Gdzie znaleźć spisy, księgi ludności stałej

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
ttunin

Sympatyk

Post autor: ttunin »

Marcinie.
Rejestry/spisy mieszkańców sporządzane były jakby w dwóch rzutach. Od 1945/46 do 1950/51 oraz od 1950/51 do około 1971-73 ,kiedy to zastąpiły je KOM-y czyli Karta Osobowa Mieszkańca.Te pierwsze od 1945/46 do 1950 mogą być( ale niekoniecznie) w AP Koszalin. Chociaż w spisie :26 15 0 Zarząd Miejski i Miejska Rada Narodowa w Świdwinie 1945-1950 nie widać rejestrów mieszkańców. A więc Urząd Miasta Świdwin - tam należy się zwrócić ,chyba jednak pismem, i zapytać czy mają i te pierwsze i też te drugie.
Jeżeli chodzi o Białogard to podobnie chociaż : 26 16 0 Zarząd Miejski i Miejska Rada Narodowa w Białogardzie 1945-1950 a w nim: Zawartość: Zarząd Miejski - Referat Ogólny, w tym: protokoły posiedzeń ZM, Zarząd Miejski - Referat Finansowy,w tym: budżety i ich realizacja, Zarząd Miejski - Referat Administracji Ogólnej,w tym: przejmowanie mienia poniemieckiego, Zarząd Miejski - Referat Kwaterunkowy, w tym: sprawozdania z działalności referatu, Zarząd Miejski - Referat Rolny, w tym: wykazy osób posiadających gospodarstwa rolne, Zarząd Miejski - Referat Wojskowy, w tym: protokoły z kontroli, Miejska Rada Narodowa, w tym: protokoły posiedzeń MRN, akta komisji. Ale pewnie też trzeba się zwrócić do Urzędu Miasta Białogard.
Po twoim nicku widzę ,że jesteś bardzo młody a więc i korespondencję uskutecznia któreś z rodziców. Można wcześniej wykonać telefon do Ewidencji Ludności.
Tadeusz
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Księgi Ludności Stałej

Post autor: Marynicz_Marcin »

Witam!
Mam pewien problem. Moi przodkowie zamieszkiwali wieś Borki Prusinowskie. Wiem na 100% , że należeli w XIX wieku do parafii Szadek (mam stamtąd akty) . Chciałbym jednak znaleźć wszystkie dzieci moich prapradziadków . To na pewno byłoby tańsze od kwerendy poszukiwania wszystkich dzieci prapradziadków . Tak więc poszukuje miejsca przechowywania Ksiąg Ludności Stałej, w której "zawarci" będą mieszkańcy Borków Prusinowskich .

Z góry dzięki za pomoc :D

Pozdrawiam,
Marcin
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Księgi Ludności Stałej

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Borki Prusinowskie są na granicy dwóch parafii - czasem "bliżej" było ludziom do Zadzimia.

Baza danych ELA wskazuje, że dla Borek Prusinowskich nie ma zachowanych ksiąg ludności stałej.

Kwerenda w AP Łódź, osobista wizyta bądź odnalezienie chętnego do pomocy mogą przynieść wiedzę nt. pozostałych dzieci Twoich przodków.

8)

PS. Wypadałoby tytułować swoje tematy bardziej szczegółowo, np. "Księgi ludności stałej wsi Borki Prusinowskie".
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Tomek1973

Sympatyk

Re: Księgi Ludności Stałej

Post autor: Tomek1973 »

Czyżewski_Bartłomiej pisze:Borki Prusinowskie są na granicy dwóch parafii - czasem "bliżej" było ludziom do Zadzimia.

Baza danych ELA wskazuje, że dla Borek Prusinowskich nie ma zachowanych ksiąg ludności stałej.
A jaki jest związek pomiędzy przynależnością do parafii, a księgami ludności stałej? Żaden. Księgi były sporządzane nie w parafiach, a w gminach. Wystarczy ustalić za pomocą Skrowidza Miejscowości Królestwa Polskiego, do jakiej gminy należała wieś, a potem poszukać tych akt we właściwym terenowo AP.
Gratuluję dobrego samopoczucia, jeśli chodzi o bazę ELA :) Przeglądałem dziesiatki KLS-ów, których w tej bazie nie ma. Taki ze mnie magik :) Traktowanie zawartości internetowych baz danych jako pewnika, nie wróży sukcesu w poszukiwaniach. Ja rozumiem, że takie czasy, że "wszystko można przez internet, a jak nie ma w guglu, to nie istnieje". W bazie danych jest tylko to co zostało do niej wprowadzone. A nie to co możemy znaleźć w archiwum.

tomek
Awatar użytkownika
Czyżewski_Bartłomiej

Członek PTG
Ekspert

Post autor: Czyżewski_Bartłomiej »

Tomek1973 pisze:
Czyżewski_Bartłomiej pisze:Borki Prusinowskie są na granicy dwóch parafii - czasem "bliżej" było ludziom do Zadzimia.

