Archiwum Diecezjalne Warszawsko-Praskie

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Machnowski_Robert

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Machnowski_Robert »

Oczywiście, ze można zamówić, w poprzednich postach zostało to dokładnie opisane. Niemniej wątek dotyczy przecież pomocy w archiwum.
Pozdrawiam :)
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

No i wg. mnie i jako taka została już udzielona - skuteczniej i przede wszystkim dużo szybciej będzie napisać maila i wydać piąteczkę niż czekać na inną jej formę. Tym bardziej że forma prośby nie zdradza o co chodzić może (prośba o sprawdzenie... - ok, byłem, sprawdziłem, faktycznie jest taki, i ... co dalej?).
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
Machnowski_Robert

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Machnowski_Robert »

jart pisze:No i wg. mnie i jako taka została już udzielona - skuteczniej i przede wszystkim dużo szybciej będzie napisać maila i wydać piąteczkę niż czekać na inną jej formę. Tym bardziej że forma prośby nie zdradza o co chodzić może (prośba o sprawdzenie... - ok, byłem, sprawdziłem, faktycznie jest taki, i ... co dalej?).
Co dalej? Oczywiście jak Pan dobrze wywnioskował, chodziło tylko o sprawdzenie, czy ten akt jest tam w ogóle. 😂
A tak poważnie to zadalem na forum tylko pytanie z ewentualna prośba a pańska uwaga z łapaniem za słówka nic nie wnosi.
Sprawdzenie aktu-idac śladem geneteki, w przypadku aktu zgonu wypisujemy rodziców, żonę, czasem miejscowość, ot całe sprawdzenie. Ale być może każdy z nas ma jego inna definicje.

Pozdrawiam serdecznie. 😀
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Machnowski_Robert pisze: Sprawdzenie aktu-idac śladem geneteki, w przypadku aktu zgonu wypisujemy rodziców, żonę, czasem miejscowość, ot całe sprawdzenie. Ale być może każdy z nas ma jego inna definicje.
Są przypadki kiedy chcemy sprawdzić coś jeszcze innego. Ja chciałbym mieć cyfrową reprodukcję - choćby na poczet pomysłów na które wpadnę w przyszłości, a do których będzie mi potrzebna. Tym bardziej że dostęp łatwy, tani a i oczekiwanie niezbyt długie.
Ale oczywiście szanuję odmienne zdanie na ten temat tak jak i inne metody pracy.
Owocnych poszukiwań!
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
myckekazimierz

Sympatyk

Post autor: myckekazimierz »

kamilara84 pisze:Jestem na bieżąco w temacie mailowego zamawiania skanów - około tygodnia trwa wszystko i cena za 1 str to 5 zł.

Pozdrawiam

Kamila
Witam
Czy ten adres mailowy , podawany powyżej , jest aktualny?
Pisałem na wiosnę i nie dostałem żadnej odpowiedzi .
k mycke
wojad121

Sympatyk

Post autor: wojad121 »

Witam,
na podstawie Geneteki sporządziłem sobie skorowidz dokumentów, które byłyby dla mnie ważne z tego Archiwum. Dokumentów jest prawie 70, po 6 zł za stronę, plus pewnie za poszukiwania...wyjdzie ładna kwota. Czy jest jakiś inny sposób na wydostanie tych dokumentów?
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

sprawdź alternatywne źródła, tzn czy inna kopia nie jest np w archiwum państwowym
nie, za poszukiwania nie
a ADWP świadczy usługę kwerendy?

nikt nie mówił, że to tanie hobby, ale 70*6 to nie 70*6 plus 200h*100zł za godzinę (gdyby nie było geneteki:) więc kwaota znacznie ładniejsza niż byłaby bez:)
tak - materiały w postaci ogólnodostępnych kopii i indeksacja ich to dziesiątki milionów złotych zaoszczędzonych
https://geneszukacz.genealodzy.pl/donate.php?lang=pol
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Krystyna.waw »

wojad121 pisze:wyjdzie ładna kwota. Czy jest jakiś inny sposób na wydostanie tych dokumentów?
Tańszy? Zamawiaj 2-4 dokumenty miesięcznie. Genealogia uczy cierpliwości :wink:
Krystyna
*** Szarlip, Zakępscy, Kowszewicz, Broczkowscy - tych nazwisk szukam.
Emerald

