Inwentarze Księstwa Łowickiego 1739,1749,1767,1777,1795

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Post autor: moyra777 »

Adamie czy moze sa dane z parafii takich jak Sobota, Bedlno, Plecka Dabrowa, Zychlin i Sleszyn?
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Zynówka, Ostrowska- Podlasie
Józef Koziołkiewicz ok 1813 - 1893 + Julianna Rudnicka ok 1817 -? mogielnickie
Katarzyna Zdrojewska ok 1809 -1868 Wielkopolska
Urban Karski - Sokołów (łódzkie) i okolice
Ania_Ciszek

Nieaktywny

Post autor: Ania_Ciszek »

Adamie,

Dziękuję Ci za to, że dzielisz się z nami tak ciekawą informacją. Czy mogłabym mieć taką prośbę do Ciebie o sprawdzenie w Twoich notatkach parafii Wysokienice na wszystkie te lata, z których masz dane
na nazwiska następujące:

1.Burski,
2.Gruchała,
3.Kowalczyk,
4.Koczywąs,
5.Kuzbiel lub Koźbiek lub podobnie,
6.Matysek,
7.Piekut,
8.Wach.

Przepraszam, że pytam o dość dużo nazwisk ale to są wszystko moi przodkowie i dlatego jest to dla mnie ważne.

pozdrawiam
Ania Ciszek
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Post autor: luigi37 »

Agnieszko,

Takich pytań się nie zadaje. Jest to inwentarz Księstwa Łowickiego, a Sobota to w ogóle była chyba miastem szlacheckim. A parafia w Śleszynie powstała w 1835 roku. Wcześniej była w Sołku.

Aniu,

Nie mogę polecieć po parafii bo jej nie znam. Musisz sprecyzować miejscowość i dotyczące jej nazwiska. Z racji tego że jest to dużo pracy przy tym to pisz po jednej miejscowości i wszystkie dotyczące tylko jej nazwiska, a inwentarze mogę już wszystkie sprawdzić. Jak wydobędę informacje o jednej miejscowości to podasz dopiero następną, ok?

Tak samo Ci którzy informacji ode mnie nie otrzymali niech się nie spinają tylko sprecyzują wszystko według instrukcji na pierwszej stronie. Jak mi napiszecie pierdyliard nazwisk i miejscowości w jednej prośbie to nawet nie liczcie na trafność informacji. Po troszeczku, pytać możecie i tysiąc razy ale wedle instrukcji.

Pozdrawiam,
Adam
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Dziekuje Adamie za odpoowiedz, gdyby bylo jasne dla mnie o jakie miejscowości można sie pytać, moze bym takiego pytania nie zadała ;) niestety nigdzie nie mogłam znaleźć żadnego odnośnika do takiej listy. Jeżeli jestem gapa i złe szukam to bardzo chętnie zostanę skierowana do takiej listy, miłej by było być oświeconym niż strofowanym.

Jeżeli chodzi o Sleszyn to prawdopodobnie zmyliła mnie strona FS.

Dziękuje za poświęcony czas
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
Ania_Ciszek

Nieaktywny

Adamie,

Dziękuję Ci za tak szybką odpowiedź.

Już piszę dokładniej. OK, zrozumiałam teraz, że w tych spisach robiono wpisy dla poszczególnych wsi z danej parafii.

Jest to parafia Wysokienice w kluczu michowickim.

Poproszę Ciebie o sprawdzenie w Twoich notatkach w tej parafii Wysokienice wsi Złota na nazwiska następujące z lat 1739, 1749, 1767, 1777, 1795:
1.Góraj
2.Kuchta
3.Majorek
4.Piekut
5.Sum

Dziękuję,
Ania Ciszek
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

moyra777 pisze:Dziekuje Adamie za odpoowiedz, gdyby bylo jasne dla mnie o jakie miejscowości można sie pytać, moze bym takiego pytania nie zadała ;) niestety nigdzie nie mogłam znaleźć żadnego odnośnika do takiej listy. Jeżeli jestem gapa i złe szukam to bardzo chętnie zostanę skierowana do takiej listy, miłej by było być oświeconym niż strofowanym.
Agnieszko, mnie też brakuje wstępu w temacie „Inwentarze Księstwa…..
bo łatwiej podać parafię, w której się poszukuje niż jakie wsie wchodziły w skład klucza i jaki to był klucz.

