Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Post autor: Michał_Zieliński »

JANUSZRZ pisze:Od 5 listopada czterokrotnie zgłaszałem mailami rezygnację z dalszej indeksacji (I NIE TYLKO !)
ślubów Warszawa par św Katarzyny,
Czy może KTOŚ usunąć z planów geneteki w/w.
To zobowiązanie na całe życie - nie możesz się wycofać! :lol:

A tak poważnie to domyślam się, ze opóźnienie jest związane z kłopotami Marty z komputerem, o których pisała kilka razy.

Marto, jeśli potrzebujesz pomocy, na czas aż się nie uporasz z problemami z komputerem, to się zgłaszam: mógłbym pomóc Ci w zamieszczaniu indeksów w genetece. Zapewne większość indeksująych po wysłaniu indeksów do publikacji lubi to uczucie, gdy widzi efekt swojej pracy na stronie internetowej, toteż niecierpliwią się czekając kilka tygodni na publikację.

Pozdrawiam serdecznie,
Michał
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Post autor: igoriosso »

Już kiedyś proponowałem tu na forum swoją pomoc w tym względzie, ale Marta nie odpowiedziała, czy chce pomocników. Wklejenie danych do bazy danych to nic trudnego, także mógłbym się tym zajmować, każde województwo mogłoby mieć swojego 'opiekuna' i roboty byłoby mniej dla Marty.
pozdrawiam,
IgorD.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a zdjęć do metryki.genealodzy.pl (już gotowych, obrobionych) byście nie powstawiali?
Dopóki nie ruszy ponownie "automatem" to ręcznie trzeba, banalne, ale czasochłonne...
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Sroczyński_Włodzimierz pisze:a zdjęć do metryki.genealodzy.pl (już gotowych, obrobionych) byście nie powstawiali?
Dopóki nie ruszy ponownie "automatem" to ręcznie trzeba, banalne, ale czasochłonne...
A czy problem z opóźnieniem w publikacji indeksów w genetece i wstawianiem zdjęć do metryki.genealodzy.pl ma to samo źródło? Tzn. indeksy nie są publikowane w genetece, bo nie można do nich podlinkować zdjęć z metryk? Jeśli nawet to nie jest to problem przy wszystkich indeksach czekających na publikację. tak czy inaczej cały czas oferuję pomoc przy publikacji indeksów w genetece, także jeśli się to wiąże z ręcznym wstawianiem zdjęć.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

nie umiem odpowiedzieć na to pytanie
moje jest niezwiązane z tematem bezpośrednio, jest problem staram się go rozwiązać, nie za bardzo już zachowując formę i podziały
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Jak poinstruujesz, to mogę powrzucać. mail: igoriosso@wp.pl
IgorD.
kotik7

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kotik7 »

To chyba najlepsze miejsce, nie zakładając nowego tematu, do wyrażenia uznania i podziękowań za zindeksowania kawałka Szadku przez dinka10 . Szukałem, szukałem, szukałem -nic. A tutaj nagle pojawia się w Genetece i podaje mi na tacy lokalizację aktu, który już uznawałem za mistyczny i prehistoryczny, niemożliwy do odnalezienia. Dzięki!
Kuba
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Jak znaleźć na Genetece zindeksowanych rodziców

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Moi Drodzy.

W szablonie indeksów są rubryki, które są wypełniane, a niewidoczne podczas przeglądania. Jak je zobaczyć?

Pozdrawiam serdecznie.
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

Trzeba zaznaczyć, że nie zawsze są w tę rubrykę wpisywane dane. Jeżeli już są wpisane, to w kolumnie uwagi jest ikonka z literą 'I'. Jak najedziesz myszką na nią i poczekasz pojawi się informacja.
pozdrawiam,
IgorD.
Ludwik_Olczyk

Nieaktywny
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Ludwik_Olczyk »

Ja mówię o tym, że chciałbym wiedzieć, czy jest sens wpisywać rodziców w rubryki, skoro nikt poza mną i administratorami nie może z tego korzystać. A ja jako użytkownik też nic z tego nie mam. Zarówno moja praca jak i innych jest na darmo. Jeśli wszystko mam wpisywać w uwagi, to po co więcej rubryk?

