Nazwisko: Podczaski

Wątki tworzone przez moduł „Nazwiska ” pozycja „Moje konto - Moje nazwiska” (Poszukuję nazwiska..)

Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

ODPOWIEDZ
marekzaborski

Sympatyk
Nowicjusz

Wincenty i Wincenty

Post autor: marekzaborski »

Nie było to wbrew pozorom takie trudne. Wystarczyło potwierdzic ponizszy zapis.

http://www.genealogia.okiem.pl/wl_kr_1790_n.htm

Marek
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Wincenty i Wincenty

Post autor: jakozak »

Jakie ładne. :-)
Nie widziałeś gdzieś czegoś z województwa sandomierskiego? Trafiłam na jakieś zeszyty, napisane jest, że ebok za darmo, ale ja nie potrafię tego eboka pobrać :-(
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
acciper

Sympatyk

Re: Ratoszyn

Post autor: acciper »

jakozak pisze:Nie, nie. Ja szukam tego i w tych latach, o których u góry napisałam. To jest właśnie ten posiadacz trzech żon (w tym Anieli z Gołębiowskich), syn Antoniego Benedykta, którego mi znalazłeś. Powinien umrzeć i być pochowany w Ratoszynie, ale tam aktu zgonu nie ma.
W 1895 W Ratoszynie Antoni Podczaski rozpoczyna parcelację majątku; Czyli jeszcze żył.
26 kwietnia 1902 na ślubie swojego syna, a mojego pradziadka Wacława Ludwika Michała Podczaskiego, już nie żył.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nie wiem gdzie Antoni Podczaski przeniósł się po parcelacji swych dóbr. W Ratoszynie pojawił się kupując w 1881 r. dwór i 7 włók ziemi (ok.120 ha) od Emilii z Mierzwińskich Chrzystkowskiej, wdowy po poprzednim właścicielu majątku dworskiego w Ratoszynie, Antonim Chrzystkowskim. Zgodnie z wzmianką w Kronice Parafii Radzanów, którą czytałem w 1994 r., uczynioną przez prawdopodobnie przez ks.Antoniego Lewandowskiego, w 1895 r. Podczaski rozparcelował majątek między włościan. Dwór i gospodarstwo bezpośrednio do niego przyległe zakupił od Podczaskiego Józef Wójcik (1863-1957), którego syn w latach 1960-tych rozebrał dwór i zbudował sobie drewniany dom. Dziś chyba tylko piwnice "pamiętają" o ostatnich szlachcicach w Ratoszynie.

Trzeba zwrócić uwagę, że Podczaski nie był dziedzicem Ratoszyna, kupił go po zniesieniu pańszczyzny, więc nie ma wielu wspomnień miejscowej ludności, a takie słyszałem o ostatnim dziedzicu Tadeuszu Kicińskim jeszcze w latach 1990-tych. W Ratoszynie żyją potomkowie nabywcy dworu, ale czy słyszeli o tym gdzie się wyprowadził po sprzedaży majątku ich dziadkowi nie wiadomo.

W metrykach ostatnim śladem Podczaskich jest wpis o zgonie jego 2-letniego syna Henryka Józefa zmarłego na odrę w 1887 r. i pochowanego na cmentarzu w Radzanowie. Ja niestety na jego grób nie trafiłem, a znam dobrze ten cmentarz: (https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/T ... 1,52612101).
Jest też akt chrztu Henryka z 1885 r. jako syna Antoniego lat 62 i Honoraty z Rakowskich lat 43.
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =2165&y=93

Marcin
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Re: Ratoszyn

Tak, Marcin. Dziękuję. Mniej więcej to wszystko mam. Z metryk i wikipedii.
Nie mam pojęcia, gdzie on mógł umrzeć. Między 1897 a 1902. :-(
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

W Stężycy
nad Wisłą w dekanacie Ryki w latach 1751-1800 urodził się jakiś Podczaski. To znalazłam w Lubgensie.
Czy jest jakaś możliwość odnalezienia tego aktu? Są gdzieś metryki?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

A ja znalazłam takie info o Podczaskich, że siostra mojej prapraprababci Marianny Kiełczewskiej - Bronisława Kiełczewska, wyszła za mąż za Podczaskiego i miała czworo dzieci Andrzeja, Józefa, Marię (zamężną Ostrowską) i Julię. Owa Maria z domu Podczaska, jak wynika, miała córkę Cecylię (która wyszła za Rościszewskiego, notabene brata mojej prababci) i syna Zygmunta.
Dane są z zapisków, które otrzymałam, może ktoś bardziej obeznany w Podczaskich znajdzie coś dla siebie, nie wiem gdzie to było wszystko, bo nie mam miejsc, ale pewnie jest do odnalezienia, nie szukałam jeszcze.

Łucja
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Mnie nic nie pasuje. Jakie to lata?
Pozdrowienia. Jola Kozak
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

Post autor: Łucja »

Wynika, że mężem Bronisławy Kiełczewskiej był Podczaski, w I poł XIX w. musiało być to małżeństwo ale też mi nie pasuje do niczego. Tropem, który sprawdzę jest jej córka Maria, wyszła za Ostrowskiego i miała z nim córkę Cecylię (1882-1944), żonę Karola Rościszewskiego. Bo o innych dzieciach tej Bronisławy nie mam nic napisane.
Ale nie pasuje mi już od rodzeństwa Marianny Kiełczewskiej, notatka pokazuje, że były dwie siostry: Urszula bezdzietna i Bronisława Podczaska. Chyba coś mocno tutaj pomylone, wynika, że pisane z przekazu nie z dokumentów i ze słuchu, moja prababcia jest w notatce "Wierzbicka"

Łucja

Łucja
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Ja mam moich Podczaskich rozpracowanych od około 1740 roku. Nie ma tam Twoich.
Maciej z synami Janem, Piotrem, Antonim (ur.1775 Sandomierz) i jakąś siostrą nie znaną mi z imienia.
Syn Antoniego - Antoni ur. 1823 Święcice i jego syn Wacław ur. 1864 Szczegła. Rodzeństwo Antoniego - syna, rodzeństwo Wacława z trzech żon i córki Wacława.
Pozdrowienia. Jola Kozak
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Dodam Wam do kolekcji Wojciecha Władysława Podczaskiego ur.23.04.1870 roku w Sosnowicach s.Józefa i Olimpii Raczkiewicz , zm. w 1941 roku w Chrzanowie woj.Lublin.Mąż Heleny Gutkowskiej od 8.01.1901.
Może się komu przyda?
Dana
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nazwiska”