andrzej_m88 pisze:Joanno, uprzejmie proszę o sprawdzenie czy w Twoich spisach pojawia się nazwisko Jan Barszcz, ur. w 1846 r., gubernia lubelska, powiat janowski.
Pozdrawiam,
Andrzej.
Witaj...
Andrzeju mam 2 księgi Gub.Lubelskiej - rok 1892 i 1898...niestety Twoje nazwisko nie figuruje.
Witam i bardzo dziękuję Ci Joanno za odpowiedź.
Ojciec mojego Dziadka na pewno był lekarzem w 15 pułku kozaków dońskich. Wiem to z przekazów ustnych zarówno mojej Babci jak też innych osób-wiem gdzie w Tomaszowie stał dom , w którym stacjonował czy też gdzie przyjmował chorych. . Nie wiem jak długo pracował w Tomaszowie. Dziadek urodził się w 1906 r. i był dzieckiem nieślubnym. Szirma(Szyrma) uznał Dziadka za swojego syna, jest wpisany też w jego akt urodzenia gdzie wyraźnie wykaligrafowano jego nazwisko oraz niestety tylko skrót imienia.
Szukając danych o nim pisałam z Rosyjskim Państwowym Wojenno Historycznym Archiwum w Moskwie. Oni chcą bardzo dokładnych danych o poszukiwanych osobach. W gruncie rzeczy tego o co ja właśnie pytam-imię, „otcziestwo”, rok i miejsce urodzenia, na jakiej uczelni studiował. Wiem,że do I wojny uczestniczył w wychowaniu swojego syna. Potem to wszystko się urwało…Pisząc do archiwum wpisałam (za wikipedią i innymi źródłami też) kiedyś,że 15 pułk kozaków dońskich wchodził w skład I dywizji kawalerii kozaków dońskich z Zamościa. Odpisali,że to nieprawda. Myślę ,że to był chyba jeden z osiemnastu samodzielnych pułków kozackich…Ale gdzie tego szukać..?
Pozdrawiam bardzo serdecznie i dziękuje za życzliwość Marzena
Witaj...
Marzenko w Księdze Gub. Lubelskiej z 1989 r. wymienione jest wojsko , które stacjonowało wtedy na tych terenach; między innymi jest wymieniona I Dońska Dywizja Kozaków w tym: sztab dywizji (Zamość), 9 pułk Doński kozaków (Janów), 10 pułk Doński kozaków (Zamość), 13 Doński pułk kozaków (Białogard) i 15 pułk Dońskich kozaków (Tomaszów). Trudno mi powiedzieć ilu było lekarzy ale lekarzem starszym przy tym pułku był Michał von Fitten.
Oczywiście w księdze figurują też nazwiska lekarzy przy wojsku stacjonującym (ogółem) - nazwiska Szirma/Szyrma - brak. Oprócz tego posiadam Księgę Pamięci Wojska Dońskiego z 1900 r. - bardzo szczegółową zresztą - nazwiska Twojego też nie znalazłam, chociaż jest lista lekarzy.
Natomiast w tym samym okresie czasu jest nazwisko Szirma wymienione w Straży Granicznej w Tomaszowie. Zastanawiam się nad tym : może pradziadek był lekarzem, leczył ludzi ale nie pełnił funkcji lekarza przy pułku ? taka też istnieje możliwość.
Co do dywizji I Kozaków, myślę (jeżeli dobrze zrozumiałam z w/w Twojego tekstu) mogłaś źle się wyrazić, kierując pismo do archwium: I dywizja kozaków Dońskich nie była z Zamościa - miała tam tylko swój sztab. Takie malutka pomyłka. Oczywiście pułków było o wiele więcej niż 18-ście.
Muszę zerknąć do Twojego wcześniejszego postu, nie pamiętam czy napisałaś skąd pochodził albo gdzie mieszkał (mniej więcej) Twój pradziadek...myślę, że w innych księgach trzeba go szukać...
spróbuję jeszcze po uczelniach trochę 'polatać '
napisz mi jeszcze Marzenko ten skrót imienia...
konrad1977 pisze:Witam, czy w spisach występują nazwiska: Mikowski i Gocławski.