Pozdrawiam serdecznie.
Gawski_Marcin

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Gawski_Marcin »

Najlepiej indeksuj wg szablonu do danego projektu. Jeśli indeksujesz do Geneteki wg jej szablonu: http://geneteka.genealodzy.pl/jakpomoc.php ,to nie masz rubryki dotyczącej wprost rodziców. Możesz ich wpisać w rubrykę "Uwagi" i, jak napisał Igor, będą te dane widoczne pod ikonką "I". Jeśli zaś ideksujesz do Geneteki, ale na szablonie Metryk: http://metryki.genealodzy.pl/jak-indeksowac-U-Z.php ,to... nie wiem dokładnie. Wydaje mi się, że gdzieś czytałem, iż rubryki M do Q są łączone wtedy w jedną "Uwagi". A może faktycznie giną. Tu niech się wypowie ktoś lepiej obeznany.
Pozdrawiam!
Marcin
Awatar użytkownika
igoriosso

Administrator Geneteki
Legenda

1) Szablon Metryk pozwala na przeszukiwanie także pól z nazwiskami rodziców.
2) Rzeczywiście, znam ten problem wyszukiwania w Genetece pola 'uwagi'. Ja go obszedłem i jeżeli znam parafię i autora indeksu to piszę prośbę do autora o udostępnienie pliku w excelu, gdzie wszystko łatwo można wyszukać..
3) I do Adminów Geneteki: może warto pomyśleć o wyszukiwarce w rubryce 'uwagi"?

pozdrawiam,
IgorD.

PS Tak sobie pomyślałem, może warto napisać skrypt pozwalający wygenerowanie pliku w formacie xls z zakresu wybranego przez użytkownika i właśnie z rubryką UWAGI ?
Awatar użytkownika
Michał_Zieliński

Zarząd PTG
Legenda

Re: Jak znaleźć na Genetece zindeksowanych rodziców

Gawski_Marcin pisze:Najlepiej indeksuj wg szablonu do danego projektu. Jeśli indeksujesz do Geneteki wg jej szablonu: http://geneteka.genealodzy.pl/jakpomoc.php ,to nie masz rubryki dotyczącej wprost rodziców. Możesz ich wpisać w rubrykę "Uwagi" i, jak napisał Igor, będą te dane widoczne pod ikonką "I". Jeśli zaś ideksujesz do Geneteki, ale na szablonie Metryk: http://metryki.genealodzy.pl/jak-indeksowac-U-Z.php ,to... nie wiem dokładnie. Wydaje mi się, że gdzieś czytałem, iż rubryki M do Q są łączone wtedy w jedną "Uwagi". A może faktycznie giną. Tu niech się wypowie ktoś lepiej obeznany.
Zgadza się: wszystkie pozostałe rubryki są włączane w całości w pole "Uwagi", nic nie ginie. Różnica między geneteką a metrykami jest taka, iż nawet jak się wpisze w genetece rodziców, to nie można ich wyszukać przez wyszukiwarkę, tylko najeżdżając na ikonkę "I" przy danej metryce.

A pomysły Igora są jak najbardziej godne rozważenia, i chyba nie powinny być skomplikowane technicznie.

Pozdrawiam,
Michał
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ofski »

Dam przykład
indeksowałem Czarnocin rok 1869 i w polu "uwagi" w pliku EXEL wpisałem te dane - śl.15.11.1869r, M-53 wdowiec po Rozalia Chmielarska, ur. i zam.Czarnocin, W-40 wdowa po Adam Kowalczyk, ur.Kutowa Wólka i zam.Szynczyce -
natomiast w genetece w pozycji "uwagi" pod literką "i" pojawia sie więcej informacji i są tam dane o rodzicach które wpisywałem w odpowiednich rubrykach.
podaje link aby zweryfikować to o czym napisałem (poz.17 i 18 parafia Czarnocin akt nr.16)

p.s. jeśli indeksujący nie zapisze nic w uwagach to pewnie w genetece nie będzie informacji o rodzicach w pozycji "uwagi" pod literką "i"

a druga sprawa to teraz zauważyłem że wpisując dane o rodzicach w EXELU w rubryce "uwagi" powieliłem info które i tak się z automatu pojawia w genetece pod literką "i"
Krzysztof
Awatar użytkownika
WaldemarChorążewicz

Sympatyk

Post autor: WaldemarChorążewicz »

Witam.
Mam pytanie do Igora i Michała .
Dotyczy wprowadzenia,, mechanizmu'w
,,Genetece" powodującego ukazywanie
nazwisk z ,,velem" wpisywanych w jednym rekordzie.
W arkuszu przeznaczonym dla ,,Metryk" wpisujemy w
jednym rekordzie nawet trzy nazwiska(np.zgon 2 krotnej mężatki,
2 nazwiska po mężach i jedno domo) natomiast w Genetece
rozpisujemy to na 6 rekordów.
I pytanie czy jest to skomplikowana sprawa?
Wiążą się z tym koszty finansowe ? I ostatnie . Czy mogliby ten
mechanizm wprowadzić(gdyby była taka wola administratora).
Waldemar Chorążewicz
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”