Koperty dowodowe, dowody osobiste..

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Super, prosiłem o to 14 sierpnia.
Zobaczymy co napisali. ctrl C ctrl V raczej.
Zorientuj się jednak czy nie "kazali" Ci przynieść informacji , które posiadali.
Jeśli masz PESEL - to wiedzą kto jest rodzicami.
Jeśli rodzice mieli - urząd wie, kto jest dziadkami
ma koperty dziadków - wie kto był/jest dziećmi.
Nie mówiąc o tym, gdy dziadkowie mieli PESEL.

A jak wie - nie może żądać (kodeks postępowania administracyjnego)

Pod tym kątem przeanalizuj przypadek.

Jeśli miałeś udowodnić dokumentami - to jedynym dokumentem sensu stricto z zakresu ASC jest odpis- przez sześć miesięcy od daty wystawienia.
J.w. jakiś tam wydruk ma taką samą moc (a nawet mniejszą) niż złożone oświadczenie z danymi opisującymi relacje pomiędzy Tobą, a podmiotem teczki.
Ostatnio zmieniony śr 23 sie 2023, 17:46 przez Sroczyński_Włodzimierz, łącznie zmieniany 1 raz.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Kaminski_Przemik

Sympatyk

Post autor: Kaminski_Przemik »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Super, prosiłem o to 14 sierpnia.
Zobaczymy co napisali. ctrl C ctrl V raczej.
Zorientuj się jednak czy nie "kazali" Ci przynieść informacji , które posiadali.
Jeśli masz PESEL - to wiedzą kto jest rodzicami.
Jeśli rodzice mieli - urząd wie, kto jest dziadkami
ma koperty dziadków - wiek kto był/jest dziećmi.
Nie mówiąc o tym, gdy dziadkowie mieli PESEL.

A jak wie - nie może żądać (kodeks postępowania administracyjnego)

Pod tym kątem przeanalizuj przypadek.

Jeśli miałeś udowodnić dokumentami - to jedynym dokumentem sensu stricto z zakresu ASC jest odpis- przez sześć miesięcy od daty wystawienia.
J.w. jakiś tam wydruk ma taką samą moc (a nawet mniejszą) niż złożone oświadczenie z danymi opisującymi relacje pomiędzy Tobą, a podmiotem teczki.
Wydaje mi się, że archiwum zakładowe nie koniecznie musi mieć takie informacje i jakoś nie chce mi się wierzyć, że archiwistka wolała dzwonić i wysłać oficjalne pismo niż poprostu sprawdzić w bazie.

Pozdrawiam Przemek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Co to za urząd "archiwum zakładowe"?
Piszemy o kopertach dowodowych. Jedynym uprawnionym podmiotem do przechowywania (oprócz APu) jest urząd miast/gminy

i nie ma żadnego znaczenia wewnętrzny podział, numer pokoju, telefon wewnętrzny czy podział pracy pomiędzy pana Abackiego i Panią Babacką.
Urząd jest całością. Jak sobie wewnątrz pracę organizuje - nie mój i nie Twój interes. Czy ktoś musi maila przesłać czy duszyć rupę do pokoju obok albo piętro wyżej.

Mi się nie chce wierzyć, że można tak bez znajomości podstaw pisać "musisz".
Kaminski_Przemik

Sympatyk

Post autor: Kaminski_Przemik »

Sroczyński_Włodzimierz pisze:Co to za urząd "archiwum zakładowe"?
Piszemy o kopertach dowodowych. Jedynym uprawnionym podmiotem do przechowywania (oprócz APu) jest urząd miast/gminy

i nie ma żadnego znaczenia wewnętrzny podział, numer pokoju, telefon wewnętrzny czy podział pracy pomiędzy pana Abackiego i Panią Babacką.
Urząd jest całością. Jak sobie wewnątrz pracę organizuje - nie mój i nie Twój interes. Czy ktoś musi maila przesłać czy duszyć rupę do pokoju obok albo piętro wyżej.