Może pomocna będzie strona TGCP - Księstwo Łowickie - http://www.ksiestwolowickie.za.pl/ i można zajrzeć m.in. w podtemat
DOBRA ŁOWICKIE ARCYBISKUPA GNIEZNINSKIEGO
http://www.ksiestwolowickie.za.pl/mapa1.htm

___
Krystyna
Awatar użytkownika
moyra777

Sympatyk
Mistrz

Krysiu dziekuje serdecznie, teraz juz jest troche jasniej :)
Pozdrawiam Agnieszka
Szukam:
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Ok, dzięki dziewczyny za dozę zrozumienia i chęć sprostowania informacji. Oczywiście inwentarze dotyczą tylko i wyłącznie dóbr biskupa gnieźnieńskiego w Księstwie Łowickim. Jest problem taki, że klucze nie były stałe. Są wsie, które w każdym inwentarzu są w innym kluczu, a czasami w osobnych "partykularzach" które tak jakby są osobnymi małymi kluczami. Dodatkowo czasami wsie są podzielone na część zamkową i wójtowską, które znajdują się osobno w inwentarzu.

Aniu, proszono mnie już o Złotą, ale jej nie mogłem znaleźć w inwentarzu. Sprawdzę jeszcze raz dokładnie w oparciu o inne źródła czy to na pewno ten klucz etc.

Pozdrawiam,
Adam
Ania_Ciszek

Nieaktywny

Adamie,

Dziękuję Ci bardzo.

Gdyby okazało się, że nie ma danych ze wsi Złota w parafii Wysokienice, to bym poprosiła Ciebie uprzejmie o sprawdzenie w parafii Wysokienice we wsi Jasień na następujące nazwiska za wszystkie lata, z których posiadasz swoje notatki:

1. Góraj pisane też jako Guraj, Gurajczyk
2. Gruchała

Pozdrawiam,
Ania Ciszek
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Aniu,

Jak się okazało jest Złota w 1739 ale tylko krótki opis dzierżawy wójtostwa, które trzyma Słominski pisarz konsystorza łowickiego. Słownik Józefeckiego sugeruje, że w w 1777 powinna być Złota, ale w kluczu mnichowskim na pewno jej nie ma. W pozostałych inwentarzach wcale nie ujęta jest.

Jasień

1795 jest Michał Gruchała mający żonę, 2 córki, chałupę i stodołę, konia, 2 woły, 2 krowy, jałówkę, 2 owce i świnię; Jan Gruchała mający żonę, syna, córkę, chołupę i stodołę, konia, 2 woły, 2 krowy, jałówkę, 2 owce i świnię; Wincenty Gruchała mający żonę, syna ,córkę, chałupę i stodołę, konia, 2 woly, krowę i świnię; spis ziemi nie uwzględnia

1777 jest Michał Gruchała mający żonę, córkę, dom, półszóstą zagonu ziemi, 2 woły, konia, krowę i stodołę; oraz Jan Gruchała mający żonę, bez ziemi, 2 woły, konia i krowę

1767 jest Wojciech Gruchała, ma dom, 4 zagony, stodołę, bez inwentarza żywego; Maciej Gruchała ma dom, półszóstą zagonu, 2 woły, konia, 2 krowy, stodołę

1749 jest Wojciech Gruchała, chałupa, stodoła, 2 woły, bez krów i koni; Maciej Gruchala komornik; Rodziny nie ujmuje ten spis.

1739 jest Stanisław Gruchała

Pozdrawiam,
Adam
Ania_Ciszek

Nieaktywny

Adamie,

Jestem naprawdę zaskoczona, że zachowały się aż tak dokładne dane i dziękuję Ci bardzo za podzielenie się nimi ze mną.

