Nazwiska - D

Pochodzenie (etymologia) nazwisk

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Dajer

Post autor: Ewa_Szczodruch »

Witam :D

Dajer - w grupie nazwisk pochodzących od daj, dać, od prasłowiańskiego dajati, od staropolskiego dajać.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Dziubek

Witam :D

Służę etymologią nazwiska:

Dziubek 1687 - od dziób, dziobać.

Źródło: Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Doronicz

Post autor: Łucja »

Mam prośbę o nazwisko Doronicz. Mało liczne, ale wyskakuje nawet w Genetece, a mi się właśnie pojawiło w drzewie, na święta.
Chciałam dopisać do litery "D" prośbę, ale zamknięty temat.

Łucja
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Witam :)

Doronicz - od imion na Dor-, typu Dorota, Dorofiej, Teodor.

Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Dziękuję Ewo za tak błyskawiczną odpowiedź.
Pozdrawiam
Łucja

I jak można tutaj coś dopisać, żeby nie zakładać nowych wątków, to co to za nazwisko? Doronicz? Występuje głównie za naszą wschodnią granicą.
Jest taka baza, strona raczej, w której prawdziwość zawsze wątpiłam, i chyba tutaj na forum to powszechna o niej opinia:
http://www.ufolog.ru/names/order/%D0%94 ... 0%B8%D1%87
Czytam tam o nazwisku Doronicz i .. no właśnie.
Cytat:
"Фамилия Доронич берет начало из Чухлома (Костромская область). В библиотеке поселения Новгород-Северский - стольник Стоян Доронич (1781). Латиницей - Doronich или прозвание Доронич, а национальность Ижемец в 99% случаях."
Brzmi mało wiarygodnie, sama nie wiem, ale ten fragment - "В библиотеке поселения Новгород-Северский - стольник Стоян Доронич (1781)." Wynika, że nazwisko zostało odnotowane w 1781 r. w Nowogrodzie Siewierskim.
Tak się przypadkowo składa, że nazwisko Doronicz pojawia się u mnie w związku ze śladem, który prowadził dokładnie do Nowogrodu Siewierskiego! Co jest grane???

Strona ufolog.ru jest wiarygodna?
Niedawno jednej z naszych koleżanek, wysyłałam dane z tej strony odnośnie poszukiwanego przez nią nazwiska, z zastrzeżeniem, że strona wiarygodna nie jest. Też była taka informacja wskazująca nawet na nieodległą od Nowogrodu Siewierskiego miejscowość - Lubecz. Jest czy nie jest ta strona wiarygodna?

Ł.
geodeta

Sympatyk

Post autor: geodeta »

Panie Jerzy dziękuje bardzo za szybką i rzeczową informacje o moim nazwisku.
A jak ma się etymologia nazwiska Duran?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Aftanas_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Aftanas_Jerzy »

Duran, to odapelatywna nazwa osobowa, pochodna od podstawy 'dur' (patrz Słownik języka polskiego (tzw warszawski), a to znał już język prasłowiański, a oznaczał 'wzburzenie, zamroczenie umysłu'. Polskie nazwy osobowe pochodne: Durz-ewic, Dor-ak, Dura-an, Dur-asz, Dur-asz+ek, Dur (ale nie Dura, które pochodzi od staropolskiego i prasłowiańskiego 'dura' = 'dziura').

Źródła:
1. 'Słownik etymologiczno-motywacyjny staropolskich nazw osobowych, cz. 1. Odapelatywne nazwy osobowe' - oprac. A. Cieslikowa -wyd. PAN, Kraków 2000, strona 60.
2. 'Słownik prasłowiański' - tom 4 - wyd PAN 1979.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Urszula_Pogoń

Sympatyk
Mistrz
Kontakt:

Pochodzenie nazwiska Deńca

Post autor: Urszula_Pogoń »

Bardzo proszę o podanie etymologii nazwiska Deńca. Ktoś, kiedyś powiedzial mi, że jest to nazwiska pochodzenia węgierskiego. Czy to może być prawda?
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Deńca - od imienia Dionizy, notowanego w Polsce od XII wieku, od łacińskiego Dionysius, z greckiego Diónysios ‘poświęcony bogu Dionizosowi’; w Kościele prawosławnym imię przejęte w formach Denis, Denisz, Dynisz.

marymary22

Post autor: marymary22 »

witam, czy mogę prosić o etymologię nazwiska Dąchór? dziękuję:)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Nie znalazłam etymologii tego nazwiska w dostępnych mi źródłach i szczerze - nie mam na nią pomysłu :(

W "Słowniku" Rymuta jest podobne nazwisko:

Dachór - od dach lub od imion na Da-, typu Dalebor, Daniel, Dawid.
KrystynaJovanovic

Sympatyk

Nazwisko Dzius

Post autor: KrystynaJovanovic »

Witam,
Prosze o sugestie na temat pochodzenia nazwiska DZIUS.
Z gory dziekuje
Krystyna
GG_Grudzien

Sympatyk
Adept

Nazwisko Dzius

Post autor: GG_Grudzien »

Dzius - zapewne od gwarowego dżus - ‘gach’.

Pozdrawiam

Grzegorz
Awatar użytkownika
Ewa_Szczodruch

Sympatyk
Adept

Liczba przy nazwisku to rzeczywiście data pierwszego odnotowania nazwiska w źródłach pisanych. Przy braku dokładnej daty podawany jest wiek, zwłaszcza w odniesieniu do najstarszych nazwisk.

Dzius - od gwarowego dżus ‘gach’.

Źródło:Kazimierz Rymut, "Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny", Instytut Języka Polskiego PAN, Kraków 1999

Pozdrawiam cieplutko,

Ewa Szczodroch
irek55134

Deremow

Post autor: irek55134 »

Witam, proszę o informacje o pochodzeniu nazwiska DEREMOWA(kobieta, Kartarzyna). Myśle, że to żeński odpowiednik, więc męski to DEREMOW lub DEREM. Bardzo proszę o pomoc, bo głowię się już nad tym dość długo. Jeśli nie ma takowego, proszę o jakieś nkierunkowania mnie tam, gdzie coś znajdę...
irek55134
Zablokowany

Wróć do „Pochodzenie nazwiska”