Jak poszukiwać rodziny ze Stanów Zjednoczonych (2)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Dzięki Władysławie.
Jednak będę musiał napisać list, gdyż telefonu nie posiadam. Natomiast adres ostatni Roland, IA jest prawdopodobnie nieaktualny gdyż w październiku 2008 r.dom był w ogłoszeniu do sprzedaży.
Na dzień dzisiejszy to Alex przeniósł się na Florydę, znalazłem jego nazwisko w stowarzyszeniu The Villages. Wysłałem maila może mi odpowiedzą i w końcu może uda mi się nawiązać kontakt.
Czy na naszym forum są członkowie Polonii Amerykańskiej??
Pozdrawiam Jurek
Jednak będę musiał napisać list, gdyż telefonu nie posiadam. Natomiast adres ostatni Roland, IA jest prawdopodobnie nieaktualny gdyż w październiku 2008 r.dom był w ogłoszeniu do sprzedaży.
Na dzień dzisiejszy to Alex przeniósł się na Florydę, znalazłem jego nazwisko w stowarzyszeniu The Villages. Wysłałem maila może mi odpowiedzą i w końcu może uda mi się nawiązać kontakt.
Czy na naszym forum są członkowie Polonii Amerykańskiej??
Pozdrawiam Jurek
- Pobłocka_Elżbieta

Serdecznie witam!
Mam ogromną prośbę.
Znalazłam na Ellis Island New York Passenger lists 1892-1924 mego pradziadka,jako
DWUKROTNEGO pasażera ,w różnych latach
1/Josef Blachowiak ur.1869 -jechał 19 jul 1904,pochodził z Gembitz,wówczas miał 35 lat
Port Bremen,statek "Kronprinz Wilhelm" do New York
2/ Ponownie wyrusza 16 sept.1913 r z Rotterdamu statek "Potsdam" mając już 44 lata,równiez do New Yorku.
Gorąco proszę o informacje,do kogo jechał mój pradziadek,na czyje zaproszenie itd...
Moja rejestracja na stronie Ellis Island ...spełzła na niczym .
Ciepło wszystkich pozdrawiam
Elżbieta
Mam ogromną prośbę.
Znalazłam na Ellis Island New York Passenger lists 1892-1924 mego pradziadka,jako
DWUKROTNEGO pasażera ,w różnych latach
1/Josef Blachowiak ur.1869 -jechał 19 jul 1904,pochodził z Gembitz,wówczas miał 35 lat
Port Bremen,statek "Kronprinz Wilhelm" do New York
2/ Ponownie wyrusza 16 sept.1913 r z Rotterdamu statek "Potsdam" mając już 44 lata,równiez do New Yorku.
Gorąco proszę o informacje,do kogo jechał mój pradziadek,na czyje zaproszenie itd...
Moja rejestracja na stronie Ellis Island ...spełzła na niczym .
Ciepło wszystkich pozdrawiam
Elżbieta
Witam,
z obu manifestów, na których występuje Josef Blachowiak wynikałoby, że miał żonę Stanisławę, pochodził z okolic Poznania, podróż opłacił ojciec Tomas Maczkiewicz zamieszkały:
3965 South? Morgan str. Chicago, Ill.
Wygląda na to, że dwa razy próbował płynąć, ale go skreślono z listy pasażerów. W manifeście z 1904 r. zwraca uwagę zapis w kolumnie 22 noszącej tytuł: Deformed or Crippled.
Należy postawić pytanie czy udało mu się dotrzeć do USA?
Pozdrawiam,
Jurek
z obu manifestów, na których występuje Josef Blachowiak wynikałoby, że miał żonę Stanisławę, pochodził z okolic Poznania, podróż opłacił ojciec Tomas Maczkiewicz zamieszkały:
3965 South? Morgan str. Chicago, Ill.
Wygląda na to, że dwa razy próbował płynąć, ale go skreślono z listy pasażerów. W manifeście z 1904 r. zwraca uwagę zapis w kolumnie 22 noszącej tytuł: Deformed or Crippled.
Należy postawić pytanie czy udało mu się dotrzeć do USA?
Pozdrawiam,
Jurek
- Pobłocka_Elżbieta

