Jak uzyskać kserokopię akt USC (komentarz)

Komentarze artykułów opublikowanych na stronie PTG

Moderator: maria.j.nie

Tomek9877

Sympatyk

Post autor: Tomek9877 »

Panie Pawle,
Akta dotyczące osób niespokrewnionych można uzyskać tylko do prac magisterskich, doktoranckich itp. Tylko z polecenia uczelni.
Ja w większości USC musiałem udowadniać kserokopiami odpisów aktów moje pokrewieństwo z osobą, o której akt się ubiegam.
Może lepiej nie ryzykować o akty osób które nie są krewnymi, bo później USC może robić problemy z aktami osób z naszej rodziny.

Pozdrawiam
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

"Panie Pawle,
Akta dotyczące osób niespokrewnionych można uzyskać tylko do prac magisterskich, doktoranckich itp. Tylko z polecenia uczelni. "

a skąd [! takie informacje jeśli można?]:)

jeśli to wbrew prawu to może po prostu lepiej nie łamać prawa? sankcje typu "nie wydam odpisu/aktu bo przechodziłeś na czerwonym świetle"?:)
mniej strachu, więcej świadomości co do praw

hasło "interes prawny"..i kilka wątków na forum szeroko i głęboko na ten temat
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Ptolemeusz

Sympatyk

Post autor: Ptolemeusz »

Ślicznie dziękuję za podpowiedzi

Paweł
Szukam rodzin: Engelke, Vetter, Kansik, Waschkowiak (Waszkowiak), Kotyniewicz, Wojciechowscy, Maliszczak, Sperscy
Krzysztof29

Sympatyk

Post autor: Krzysztof29 »

A ja mam takie pytanie: chciałbym przejrzeć akta USC z lat 1910 - 1945 z jednej gminy ponieważ szukam tam rodziny. Ale nie znam dokładnych dat urodzeń/małżeństw/zgonów. I teraz czy urzędnicy mogą mi odmówić czy też pozwolą mi je przejrzeć lub też sami je przejrzą i wyszukają mi nazwisko czy też powiedzą że nie mają czasu przeglądać tylu ksiąg i każą mi wrócić z konkretnymi datami?
Poszukiwane nazwisko: Turski - okolice Częstochowy, Jędrzejowa i Włoszczowy
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

mogą odmówić

mogą odmówić poszukiwań (jeśli nie są prowadzone np na polecenie sądu)

to dobra wola (i często prywatny czas konkretnej osoby) takie kwerendy

w USC nie należy prowadzić poszukiwań w stylu proszę o wszystkich Kowalskich -z prstego powodu - bije lub będzie bić to w tych, którzy przyjdą z większymi konkretami a zostaną wyparci
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Lintner

Sympatyk

Post autor: Lintner »

Radze zwrócić się z zapytaniem do Kierownika USC w/w sprawie. Przeglądanie samemu raczej odpada. Do każdej księgi prowadzony jest skorowidz więc nie powinno być problemów z odszukaniem przodków.
Pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
TomekD

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: TomekD »

Ptolemeusz pisze:Bardzo proszę kompetentna osobę, aby jasno napisała, czy w świetle obowiązujących przepisów, mamy prawo do kserokopii (tudzież fotokopii) aktów stanu cywilnego.

W całym tym temacie przejawiają się wypowiedzi, które zniekształcają stan prawny. Jedni piszą tak, a drudzy inaczej. Zapewne forumowicze będą dozgonnie wdzięczni za treściwą odpowiedź i za przedstawienie (podlinkowanie) obowiązujacych aktów prawnych.
Pawle,

Sądzę że wiele się nie zmieniło się od roku 2010 kiedy oficjalne stanowisko MSWiA było takie:
http://www.wtg-gniazdo.org/forum/viewto ... 920#p23920
pozdrawiam,
Tomek

Odoliński, Odaliński, Oduliński - jeżeli spotkasz się z tymi nazwiskami gdziekolwiek napisz do mnie koniecznie...
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Forum USC - warto czasem zajrzeć:
http://www.usc.pl/forum/

