Szanowny Panie Andrzeju,
Jak zwykle bardzo dziękuję. Dopytam, czy dobrze rozumiem, że z powyższego wynika:
Helena Wołoszyn - to córka Karola Wołoszyn i Agnieszki Łuczyszyn
Karol Wołoszyn - to syn Jana Wołoszyn i Agnieszki Wołoszyn ( z d. Łuczyszyn , bo córka Tomasza Łuczyszyn)
Agnieszka Łuczyszyn (matka Heleny) - to córka Macieja Łuczyszyn i Anny Łuczyszyn (z d. Łuczyszyn, bo córka Franciszka Łuczyszyn).
Dobrze ???
Panie Andrzeju, Urodzona Helena to prababcia mojej żony. Akt pochodzi z parafii w Bar (Gródek Jagielloński).
Nazwisko wskazuje, że należała do Wołochów, czyli osadników z Bałkanów. W rodzinie występuje wiele osób o specyficznej urodzie: ciemna karnacja, mocny zarost u mężczyzn, ciemne oczy, bardzo gęste ciemne włosy.
Mając na uwadze Pana wcześniejsze wypowiedzi w moich wątkach chciałbym się spytać, czy mógłby mi Pan wskazać wiarygodne źródła o Wołochach, w szczególności o trasach ich wędrówek i osadnictwa, o kulturze itp. itd.
Trochę informacji jest w internecie, tylko... które można uznać za wiarygodne.
Interesuje mnie czy Wołosi mają tę specyficzną urodę, jak znaleźli się na Ukrainie, czy oprócz nazwiska Wołoszyn, takie nazwiska jak Łuczyszyn były specyficzne dla Wołochów. Z powyższego aktu, ale i przy przeglądaniu całej księgi z Baru (618-2-3176) można wywnioskować, że była to dość hermetyczna społeczność, bo w aktach pojawiają się w różnych konfiguracjach powtarzające się nazwiska: np. Wołoszyn, Łuczyszyn, Moczulski, Trembecki.
Pozdrawiam serdecznie
Jarek