Nowe opłaty w Archiwach

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Tajgete

Sympatyk
Adept

Post autor: Tajgete »

Witam!

Mam pytanie dotyczące nieco innego rodzaju opłat niż kwerendy. Rozmawiałam wczoraj z panią z informacji z AGADu i dowiedziałam się, że mogę mikrofilmy zamówić do Łodzi (gdzie jest mi zdecydowanie bliżej) i pokryć tylko koszt przesyłki wartościowej. I zastanawiam się teraz nad dwiema rzeczami:
- jaki może być koszt przesłania szpuli mikrofilmu, jak ciężka i jak wartościowa jest to przesyłka
- ile mikrofilmów zamawiać za jednym razem biorąc pod uwagę, że będę w archiwum około 3h na tydzień (z tego co wiem te mikrofilmy zostają około 2 tygodnie). Nigdy do tej pory nie pracowałam z mikrofilmami i nie wiem jak ciężką sprawą jest przeglądanie takiego, dajmy na to trzystu stronnicowego filmu?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam :)

Ewa Pasierbska
Gośka

Sympatyk
Legenda

Post autor: Gośka »

Wypożyczałam mikrofilmy do AP Lublin. Nie wiem dlaczego ale różne archiwa brały różne opłaty za przesyłkę. Wypożyczałam wszystkie mikrofilmy jakie były dotyczące całej parafii. Płaciłam od ok. 10,- do kilkunastu zł. Najwięcej zapłaciłam 19,- PLN ale były wtedy mikrofilmy dwóch parafii. Z tym, że w Lublinie też musiałam płacić za odesłanie. Nie pamiętam w tej chwili ale jedno z AP nie chciało opłaty za przesyłkę :) I jeszcze - mikrofilmy jest przetrzymywany ok miesiąca jak trzeba dłużej to dłużej. Czas przeglądania zależy od jakości sfilmowania, jakości aktów spisanych przez księdza, znajomości języka osoby przeglądającej :), czy są indeksy, czy są osoby których szukamy, tak, że chyba nie można precyzyjnie określić czasu.
Gośka
Tajgete

Sympatyk
Adept

Post autor: Tajgete »

Dziękuję Ci bardzo Gosiu :)

Zamówiłam dzisiaj wszystkie pięć mikrofilmów I tak wydaje się, że wyjdzie taniej niż zamawianie ich na dwie tury (10 zł to opłata stała do 1kg, a potem tylko dopłaca się grosze za dodatkową wagę, nie wiem tylko czy policzą to jako przesyłkę wartościową). W AP w Łodzi płaci się za przesyłkę w obie strony, czas oczekiwania to ponoć od 1 do 3 tygodni. Oczywiście jeśli mikrofilmy nie są już wypożyczone. ;)

Pozdrawiam
Ewa
taadek61

Sympatyk

Post autor: taadek61 »

witam.panie jacku jeżeli chodzi o archiwum państwowe w łodzi to nie parę złotych.pomimo że mam nr.ak.i rok to chcą 30zł.
za szukanie pólgodzinne z uszanowaniem tadeusz.
Majewski_Dariusz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Majewski_Dariusz »

taadek61 pisze:witam.panie jacku jeżeli chodzi o archiwum państwowe w łodzi to nie parę złotych.pomimo że mam nr.ak.i rok to chcą 30zł.
Oj chyba mija się Pan trochę z prawdą. Wysyłając zamówienie do AP w Łodzi z podaniem numeru aktu ,roku i zespołu naliczaja 6 zł za stronę plus 8zł za przesyłke.

Pozdrawiam Darek
taadek61

Sympatyk

pani marto to dlaczego w pułtusku biorą za skan tylko 1,5zl.a w ogóle gdyby nie było komputerów to ile by ti wszystko kosztowało
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

dinek10 pisze:
taadek61 pisze:witam.panie jacku jeżeli chodzi o archiwum państwowe w łodzi to nie parę złotych.pomimo że mam nr.ak.i rok to chcą 30zł.
Oj chyba mija się Pan trochę z prawdą. Wysyłając zamówienie do AP w Łodzi z podaniem numeru aktu ,roku i zespołu naliczaja 6 zł za stronę plus 8zł za przesyłke.