Mimo, że tematyka i stanowisko urzędników wielokrotnie wałkowane, poniżej linki do dwóch wątków sprzed roku:
http://www.usc.pl/forum/viewtopic.php?f ... 6f7200e7f1
http://www.usc.pl/forum/viewtopic.php?f ... 6f7200e7f1

Pozdrawiam
Aneta
jarekf20

Sympatyk
Nowicjusz

Poszukiwania w USC

Post autor: jarekf20 »

Witam,
Choć bardzo wiele uwagi poświęcono tematowi wydawania kserkopii z akt stanu cywilnego to ja mam pytanie czy kierownik USC może odmówić przeprowadzenie kwerendy. Wystosowałem pismo z zapytaniem o informacje o przodkach bez wnioskowania o wydanie kserokopii wystarczy sama informacja o śmierci czy małżeństwie. Kierownik przyjął pismo choć zasugerował że nie ma obowiązku prowadzenia poszukiwań.
Proszę o pomoc, co zrobić gdy kierownik odmówi przeprowadzenia kwerendy. Nie znam żadnych dokładnych szukanych dat z życia przodków.
pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
maria.j.nie

Administrator
Nowicjusz

Poszukiwania w USC (MSW kwerenda)

Post autor: maria.j.nie »

Witam

Urzędy Stanu Cywilnego nie prowadzą kwerend.

Na stronie MSW: http://www.msw.gov.pl/portal/pl/73/34/A ... golne.html
napisano między innymi cytuję:
" WAŻNE !!!
1. Urzędy stanu cywilnego nie prowadzą poszukiwań aktów stanu cywilnego dla celów genealogicznych. "

Ponadto na stronie WSWiA napisano : " 2.Ubiegając się o wydanie odpisu aktu stanu cywilnego należy wskazać dane osoby, której akt dotyczy, datę i miejsce zdarzenia, dane dotyczące rodziców, a w przypadku rejestracji wyznaniowej (do końca 1945 roku) – wyznanie osoby oraz nazwę parafii, w której księgach wpisano urodzenie, małżeństwo lub zgon. "

Wątek: USC - nie mamy czasu szukać! http://genealodzy.pl/index.php?name=PNp ... 9115#19115

Na Forum o USC - Artykuły
Kopie aktów - legalne czy też nie? http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-957.phtml
Jak uzyskać kserokopię akt USC http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic-t-909.phtml

Nie dublujemy tematów, wątek "Poszukiwania w USC" połączę z tematem "Jak uzyskać kserokopię akt USC"

Pozdrawiam serdecznie Maria
Niewiatowska

Sympatyk

Poszukiwania w USC

Post autor: Niewiatowska »

Witam
Ja jak nie znam dokładnej daty to podaje zakres dat od...do...Ostatnio spotkałam się z bardzo serdecznym i pomocnym podejściem w USC w Gdańsku. Napisałam emalia o kserokopie akt pradziadków odpowiedz dostał w ciągu paru dni. Okazało się że akt pradziadka jest a prababci nie ma. Pani sugerowała że może jest inna data śmierci lub prababcia jest pochowana w innym mieście. Opisałam że data się raczej zgadza napisałam na jakim pochowana jest cmentarzu. Na drugi dzień dostałam odpowiedz że akt jest USC w Gdyni i dostałam nawet numer aktu .
Pozdrawiam Małgorzata
Awatar użytkownika
gostel

Sympatyk

Poszukiwania w USC

Post autor: gostel »