Mi się nie chce wierzyć, że można tak bez znajomości podstaw pisać "musisz".
Przy każdym Urzędzie Miasta jest archiwum zakładowe, więc to nie wymysl tego jednego Urzędu 🙃 zapewne aktualne koperty osób żyjących są w urzędzie Miasta, natomiast osób zmarłych są w archiwum zakładowym.

Pozdrawiam Przemek
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Mylisz się.
Nie "przy" a "w ramach". I to jest ta kolosalna różnica.
Nie archiwum zakładowe, a urząd miasta (gminy) przechowuje.
Czy nazwiesz to takim czy innym wydziałem - nadal ten sam urząd.

Powiem więcej - jeśli chcesz powalczyć to nawet jak inny urząd, to (w ramach tej samej sprawy/opłaty etc) ma przesłać do odpowiedniego (innego) urzędu:)
Więc nie tylko "nie dzieli się urząd" a wręcz odwrotnie "łączy się".

Dobrze, że zgadzamy się przynajmniej w tym, że jeśli ma informacje to nie może ich żądać:)
J_Agni

Sympatyk

Post autor: J_Agni »

Dołączam do tematu – złożyłam wnioski o 4 koperty dowodowe: brata mojej babci, jego żony, córki i teściowej. USC w innym, małym mieście, pierwszy raz mają takie wnioski.
Żądają:
1. "wskazania interesu prawnego do otrzymania dokumentacji związanej z DO wraz ze szczególnym podaniem istotnych okoliczności faktycznych i dowodów na ich potwierdzenie" - podkreślenie moje...
2. "Wnioskodawca może uzyskać dostęp do dokumentacji związanej z dowodami osobistymi jako 'inny podmiot' czyli po wykazaniu interesu prawnego"

To małe miasteczko, chyba wszyscy się znają, dlatego chcę podać minimum potrzebnych danych – czyli co? -
mam metryki wykazujące pokrewieństwo – ale chcę je wyłącznie okazać do wglądu, nie chcę ich kopiowania i zostawiania w USC
czy jeśli wnioskodawca (czyli ja) poda, że "interes prawny w uzyskaniu żądanych danych wynika z art. 23 ustawy z 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (tekst jedn. Dz.U. z 2020 r., poz. 1740 ze zm.; zwanej dalej "k.c.") w odniesieniu do czci i pamięci osób zmarłych -
to jest to wystarczające?
Jaki tekst we wniosku wyczerpuje "wykazanie interesu prawnego"?

W moim wniosku pisałam -
że jestem z nimi spokrewniona,
że na mój wniosek grób brata babci został wyróżniony wpisem do "Ewidencji grobów weteranów walk o Wolność i Niepodległość Polski",
że według art. 23 i 24 k.c. kult pamięci zmarłych krewnych to samoistne dobro osobiste, co stanowi przepis prawa materialnego będący podstawą do udostępnienia mi wnioskowanych dokumentów – zgodnie z orzeczeniem III SA/Kr 706/21 - Wyrok WSA w Krakowie z 2021-10-25 ,
Czy i co jeszcze przegapiłam?
Będę wdzięczna za proste, praktyczne, skuteczne podpowiedzi
Agnieszka
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

Znasz sygn. orzeczenia, a pewnie się z jego uzasadnieniem nie zapoznałaś, mimo że tam jest chyba wszystko co ci jest potrzebne.

https://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/9619DF027D
Łukasz
J_Agni

Sympatyk

Lakiluk pisze:Znasz sygn. orzeczenia, a pewnie się z jego uzasadnieniem nie zapoznałaś, mimo że tam jest chyba wszystko co ci jest potrzebne.