Pozdrawiam Darek
Potwierdzam. 6zł za skan lub 3zł za kserokopię + 8zł przesyłka.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Nie wiem. Ja podałam w Łodzi datę i numer aktu i odpisali mi, że dostanę ten akt, jak zapłacę 41 złotych. Mogę nawet tu podać linka do zdjęcia z tym pismem. Po prostu złodziejstwo.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"dlaczego w pułtusku biorą 1.5 zł"
w Pułtusku biorą tyle ile określa cennik AP m. st. Warszawy

jedna rzecz "dlaczego jest to 1.5 w APW" (różnie, nie zawsze 1.50, szczegóły w cenniku )

druga: dlaczego gdzie indziej jest dużo drożej
może:
a. nie są tak bardzo przychylni?
b. są mniej efektywni?
c. a może porównujemy np koszt udostępnienia już istniejącej kopii cyfrowej z kosztem wykonania i udostępnienia? czyli małoporównywalne rzeczy?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
taadek61

Sympatyk

czemu ceny za skany w każdym archiwum są takie różne.mówiłem wcześniej pułtusk 1,5zł.wtedy przesłali mi czterdzieści
to ile to by kosztowało w łodzi.ja nie korzystam tylko z geanologów i jeżdzę do ar.diec.w płocku .nie rozumiem czegoś takiego że
jak by nie było na geanolodzy akt to by mnie więcej kosztowało.cennik w polsce powinien być taki sam z uszanowaniem tadeusz
Awatar użytkownika
Młochowski_Jacek

Członek Honorowy
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Młochowski_Jacek »

To chyba jakieś nieporozumienie, które należałoby wyjaśnić w AP. Jeśli podajemy nr zespołu, rok i numer aktu to AP nie może liczyć kwerendy za wyszukanie aktu, który dokładnie został przez nas wyspecyfikowany. Tego nie można uznać za kwerendę i nie można za tę kwerendę obciążyć zamawiającego. No chyba, że dane aktu były nieprecyzyjne. Ja napisałbym reklamację.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Młochowski
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

taaa? tzn jaki taki sam?
taki jak w Poznaniu?
dlaczego powinien być taki sam? była taki sam parę lat temu..i musiałem wtedy płacić ok 10 razy więcej w Warszawie (nominalnie, bo realnie z 15 razy więcej)
są różne cenniki i dzięki temu bywa taniej

o kosztach w różnych miejscach, popycie, podazy etc tez możnaby dużo
w miejscowości X w ramach standarzyacji podnieśliby ceny i nie mieliby pracy, bo zamówień by nie było
w Y obniżyliby i kolejka byłaby nie na 2czy 4 miesiąca a na 20 czy 40
zdecydowanie NIE jednolitym cennikom
a że trzeba czasem pollobować lokalnie u Dyrektora "drogiego" AP żeby obniżył, zapytać ew. w czym pomóc, aby obniżka była możliwa...
ano trzeba
ale ja dziękuję za pomysły ujednolicania:) skutki jak wyżej
niestety pomysły coraz częstsze, z tego co do mnie dociera:(

[edit]
na "poziomie centralnym" to proszę efekt:
http://www.caw.wp.mil.pl/udostepnianie/index_korz.htm
na dole załącznik...i skan A4 ...wychodzi 30-40 zł
już bardziej centralnie niz Rozporządzeniem Rady Ministów chyba nie można
zwracam uwagę, że cena jest za 1MB TIFF-a nie JPG-a
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

jakozak pisze:Nie wiem. Ja podałam w Łodzi datę i numer aktu i odpisali mi, że dostanę ten akt, jak zapłacę 41 złotych. Mogę nawet tu podać linka do zdjęcia z tym pismem. Po prostu złodziejstwo.
A kiedy miało to miejsce Pani Jolu ?
Chętnie zerknęłabym na to pismo.

Cennik zamieszczony na stronie AP w Łodzi wyraźnie określa stawki za reprodukcję materiałów i obowiązuje od trzech lat:
http://www.lodz.ap.gov.pl/cennik.pdf

Pozdrawiam,
AK
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Może nieprecyzyjnie sformułował Pan swój wniosek ?

Pozdrawiam,
AK
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

jakozak pisze:Nie wiem. Ja podałam w Łodzi datę i numer aktu i odpisali mi, że dostanę ten akt, jak zapłacę 41 złotych. Mogę nawet tu podać linka do zdjęcia z tym pismem. Po prostu złodziejstwo.
ale co zamówiłaś ? kopie aktu w jakiej formie ?
bo inaczej kosztuje skan DPI300, inaczej 150 oraz 72, czy też zdjęcie cyfrowe albo xero (bo xero trzeba zapakować w kopertę i przykleić znaczki, a email jest przeważnie darmowy).
Jak ostatnio patrzyłam to od 1 lutego w kilku archiwach weszły nowe cenniki....
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”