Archiwum w Wilnie, Litwa (LVIA)

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

jackowski11

Sympatyk

Post autor: jackowski11 »

Dziękuje za odpowiedź. Tak, przejrzałem juz to co jest na Bibliotece Kresowej.

Trochę sie pogubiłem z tymi archiwami LVIA, na jaki adres mail moge napisać do wskazanego archiwum?

pozdrawiam
Jacek
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Wilno szukam aktu małżeństwa

Post autor: Piotr_Romanowski »

Może ktos się orietuje jak znaleźc akt małżeństwa zawartego w Wilnie w 1937 roku w kosciele ewangielicko-reformowanym (kalwini)?
Arek_Bereza

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Arek_Bereza »

Pewnie Lithuanian State Historical Archives in Vilnius
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
tu do 1913 ale zakres mają do 1940
krzyko

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: krzyko »

Małżeństwa z 1937 są do wglądu Litewskim Państwowym Archiwum Historycznym w Wilnie.
Inwentarz do pobrania tutaj https://iaps-pub.archyvai.lt/web/guest/ ... =265839003

Krzysiek
besla35

Sympatyk

Wilno Archiwum Państwowe i Parafie

Post autor: besla35 »

Witam. Mam prosbe do osob odwiedzajacych archiwum panstwowe w Wilnie, gdyby byla mozliwosc zrobienia zdjecia aktu urodzenia Heleny Kania, ur. 11-06-1923 r. parafii sw.Rafala, to bylbym zobowiazany.
Pozdrawiam
Bernard
adamrw

Sympatyk

Wilno Archiwum Państwowe i Parafie

Post autor: adamrw »

Czy może ktoś się orientuje czy istnieje jakaś szansa zdobycia kopii aktu urodzenia z 1889 roku (znam dokładną datę) z Nowoaleksandrowska? Jeśli tak, to jak do tego wyzwania najlepiej podejść?
z góry dziękuję za pomoc
Adam
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Lukas_s

Archiwum Litwa

Post autor: Lukas_s »

Mam kilka pytań na temat Archiwum na Litwie - Wilno:
1. Czy archiwum prowadzi kwerendę poprzez korespondencje e mail?
2. Czy prośbę można napisać po polsku?
3. Jaki jest ewentualny koszt na dzień dzisiejszy?
4. Może jakieś inne podpowiedzi, co do tematu.

Dzięki

Łukasz
Litwos

Sympatyk

Post autor: Litwos »

Lukaszu,

jesli chodzi o LVIA, to tak. Mozesz pisac po polsku lub tam zadzwonic. Wszystkie osoby z jakimi mialem kontakt, pisaly i mowily perfekcyjnie po polsku.

Koszta zaleza od tego co zlecisz, musisz sie zapytac.
Pozdrawiam
Robert
Lukas_s

Post autor: Lukas_s »

Robert dzięki za odpowiedz. Czy masz może e maila do archiwum, bo jakoś nie potrafię się na ich stronie połapać. Pozdrawiam Łukasz
Litwos

Sympatyk

Post autor: Litwos »

Lukaszu,

wyslalem Ci na prywatna wiadomosc.
Pozdrawiam
Robert
adamrw

Sympatyk

Dzień dobry,
czy ktoś może zna i mógłby polecić osobę mogącą poszukać informacji genealogicznej w LVIA?
Próbowałem zlecić "inteligentniejszą" (*) kwerendę bezpośrednio w archiwum, ale odpowiedziano mi, że tylko przeszukanie konkretnych dokumentów dla konkretnej osoby i tylko w zakresie 5 lat wchodzi w grę :(

(*) "inteligentniejszą" to znaczy taką, która wyszuka osobę jeśli np. nie zgadza się nazwisko szukanej osoby, a zgadza imię i nazwisko matki, zgadza się data urodzenia i imię, a nie zgadza się nazwisko, chrzest jest znacznie później niż znana data urodzenia, nie ma osoby szukanej, ale jest rodzeństwo itp.

Generalnie chodzi o to, że LVIA już raz szukało mojego pradziadka według znanej daty urodzenia (i po 2-3 lata przed i po), ale nie znalazło. Teraz mam nieco więcej danych (np. imię i nazwisko rodowe matki) i liczyłem na pogłębioną weryfikację. Niestety, bezskutecznie - stąd poszukiwania kogoś, kto może się czymś takim zajmuje i podjąłby się takiego wyzwania.
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
adamrw

Sympatyk

Czy ktoś może wie jak odszukać zawartość konkretnego fondu z LVIA?
Na genmetrica znalazłem zdjęcia opisane jako:

LVIA F.669,, Ap.15 B.22

zawierające indeksy urodzin z parafii dekanatu jezierskiego z 1872 roku.
Chciałbym sprawdzić, czy przypadkiem nie ma analogicznych indeksów z lat 1888-1891.
Adam
cojunka

Sympatyk

Post autor: cojunka »

Adam, inwentarze są dostępne pod adresem https://eais-pub.archyvai.lt/eais/faces ... F3001.jspx
Należy wpisać numer zespołu (fondas), ewentualnie podzespołu (apyrašas), w polu Pavadinimas wybrać Lietuvos valstybės istorijos archyvas, dalej przyciesk Ieskoti. Inwentarze można pobierać w formacie pdf. Czasami jednak są zbyt ogólnikowe.
PS Polecam się odnośnie Pana poprzedniego postu z dnia 22 stycznia.
Pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
adamrw

Sympatyk

Dziękuję bardzo, znalazłem czegom szukał i wygląda na to, że lata 1888-1890 są też dostępne. Jeśli, podobnie jak dla 1872, są to indeksy per parafia, to weryfikacja czy poszukiwany pradziadek w ogóle urodził się gdziekolwiek w dekanacie nowoaleksandrowskim powinna być całkiem realna.
W sprawie ze stycznia napiszę na PW.
Adam
cojunka

Sympatyk

Post autor: cojunka »

Są to akta metrykalne, które dodatkowo mogą, ale nie muszą zawierać także indeksy alfabetyczne. Ale skoro w 1872 taki indeks był sporządzony, to prawie na pewno był sporządzany także w latach późniejszych.

Pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”