Bardzo dziękuję i ogromnie sie ciesze ,GDYŻ mam teraz dodatkową wiadomośc o PRAPRA Dziadku.O tym nie wiedzieliśmy w rodzinie ,iż prapra dziadek mieszkał w USA a syn do niego jechał.Wszystko sie zgadza ,imie żony STANISŁAWA ,byli z Gembitz k/Poznania
CZY JEST MOŻLIWE O PRZESŁANIE MI LINKU Z TYCH WOJAŻY OBYDWÓCH?
Bardzo prosze
Miłego wieczoru
Elżbieta
Bardzo prosze
Miłego wieczoru
Elżbieta
Pozdrawiam
Ela
Ela
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
New York Passenger Lists, 1820-1957Pobłocka_Elżbieta pisze:Bardzo dziękuję i ogromnie sie ciesze ,GDYŻ mam teraz dodatkową wiadomośc o PRAPRA Dziadku.O tym nie wiedzieliśmy w rodzinie ,iż prapra dziadek mieszkał w USA a syn do niego jechał.Wszystko sie zgadza ,imie żony STANISŁAWA ,byli z Gembitz k/Poznania
Bardzo prosze
Miłego wieczoru
Elżbieta
about Yosef Blachowiak
Name: Yosef Blachowiak
Arrival Date: 19 Jul 1904
Estimated Birth Year: abt 1869
Port of Departure: Bremen
Ethnicity/Race/Nationality: Polish
Ship Name: Kronprinz Wilhelm
Search Ship Database: Search the Kronprinz Wilhelm in the 'Passenger Ships and Images' database
Port of Arrival: New York, New York
Line: 29
http://img118.imageshack.us/img118/8452/blachowiak.jpg
New York Passenger Lists, 1820-1957
about Josef Blackowiak
Name: Josef Blackowiak
Arrival Date: 16 Sep 1913
Estimated Birth Year: abt 1869
Port of Departure: Rotterdam
Ethnicity/Race/Nationality: Polish
Ship Name: Potsdam
Search Ship Database: View the Potsdam in the 'Passenger Ships and Images' database
Port of Arrival: New York, New York
Line: 20
http://img444.imageshack.us/img444/7744/blachowiak1.jpg
Pozdrawiam
Krystyna
Z większych obrazków lepiej się czyta toteż adres wygląda teraz trochę inaczej:
Tomas Maczkiewicz
3365 South? Morgan str. Chicago, Ill.
Pozdrawiam,
Jurek
Tomas Maczkiewicz
3365 South? Morgan str. Chicago, Ill.
Nie jestem biegły w medycynie, ale chyba jest tam napisane Trachoma czyli jaglica (http://pl.wikipedia.org/wiki/Jaglica).george pisze: W manifeście z 1904 r. zwraca uwagę zapis w kolumnie 22 noszącej tytuł: Deformed or Crippled.
Pozdrawiam,
Jurek
- Pobłocka_Elżbieta

Szczerze dziekuję za okazaną pomoc i poświęcony czas,Krysi i Jurkowi.
Wiem ,że zawsze moge liczyć na wsparcie.
Ogromnie się cieszę.Sprawy sie wyjaśniły.
KRYSIU, piękne dzieki za informacje i linki do manifestów podróżnych mego pradziadka.Przynajmniej próbował wyjechać,jak widać skreślili go z list w obu przypadkach.
JURKU, a tobie za diagnozę i link,oraz wszelkie cenne dla mnie wiadomośći- BARDZO DZIĘKUJĘ.
Spokojnego i miłego wieczoru
pozdrawiam serdecznie
Elżbieta
Wiem ,że zawsze moge liczyć na wsparcie.
Ogromnie się cieszę.Sprawy sie wyjaśniły.
KRYSIU, piękne dzieki za informacje i linki do manifestów podróżnych mego pradziadka.Przynajmniej próbował wyjechać,jak widać skreślili go z list w obu przypadkach.
JURKU, a tobie za diagnozę i link,oraz wszelkie cenne dla mnie wiadomośći- BARDZO DZIĘKUJĘ.
Spokojnego i miłego wieczoru
pozdrawiam serdecznie
Elżbieta
Pozdrawiam
Ela
Ela
- Pobłocka_Elżbieta