Dziękuję za "pewnie" i "chyba"...
Znam i sygnaturę i obszerne uzasadnienie. Ale nie jestem prawnikiem. Chcę podać minimum potrzebnych danych (to małe miasteczko), a organ wzywa do uzupełnienia wniosku poprzez:
"sprecyzowanie wniosku - wskazanie interesu prawnego do otrzymania dokumentacji związanej z dowodem osobistym wraz ze szczególnym podaniem istotnych okoliczności faktycznych i dowodów na ich potwierdzenie"

Dlatego pytam o konkretne rzeczy:
1/ jeśli wnioskodawca podaje, że "interes prawny w uzyskaniu żądanych danych wynika z art. 23 ustawy z 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (tekst jedn. Dz.U. z 2020 r., poz. 1740 ze zm.; zwanej dalej "k.c.") w odniesieniu do czci i pamięci osób zmarłych - czy to jest wystarczające?
2/ jaki tekst /słowa klucze/ we wniosku wyczerpuje "wykazanie interesu prawnego"?
3/ Czy i co jeszcze przegapiłam?
Mam też metryki sc do okazania w celu udokumentowania pokrewieństwa.
Będę wdzięczna za pomoc
Agnieszka
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

1. To nie jest z poziomu NSA, nie wiem czy na pewno wszędzie i w pełnym zakresie argumentacja się broni.
2. Nie występujesz tylko o krewnych , nawet nie o powinowatych...
* można mieć wątpliwość czy każdy krewny to silniejsza więź niż konkubent/konkubina (tym WSA argumentował- pokrewieństwem), ale Ty nie o krewnych występujesz
* kwestia, którą bym rozważał, to czy żyją osoby, o których informacje w kopercie dowodowej mogą być (najczęściej - dzieci podmiotu, którego teczka dowodowa dotyczy). To jest największą realną przeszkodą.

nie jesteś spokrewniona z żoną brata babci i jego teściową tzn może jesteś ale nie poprzez to, że brat się ożenił nie wytworzyło to pokrewieństwa pomiędzy Tobą a jego żoną czy jego teściową[/b]

Jeśli masz argumenty na to, że nie żyją i nie występuje konflikt interesów (z ochroną prywatności żyjących), to podkreśl to.

Ja osobiście nie w pełni zgadzam się z tak szeroko przyjętym kultem zmarłych, ale nie mam nic przeciwko temu by dowolna teczka z informacjami tylko o zmarłych była dostępna dla każdego. Bez wygibasów "teściowa brata babci to krewna" i podobnych.
J_Agni

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:1. To nie jest z poziomu NSA, nie wiem czy na pewno wszędzie i w pełnym zakresie argumentacja się broni (...)
Dziękuję, Twoja odpowiedź mi dużo wyjaśniła
Agnieszka
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

akurat "1" najmniej istotne, szczególnie w oderwaniu od pozostałych dyskusyjne
Lakiluk

Sympatyk

Post autor: Lakiluk »

J_Agni pisze: Dziękuję za "pewnie" i "chyba"...
Znam i sygnaturę i obszerne uzasadnienie. Ale
No to znaczy, że cię temat interesu prawnego przerasta. Nikt cię nie będzie uczyć prawa.

Idź do prawnika, albo po prostu stwierdź w swoim piśmie, że swoje stanowisko podtrzymujesz jak we wniosku - niech sprawa idzie dalej - do wojewody i sądu.
Łukasz
J_Agni

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:akurat "1" najmniej istotne, szczególnie w oderwaniu od pozostałych dyskusyjne

Moje podziękowanie dotyczy całości przekazanych przez Ciebie informacji
Agnieszka
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

A podpytaj , może nieoficjalnie, co stoi na przeszkodzie by urząd przekazał do APu koperty (pozbył się problemu) i w większości przypadków i nam ułatwił.
J_Agni

Sympatyk

Sroczyński_Włodzimierz pisze:A podpytaj , może nieoficjalnie, co stoi na przeszkodzie by urząd przekazał do APu koperty (pozbył się problemu) i w większości przypadków i nam ułatwił.

Oczywiście, że będę pytać. Ale to tylko jeden mały urząd w jednym małym miasteczku. Nawet mnie się zapytali, jak to jest w innych urzędach z udostępnianiem ;)
Agnieszka
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”