Archiwa w Kielcach digitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

malanowicz_m
Kontakt:

Post autor: malanowicz_m »

Kornelia_Major pisze:
malanowicz_m pisze:...
jak dożyję emerytury to obiecuję włączyć się do indeksowania
Chobrzany z zasobów A.P.Sandomierz są już dawno sfotografowane i czekają na genbazie aż je ktoś zechce indeksować.
no to jeszcze tylko półtora roku :D
Piotrowska_Agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Piotrowska_Agnieszka »

Kornelia_Major pisze:
Piotrowska_Agnieszka pisze:
Kornelia_Major pisze: Akta metrykalne z parafii Dzierążnia będą fotografowane .
Obecnie kończę fotografowac akta z par. na literę C.

Pozdrawiam, Kornelia Major
Dziękuję za informację. Do D już niedaleko ale do Dz kawałek :)
Nie mniej jednak cieszę się bardzo i z tej radości przekazalam dziś darowiznę na ten szczytny cel :)

pozdrawiam, Aga PB
Witam.

Dziękuję za darowiznę na PTG ( i tym razem za Krzycha - pomagam ).
Aparat mam już sprawny i w przyszłym tygodniu fotografuję
Dzierążnię.

W przyszłym tygodniu ?!! Super :)
To ja od razu zgłaszam chęć indeksacji !

pozdrawiam, Aga PB
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Kornelia_Major »

Piotrowska_Agnieszka pisze:
Kornelia_Major pisze:
Piotrowska_Agnieszka pisze: Dziękuję za informację. Do D już niedaleko ale do Dz kawałek :)
Nie mniej jednak cieszę się bardzo i z tej radości przekazalam dziś darowiznę na ten szczytny cel :)

pozdrawiam, Aga PB
Witam.

Dziękuję za darowiznę na PTG ( i tym razem za Krzycha - pomagam ).
Aparat mam już sprawny i w przyszłym tygodniu fotografuję
Dzierążnię.

W przyszłym tygodniu ?!! Super :)
To ja od razu zgłaszam chęć indeksacji !

pozdrawiam, Aga PB
Agnieszko zgłoś chęć indeksacji Dzierążni na adres swietogen.kielce@op.pl

RomanK

Sympatyk

Post autor: RomanK »

No tak, widzę kilometrowe odpowiedzi z cytatami, które cytują cytaty, a zwykłe proste pytanie o Czaple Wielkie zostało zignorowane. Ładne tu panują obyczaje, ale ja rozumiem, wiadomo, to z przepracowania. Całuję rączki :)
ps. proszę już nie odpowiadać o te Czaple, skoro to taki ciężar
RKK
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

RomanK pisze:No tak, widzę kilometrowe odpowiedzi z cytatami, które cytują cytaty, a zwykłe proste pytanie o Czaple Wielkie zostało zignorowane. Ładne tu panują obyczaje, ale ja rozumiem, wiadomo, to z przepracowania. Całuję rączki :)
ps. proszę już nie odpowiadać o te Czaple, skoro to taki ciężar
RKK
Rzeczywiście nie odpowiadam na wszystkie maile, bo po całym dniu fotografowania.........
W dodatku nie chcialam zwracać uwagi , że nie dośc dokładnie Szanowny Pan poszukiwal parafii Czaple Wielkie, a wystarczyło kliknąc na mapkę na sąsiednie województwo i są. Tam da się zauważyć,że to parafia z Małopolski nawet częściowo już zindeksowana.
Akta te znajdują się w A.P. Kraków - zespół 354 .
Proszę mi uwierzyć gdyby były w świętokrzyskich zasobach już by
czekały na indeksację.

Serdecznie pozdrawiam, Kornelia Major
Ostatnio zmieniony czw 28 lut 2013, 00:59 przez Kornelia_Major, łącznie zmieniany 1 raz.
RomanK

Sympatyk

Pani Kornelio, dziękuję za odp. Nie muszę być wszechwiedzący, i nawet nie jestem, skoro pytam :) Ale jak widzę, i sorki za to, ale trzeba dopiero przycisnąć, inaczej na odp czekałbym do śmierci :)
RKK

ps. nie wiem, no co trzeba klikać, żeby znaleźć, ale np. tutejsza baza "katalog zasobów metrykalnych" jest przecież do wyrzucenia za okno, na śmietnik, strasznie niedoinformowana, i właściwe to nie wiadomo po co ona jest, no ale jak za projekty biorą się wspaniali i kochani amatorzy i wolontariusze, to tak to bywa... :)
Ostatnio zmieniony czw 28 lut 2013, 01:03 przez RomanK, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

RomanK pisze:Pani Kornelio, dziękuję za odp. Nie muszę być wszechwiedzący, i nawet nie jestem, skoro pytam :) Ale jak widzę, i sorki za to, ale trzeba dopiero przycisnąć, inaczej na odp czekałbym do śmierci :)
RKK
Nic nie trzeba przyciskać, bo w miarę możliwości odpowiadamy,
no i nie obrażamy się.
A teraz poważnie : czy tylko ta parafia Pana interesuje - czy jakaś
z naszego terenu ?