Witam,
to prawda, że USC nie ma obowiązku prowadzenia kwerend, ale ja powiem z własnego doświadczenia (a "obdzwoniłam" już baardzo wiele Urzędów), że wszystko zależy od pracownika USC i od nas samych. Proszę mi wybaczyć to, co teraz napiszę, ale mam "sposób" na USC, który, jak dotąd, mnie nie zawiódł. Podam go, bo być może komuś on pomoże..: Zawsze najpierw dzwonię do danego USC i przedstawiam się pełnym imieniem i nazwiskiem, oraz podaję miejscowośc, skąd dzwonię. Zawsze od razu mówię, że "dzwonię z polecenia archiwum państwowego w ...(tu pada nazwa archiwum usytuowanego w mieście wojewódzkim, pod które podlega dany USC), w którym poradzono mi, by dzwonić do państwa, ponieważ tu właśnie zyskam wszelkie informacje"- to zawsze robi wrażenie! Potem podaję, że jestem administratorem drzewa genealogicznego rodziny takiej i takiej. Aaa, czasem też przy przedstawieniu się do mojego nazwiska dodaję pierwszy człon - nazwisko osoby, której dane chcę zyskać. W ten sposób jestem "bardziej z rodziny". No i jeszcze ponieważ w urzędach dzielają informacji tylko o krewnych z linii prostej, to ja zawsze "jestem wnuczką, prawnuczką" itd. Bo o wujkach i ciotkach nie powiedzą nic. Oczywiście zakres dat jest konieczny, uczynny urzędnik i tak przejrzy kilka lat "stecz i po". Czasem od razu, przez telefon uzyskuję informacje, a czasem muszę pisac pismo z prośbą o kserokopię (ksero prawie zawsze jest darmowe, metryka czasem płatna, jedna miła urzędniczka poradziła mi sama z siebie, że jeśli chcę zdobyć metrykę, to mam w uzasadnieniu napisac, że jest ona potrzebna do ZUS lub KRUS-wtedy jest darmowa;-)
Życzę powodzenia w poszukiwaniach
Małgorzata
Awatar użytkownika
bartess

Sympatyk

USC - o jakie dane można pytać?

Post autor: bartess »

Witam.
Zadzwoniłem dzisiaj do USC w w Bielsku-Białej, bo chciałem zapytać w jaki sposób mogę wystąpić o informację (czy w ogóle taką posiadają) o siostrze mojego ojca. Do tego, że mój ojciec w ogóle miał siostrę dowiedziałem się dopiero z informacji z gminy, gdzie widniała w bazie urodzonych (dopiero wtedy tata sobie o niej przypomniał). Okazało się, że siostra była wcześniakiem i zmarła niedługo po urodzeniu (w gminie o tym informacji nie ma). Ojciec był mały, w rodzinie być może o tym nie opowiadano i informacji więcej nie mam. Chciałem dowiedzieć się, czy może zmarła w bielskim szpitalu i jest w USC jakiś akt zgonu. „Uprzejma” pani w USC powiedziała mi, że takiej informacji nie mogę w żaden sposób uzyskać, bo nie jestem najbliższą rodziną i o taką informację może wystąpić jedynie mój tata. Zdziwiłem się bardzo, bo w nie jednej już gminie udało się uzyskać informacje o znacznie dalszej rodzinie i to na telefon, albo emailowo.
I tu mam pytanie: jak to jest z takimi danymi? Na jakiej podstawie mogą mi takiej informacji udzielić lub odmówić udzielenia? W jaki sposób wystąpić takie dane? Dane sprzed ponad 50 lat...

Pozdrawiam.
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

USC - o jakie dane można pytać?

Post autor: Piotr_Romanowski »

Witam.

Różnie z tym bywa. W jednym USC poszukają w księgach i sprawdzą, w innym nie mają czasu. Tak samo z pokrewieństwem. Generalnie pani odpowiedziała prawidłowo. Nie jesteś krewnym w linii prostej i nie przeskoczysz tego. Można spróbować w parafii gdzie sporządzono akt chrztu i zarejestrowano pochówek.
Slawinski_Jerzy

Sympatyk

Post autor: Slawinski_Jerzy »

Witam

Z drugiej strony jednak, by zdobyć ksero w takich sytuacjach należy przedstawić upoważnienie potomków w linii prostej tej osoby (tak powiedziano mi w jednym USC).
Jak zatem zdobyć takie upoważnienie w przypadku gdy osoba ta była
dzieckiem w chwili śmierci? Kto faktycznie jest jej najbliższą rodziną?
To samo dotyczy zresztą osób bezdzietnych.
Mnie osobiście dziwi podejście urzędnika USC w opisanej sytuacji. Jest to
ewidentny brak dobrej woli.

pozdrawiam
Jurek
Zablokowany

Wróć do „Komentarze artykułów”