Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka

Mam listę, wykaz i pomogę w odszukaniu osób z tej listy, tego wykazu

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Rob_Pan

Post autor: Rob_Pan »

Pani Mario,
Bardzo dziekuje za informacje :)

To moja rodzina: Lukaszuk Boleslaw to moj dziadek!
niestety lista dzieci jest niepelna bo bylo ich 8 smioro ( a w wykazie jest tylko Julian i moj dziadek ,wszyscy byli urodzeni w parafi Holoby-wies Byten).

Aleksandek Lukaszuk i Agnieszka z Sokolowskich to moi pra pra dziadkowie - w parafi Holoby brakuje daty slubu ! wiec musieli brac slub w innej parafii!

Co oznacza wpis ( a w a. śl z Sałyjanów) i kogo dotyczy - Aleksandra i Agnieszki czy Konstantego i Emili?

Czy w innych parafiach wystepuje nazwisko Lukaszuk i Sokolowski ?

Od strony mojej Prababci Stefani Gielazyn (Rodzice Piotr Gielazyn i Maria Wiktorska)
,druga zona Piotra Gielazyn to Marianna Samojlo.
Stanislaw Gielazyn 1901 (brat mojej prababci )to maz Jadwigi Piktel 1902
Wszystko sie zgadza:)

Nie moge nic znalezc o rodzinie Wiktorskich ! Czy w innych parafiach wystepuje nazwisko Wiktorski ?

Pani Mario czy moze mi pani przeslac skan stron z parafi Wiszenki i Holoby nazwiska Pikte? bede bardzo wdzieczny :)
Pozdrowienia z USA dla wszystkich genealogow poszukujacych rodziny na Wolyniu,
Rob:)
Maria_Klimas

Sympatyk

Post autor: Maria_Klimas »

Ten zapis ( a w a. śl z Salyjanow ) dotyczy Agnieszki. W akcie ślubu ma Agnieszka ma zapisane Sałjanów. przypuszczam że to jest jakieś jest błędne zapisanie nazwiska.Bo we wszystkich pozostałych zapisach jest jako Sokołowska. Zostawiłam Ci wiadomość na pw.

Pozdrawiam Maria.
Rob_Pan

Pani Mario,
dziekuje za wyjasnienie:)
Spotkalem juz takie zapisy ,ze nazwisko panny mlodej bylo dwu-czlonowe .
to moze oznaczac :
Agnieszka Sokolowska z Salyjanow (Sokolowska po ojcu ,Z Salyjanow- nazwisko rodowe matki)
pozdrawiam Rob:)
Maria_Klimas

Sympatyk

Rob_Pan pisze:Pani Mario,
dziekuje za wyjasnienie:)
Spotkalem juz takie zapisy ,ze nazwisko panny mlodej bylo dwu-czlonowe .
to moze oznaczac :
Agnieszka Sokolowska z Salyjanow (Sokolowska po ojcu ,Z Salyjanow- nazwisko rodowe matki)
pozdrawiam Rob:)
Jednak ja bym nie była tak do końca pewna że ,,Sałyjanow" to jest nazwisko rodowe matki. jak można zauważyć Pan młody ma rodziców, ale Panna młoda nie,bo ks. Żurek uważa kobiety za mniej ważne. W aktach ślubów byli wpisani rodzice Panny Młodej ale w Wykazach... brak.

Samajłowa Maria dz; Maria 20.12.1895; 1896/60./Łuck/

Giełażyn Kazimierz(1888/7) Marianna Przytułówna r. Bartłomiej i Paulina Kuczyńska./Młynów/

Łukaszuk Jozef (2.02.1941/2) Katarzyna Iwko r.Jan i Eufryzyna z Dorocików,dz; Zofia 9.07.1942/47./Rymacze/

Sokołowski michał (1936/40) Regina Teodorowiczówna,r. Władysław i Regina z Daierzkow./Łuck/

Sokołowski Mieczysław lat 20 .(27.09.1931/16) Rozalia Czajkowska lat 17.r. Stanisław i Władysława z Siemiątkowskich./Jałowicze/

Sokołowska maria Ludomira c. Feliksa ur. 2.07.1869, zmarła 24.09.1936 w Łucku.

Pozdrawiam Maria
Rob_Pan

Pani Mario ,
dziekuje za kolejna wpisy:)

Gdzie znalazla pani rodzine Gielazyn Kazimierz ?
myslalem ze jest tylko jedna rodzina Gielazyn z parafii Holoby na Wolyniu.
Znalazlem kiedys rodzine Gielazyn z okolic Suchowoli ,ktora ktos blednie polaczyl z Gileazynami z parafi Holoby!
a tu takie odkrycie:)

Ciagle nie moge nic znalezc o rodzinie Wiktorskich !

Co do Agnieszki z Slyjanow - istnieje jeszcze jedna mozliwosc :
Byc moze Agnieszka byla wdowa po Sokolowskim a pochodzila z rodziny Salyjan!