Witam ponownie! Mam wielką prośbę,a mianowicie.Dzieki wczorajszej wiadomości,
znalazłam dzisiaj na Ellis Island swego prapradziadka /ojciec mojej prababci/ : Mackowiak Tomaz z Gembic,ur.1868 r.
Wypływał 13.05.1902 r. z Bremen do Nowego Jorku
PROSZE O LINK z listy pasażerów ,BY UZYSKAĆ O PRAPRA WSZELKIE INFO.Nic o nim nie wiem.
Serdecznie pozdrawiam
Elżbieta
znalazłam dzisiaj na Ellis Island swego prapradziadka /ojciec mojej prababci/ : Mackowiak Tomaz z Gembic,ur.1868 r.
PROSZE O LINK z listy pasażerów ,BY UZYSKAĆ O PRAPRA WSZELKIE INFO.Nic o nim nie wiem.
Serdecznie pozdrawiam
Elżbieta
Pozdrawiam
Ela
Ela
Witam
Moze tu,ktos pomoze mi uzyskac jakies dodatkowe informacje na temat brata mojej prababci Adama Olewnika urodzonego w Wolce Lukowskiej wojewodztwo mazowieckie.Wyemigrowal do Stanow,gdzie zalozyl rodzine.Mial liczna gromadke dzieci,ostatnie listy przychodzily z New York .
Bede wdzieczna za pomoc
Moze tu,ktos pomoze mi uzyskac jakies dodatkowe informacje na temat brata mojej prababci Adama Olewnika urodzonego w Wolce Lukowskiej wojewodztwo mazowieckie.Wyemigrowal do Stanow,gdzie zalozyl rodzine.Mial liczna gromadke dzieci,ostatnie listy przychodzily z New York .
Bede wdzieczna za pomoc
Pozdrawiam,
Sylwia
Sylwia
-
Wladyslaw_Moskal

Witam,Pobłocka_Elżbieta pisze:Witam ponownie! Mam wielką prośbę,a mianowicie.Dzieki wczorajszej wiadomości,
Serdecznie pozdrawiam
Elżbieta
oto Passenger Record;
First Name: Tomaz
Last Name: Mackowiak
Ethnicity: German
Last Place of Residence: Gembic
Date of Arrival: May 13, 1902
Age at Arrival: 34y Gender: M Marital Status: M
Ship of Travel: Kaiser Wilhelm der Grosse
Port of Departure: Bremen
Manifest Line Number: 0018
Udaje sie do brata St. Mackowiaka w Chicago.
Zawod Tomasza - robotnik, umie czytac i pisac, zonaty, mial 15 dolarow. Chyba to wszystko, bo w tych latach nie wpisywano duzo informacji.
Jest duzo Stanislawow Mackowiakow w Chicago, wobec czego musisz znalezc i podac date urodzin Stanislawa, brata Tomasza, jesli chcesz cos wiedziec o Stanislawie - ktory moze zostal w US ?
Wladyslaw
- Pobłocka_Elżbieta

Bardzo ,bardzo dziękuję,za wiadomośc i poświęcony mi czas.Hura! Nareszcie wiem ,gdzie podział się mój prapra dziadek.Wynika ,że jechał sam.Ale czy wrócił???????To zagadka
Moi wszyscy Maćkowiakowie są z WIELKOPOLSKI/obecnie kujawsko-pomorskie/,to liczna rodzina .
Z tego co wiem,to kilku z Maćkowiaków wyjechało do USA,lecz to wymaga moich poszukiwań .
Jeszcze raz ,kłaniam się i pozdrawiam
Elżbieta
Moi wszyscy Maćkowiakowie są z WIELKOPOLSKI/obecnie kujawsko-pomorskie/,to liczna rodzina .
Z tego co wiem,to kilku z Maćkowiaków wyjechało do USA,lecz to wymaga moich poszukiwań .
Elżbieta
Pozdrawiam
Ela
Ela
- Pobłocka_Elżbieta