Z Jasienia mam przodkinię Cecylię z domu Gruchała urodzoną w roku 1775. Dzięki porównaniu tych danych od Ciebie i z ksiąg metrykalnych w Archiwum Archidiecezjalnym mam nadzieję zrekonstruować dokładnie do wymienionego przez Ciebie Stanisława Gruchały z roku 1739.

Co się tyczy wsi Złota - to sprawdziłam w międzyczasie, czy są z niej wydrukowane treści suplik chłopskich z wieku 1700-1799 w "Supliki chłopskie XVIII wieku z Archiwum Prymasa Michała Poniatowskiego" (wydane 1954 na ponad 600 stronach) i znalazłam treść jednej supliki z wsi Złota z 5.X.1793 z A.P. nr 65 cz III, choć z innych wsi tej parafii jest po kilka treści suplik. W tej suplice ze wsi Złota jest między innymi tekst "iż nad powinność opisów Wna Jejmość p. pułkownikowa Dupontowa przez Wnego brata swego kapitana Słonimskiego do robót swych ludzi przymusza", co zgadza się z opisem przytoczonym przez Ciebie z Twojego źródła - może to oznaczało jakąś inną formę przynależności do tego klucza.

W tej książce zobaczyłam, że zostały wydrukowane w niej fragmenty tych suplik, w wielu z nich są imiona i nazwiska chłopów i wielu osób z tych wsi z tego okresu.

Czy mogę Cię prosić o sprawdzenie jeszcze w parafii Wysokienice, we wsi Skoczykłody na następujące nazwiska:

1. Antosik czasem też pisane jako Jantosik
2. Jantosik czasem pisane jako Antosik
3. Płócienniczek czasem pisane jako Płóciennik
4. Gawidon lub Gaurdon lub podobnie pisane

Bardzo Ci dziękuję,
Ania
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Aniu,

To nie treść supliki tylko raport z weryfikacji rzeczonej supliki. Sam oryginał pewnie zawieruszył się i nie trafił do archiwum.
Później poszukam Skoczykłód i sprawdzę nazwiska.

Pozdrawiam,
Adam
Ania_Ciszek

Nieaktywny

Adamie,

Bardzo Ci dziękuję.

Widzę, że mam do czynienia z osobą mającą dogłębną i zasadniczą wiedzę w tej dziedzinie ("relacya na podany mamoryał J.O. Panu przez gromadę złocką").

Czy może orientujesz się Adamie, czy wydane te w wiadomym roku 1954 materiały zawierają PEŁNE TREŚCI tych suplik, czy też tylko ich fragmenty - ponieważ w książce są wykropkowania wykreskowania. Jeśli tylko ich fragmenty, to by oznaczało, że PEŁNE TREŚCI zawierają o wiele więcej imion i nazwisk naszych przodków z XVIII wieku niż te opublikowane w 1954 r.

kłaniam się
Ania
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Aniu,

Nie przesadzaj, nie mam wykształcenia godnego takich pochwał. Uważam, że każdy ma prawo zgłębiać wiedzę na temat swojej małej ojczyzny... i korzystam z tego prawa dzieląc się wiedzą z innymi. Co do Suplik, to one mają pełną treść. Są dłuższe i krótsze, ale da się zauważyć że z niémi było tak samo jak z dokumentami pokroju CV i listu motywacyjnego dziś. Cytuję "Na tę całą suplikę wyegzaminowaną dostatecznie krótką daje lustrator odpowiedź." Jest to z odpowiedzi odpowiedź na suplikę Karsznic. Administracji nie chciało się czytać i rozważać długich pism.
Ja nie dostrzegłem jakichś wykropkowań. Są tylko pojedyncze nieodczytane wyrazy.
Oczywiście wielu dokumentów brakuje. Są dyspozycje i odpowiedzi, a samych suplik brak.

Pozdrawiam,
Adam
JanNiedźwiadek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JanNiedźwiadek »

Adamie,

Czy mógłbyś sprawdzić w zasobach inwentarza nazwisko Niedźwiadek z Woli Makowskiej? Trop urywa się na Anzelmie ur. ok. 1760 roku.

pozdrawiam, Jan Adam Niedźwiadek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”