Agnieszka Sokolowska ur okolo 1840-50 r
Aleksander Lukaszuk ur okolo 1840-50r ,slub brali okolo 1875 - nie ma daty slubu w parafi Holoby ,
wiec musieli brac slub w innej parafi !( Jan Lukaszuk - najstarszy syn urodzil sie w 1876 roku prawdopodobnie w Kowlu )
Lub przywedrowac z innych stron ( duzo Lukaszukow pochodzi z okolic Lublina i Podlasia)
Problem w tym ,ze Sokolowskich bylo mnostwo na Wolyniu i nie znajac imion rodzicow Agnieszki stanalem w miejscu!

Pozdrowienia ,
Maria_Klimas

Sympatyk

Rob Giełażyn Kazimierz to parafia Młynów.
W par. Hołoby jeszcze taki zapis znalazłam

Baranowski Andrzej + Giełażyn Franciszka, dz; Stanisława 1891/7; m. Gałażyn.

Baranowski Wincenty (1894/37) Urszula Kalinowska,r.Andrzej i Franciszka z Giełażynów; dz; Feliks 1895/78,- Izydor 1901/80,- Władysława 1903/104./Hołoby/

Gdyby byli wpisani rodzice Panny młodej spraw była by o wiele łatwiejsza a tak trudno szukać.

Pozdrawiam Maria
Rob_Pan

Pani Mario.
to ta sama Franciszka 1903 ze wsi Holoby rodzice: Giełazyn Kazimierz i Bronisława Kolinska / Kulinska
byly jeszcze dzieci :
Anna Baranowska 1880 (wies Kirylucha)
i Wincenty Baranowski (mieszkał w Hołobach).

Czy znalazla pani jakiekolwiek wpisy o Wiktorskich ?
Pozdrawiam,
Maria_Klimas

Sympatyk

Rob nie znalazłam nic o Wiktorskich, jeżeli gdzieś natrafię to dam znać.

Pozdrawiam Maria
Meduza

Sympatyk

Post autor: Meduza »

Witam,
Bardzo prosze o pomoc w uzupelnieniu informacji o rodzinie Kraińskich . Kraińscy pochowani są w jednym grobie z Gissyngami w Kowlu i w Zasmykach . Pozdrawiam Anna
Maria_Klimas

Sympatyk

Meduza pisze:Witam,
Bardzo prosze o pomoc w uzupelnieniu informacji o rodzinie Kraińskich . Kraińscy pochowani są w jednym grobie z Gissyngami w Kowlu i w Zasmykach . Pozdrawiam Anna
Proszę o dokładniejsze dane dla Krasiński.

Pozdrawiam Maria.
Meduza

Sympatyk

Witam , dostałam zdjęcia grobów z cmentarza w Kowlu i z Zasmyk .Na jednym grobie jest Józef Gyssjng żył lat 60 zmarł 12 VIII 1910 i Kraiński Zbigniew ur. 11VII zm 2XI 1934 , na drugim zdjęciu jest grób Janina Kraińska 1II 1943 zm 2 II 1943 i Anna Gyssing z d. Szuhajska żyła lat 88 zm 25 I 1946 , Nikt w rodzinie nie wie nic o rodzinie Kaińskich i co łączyło te dwie rodziny , które leżą w jednym grobie . Pozdrawiam Anna
Meduza

Sympatyk

Czy w ,,Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka " występują Kraińscy ? pozdrawiam Anna
Maria_Klimas

Sympatyk

Meduza pisze:Czy w ,,Wykaz osób z akt parafialnych Diecezji Łuckiej Ks. Żurka " występują Kraińscy ? pozdrawiam Anna
Kraiński Jan i Anastazja z Patłaszyńskich, dz;Bolesław 19.12.1925/140

Kraiński Bolesław (1902/12) Celestyna Wąsowiczówna, r.Piotr i Maria z Piekarskich,dz; Jan 4.01.1903/14,- Helena 31.03.1905/58,- Franciszek 27.07.1907173.- 3-je w Ołyce m. Cecylia./Łuck/

Kraiński Franciszek (Łuck1891/28) Marianna Kownacka.r. Mateusz i Teofila z Norbertów dz; Adam 11.11.1891/198,- Piotr 9.02.1894/44,- Stanisław 4.05.1899/106. /Łuck/

Kraiński Jan(1893/39) Emilia Wysocka,r. Piotr i Marianna z Kotowskich,dz; Marianna27.08.1894/180,- Aniela 2.09.1897/175./Łuck/

Kraiński Piotr ,wdowiec (1896/18) Maria z Skibińskich Piekarska, wdowa,r. Ludwik i Katarzyna z Sapohów(Sapogów)/Łuck/

pozdrawiam Maria
Meduza

Sympatyk

Serdecznie dziękuję pozdrawiam Anna
pauluska94

Sympatyk

Post autor: pauluska94 »

Witam, czy w wykazie występuje Jasińska Maria, Jasiński Jan oraz Jasińska Agata zd. Wesołowska.
Poprzednio szukałam Leontyny Jasińskiej i pomogla mi pani, podając jej datę urodzenia oraz datę urodzenia jej siostry. Teraz chciałabym odnaleźć dane dot. jej najstarszej siostry oraz rodziców.
Pozdrawiam, Paulina
Pozdrawiam,
Paulina
Zablokowany

Wróć do „Posiadam listę, wykaz”