Cmentarz, Szukam grobu na Powązkach (zdjęcie)

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

Nie ma sprawy polecam się na przyszłość bo na Powązkach jestem częstym "gościem"
pozdrawiam
ewa
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Ewa, miałbym do Ciebie też nieśmiałą prośbę, nawet korzystałem tu z podanego linku o grobach Sawickich na Powązkach, jest sporo Sawickich, ale nie ma moich. Nie mam numeru kwatery, tylko opis nie żyjącego już wujka Tadeusza Flakiewicza, który też tam jest pochowany, może nawet we wspólnym grobie, bo to zięć gen. Witolda Sawickiego. Powinien tez tam może blisko pochowany być z żoną w 1921 roku Lucjan Sawicki. A ten grób Witolda Sawickiego i żony Barbary ma być to pomnik, idąc główną alejką od bramy około 200 m i chyba na lewo koło grobów żołnierzy z I wojny z 1920 roku.
Tyle wiem z rozmowy przez telefon, jak by można Ewa zrobić zdjęcie z napisami, kto tam i kiedy pochowany to było by fajnie i dziękuję z góry ; Julian
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Witam Julianie,
piszesz o głównym wejściu - można powiedzieć, że głowne wejścia są conajmniej trzy: przy Kościele św Boromeusza, brama IV od Powązkowskiej, brama od Tatarskiej. Ale postaram się poszukać trochę w opracowaniach - jeżeli pochowany to generał to powinno być w opracowaniach, może zapytam w kancelarii.
Chętnie Tobie pomogę
pozdrawiam
ewa
Czarnecki_Andrzej

Sympatyk

Post autor: Czarnecki_Andrzej »

Witam,
"A ten grób Witolda Sawickiego i żony Barbary ma być to pomnik, idąc główną alejką od bramy około 200 m i chyba na lewo koło grobów żołnierzy z I wojny z 1920 roku."
Opis wskazuje że raczej chodzi o Powązki Wojskowe ( generał raczej też byłby pochowany na PW)
Link do wyszukiwarki - http://www.cmentarzekomunalne.com.pl/mapa/szukaj.php
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Panie Julianie,
bardzo proszę:
http://www.cmentarzekomunalne.com.pl/ma ... ki#kotwica
postaram się jutro zrobić zdjęcie
ewa
Sawicki_Julian

Sympatyk

Dziękuje Pięknie Ewa i Andrzej, to są ci moi, cała rodzina Witolda. Ewa zdjęcie jak możesz to zrób, tylko nie pisz mi na pan, a to mój adres e.maila- julsaw5@o2.pl
Ewo powiem prawdę, choć generał, ale był tu pochowany bez rozgłosu, ( po kremacji), bo to w Londynie zmarł , żołnierz dwu wojen, uczestnik Monte Cassino i do kraju nie mógł wrócić.
Myślałem ze będzie też tam Lucjan Konstanty Antoni ur. w 1858 r. , a zmarł 10 września w 1921 r. i żona Helena z Wickenhagen i są pochowani gdzieś na Powązkach.
Lucjan syn Władysława, Witold syn Henryka, a Henryk syn Ignacego
( powstaniec z 1863 r. ) Ignacy brat Władysława, to synowie Filipa ( żołnierza Napoleona ) i wnuki Walentego - Sawiccy, ale ich tam raczej nie będzie ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
robert.kantorek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: robert.kantorek »

Witam!
Zwracam się z prośba do warszawskich genealogów o wykonanie zdjęcia grobu na powązkowskim Cmentarzu Wojskowym:
kwatera B18, rząd:5 grób:12
Barbara Wawro oraz Regina i Jerzy Dębińscy
Niedawno był pogrzeb, więc powinny leżeć jeszcze kwiaty
Z góry dziękuję
Robert
Wojciechowski_Michal

Sympatyk

Post autor: Wojciechowski_Michal »

@Robert: Moja mama (wojciechowska_ewka) nie ma teraz dostępu do forum ale prosiła żeby przekazać, że zrobi Ci zdjęcia.

Pozdr.
Michal
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Witam,
do Juliana - wysłałam linki na maila,

do Roberta
na grobie nie ma śladu kwiatów, wieńców (świeże można użyć wielokrotnie!!! praktyka często stosowana na Powązkach), nawet tymczasowej tabliczki nie ma, a pogrzeb była rzeczywiście niedawno. Grób jest tymczasowo przykryty folią - może ktoś zlecił remont?
https://www.dropbox.com/s/k6zjeho3lfvov87/DSC01611.JPG
https://www.dropbox.com/s/54q5z12nzb3g2ac/DSC01612.JPG
https://www.dropbox.com/s/codl3pxt33sv8if/DSC01613.JPG
pozdrawiam
ewa
Awatar użytkownika
robert.kantorek

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: robert.kantorek »

Ewo!
Bardzo gorąco dziękuję, B.Wawro zmarła tydzień temu wiec pogrzeb był zapewne w tym tygodniu... może zabrali płytę by wykuć litery
Pozdrawiam
Robert
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Po przemyśleniach wydaje mi się, że pogrzebu jeszcze nie było -np. może się przedłużać ze względu na długie terminy kremacji- bo nie ma nawet śladu kwiatka, ani zielonej gałązki a grób jest otwarty bo przygotowany do pogrzebu. Ja byłam na cmentarzu wczoraj (5 marca około 14.30) więc pogrzeb jest dzisiaj????
ewa
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam, Ewo Dziękuję Bardzo z trud i poświęcony mi czas i zdjęcia, odpisze prywatnie po południu, przeszukam notatki, bo pisze do mnie nieznajomy Prażmowski co wiem o jego rodzinie i o który Chomentów chodzi, bo mam książkę o tym świętokrzyskim i jest tam kilka stron o tym Chomentowie z dawnych czasów ; pozdrawiam - Julian
qufel

Sympatyk

Post autor: qufel »

Witam
Gorąca prośba do bywających na Powązkach. Bardzo proszę o zrobienie zdjęcia grobu Franciszki Wieczorek ( z d. Stachurska) zmarłej w 1906 roku. Kwatera 280-2.
Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Witam,
jutro tzn 24 maja będę na Starych Powązkach i zrobię zdjęcie. Kwatera 280 rząd 2 - grób nr - niewiadomo, Powązki Stare? dobrze rozumiem?
ewa
qufel

Sympatyk

Post autor: qufel »

Bardzo dziękuję Ewo za tak szybką odpowiedź. :) Tylko tyle wiem ile napisałem, własnie ten numer kwatery wydawał mi się za krótki, ale mam nadzieję ze nie będzie to zbyt wielką przeszkodą ;)
Darek Klepka - Busko Zdrój
Szukam kontaktu z osobami noszącymi nazwisko Sztefko lub Stefko, oraz Brzezińskich z Gostynina.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”