Archiwum w Wilnie, Litwa (LVIA)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
jackowski11

-
Piotr_Romanowski

Wilno szukam aktu małżeństwa
Może ktos się orietuje jak znaleźc akt małżeństwa zawartego w Wilnie w 1937 roku w kosciele ewangielicko-reformowanym (kalwini)?
-
Arek_Bereza

Pewnie Lithuanian State Historical Archives in Vilnius
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
tu do 1913 ale zakres mają do 1940
https://www.familysearch.org/search/cat ... %20Library
tu do 1913 ale zakres mają do 1940
Małżeństwa z 1937 są do wglądu Litewskim Państwowym Archiwum Historycznym w Wilnie.
Inwentarz do pobrania tutaj https://iaps-pub.archyvai.lt/web/guest/ ... =265839003
Krzysiek
Inwentarz do pobrania tutaj https://iaps-pub.archyvai.lt/web/guest/ ... =265839003
Krzysiek
Wilno Archiwum Państwowe i Parafie
Witam. Mam prosbe do osob odwiedzajacych archiwum panstwowe w Wilnie, gdyby byla mozliwosc zrobienia zdjecia aktu urodzenia Heleny Kania, ur. 11-06-1923 r. parafii sw.Rafala, to bylbym zobowiazany.
Pozdrawiam
Bernard
Pozdrawiam
Bernard
Wilno Archiwum Państwowe i Parafie
Czy może ktoś się orientuje czy istnieje jakaś szansa zdobycia kopii aktu urodzenia z 1889 roku (znam dokładną datę) z Nowoaleksandrowska? Jeśli tak, to jak do tego wyzwania najlepiej podejść?
z góry dziękuję za pomoc
Adam
z góry dziękuję za pomoc
Adam
Adam
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Poszukuję informacji o "urodzonych" Wasilewskich z terenów obecnej Litwy i północnej Białorusi oraz o rodzinie Frost z Pińska.
Archiwum Litwa
Mam kilka pytań na temat Archiwum na Litwie - Wilno:
1. Czy archiwum prowadzi kwerendę poprzez korespondencje e mail?
2. Czy prośbę można napisać po polsku?
3. Jaki jest ewentualny koszt na dzień dzisiejszy?
4. Może jakieś inne podpowiedzi, co do tematu.
Dzięki
Łukasz
1. Czy archiwum prowadzi kwerendę poprzez korespondencje e mail?
2. Czy prośbę można napisać po polsku?
3. Jaki jest ewentualny koszt na dzień dzisiejszy?
4. Może jakieś inne podpowiedzi, co do tematu.
Dzięki
Łukasz
Dzień dobry,
czy ktoś może zna i mógłby polecić osobę mogącą poszukać informacji genealogicznej w LVIA?
Próbowałem zlecić "inteligentniejszą" (*) kwerendę bezpośrednio w archiwum, ale odpowiedziano mi, że tylko przeszukanie konkretnych dokumentów dla konkretnej osoby i tylko w zakresie 5 lat wchodzi w grę
(*) "inteligentniejszą" to znaczy taką, która wyszuka osobę jeśli np. nie zgadza się nazwisko szukanej osoby, a zgadza imię i nazwisko matki, zgadza się data urodzenia i imię, a nie zgadza się nazwisko, chrzest jest znacznie później niż znana data urodzenia, nie ma osoby szukanej, ale jest rodzeństwo itp.
Generalnie chodzi o to, że LVIA już raz szukało mojego pradziadka według znanej daty urodzenia (i po 2-3 lata przed i po), ale nie znalazło. Teraz mam nieco więcej danych (np. imię i nazwisko rodowe matki) i liczyłem na pogłębioną weryfikację. Niestety, bezskutecznie - stąd poszukiwania kogoś, kto może się czymś takim zajmuje i podjąłby się takiego wyzwania.
czy ktoś może zna i mógłby polecić osobę mogącą poszukać informacji genealogicznej w LVIA?
Próbowałem zlecić "inteligentniejszą" (*) kwerendę bezpośrednio w archiwum, ale odpowiedziano mi, że tylko przeszukanie konkretnych dokumentów dla konkretnej osoby i tylko w zakresie 5 lat wchodzi w grę
(*) "inteligentniejszą" to znaczy taką, która wyszuka osobę jeśli np. nie zgadza się nazwisko szukanej osoby, a zgadza imię i nazwisko matki, zgadza się data urodzenia i imię, a nie zgadza się nazwisko, chrzest jest znacznie później niż znana data urodzenia, nie ma osoby szukanej, ale jest rodzeństwo itp.
Generalnie chodzi o to, że LVIA już raz szukało mojego pradziadka według znanej daty urodzenia (i po 2-3 lata przed i po), ale nie znalazło. Teraz mam nieco więcej danych (np. imię i nazwisko rodowe matki) i liczyłem na pogłębioną weryfikację. Niestety, bezskutecznie - stąd poszukiwania kogoś, kto może się czymś takim zajmuje i podjąłby się takiego wyzwania.
Adam
Czy ktoś może wie jak odszukać zawartość konkretnego fondu z LVIA?
Na genmetrica znalazłem zdjęcia opisane jako:
LVIA F.669,, Ap.15 B.22
zawierające indeksy urodzin z parafii dekanatu jezierskiego z 1872 roku.
Chciałbym sprawdzić, czy przypadkiem nie ma analogicznych indeksów z lat 1888-1891.
Na genmetrica znalazłem zdjęcia opisane jako:
LVIA F.669,, Ap.15 B.22
zawierające indeksy urodzin z parafii dekanatu jezierskiego z 1872 roku.
Chciałbym sprawdzić, czy przypadkiem nie ma analogicznych indeksów z lat 1888-1891.
Adam
Adam, inwentarze są dostępne pod adresem https://eais-pub.archyvai.lt/eais/faces ... F3001.jspx
Należy wpisać numer zespołu (fondas), ewentualnie podzespołu (apyrašas), w polu Pavadinimas wybrać Lietuvos valstybės istorijos archyvas, dalej przyciesk Ieskoti. Inwentarze można pobierać w formacie pdf. Czasami jednak są zbyt ogólnikowe.
PS Polecam się odnośnie Pana poprzedniego postu z dnia 22 stycznia.
Pozdrawiam
Andrzej
Należy wpisać numer zespołu (fondas), ewentualnie podzespołu (apyrašas), w polu Pavadinimas wybrać Lietuvos valstybės istorijos archyvas, dalej przyciesk Ieskoti. Inwentarze można pobierać w formacie pdf. Czasami jednak są zbyt ogólnikowe.
PS Polecam się odnośnie Pana poprzedniego postu z dnia 22 stycznia.
Pozdrawiam
Andrzej
Andrzej
Dziękuję bardzo, znalazłem czegom szukał i wygląda na to, że lata 1888-1890 są też dostępne. Jeśli, podobnie jak dla 1872, są to indeksy per parafia, to weryfikacja czy poszukiwany pradziadek w ogóle urodził się gdziekolwiek w dekanacie nowoaleksandrowskim powinna być całkiem realna.
W sprawie ze stycznia napiszę na PW.
W sprawie ze stycznia napiszę na PW.
Adam