Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
@Danuta
Pod 316 przy całej rodzinie jest adnotacja o wymeldowaniu pod 220. Przy Mariannie (ur. 1849) nie ma żadnego wpisu o małżeństwie. Masz xero z 220 czy tylko dostałaś wypis?
@Magda
39/1896
Tomaszów
11 I 1896 ur. Władysława Kamińska, c. Łukasza Kamińskiego 36, robotnika fabrycznego i Franciszki z d. Stefańczyk 36
38/1884
Niebrów/?/
6 II 1884 ur. Jan Rybak, s. Ludwika Rybaka 28, gospodarza i Zofii z d. Borzyk 26
pozdrawiam - tomek
Pod 316 przy całej rodzinie jest adnotacja o wymeldowaniu pod 220. Przy Mariannie (ur. 1849) nie ma żadnego wpisu o małżeństwie. Masz xero z 220 czy tylko dostałaś wypis?
@Magda
39/1896
Tomaszów
11 I 1896 ur. Władysława Kamińska, c. Łukasza Kamińskiego 36, robotnika fabrycznego i Franciszki z d. Stefańczyk 36
38/1884
Niebrów/?/
6 II 1884 ur. Jan Rybak, s. Ludwika Rybaka 28, gospodarza i Zofii z d. Borzyk 26
pozdrawiam - tomek
Tomku, bardzo cenna dla mnie informacja. Z tego co piszesz wynika, że pod 316 jest zapisana cała rodzina czyli rodzice i dzieci.
Otrzymałam ksero - łącznie 8 stron. I pod tym numerem Marianna już nie figuruje. To dziwne, że ją "zgubiono". Niestety, nie podano przy kopiach daty dokonania wpisów meldunkowych tzn. nie wiem kiedy przeprowadzili się do 220. Przypuszczam, że po śmierci ojca rodziny tj po 1875 roku.
Pozdrawiam bardzo serdecznie i dziękuje raz jeszcze
Danuta
Otrzymałam ksero - łącznie 8 stron. I pod tym numerem Marianna już nie figuruje. To dziwne, że ją "zgubiono". Niestety, nie podano przy kopiach daty dokonania wpisów meldunkowych tzn. nie wiem kiedy przeprowadzili się do 220. Przypuszczam, że po śmierci ojca rodziny tj po 1875 roku.
Pozdrawiam bardzo serdecznie i dziękuje raz jeszcze
Danuta
Danuto, na pewno nie przeprowadzili się po 1875, a w latach sześćdziesiątych. Wpisy pod 316 są robione po polsku. W tej chwili nie jestem w stanie powiedzieć, kiedy wpisy w tych KLSach zaczęto robić po rosyjsku: czy w ramach zarządzenie Kachanowa z lutego 1868 czy w trakcie reorganizacji kancelarii miejskiej i zmianie systemu kancelaryjnego z polskiego na rosyjski /1874/.
Jestem jednak prawie pewien, że te wpisy nie moga pochodzić z lat siedemdziesiątych.
Sprawdzę jutro, z jakich lat są te ksiegi, ale to i tak nie da nam pewności co do wpisów.
Jest jeszcze inna możliwość - pod 220 była jakaś wcześniejsza księga, która się nie zachowała. Zastapiono ją nowszą, a w nowszej miejsca dla Marianny nie było, ponieważ się już wyprowadziła.
tomek
Jestem jednak prawie pewien, że te wpisy nie moga pochodzić z lat siedemdziesiątych.
Sprawdzę jutro, z jakich lat są te ksiegi, ale to i tak nie da nam pewności co do wpisów.
Jest jeszcze inna możliwość - pod 220 była jakaś wcześniejsza księga, która się nie zachowała. Zastapiono ją nowszą, a w nowszej miejsca dla Marianny nie było, ponieważ się już wyprowadziła.
tomek
Danuto, wysłałem ci PW, ale po tym co piszesz, jeszcze raz utwierdzam się, że brak wcześniej księgi z 220.
- z 316 wymeldowano całą rodziną, łącznie z żyjącym ojcem.
- jeśli masz wpis z 220, że matka jest wdową, to cudów nie ma - musiała istnieć wcześniejsza księga z wpisanym zgonem męża i informacją o ślubie córki.
Jak będe miał chwile czasu, to powiem ci, gdzie miesciły się ówczesne 316 i 220. Ciekawe, co tam się teraz mieści?
tomek
- z 316 wymeldowano całą rodziną, łącznie z żyjącym ojcem.
- jeśli masz wpis z 220, że matka jest wdową, to cudów nie ma - musiała istnieć wcześniejsza księga z wpisanym zgonem męża i informacją o ślubie córki.
Jak będe miał chwile czasu, to powiem ci, gdzie miesciły się ówczesne 316 i 220. Ciekawe, co tam się teraz mieści?
tomek
-
Magda_Rybak

