Archiwum Diecezjalne w Płocku

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Krysiu a mnie byś pomogła w ADW-P?
Mogę odwdzięczyć się w AP Lublin i Sandomierz.
Szukam w samej parafii św.Floriana, zgonu mojego dziadka, Antoniego Urbańskiego s.Dominika i Felicji v Feliksy Szulcówny, zm.w czasie II wojny światowej.Niestety nie znam roku jego zgonu.Przypuszczam, że pomiędzy 1941 1944.
Byłabym Ci bardzo, ale to bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam serdecznie
Dana
krybas

Sympatyk
Adept

Post autor: krybas »

danisha pisze:Krysiu a mnie byś pomogła w ADW-P?
Mogę odwdzięczyć się w AP Lublin i Sandomierz.
Szukam w samej parafii św.Floriana, zgonu mojego dziadka, Antoniego Urbańskiego s.Dominika i Felicji v Feliksy Szulcówny, zm.w czasie II wojny światowej.Niestety nie znam roku jego zgonu.Przypuszczam, że pomiędzy 1941 1944.
Byłabym Ci bardzo, ale to bardzo wdzięczna.
Pozdrawiam serdecznie
Dana
Dobrze, w przyszłym tygodniu postaram sie tam umówić. Jeśli masz więcej informacji to podaj na priv
Pozdrawiam Krystyna
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Re: wyjazd do płocka 24.02.2017

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

krybas pisze:Czy mogłabym prosić o zdjęcie/skan aktu małżeństwa:
Parafia Dzierżenin – rok 1781 akt 5 Filip Uniewicz i Marianna Zachewicz
Będę bardzo wdzięczna, mogę pomoc w Warszawie.
Napisz na pw - mam ten akt ale jest bardzo zniszczony - prześlę Ci
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
krybas

Sympatyk
Adept

Post autor: krybas »

Bogusiu, dzięki wielkie, na priv wysylam mój email
serdeczności :))
Pozdrawiam Krystyna
pietracek

Sympatyk

Post autor: pietracek »

Czy mógłoby Pan przy okazji zapytać, czy w ich archiwum znajdują się księgi metrykalne parafii w Broku sprzed 1808 roku, KSIĘGI, a nie tylko summariusz. Ten jest dostępny również on-line.
Drugie pytanie - na pewno mają inwentarze swoich zbiorów - czy mają spisy ludności wsi należących do parafii Brok, konkrtenie chodzi mi o Sumiężne, przeprowadzone pod koniec 18 wieku, z woli biskupa płockiego, Michała Poniatowskiego?
A może mają na miejscu księgarnię - a w niej :" Spis ludności diecezji płockiej biskupa Michała Jerzego Poniatowskiego z 1776 r" zredagowana przez ks.Bolelsława Kumora? Odkupię tę ksiązkę za każdą godziwą cenę:)
Wiem, ze będzie Pan zajęty swoimi sprawami, ale gdyby jakaś wolna chwila pozwoliła Panu rzucić przychylnym okiem na powyższe..:)
W zamian - oferuję kwerendę w AP w Szczecinie i/lub zasoby Archiwum Diecezjalnego w Szczecinie.
Parafia Brok. Parafia Jabłonków, Zaolzie. Bielitz dziś Bielsko Biała.
gandawa

Sympatyk

Post autor: gandawa »

Witam,

byłabym bardzo wdzięczna za zdjęcie 1 aktu urodzenia:

Tomasz Dybowski, par. Wyszków, ur. 1703, akt nr 92.

Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam,

Monika
B_Boa

Sympatyk
Mistrz

Post autor: B_Boa »

Witam!
Prosiłabym o zdjęcie trzech aktów urodzin z Wyszkowa:
Jadwiga Skoczeń: akt 75 rok 1782
Grzegorz Godleś: akt 6 rok 1773
Franciszek Grzelak: akt 50 rok 1763
Pozdrawiam
Ania
Makowski_Łukasz

Post autor: Makowski_Łukasz »

Witam
Jeśli by miał Pan czas to byłbym wdzięczny za akt małżeństwa
Jana Makowskiego i Marcjanny Gałązki z Pniewa. Rok 1849 akt nr 24
Pozdrawiam
Gruszczynski_Wojciech

Sympatyk

Post autor: Gruszczynski_Wojciech »

Witam,

jestem zainteresowany ponieważ część moich antenatów brała śluby w Ligowie na przełomie XIX/XX wieku - wide GENSZUKACZ. Ich akta ma AP więc z tamtad wyciagnę to co mi brakuje, ale nie wiem co ma ADP. Czy mógłby Pan podać granice diecezji Płockiej, nie mogę się doszukać. W tym okresie moi antenaci żyli głównie na Ziemi Dobrzynskiej (od Dobrzynia nad Wislą do Florencji), czy ksiegi ADP obejmuja ten rejon? Byłbym wdzięczny gdyby natknał sie Pan na nazwisko Gruszczyński i przeslał fotkę z oznaczeniem nr akt archiwum. Będzie to punkt zaczepienia do dalszej eksploracji genealogicznej, bo na ten moment trudno mi wskazać konkretny akt z zasobów ADP.

