Poszukiwania informacji genealogicznych w Rosji Carskiej
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
Re: Poszukiwania informacji genealogicznych w Rosji Carskiej
Witam.
Grażynko i Joasiu dziękuję za przesłanie informacji.
W niektórych dokumentach z rodzinnego archiwum występuje nazwisko Matkowski. Być może powoli zacznę układać moje puzzle.
Moj teść Stanisław miał 9-10 lat, gdy zmarli Jego rodzice, informacje o przodkoach są bardzo szczątkowe. Mam problemy z dotarciem do dokumentów znajdujących się poza granicami Polski ( S. Petersburg, Twer, Grodno ).
Życzę miłego dnia i serdecznie pozdrawiam.
Joasiu mieszkam w Białymstoku. Poszukiwane przez Ciebie nazwiska nie są mi obce. Z Sawicką pracowałam.
Grażynko i Joasiu dziękuję za przesłanie informacji.
W niektórych dokumentach z rodzinnego archiwum występuje nazwisko Matkowski. Być może powoli zacznę układać moje puzzle.
Moj teść Stanisław miał 9-10 lat, gdy zmarli Jego rodzice, informacje o przodkoach są bardzo szczątkowe. Mam problemy z dotarciem do dokumentów znajdujących się poza granicami Polski ( S. Petersburg, Twer, Grodno ).
Życzę miłego dnia i serdecznie pozdrawiam.
Joasiu mieszkam w Białymstoku. Poszukiwane przez Ciebie nazwiska nie są mi obce. Z Sawicką pracowałam.
-
Płowik_Hubert

Poszukuję Andrzeja Hapona, zmarł około 1918 roku.
Pozdrawiam
Hubert
Hubert
- Aftanas_Jerzy

Nazwisko popularne - trzeba podać datę i miejsce urodzenia.huberp pisze:Poszukuję Andrzeja Hapona, zmarł około 1918 roku.
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
Witam,
moja babcia Irena Lewociuk ur. w 1887r. w Czeremsze na pocz. XX wieku mieszkała w Sankt Petersburgu. Pracowała tam jako pokojówka/garderobiana? u kogoś z otoczenia cara. Tam poznała mojego dziadka Sylweriusza Kisielińskiego, który służył w Lejb Gwardii Moskiewskim Pułku. Tam też wzięli ślub i w 1915 roku wrócili do Polski. Tyle na ten temat wiem.
Szukam jakichkolwiek informacji o ich pobycie w Petersburgu, o fakcie zawarcia małżeństwa.
Będę wdzięczna za każdy rodzaj pomocy.
Serdecznie pozdrawiam
Ania
moja babcia Irena Lewociuk ur. w 1887r. w Czeremsze na pocz. XX wieku mieszkała w Sankt Petersburgu. Pracowała tam jako pokojówka/garderobiana? u kogoś z otoczenia cara. Tam poznała mojego dziadka Sylweriusza Kisielińskiego, który służył w Lejb Gwardii Moskiewskim Pułku. Tam też wzięli ślub i w 1915 roku wrócili do Polski. Tyle na ten temat wiem.
Szukam jakichkolwiek informacji o ich pobycie w Petersburgu, o fakcie zawarcia małżeństwa.
Serdecznie pozdrawiam
Ania
Poszukuje Ignacego Wacławka ur.około 1845/46r. w 1891 mieszkał w Skierniewicach a w 1921r już nieżył. Proszę o pomoc Jadwiga.
-
Płowik_Hubert

Niestety nic poza tym nie wiem. Jego jedyne zdjęcie robione było w Permie, ale on sam urodził się najprawdopodobniej na Ukrainie, lata 1870-1880.j_aftanas pisze:Nazwisko popularne - trzeba podać datę i miejsce urodzenia.huberp pisze:Poszukuję Andrzeja Hapona, zmarł około 1918 roku.
Pozdrawiam
Hubert
Hubert
Witajaniemirka pisze:Witam,
Serdecznie pozdrawiam
Ania
w spisie z roku 1900 Lejb Gwardii Moskiewskiego Pułku znalazłam
Kiśliński Orest syna Michała - służba w latach 1856 - 1873;
W księdze adresowej S.Petersburga z roku 1916 występuje :
Kiśliński Michał syn Aleksandra;
Joanna z d. Sawicka
Poszukuję : Abramowicz, Grygorczuk, Jaroccy, Sawiccy
WitajKefas pisze:Będę wdzięczny za pomoc.