-
skapska_honorata

Witam Panie Tomku. Poszukuję nazwiska Skąpski. Wiem, że w jakimś okresie ( chyba od 1860 - 1900 ) mieszkali we wsi Myśliwczów - parafia Wielgomłyny. Może Pan się spotkał z tym nazwiskiem w tamtych rejonach. Poszukuję również Grabskich, Szeliskich, Hanke, Muszyńskich. Będę bardzo wdzięczna za pomoc. Ja niestety dość daleko mieszkam od Piotrkowa lub Łodzi. Serdecznie pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego Honorata Huk ( Skąpska )
-
skapska_honorata

Witam. Mam akt urodzenia mojego dziadka Antoniego Skąpskiego ( ur. 1859 r. w Bieżeniu - parafia Truskolasy. Tam znalazłam również urodzoną w 1862 roku jego siostrę Stanisławę. Przejrzałam lata późniejsz i brak tam Skąpskich. W lipcu dodarłam do ksiag ludności miasta Częstochowy ( bo tam w 1909 roku urodził się mój ojciec ) i tam znalazłam pewne zapiski m.in, że mój dziadek Antoni został tam zapisany na mocy świadectwa przesiedlenia wydanego przez Urzad Gminy w Wielgomłynach z dnia 21.11.1922 roku i jest podana miejscowość Myśliwców ( ustaliłam, że jest taka miejscowość w gminie Wielgomłyny ). Stąd moje pytanie do Pana.Moj dziadek miał 3 lub 4 żony. Z innych zapisków zoriętowałam się, że jedną była Franciszka Zofia ( ur. 9.03.1868 roku w Trojance powiat baucki- nie wiem gdzie to się znajduje - I mąż to Hejbowicz ) córka Leona i Teofili Szeliskich . Teofila była z domu Muszyńska. Druga żona to Aleksandra z domu Grabska. Trzecia żona to moja babcia Marianna Józefa z domu Mioduszewska ur. w Warszawie. Stąd moje pytania, oczywiście jeżeli dobrze to wszystko powiązałam, że do Częstochowy przybyli z tamtych rejonów. Jeszcze w 1900 roku w Częstochowie urodziła się córka Zofia Stefania ( posiadam akt urodzenia ). Z opowiadań ojca wiem, że jeszcz gdzieś w roku 1918 byli w Częstochowie, ale gdzie wcześniej, skąd przybyli to jest zagadka, bo nie mogę ustalić skąd mój pradziadek Euzebiusz Skąpski przybył w rejony Częstochowy. Pozdrawiam Honorata Huk ( Skąpska )
- Łopiński_Jacek

- Kontakt:
Witam 
Te dane są już pewnie znane, ale przytoczę:
"Aleksandra z Grabskich SKĄPSKA, żona urzędnika poczty częstochowskiej, zm. 30 XII 1907, przeżywszy lat 38. Wypr. zwłok z domu Zradzińskiego, przy ul. Jasnogórskiej na cm. miejscowy nastąpi 31 XII 1907. Zapr. mąż i dzieci"
„Goniec Częstochowski”. 1907, nr 356, s. 3
Na podstawie publikacji „Nekrologi z Gońca Częstochowskiego 1906 – 1939” znajdującej się na stronie Towarzystwa Genealogicznego Ziemi Częstochowskiej.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Łopiński, Szczecinek
Te dane są już pewnie znane, ale przytoczę:
"Aleksandra z Grabskich SKĄPSKA, żona urzędnika poczty częstochowskiej, zm. 30 XII 1907, przeżywszy lat 38. Wypr. zwłok z domu Zradzińskiego, przy ul. Jasnogórskiej na cm. miejscowy nastąpi 31 XII 1907. Zapr. mąż i dzieci"
„Goniec Częstochowski”. 1907, nr 356, s. 3
Na podstawie publikacji „Nekrologi z Gońca Częstochowskiego 1906 – 1939” znajdującej się na stronie Towarzystwa Genealogicznego Ziemi Częstochowskiej.
Pozdrawiam serdecznie
Jacek Łopiński, Szczecinek
Moja genealogia
www.jaceklopinski.pl
Zapraszam również na Forum Genealogiczne Łopińskich
www.lopinscy.pun.pl
www.jaceklopinski.pl
Zapraszam również na Forum Genealogiczne Łopińskich
www.lopinscy.pun.pl
-
skapska_honorata

Witam. Wielkie dzięki Panie Jacku. Właśnie wczoraj to przeczytałam. Po tej informacji wiem, że było więcej dzieci, bo miałam tylko informację o jednej córce Zofii- Stefanii ur. w 1900 roku w Częstochowie , a co najważniejsze to mam konkretną datę śmierci Aleksandry oraz rzybliżony rok urodzenia . Pozdrawiam Honorata Huk ( Skąpska )