A jaki jest związek pomiędzy przynależnością do parafii, a księgami ludności stałej? Żaden. Księgi były sporządzane nie w parafiach, a w gminach. Wystarczy ustalić za pomocą Skrowidza Miejscowości Królestwa Polskiego, do jakiej gminy należała wieś, a potem poszukać tych akt we właściwym terenowo AP.
Gratuluję dobrego samopoczucia, jeśli chodzi o bazę ELA :) Przeglądałem dziesiatki KLS-ów, których w tej bazie nie ma. Taki ze mnie magik :) Traktowanie zawartości internetowych baz danych jako pewnika, nie wróży sukcesu w poszukiwaniach. Ja rozumiem, że takie czasy, że "wszystko można przez internet, a jak nie ma w guglu, to nie istnieje". W bazie danych jest tylko to co zostało do niej wprowadzone. A nie to co możemy znaleźć w archiwum.

tomek
Żadnego związku nie ma parafia-kls.
Jednak pisanie sformułowań typu "ta miejscowość na 100% należy do tej parafii" jest często błędne - co pokazuje przykład tej wsi.
Być może ktoś, z powodu braku zachowanych kls-ów, podejmie się przeszukania ksiąg rok po roku i co - okaże się, że akurat w tej "całkiem pewnej" parafii nic nie będzie (a będzie w sąsiedniej).
To była tylko informacja do Marcina aby nie zakładał z góry, że wszystkich ochrzcili w Szadku.
Zresztą wyraźna przerwa jest między jedną myślą a drugą, prawda Tomaszu - aż tak trudno wpaść na to, że chodzi o dwie odrębne sprawy?

Nic odkrywczego Tomku nie napisałeś - sądzę, że większość zdaje sobie sprawę, że bazy typu PRADZIAD, czy ELA są dziurawe jak stare sita.
Moje słowa były tylko kolejną wskazówką dla poszukującego - fakt, może powinienem dopisać "ale najlepiej napisz do właściwego AP".
Pozdrawiam,
Bartłomiej Czyżewski

Mój blog genealogiczny: http://mojagenealogia.blogspot.com/
Tomek1973

Sympatyk

Post autor: Tomek1973 »

Może nie napisałem nic odkrywczego, ale wyprowadziłem poczatkującego kolegę z błedu, w jaki został przez Ciebie wprowadzony.
Marcin nie otrzymał odpowiedzi na pytanie, gdzie moga się znajdować interesujące go KLS-y. Otrzymał za to nieprawdziwą informację, że tych ksiąg na pewno nie ma.

tomek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Nie na 100%, ale chyba w tym zespole należałoby szukać - są rejestry mieszkańców - sygn. 72-118:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=52617

Pozdrawiam
Aneta
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Kaczmarek_Aneta pisze:Nie na 100%, ale chyba w tym zespole należałoby szukać - są rejestry mieszkańców - sygn. 72-118:
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... y_id=52617

Pozdrawiam
Aneta
Mam nadzieję, że to będzie to :)
Pod to bardziej by pasował Pęczniew, który mnie również interesuje. W tamtych latach Pęczniew , a raczej Pięczniew (dawniej taka pisownia) należał do gminy Niemysłów, ale nie ma KLS-ów z gminy Niemysłów, tylko z samej wsi . Bardziej mi zależało na Popowie - kilka km od Pęczniewa , bo właśnie tam rodziły się dzieci z pierwszego małżeństwa pradziadka i jedna córka z drugiego (moja babcia) . Teraz nic, tylko czekać cierpliwie na miłą pomoc ze strony łęczyczan .

Pozdrawiam,
Marcin
Wojewodka_Monika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojewodka_Monika »

Marcin16091995 pisze:ale nie ma KLS-ów z gminy Niemysłów, tylko z samej wsi.
Nie do końca tak jest ;) Księża Wólka również z gminy Niemysłów ma swoje KLS-y. Warto też spojrzeć do KLS-ów Luboli, bo niegdyś Pęczniew należał właśnie do tej gminy.
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/index. ... ola&word2=
pozdrawiam

Monika Wojewódka
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Czy mogłabym prosić o wyjaśnienie, kogo dotyczy ten spis ? Wiem, że powiat iłżecki - są to ziemscy właściciele ? Co oznaczają cyfry w poszczególnych kolumnach ?

http://bc.mbpradom.pl/dlibra/docmetadat ... CFB6E45-16

Pozdrawiam

Aneta
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

lp i wielkość
jak z opisu na górze (od 10 do 100 "dziesięcin")
ale tak naprawdę co zawiera? właścicieli? płatników?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Spis osób mających prawo uczestniczyć w tymczasowych zjazdach właścicieli ziemskich powiatu iłżeckiego. 1905. O to Wam chodzi?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Dzięki ! Czyli jednak o właścicieli ziemskich chodziło.

Pozdrawiam,
Aneta
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Tu są też swiaszcziennosłużitiele. Nie wiem, co to jest, ale swiaszcziennik to ksiądz katolicki. Potem pisze o cerkwiach. Może i o właścicieli duchownych też chodzi. Jakoś tak..
6 sierpnia 1905.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Marcin_Piotr_Zając

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Marcin_Piotr_Zając »

A czy ja mógłbym uzyskać informacje, kiedy były sporządzane spisy ludności, w których byłyby zawarte osoby z miejscowości Brdów?
Nie wiem do jakiego powiatu (ew. województwa) Brdów był przyporządkowany, ponieważ leży na styku ziem, Kujaw i Wielkopolski.
Zmieniało się to tyle razy, że się gubię, a niewątpliwie interesują mnie spisy ludności z tej miejscowości.
Za informacje z góry dziękuję i pozdrawiam, Marcin.
szukam informacji o rodzinach: Korycińscy i Horędowiczowie (również oboczności tego nazwiska).
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”