Wojciech Gruszczyński
wgr11 malpa wp dot pl
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Romanowski »

Gruszczynski_Wojciech pisze:Witam,

jestem zainteresowany ponieważ część moich antenatów brała śluby w Ligowie na przełomie XIX/XX wieku - wide GENSZUKACZ. Ich akta ma AP więc z tamtad wyciagnę to co mi brakuje, ale nie wiem co ma ADP. Czy mógłby Pan podać granice diecezji Płockiej, nie mogę się doszukać. W tym okresie moi antenaci żyli głównie na Ziemi Dobrzynskiej (od Dobrzynia nad Wislą do Florencji), czy ksiegi ADP obejmuja ten rejon? Byłbym wdzięczny gdyby natknał sie Pan na nazwisko Gruszczyński i przeslał fotkę z oznaczeniem nr akt archiwum. Będzie to punkt zaczepienia do dalszej eksploracji genealogicznej, bo na ten moment trudno mi wskazać konkretny akt z zasobów ADP.

Wojciech Gruszczyński
wgr11 malpa wp dot pl

Trochę małżeństw z Ligowa i okolic jest w genetece, niedługo trafi tam Sierpc - proszę na bieżąco szukać. Jak pan coś znajdzie to proszę o kontakt na pw
veruka

Sympatyk

Post autor: veruka »

mellonann8205 pisze:Własnie mi oto chodzi z indeksami.Mozemy sie ewentualnie jeszcze na cos wymienic?na jakis inne indeksy.Zbiera Pani Maków i inne parafie?
Jak na razie z AD w Płocku interesuje mnie tylko Maków, bo tam wiedzie trop co do rodziny mojego prapradziadka Jana Fijałkowskiego. Niestety, jeśli chodzi o inne indeksy, posiadam tylko te, które są ogólnodostępne w zasobach internetowych. Moim marzeniem jest posiadanie indeksów do roku 1898, bo reszta już jest dostępna w sieci. Na priv wysyłam mój adres mailowy, w razie pytań proszę pisać.
Pozdrawiam
Iwona
taraxacum

Sympatyk

Post autor: taraxacum »

Witam,

czy mogę prosić bardzo, bardzo o zdjęcie z alegaty dot. ślubu Macieja Chodkiewicza. Parafia Orszymowo. 1818 rok.

Marcin
mellonann8205

Sympatyk

Post autor: mellonann8205 »

Takze Maków,pobieram w latach 1770-1826(głownie sluby i urodzenia) Fijałkowskiego mam na wzgledzie.
przemko20161

Sympatyk

Post autor: przemko20161 »

Witaj

Mam prośbę jak będziesz przeglądał metryki z różnych parafii sprawdź proszę czy widnieje tam w metrykach mazwisko Perucki nyłbym bardzo wdzięczny interesuje mnie XIII - XIX w
Jak znajdziesz czy też nie Peruckich daj znać
Przemek
Awatar użytkownika
malkam255

Sympatyk
Adept

Fijałkowski

Post autor: malkam255 »

Do Iwony!
Znalazłam u siebie ślub :
Chrzanowo/Godawy
1857 roku ślub pomiędzy Piotrem Fijałkowskim wdowcem po niegdyś Katarzynie umarłej w Karniewie w sierpniu 1853 roku urodzonym we wsi Gostkowie synem niegdyś Antoniego i Józefy ? lat 36 w służbie zostającym z Franciszką Świętorecką panną urodzoną we wsi Karniewie córką Mateusza i Katarzyny z Nejmanów lat 32 na służbie zostająca.
To może być ślub rodziców Jana, gdyż przejrzałam naprawdę sporo lat z Makowa i nie ma ani jednego takiego nazwiska.
Wiem, że szukasz Jana Fijałkowskiego, niestety mam rok ślubów z 1898 roku, ale tylko od stycznia do 30 września, w tych miesiącach nie ma ślubu Jana, urwane dalsze strony, skorowidza też brak.Podaj emaila, prześlę Ci ten skan i kilka lat skorowidzów.
Gosia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”