Udało mi się przeszukać podstronę http://www.petergen.com/fam-a.shtml, ale dalej nie mogę pójść.
Nazwisko:
1. Dobrzański (prawdopodobnie Aleksander)
Добржанский
Добржинецкий
Добржинский
(prawdopodobne imię Aleksander)
- mój pradziadek, służył w armii carskiej, podobno jako oficer w oddziałach konnych (dragoni?) stacjonował w latach ~1905-1910 w Oblasti Grodzieńskiej niedaleko Białegostoku. Miał majątek na terenie dzisiejszej Ukrainy w okolicach Melitopola lub Sewastopola, Symferopola.
2. Gryko Aleksander
Грыкин
Грышко
- mój dziadek urodzony w 1907 w Grodzieńskiej Oblasti (okolice - Waliły, Gródek, Michałowo, Nowa Wola), rozpoczynał edukację szkolną w okolicach majątku powyższego (Dobrzański), skończył szkołę podstawową w Moskwie ok. ~1919-1920 r. gdzie mieszkał z matką i ojczymem.
3. Anna Szwarc (z d. Gryko lub Dziermańska)
Грыкин
Грышко
Шварц
Швартз
Шварц-Шульц
Шварцев
Шварцер
Moja prababka. Urodziła się i wychowała w Grodzieńskiej Obłasti , wyszła za Augustyna Szwarca ok. 1909 roku razem z nim i trójką dzieci wyjechała do Moskwy prawdopodobnie ok. ~1910-1915. Tam mieszkali przez kilka lat.
3. Augustyn Szwarc
Шварц
Швартз
Шварц-Шульц
Шварцев
Шварцер
Ojczym mojego dziadka. Podobno pochodził z okolic Warszawy (z Mazowsza?), ożenił się z moją prababką ok. 1909 roku razem z rodziną wyjechał do Moskwy prawdopodobnie ok. ~1910-1915. Tam mieszkali przez kilka lat. Dziadak jeszcze go pamiętał. Któregoś dnia wyszedł i nie wrócił do domu - mogły być czasy rewolucji październikowej lub później (mógł zginąć lub być wywiezionym na dalszy wschód?).
wymieniłeś nazwiska ale nie napisałeś jakiej pomocy oczekujesz ?
Joanna z d. Sawicka
Witaj Stefanie...Marszycki pisze:Mam prośbę.Poszukuję miejsca zgonu/pochówku/
Bandrowski Włodzimierz Francewicz - ur. 23.09.1848 r. , prawosławny, skończył gimnazjum 16.09.1866 r. Służył najpierw w 56 piechocie Żytomirskiego pułku. Podporucznik - 1868, porucznik - 1872, kapitan sztabu - 1875r. Jego kariera wojskowa jest długa, w każdym bądź razie 1907 roku został generałem – lejtienantem. Walczył w I w.św. wiele razy odznaczony.
Stefan
plisst@poczta.onet.pl
dodatkowo znalazłam go w spisie pułkowników z roku 1902;
miał 5 dzieci...tego wcześniej Ci chyba nie napisałam ...
Joanna z d. Sawicka
joanna23 pisze:Witajaniemirka pisze:Witam,
Serdecznie pozdrawiam
Ania
Bardzo dziękuję ale to nie moi Kisielińscy. Dziadek urodził się w 1889r. Był w carskiej armii kilka? lat, do 1915r.
Może Joasiu trafisz w swoich materiałach na coś jeszcze odnośnie nazwiska Lewociuk i Kisieliński.
Może ktoś inny coś znajdzie?
Bardzo liczę na pomoc.
Serdecznie pozdrawiam
Ania
Aniu a znasz imię swojego pradziadka - ojca dziadka ?aniemirka pisze:joanna23 pisze:Witajaniemirka pisze:Witam,
Serdecznie pozdrawiam
Ania
Bardzo dziękuję ale to nie moi Kisielińscy. Dziadek urodził się w 1889r. Był w carskiej armii kilka? lat, do 1915r.