Witaj Sylwio!sylwia.ka pisze:Witam
Bede wdzieczna za pomoc
Na Ellis Island nie ma Adama Olewnika.
Myśle ,że nie miejsce ,gdzie sięurodzi,ł jest istotne przy wyjezdzie,lecz skąd pochodził-gdzie mieszkał itd...
Jest wyminionych 16 osób o tym nazwisku.
Jest natomiast,FRANZ OLEWNIK z Wolki,wyjeżdżał do USA w 1914 r,miał wówczas 26 lat.
Jest też ANTONY OLEWNIK,płynął do USA w 1903 r,miał 26 lat ,lecz nie ma info,skąd był.
Niestety nie mam dostępu do Ancestry .com,by udzielić dalszych wiadomości.
Sama tez korzystam z pomocy ,jak widac wyżej.
Choć tyle mogłam pomóc
Pozdrawiam
Elżbieta
Ostatnio zmieniony sob 17 paź 2009, 06:50 przez Pobłocka_Elżbieta, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Pobłocka_Elżbieta pisze:Bardzo ,bardzo dziękuję,za wiadomośc i poświęcony mi czas.Hura! Nareszcie wiem ,gdzie podział się mój prapra dziadek.Wynika ,że jechał sam.Ale czy wrócił???????To zagadka
Elżbieta
1910 United States Federal Census
about Thomas MacKowiak
Name: Thomas MacKowiak
Age in 1910: 41
Estimated Birth Year:abt 1869
Birthplace: Germany
Relation to Head of House: Head
Father's Birth Place: Germany
Mother's Birth Place: Germany
Spouse's Name: Rose
Home in 1910: Chicago Ward 5, Cook, Illinois
Marital Status: Married
Year of Immigration: 1902
Thomas MacKowiak 41
Rose MacKowiak 42
Martha MacKowiak 17
Anniela MacKowiak 13
Agnes MacKowiak 12
Stanislawa MacKowiak 9
Wladyslawa MacKowiak 7
Anna MacKowiak 5
Edmond MacKowiak 3
Frank MacKowiak 1 5/1
http://img381.imageshack.us/img381/8316/mackowiak.jpg
1920 United States Federal Census
about Thomas MacKowiak
Name: Thomas MacKowiak
Home in 1920: Chicago Ward 4, Cook (Chicago), Illinois
Estimated Birth Year: abt 1870
Birthplace: Poland
Relation to Head of House: Head
Spouse's Name: Race
Father's Birth Place: Poland
Mother's Birth Place: Poland
Marital Status: Married
Sex: Male
Home owned: Own
Year of Immigration: 1902
Thomas MacKowiak 50
Rose MacKowiak 50
Anna MacKowiak 21
Lottie MacKowiak 18
Anna MacKowiak 15
Edmund MacKowiak 13
Frank MacKowiak 11
Walter MacKowiak 8
http://img243.imageshack.us/img243/7417/mackowiak1.jpg
Pozdrawiam
Krystyna
- Pobłocka_Elżbieta

Krysiu!!!
Jak zwykle jesteś SUPER
Jestem ci wdzięczna za te informacje i linki.
Tym razem chodzi jednak o brata prapra STANISŁAWA MAĆKOWIAKA,do którego płynął Tomasz,taka mam info .od WŁADYSŁAWA-powyżej.
O STANISŁAWIE mam ZERO wiadomości,lecz z dat wynika ,że skoro Tomasz jechał w 1902 do niego to STANISŁAW MAĆKOWIAK ,MUSIAŁ BYĆ JUŻ W USA WCZEŚNIEJ.
Dziękuję bardzo
Dużo miłych chwil w weekend
ukłony
Elżbieta
Jak zwykle jesteś SUPER
Tym razem chodzi jednak o brata prapra STANISŁAWA MAĆKOWIAKA,do którego płynął Tomasz,taka mam info .od WŁADYSŁAWA-powyżej.
O STANISŁAWIE mam ZERO wiadomości,lecz z dat wynika ,że skoro Tomasz jechał w 1902 do niego to STANISŁAW MAĆKOWIAK ,MUSIAŁ BYĆ JUŻ W USA WCZEŚNIEJ.
Dziękuję bardzo
ukłony
Elżbieta
- Krystyna_Czerniga

- Kontakt:
Stanisław pochodzi z Daszewic/Wielkopolska/.Pobłocka_Elżbieta pisze:Krysiu!!!
Jak zwykle jesteś SUPER
Dziękuję bardzo
ukłony
Elżbieta
Może to jest poszukiawany brat Tomasza.
Philadelphia Passenger Lists, 1800-1945
about Stanislaw MacKowiak
Name: Stanislaw MacKowiak
Arrival Date: 1 Nov 1893
Estimated Birth Year: abt 1875
Port of Departure: Antwerp, Belgium
Ship Name: Pennsylvania