Pozdr
Konrad
Witaj ...
Konradzie z całym szacunkiem do Twojej osoby ale...prosiłam wcześniej, żeby nie powtarzać postów na ten sam temat dwukrotnie...robi się w ten sposób bałagan a mi to wcale nie pomaga; WSZYSTKIE nazwiska mam spisane;
jeżeli nie odpisałam to znaczy, że nic nie znalazłam.
Witam ponownie!
W akcie urodzenia mojego Dziadka jest napisane tak: B.Szirma o.B.P. czyli tak jak mi się wydaje B.Szirma ojciec Bronisława P.-oczywiście po rosyjsku. Mówiono o nim jako o lekarzu…On i jego rodzina chciała zabrać mojej Prababce Dziadka jednak ona się na to nie zgodziła. Stanęło na tym ,że ojciec będzie go kształcił i jak dorośnie „zostanie lekarzem tak jak jego ojciec”. Szirma pochodził gdzieś z okolic Grodna albo Pińska. Dziadek miał jakieś stare fotografie Pińska…Nigdy nie mówił nic o ojcu…To był temat tabu..Prababka miała-tak jak wspomina mój Tata dużo fotografii, lecz Dziadek gdy umarła zniszczył to albo jak myślę włożył do trumny.Może w tych księgach co cytujesz jeszcze go nie ma, bo zaczął tam pracę później.-tak myślę gdzieś około 1903 r. Kiedyś napisałam do Pana, który zajmuje się zawodowo-naukowo społecznością i wojskiem rosyjskim z zapytaniem czy spotkał się z lekarzem 15 pułku kozaków o tym nazwisku-tak dla sprawdzenia rodzinnej legendy. Odpowiedział mi cytuję"że takowy lekarz był" ,ale ma tylko nazwisko-i żadnych więcej danych. Prawdę mówiąc to wtedy zaczęłam poszukiwania. Tata wcześniej napisał historię naszej rodziny, ale ta sprawa jest dalej białą plamą. Nie wiem gdzie on mógł studiować;Petersburg , Kijów... Z pozdrowieniami Marzena
Tak. To jest dokładnie wykaligrafowane-chyba najbardziej wyraźne napisane słowa w całym akcie urodzenia...Oba rosyjskie B są identyczne.Dziadek to oczywiście Bronisław
PakoMa pisze:Tak. To jest dokładnie wykaligrafowane-chyba najbardziej wyraźne napisane słowa w całym akcie urodzenia...Oba rosyjskie B są identyczne.Dziadek to oczywiście Bronisław
Od którego roku życia była obowiązkowa służba wojskowa w wojsku carskim? Czy w ogóle była obowiązkowa? Jeśli tak to na jak długo się szło do wojska?. Mój dziadek urodził się w 1889r. w Sosnówce na terenie caratu. Z pochodzenia był Polakiem, ale mieszkał na ternie dzisiejszej Białorusi (wtedy Rosji carskiej). Czy miał obowiązek służenia w armii carskiej?.
Małgorzata
Droga Joanno, czy byłaby możliwość upublicznienia posiadanych przez Ciebie spisów. Rozumiem, że część dokumentów posiada wartość archiwalną. Można byłoby je wszystkie opracować i zawiesić na stronie genealodzy.pl. Jest to również znakomity materiał badawczy dla historyków wojskowości oraz XIX wieku - zaboru rosyjskiego. Oczywiście mój mail jest tylko sugestią do rozważenia. Nie wskazuję sposobu w jaki to by miało nastąpić, ale jest to temat do rozważenia.
Pozdr
K.
Joanno, rozumiem, że spisy są w określonym opracowaniu naukowym, konkretnego autora (być może w języku rosyjskim). Wówczas faktycznie możemy mówić o o ochronie praw autorskich. Z Twoich maili wynika jednak, że są to różne źródła, także o wartości archiwalnej.