Może Joasiu trafisz w swoich materiałach na coś jeszcze odnośnie nazwiska Lewociuk i Kisieliński.
Bardzo liczę na pomoc.
Serdecznie pozdrawiam
Ania
Joanna z d. Sawicka
Mój dziadek Sylweriusz Kisieliński był synem Franciszka. Urodził się w miejscowości Chojeczno, gmina Grębków, pow. węgrowski. Myślę, że został wcielony do carskiej armii po roku 1907 (gdy skończył 18 lat). Z przekazów rodzinnych wiem, że w czasie służby był w Afganistanie. Jego matka zmarła w XII 1910roku, przyjechał na jej pogrzeb - dostał przepustkę. Z babcią wrócili na stałe do Polski w 1915r. (po zawarciu małżeństwa w Petersburgu).joanna23 pisze:Aniu a znasz imię swojego pradziadka - ojca dziadka ?aniemirka pisze:joanna23 pisze: Witaj
Bardzo liczę na pomoc.
Serdecznie pozdrawiam
Ania
Może Joasiu znajdziesz w swoich spisach mieszkańców Petersburga nazwisko mojej babci lub jakiś ślad o zawarciu przez dziadków związku małżeńskiego?
Pozdrawiam
Ania
Ostatnio zmieniony pt 10 gru 2010, 10:34 przez aniemirka, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Marcin_Grottel
Pani Joanno,
poprawiam się i ponawiam pytanie z właściwszego miejsca forum
Czy w posiadanych przez Panią spisach mieszkańców S.Petersburga występuja osoby o nazwisku Grottel (Gratel)? Możliwe, że na początku XX wieku mieszkała tam Raissa Grottel z mężem (nie znam imienia). Pod koniec życia wyemigrowała z synami do USA
Pozdrawiam
Marcin
marcin.grottel@mezon.pl
Czy w posiadanych przez Panią spisach mieszkańców S.Petersburga występuja osoby o nazwisku Grottel (Gratel)? Możliwe, że na początku XX wieku mieszkała tam Raissa Grottel z mężem (nie znam imienia). Pod koniec życia wyemigrowała z synami do USA
Pozdrawiam
Marcin
marcin.grottel@mezon.pl
WitajMarcin_Grottel pisze:Pani Joanno,
Pozdrawiam
Marcin
marcin.grottel@mezon.pl
w księdze adresowej S.Petersburga z roku 1916 występują nazwiska Grotan, Grote, Groten, Grothe, Grot ; Raisy nie widzę.
Joanna z d. Sawicka
-
Kromplewski_Franciszek

- Kontakt:
Sanowne Koleżanki i Koledzy
na tej stronie http://www.vse-adresa.org/book-of-memor ... surname-63 Книга Памяти Жертв Коммунистического Террора . Znalazłem poniższe nazwiska 4-rech braci straconych przez system stalinowski w 1937roku :
Кромплевский Виталий Францевич
Кромплевский Леон Францевич
Кромплевский Станислав Францевич
Кромплевский Франц Францевич
To sa prawdopodobnie moi dalecy kuzyni . Chcę nawiązać z ich potomkami kontakt , ale nie znam żadnych do nich adresów . Otrzymałem w tej sprawie pismo z Archiwum z Sankt Petersburga z nazwiskami dzieć i żon straconych braci i nic więcej . Bardzo prosze o wskazowki jak ich odszukać i nawiązać z nimi kontaky .
Franciszek Kromplewski
na tej stronie http://www.vse-adresa.org/book-of-memor ... surname-63 Книга Памяти Жертв Коммунистического Террора . Znalazłem poniższe nazwiska 4-rech braci straconych przez system stalinowski w 1937roku :
Кромплевский Виталий Францевич
Кромплевский Леон Францевич
Кромплевский Станислав Францевич
Кромплевский Франц Францевич
To sa prawdopodobnie moi dalecy kuzyni . Chcę nawiązać z ich potomkami kontakt , ale nie znam żadnych do nich adresów . Otrzymałem w tej sprawie pismo z Archiwum z Sankt Petersburga z nazwiskami dzieć i żon straconych braci i nic więcej . Bardzo prosze o wskazowki jak ich odszukać i nawiązać z nimi kontaky .
Franciszek Kromplewski