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Emerald »

Nie orientuję się w cenniku tego konkretnego archiwum, ale na podstawie doświadczeń z kilkoma innymi - proszę porównać, ile kosztuje skan danego aktu, a ile kserokopia papierowa. Kiedyś AP w Rzeszowie bodajże zawołało ode mnie niemal 200 złotych, chciałam zrezygnować z interesujących mnie dokumentów, ale ktoś podpowiedział mi, żebym zamówiła w wersji papierowej. Nie spodziewałam się, że będzie taniej, bo przecież tusz, papier, wysyłka... A zapłaciłam ostatecznie coś koło 30-kilku złotych ;)
Izabela
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Wszystko można załatwić mailem :)
Prośbę o akt zgonu (znałam miejscowość, nazwisko i rok) wysłałam 10 września.
Dziś odpowiedź z nr rachunku i opisem przelewu "Darowizna na cele kultu
religijnego - A"
Skan kosztuje 5 zł.
Mam nadzieję, że jeszcze w tym tygodniu go dostanę :)
Krystyna
Awatar użytkownika
Kuba64

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Kuba64 »

Witam,

od niedawna, kiedy wybiera się stronę tego Archiwum:
https://diecezja.waw.pl/instytucje/archiwum-diecezjalne

pojawia się komunikat że ta strona jest niebezpieczna:
Firefox detected a potential security threat and did not continue to diecezja.waw.pl. If you visit this site, attackers could try to steal information like your passwords, emails, or credit card details.

Czy ktoś w Was to też zauważył?

Pozdrawiam,
Kuba
Poszukuję rodziny Kuczyk z okolic Łucka (UA).
kuba64[małpka]posteo.it
Awatar użytkownika
Krystyna.waw

Sympatyk
Nowicjusz

Mam FF - nie mam ostrzeżenia
Krystyna
Awatar użytkownika
Vadder

Członek PTG

Post autor: Vadder »

W Chrome też wszystko ok.
Paweł Misierewicz
Awatar użytkownika
stevebr

Sympatyk

Radzymin, parafia

Post autor: stevebr »

Witam,
W genetece zindeksowane są dwa akty parafii z Radzymina, które mnie interesują - 1794/28-Katarzyna Zych oraz 1796/37 - Urszula Zych. Czy jest możliwy dostęp do skanów on-line czy koniecznie muszę napisać i prosić o nie do AD Warszawskiego Praskiego?

Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam
Sławek
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Radzymin, parafia

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Czy ktoś byłby tak miły aby w archiwum diecezjalnym warszawsko praskim znaleźć mi w corocznych sumariuszach parafii Matki Boskiej Loretańskiej numery wszystkich aktów materialnych dotyczących Jamiołkowskich , tj.
- urodzin z lat 1917 – 1922
-małżeństw z lat 1939 – 1942 (wystarczy spisanie tylko numerów ślubów mężczyzn -bez wyszukiwania ślubów panien-) noszących nazwisko Jamiołkowski)
Niestety w skanotece i genetece nie ma indeksów tych la t(jeszcze nie zindeksowane) a ja już (też niestety) nie jestem w stanie się poruszać do Warszawy
Nie sadzę aby ten trud (pewnie kilka aktów)zajął więcej niż godzinę czasu. Z wdzięcznością ten trud wynagrodzę. Wystarczy mi spisanie numerów aktów. Skany zamówię w Archiwum samodzielnie na ogólnych zasadach.
Ps
Odwołuje prośbę . Otrzymałem deklarację pomocy
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”