Kornelia Major
RomanK

Sympatyk

Pani Kornelio oczywiście, że tak, no ale to już dalej niż na literę C czy nawet D. Mi chodzi tylko o sprawiedliwość, wiem, że są parafie, które pojawią się za 5 lat, nie naciskam żeby były wcześniej, niech sprawiedliwie idą swoją koleją.
Aha, Bolechowice, ale to chyba też Kraków.
ps. wyżej napisałem, że nie ma niestety porządnego katalogu zasobów metrykalnych, a ten tutejszy jest mocno kulawy, stąd może i nerwy :) Istnieje też jak widzę embargo lub zakaz na skany metryk z Prandocina sprzed 1794. Też nic nie poradzę, jak embargo i zakaz to embargo i zakaz. Zamykam więc dziób na kłódkę i spadam :)
ps. pomijam już zupełnie inną kwestię, jaką są notoryczne ubytki w skanach, które to ubytki doprowadzają mnie do szału. Są praktycznie wszędzie. A erraty, nie wiem, bedą chyba za 10 lat, a to już niestety tego nie dożyję :)
Pozdrawiam, RKK :)
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

Zawsze można się włączyć i pomoc fotografowac ;) albo kogoś zmotywować aby w tym pomógł, jeśli mieszkasz gdzieś daleko :)
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Marian_Kiełbasa

Sympatyk

Post autor: Marian_Kiełbasa »

Szukam informacji o rodzinie mojej matki z domu Durlik ze wsi Kostomłoty. Ktoś indeksował akta ze zbiorów z katedry w Kielcach. Po tych indeksach niestety nie wiele mogę się dowiedzieć. Brak miejscowości i imion rodziców w aktach małżeństwa.
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Marianie,
Ten "ktos" , jak piszesz, to pewnie kolega (kolezanka) pelen dobrej woli, ktory pomaga w indeksacji.
Szukasz informacji czy czekasz az Ci same spadna z nieba ?
Pomoz nam, a my Ci pomozemy.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Marian_Kiełbasa pisze:Szukam informacji o rodzinie mojej matki z domu Durlik ze wsi Kostomłoty. Ktoś indeksował akta ze zbiorów z katedry w Kielcach. Po tych indeksach niestety nie wiele mogę się dowiedzieć. Brak miejscowości i imion rodziców w aktach małżeństwa.
Pozdrawiam :D
BARDZO NISKO cenisz pracę tych co indeksują i przesyłają dane do Geneteki. Gdybyś sam odszukał, bez pomocy Geneteki, interesujące Cię dane, znałbyś nie tylko miejscowość, imiona rodziców ale i wiek młodych byś sobie wynotował i może jeszcze nazwisko księdza udzielającego ślubu.
Ten ktoś co indeksował to ktoś komu się chciało coś zrobić a tobie trudno/nie chce się dotrzeć do dokumentu.
___
Krystyna
Awatar użytkownika
bozenabalaw

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: bozenabalaw »

Masz pewność,że ten akt istnieje i gdzie go szukać z którego roku. Dodam tylko,że nie zawsze są wpisani rodzice młodych.
Serdeczności Bożena Balawender
Marian_Kiełbasa

Sympatyk

Post autor: Marian_Kiełbasa »

Bozenna pisze:Marianie,
Ten "ktos" , jak piszesz, to pewnie kolega (kolezanka) pelen dobrej woli, ktory pomaga w indeksacji.
Szukasz informacji czy czekasz az Ci same spadna z nieba ?
Pomoz nam, a my Ci pomozemy.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Piszę ktoś bo nie będę wytykał palcami kto. Jeśli coś robimy to róbmy to dobrze. W rejonie Mazowieckim jest to zupełnie inaczej indeksowane. Nie trzeba zamawiać niepotrzebnych mi akt. Zamawiam te które mnie interesują. Bo spróbuj po samej dacie zgadnąć czy szukasz tego np. Jana. Może robicie niepotrzebną robotę. Wystarczy zamieszczać skany i niech każdy weryfikuje sam czy o ten dokument mu chodzi czy o inny. Jeśli mogę na odległość pomóc, proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam równie serdecznie. Marian
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

To chyba lepiej jest zamówić akt lub kilka znając numery niż zlecać kwerendę.
Najlepiej mieć pretensje do wszystkich i może jeszcze teraz may posłusznie zabrać się za pełną indeksację Kielc?
Każdy indeksuje na miarę swoich możliwości. Jedni opracowują dokładnie, zaś drudzy wypisują tylko imię i nazwisko, co dla zainteresowanego jest także większą podpowiedzią. Tym bardziej, że w dzisiejszych czasach z reguły indeksujemy z zamieszczonych już w internecie skanów/zdjęć.
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”