Nazwiska - S
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Tomasz_sagan
Sułkowski -> Sułek
Witam serdecznie,
czy możliwe jest, by nazwisko Sułkowski ewoluowało do formy Sułek (gdzieś w okolicach XVIII - XIXw)?
Być może pytanie jest niemądre, ponieważ dopiero rozpoczynam poszukiwania swoich korzeni, aczkolwiek po przeglądnięciu wielu spisów, wykazów i zestawień (rejestry, książki adresowe itp), odniosłem wrażenie, że jeszcze w XIXw (i wcześniej) roi się od Sułkowskich, a na Sułka bardzo ciężko trafić, a w XXw, nazwisko Sułek zdobywa wyraźną przewagę liczebną.
Pozdrawiam wszystkich
Piotr Sułek
czy możliwe jest, by nazwisko Sułkowski ewoluowało do formy Sułek (gdzieś w okolicach XVIII - XIXw)?
Być może pytanie jest niemądre, ponieważ dopiero rozpoczynam poszukiwania swoich korzeni, aczkolwiek po przeglądnięciu wielu spisów, wykazów i zestawień (rejestry, książki adresowe itp), odniosłem wrażenie, że jeszcze w XIXw (i wcześniej) roi się od Sułkowskich, a na Sułka bardzo ciężko trafić, a w XXw, nazwisko Sułek zdobywa wyraźną przewagę liczebną.
Pozdrawiam wszystkich
Piotr Sułek
- Ewa_Szczodruch

-
Tomasz_sagan
Pochodzenie nazwiska
Witam serdecznie!
Proszę o pomoc w uzyskaniu informacji o pochodzeniu
i etymologii nazwika Staszak.
Pozdrawiam zbyszek9
Proszę o pomoc w uzyskaniu informacji o pochodzeniu
i etymologii nazwika Staszak.
Pozdrawiam zbyszek9
- Ewa_Szczodruch

-
Sidowskikrzysztof

pochodzenie nazwiska Sidowski
Od pewnego czasu zajmuję się tworzeniem Rodzinnego drzewa.Najstarszym przodkiem do którego dotarłem jest Lukasz Sidowski ur w 1822 w Postękalicach koło Bełchatowa.Niestety nie mogę ustalić pochodzenia nazwiska SIDOWSKI.Proszę bardzo o pomoc.
-
Wladyslaw_Moskal

Krzysztof,
prof. K.Rymut wywodzi to nazwisko od imienia Izydor, znanego w Polsce od XIV wieku.
Nazwisko Sydor odnotowano juz w 1402, a Sydorowicz w 1464.
Ale T.Gail w "Polskie rody szlacheckie i ich herby" podaje, ze Sidorowicz z Litwy
byl nobilitowany w 1500, zas Sidorowski h. Sydorok byl nobilitowany w 1680.
Nazwiska Sidowski i Sidorowski wystepuja na Mazowszu, wobec czego nie
odrzucalbym tezy, ze Sidowscy, to moze byc zubozala galaz Sidorowskich.
A brak dokumentow , mogl doprowadzic do skroconego zapisu Sidowski
od Sidorowski. Chyba wiekszosc Sidowskich jest krewnymi, bo nazwisko
jest bardzo rzadkie.
Powodzenia w Nowym Roku i .... poszukiwaniach genealogicznych,
Wladyslaw
prof. K.Rymut wywodzi to nazwisko od imienia Izydor, znanego w Polsce od XIV wieku.
Nazwisko Sydor odnotowano juz w 1402, a Sydorowicz w 1464.
Ale T.Gail w "Polskie rody szlacheckie i ich herby" podaje, ze Sidorowicz z Litwy
byl nobilitowany w 1500, zas Sidorowski h. Sydorok byl nobilitowany w 1680.
Nazwiska Sidowski i Sidorowski wystepuja na Mazowszu, wobec czego nie
odrzucalbym tezy, ze Sidowscy, to moze byc zubozala galaz Sidorowskich.
A brak dokumentow , mogl doprowadzic do skroconego zapisu Sidowski
od Sidorowski. Chyba wiekszosc Sidowskich jest krewnymi, bo nazwisko
jest bardzo rzadkie.
Powodzenia w Nowym Roku i .... poszukiwaniach genealogicznych,
Wladyslaw
-
Sidowskikrzysztof

Witaj Władysław-dziękuję za wywód odnośnie pochodzenia mojego nazwiska.Zgadza się nie jest ono zbyt popularne,choć znalazłem je również w Niemczech,USA.Większość osób o tym nazwisku wywodzi się z okolic między Piotrkowem a Bełchatowem.Szukając w dokumentach kościelnych widziałem również pisownię mojego nazwiska SWIDOWSKI,ale to chyba wtrącenia pochodzące z czasów zaboru.Za wszystkie uwagi odnośnie nazwiska SIDOWSKI będę bardzo wdzieczny.Pozdrawiam Krzysztof Sidowski
- Ewa_Szczodruch

Witaj Krzysztofie
Niewiele to nowego wniesie, ale może poszerzyć etymologię:
Sidowski (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Sidor ( z Izydor), od ukraińskiego sidyj ‘szady’; też od niemieckich nazw osobowych na Sid-, Sied-.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Niewiele to nowego wniesie, ale może poszerzyć etymologię:
Sidowski (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Sidor ( z Izydor), od ukraińskiego sidyj ‘szady’; też od niemieckich nazw osobowych na Sid-, Sied-.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
-
Sidowskikrzysztof

Dzięki Ewo za odpowiedz.Każda nawet mała podpowiedz prowadzi do celu.Ja troszkę poszperałem w internecie i wg.www.stareksiążki.org-obraz literatury średniowiecznych ludów,a mianowicie Słowian i Niemców ,zwrot SIDO-znaczy żyto.Nie wiem czy to ma coś wspólnego z nazwiskiem SIDOWSKI? Jeszcze raz dziękuję za pomoc .Pozdrawiam Krzysztof Sidowski
-
Sidowskikrzysztof

-
Sidowskikrzysztof

-
Wladyslaw_Moskal

Nazwisko :Sadowski
Witam serdecznie.
Prosiłabym o etymologię nazwiska Sadowski.
Pozdrawiam Alicja
Prosiłabym o etymologię nazwiska Sadowski.
Pozdrawiam Alicja