli, jako jeńcy... Dziadek wspominał, że kazali pokazywać ręce. Ten, który miał ręce zniszczone pracą na roli zostawał wypuszczany, a ten który miał ręce "gładkie", niezniszczone zostawał rozstrzeliwany. Było to jednoznaczene z tym, że należał do inteligencji....
A czy ktoś się orientuję, gdzie ewentualnie mógłbym odnaleźć jakiekolwiek informacje na temat wspomnianej Artylerii Konnej ? Może jakoś dokładniej, gdzie mój pradziadek służył ? W jakim pułku, dywizjonie ? Czy gdzieś w Archiwach znajdują się takie informacje ? O żołnierzach i ich przebiegu służby wojskowej ?

Dziękuję i pozdrawiam,
Oskar.
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj.

Myślałem że posiadasz w całości książeczkę wojskową, ale skoro nie to zmienia postać rzeczy. Skoro był kombatantem i masz dokument w którym kole był to w pierwszej kolejności udałbym się tam spróbować zapytać czy nie posiadają jakiś danych o członkach, może życiorysy lub inne dane? W dalszej kolejności spróbowałbym napisać do CAW z zapytaniem o dane o przodku. W CAW zachowały się jedynie teczki osobowe oficerów, a Twój pradziadek nie był oficerem z tego co widać po zdjeciach i z obliczeń czasu służby. Ale mozesz odnaleźć go w listach odznaczonych i w wniosku o odznaczenie powinien być wpisany jego przydział i szlak bojowy. Ale najpierw przejrzyj wszystkie stare dokumenty jak na dokumentach wojskowych natrafisz na skrót DAK czyli jednak Artyleria Konna. :)

Pozdrawiam.
Mateusz.
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Witam.
Przeglądając legitymację kombatancką nie zwróciłem uwagi na informacje w którym był kole... A co oznacza to określenie "w kole" ? A gdzie proponujesz udać się i sprawdzić czy nie mają informacji o członkach, życiorysie lub innych danych ? Co do CAW to tam już pisałem i dostałem odpowiedź, że nie ma informacji o Stanisławie Lewczuku ur. w 1915 roku... A te listy odznaczonych i wnioski o odznaczenie to gdzie mógłbym odnaleźć ?

Dziękuję i pozdrawiam,
Oskar.
matix123

Sympatyk
Nowicjusz

Witaj.

Kombatanci są zrzeszeni zazwyczaj w Światowym Związku Żołnierzy Armii Krajowej który podzielony jest na poszczególne koła terenowe, zazwyczaj koła kombatantów obejmują gminy lub powiaty. Zapewne w Legitymacji jest napisane na pieczątce lub w innym miejscu że np. "Związek Kombatantów lub Koło Światowego Związku żołnierzy Armii Krajowej tu i tu .." Udaj się do tej miejscowości i przy znajdź miejsce gdzie odbywały się lub odbywają nadal spotkania kombatantów i zapytaj. Sam szukając informacji o bratu pradziadka służącym w PSZ i później mieszkającym w Kanadzie, miałem informację że był członkiem Koła Kombatantów nr. ...., pisałem wiadomość do zarządu z zapytaniem czy posiadają dane o członkach - kombatantach. Odpis dostałem że takie dane powinny się zachować, jednak że jak na razie nowych informacji nie dostałem.
Skoro CAW odpisało Ci że nie posiadają danych to w CAW nie ma co szukać, zapewne odpisując na Twoją wiadomość sprawdzili te listy odznaczonych bo tam można jedynie znaleźć informacje o osobach. Sam również sprawdzając dane o pradziadku pisałem do CAW i odpisali mi że w listach odznaczonych i innych danych nie znaleziono o moim pradziadku informacji.

Odczytaj w takim razie Jaka instytucja (Koło, Stowarzyszenie, Związek ...) wydał Twojemu pradziadkowi legitymację kombatancką. Skoro wydana została mu legitymacja kombatancka musiał w jakiś sposób przedłożyć jakiegoś typu dokument że walczył na wojnie (Karta mobilizacyjna, przydział do jakiejś jednostki...) te dokumenty lub kopie zostały zapewne w archiwum instytucji która wydawała Legitymację Kombatancką. Legitymacja Kombatancka wiązała się z rożnego typu ulgami (wiem na pewno że na bilety komunikacji) dlatego więc wydający taki dokument musiał miec potwierdzenie że osoba miała na 100 % udział w walkach. Jak by tak nie było to wiele osób mogłoby sobie wymyślić historię o walce w Wrogiem i tego typu legitymacji miałoby mnóstwo osób, myśląc w prosty sposób. :)

Pozdrawiam.
Mateusz.
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Dziękuję Ci Mateuszu za tam wyczerpującą odpowiedź. Na pewno mi to pomoże w moich poszukiwaniach. Przy następnej wizycie u prababci sprawdzę tę książeczkę i postaram się odczytać z niej niezbędne informacje.

Dziękuję i pozdrawiam,
Oskar.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

w ZBOWiDzie wystarczało dwóch świadków:)
np relacja o wysadzaniu pociągów
choć najbliższe tory - 50 kilometrów dalej:)
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Jeśli ZBoWiD, to można spróbować tu -> http://www.udskior.gov.pl/ (oni "przejęli schedę"). Da się załatwić korespondencyjnie i w miarę szybko - u mnie zajęło niecałe 2 tygodnie. Kopie (np. ksero) dokumentów muszą być potwierdzone przez "jakąś instytucję" za zgodość z oryginałem (np notatka odręczna z pieczęcią zakładu pracy), ja potwierdzałem w UM. Generalnie bezzstresowo i problemowo da się sprawę załatwić w przychylnej atmosferze, polecam zadzwonić i omówić sprawę, mają prawdopodobnie jakąś bazę opisującą ich zasoby, mnie odpowiedzi czy "są papiery" udzielili telefonicznie dość szybko (nie pamiętam czy od ręki, na pewno nie czekałem dłużej niż w dwa dni).

Kontaktowałem się z Biurem Ewidencji i Archiwum -> http://www.udskior.gov.pl/Departamenty, ... ml#content
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Majewska_Lilianna

Sympatyk
Adept

Post autor: Majewska_Lilianna »

Arturze dzięki za wskazówkę :) zadzwoniłam i od ręki dostałam informację czy mają jakieś dokumenty (muszą mieć bazę komputerową) o moich przodkach. Teraz wystarczy tylko napisać i udokumentować pokrewieństwo a otrzymam informacje :) :) :)
Pozdrawiam
Lilka
Oskar_Tymczyszyn

Sympatyk

Tak ! Teraz sobie przypominam, że wspomniane przeze mnie książeczka była właśnie książeczką, legitymacją Związku Bojowników o Wolność i Demokrację. To w takim razie gdzie mogę szukać informacji, jeśli pradziadek należał do tego Związku ?

Pozdrawiam,
Oskar.
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”