ePaveldas

Tematy o kresach, w tym: Baza Miejscowości Kresowych oraz Biblioteka zasobów kresowych strona Biblioteka kresowa

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

MonikaMaru

Sympatyk

Wilno na ePaveldas!

Post autor: MonikaMaru »

Krysiu,
Władysławowa nie ma na epaveldas.

Tu jest spis zdygitalizowanych ksiąg. Dla ułatwienia wybierz posortowanie wg alfabetu, bo pokazuje się chronologiczne.

http://www.epaveldas.lt/paieska?col=277 ... 10SNAPSHOT
Pozdrawiam,
Monika
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Moniko, czy jest coś z Wawiórki z lat 1877-1900?
I jak pisze się Wawiórka i Wasyliszki po litewsku?
Dana
Bielińska

Sympatyk

Post autor: Bielińska »

Dziękuję Moniko, znalazłam zdjęcie kościoła-piękny, ale rzeczywiście nie ma nic innego, czy masz jakiś pomysł oprócz tego na jaki sama wpadłam że się tam wybiorę?
pozdrawiam
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

Bielińska pisze:Dziękuję Moniko, znalazłam zdjęcie kościoła-piękny, ale rzeczywiście nie ma nic innego, czy masz jakiś pomysł oprócz tego na jaki sama wpadłam że się tam wybiorę?
pozdrawiam
Chyba tylko taki , jak Twój pomysł. Można jeszcze napisać.
danisha pisze:Moniko, czy jest coś z Wawiórki z lat 1877-1900?
I jak pisze się Wawiórka i Wasyliszki po litewsku?
Dana
Wawiórka to już Białoruś (biał. Вавёрка) i Wasiliszki też (biał. Васілішкі).
https://www.google.pl/maps/dir/Wasilisz ... d53.835621

Z Wawiórki jest trochę u Mormonów, ale interesujące Cię lata niestety bez aparaciku.
https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library
Ostatnio zmieniony pt 13 sty 2017, 14:11 przez MonikaMaru, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,
Monika
Bielińska

Sympatyk

jak lody stopnieją to się wyprawię i zgarnę cyfrowo wszystko ku swojemu i innych pożytkowi. Dzięki za wsparcie :D
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Wilno na ePaveldas!

Post autor: Małgorzata_Kulwieć »

Krysiu, niestety w Archiwum w Wilnie metryki z Władysławowa obejmują jedynie lata 1845, 1846, 1847, 1848, 1850, 1865, 1866, 1867, 1872, 1874, 1876, 1879, 1884, 1886, 1888, 1890.
Jako, że mam skany indeksów sprawdziłam dla Ciebie szukając nazwiska Bieliński i ... niestety nic nie znalazłam. Nigdzie w tych latach nie pojawia się to nazwisko. Przykro mi.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Dziękuję Moniko
To co u mormonów to już znalazłam i indeksuję, ale myślałam,że może jeszcze coś więcej uchowało . Z Wawiórki robię lata 1846-1877.Są trzy luki-rok 1867 i 68 a także 1873.Niestety tych dwóch pierwszych w ogóle nie mogę znaleźć a 1873 jest, ale skany są zasłonięte.Będę je musiała pominąć.Kiedyś jeden z kolegów przysłał mi na pocztę linki do poszczególnych lat(bo są lata rozrzucone po innych mikrofilmach)ale straciłam do poczty dostęp a kolega nie odzywa się.
Szkoda.
Pozdrawiam
Dana
Bielińska

Sympatyk

Re: Wilno na ePaveldas!

Małgorzata_Kulwieć pisze:Krysiu, niestety w Archiwum w Wilnie metryki z Władysławowa obejmują jedynie lata 1845, 1846, 1847, 1848, 1850, 1865, 1866, 1867, 1872, 1874, 1876, 1879, 1884, 1886, 1888, 1890.
Jako, że mam skany indeksów sprawdziłam dla Ciebie szukając nazwiska Bieliński i ... niestety nic nie znalazłam. Nigdzie w tych latach nie pojawia się to nazwisko. Przykro mi.
Dziękuję Małgosiu, dzięki Tobie widzę w których latach szukać :lol:
czyli jak się wyprawię to zaginionych lat muszę szukać chyba w kościele?
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

Chyba tak, o ile w kościele są.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
warmianka

Sympatyk

Post autor: warmianka »

Witam
Mnie także interesuje Władysławów. Tam urodził się mój pradziadek. Nazwisko Neczonis lub Nieczanis .jego syn czyli mój dziadek już urodził sie w Lipawie w 1906 roku. prosze o pomoc
Awatar użytkownika
Małgorzata_Kulwieć

Sympatyk

A kiedy ten pradziadek mógł sie urodzić?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
warmianka

Sympatyk

około 1880 roku
Bielińska

Sympatyk

moim zdaniem w 1857, w akcie małżeństwa zawartego 07.08.1884 w Kielcach napisano "związek małżeński między Franciszkiem Aleksandrem dwóch imion Bielińskim, kawale-rem, lat dwadzieścia siedem, urodzonym w mieście Władysławowie Guberni Su-walskiej" ale bardziej zależy mi na ślubie jego ojca też Franciszka z Rozalią Niedziałkowską (podobno wzięli ślub bo do tej pory mieli same nieślubne dzieci "z przyszłej małżonki") wiem też że był burmistrzem Mrzygłodu do 1842 r i w jednym akcie ur. nieślubnego dziecka z tąże Niedziałkowską figuruje jako hrabia.
ups, Małgosiu to chyba nie o mojego dziadka chodziło :roll:
warmianka

Sympatyk

Отец) Трофим Константинович Нечонис - крестьянин Новоместской волости (ныне город Кудрикос-Науместис) Поневежского уезда (город Паневежис) Ковенской губернии (город Каунас)
Trofim ale chyba to źle odczytane bo dziadek mówił,że Teofil. Tyle znalazłam w rejestracji urodzenia dziadka
dzicz

Sympatyk
Mistrz

Post autor: dzicz »

Witam,

szukam rodziny i przodków Henryka Rudzieckiego, syna Franciszka i Anny z Rodziewiczów, urodzonego w 1906 w Folwarku Dzikuszki, parafii Żołudek. Oto, co z tej parafii znalazło się na ePaveldas: http://www.epaveldas.lt/vbspi/simpleSearch.do . Niestety danych jest niewiele. Część z nich to jakby jedynie brudnopisy księdza a nie właściwe dokumenty. Może ktoś orientuje się, czy zachowało się więcej ksiąg i gdzie one mogą się znajdować?

Pozdrawiam,
Magda
ODPOWIEDZ

Wróć do „Genealogia kresowa”