Archiwa w Kielcach digitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Marian_Kiełbasa

Sympatyk

Post autor: Marian_Kiełbasa »

Marian_Kiełbasa pisze:
Bozenna pisze:Marianie,
Ten "ktos" , jak piszesz, to pewnie kolega (kolezanka) pelen dobrej woli, ktory pomaga w indeksacji.
Szukasz informacji czy czekasz az Ci same spadna z nieba ?
Pomoz nam, a my Ci pomozemy.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Piszę ktoś bo nie będę wytykał palcami kto. Jeśli coś robimy to róbmy to dobrze. W rejonie Mazowieckim jest to zupełnie inaczej indeksowane. Nie trzeba zamawiać niepotrzebnych mi akt. Zamawiam te które mnie interesują. Bo spróbuj po samej dacie zgadnąć czy szukasz tego np. Jana. Może robicie niepotrzebną robotę. Wystarczy zamieszczać skany i niech każdy weryfikuje sam czy o ten dokument mu chodzi czy o inny. Jeśli mogę na odległość pomóc, proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam równie serdecznie. Marian
Do tej pory szukałem informacji o rodzinie ojca o której prawie nic nie wiedziałem. Fotokopie które otrzymałem z różnych parafii są jak obecnie wystawiane formularze tylko pisane ręcznie, jestem zaskoczony. Imiona nazwiska wiek czym się zajmowali zarówno młodzi jak i ich rodzice i świadkowie. W akcie urodzenia kto zgłasza jego zajęcie wiek. Kim są dziecka rodzice. Podobnie przy akcie zgonu.
Nie czekam aż mi coś spadnie, ale nie róbmy sobie dodatkowej roboty bo to nie przyspiesza.
Pozdrawiam Marian
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Post autor: magda_lena »

Marianie, a może zadaj sobie przynajmniej tyle trudu i zaglądnij do GenBazy?
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,11733,1
Pozdrawiam, Magdalena
Marian_Kiełbasa

Sympatyk

kwroblewska pisze:
Marian_Kiełbasa pisze:Szukam informacji o rodzinie mojej matki z domu Durlik ze wsi Kostomłoty. Ktoś indeksował akta ze zbiorów z katedry w Kielcach. Po tych indeksach niestety nie wiele mogę się dowiedzieć. Brak miejscowości i imion rodziców w aktach małżeństwa.
Pozdrawiam :D
BARDZO NISKO cenisz pracę tych co indeksują i przesyłają dane do Geneteki. Gdybyś sam odszukał, bez pomocy Geneteki, interesujące Cię dane, znałbyś nie tylko miejscowość, imiona rodziców ale i wiek młodych byś sobie wynotował i może jeszcze nazwisko księdza udzielającego ślubu.
Ten ktoś co indeksował to ktoś komu się chciało coś zrobić a tobie trudno/nie chce się dotrzeć do dokumentu.
___
Krystyna
Czy wiecie co to jest pojęcie "Sztuka dla Sztuki" Fotografowanie akt by je potem przeba było ponownie każdorazowo przeszukiwać to jest to. Zobaczcie jak robiąto innii Zkatalogowany Cmentarz na Gęsiej w Warszawie. Z końca świata można odnaleźć mogiłę jeśli tylko tam jest. Ja szanuję cudzą pracę pod warunkiem że ona ma sens.
Pozdrawiam Marian
Piotrowska_Agnieszka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Piotrowska_Agnieszka »

Marian_Kiełbasa pisze:
Marian_Kiełbasa pisze:
Bozenna pisze:Marianie,
Ten "ktos" , jak piszesz, to pewnie kolega (kolezanka) pelen dobrej woli, ktory pomaga w indeksacji.
Szukasz informacji czy czekasz az Ci same spadna z nieba ?
Pomoz nam, a my Ci pomozemy.
Serdecznie pozdrawiam,
Bozenna
Piszę ktoś bo nie będę wytykał palcami kto. Jeśli coś robimy to róbmy to dobrze. W rejonie Mazowieckim jest to zupełnie inaczej indeksowane. Nie trzeba zamawiać niepotrzebnych mi akt. Zamawiam te które mnie interesują. Bo spróbuj po samej dacie zgadnąć czy szukasz tego np. Jana. Może robicie niepotrzebną robotę. Wystarczy zamieszczać skany i niech każdy weryfikuje sam czy o ten dokument mu chodzi czy o inny. Jeśli mogę na odległość pomóc, proszę o podpowiedź.
Do tej pory szukałem informacji o rodzinie ojca o której prawie nic nie wiedziałem. Fotokopie które otrzymałem z różnych parafii są jak obecnie wystawiane formularze tylko pisane ręcznie, jestem zaskoczony. Imiona nazwiska wiek czym się zajmowali zarówno młodzi jak i ich rodzice i świadkowie. W akcie urodzenia kto zgłasza jego zajęcie wiek. Kim są dziecka rodzice. Podobnie przy akcie zgonu.
Nie czekam aż mi coś spadnie, ale nie róbmy sobie dodatkowej roboty bo to nie przyspiesza.
Pozdrawiam Marian
Oj, to się mocno zdziwisz kiedy zobaczysz, że starsze dokumenty takich informacji nie zawierają.

A tak swoją drogą, to go głowy by mi nie przyszło czepiać się kogokolwiek, że zindeksowane dane są niepełne. Ważne, że są, że wiem gdzie szukać dalszych informacji. Żadna to frajda znaleźć wszystko w od razu, w jednym miejscu i dokładnie opisane.

pozdrawiam, Aga PB
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Aga ma rację, o dziwo odszukanie wszystkich informacji na raz bez większej pracy nie pozwala się "przywiązać" do przodków, zastanawiać się nad ich losami i tajemnicami, odbiera to też efekt zaskoczenia i ekscytacji z odnalezienia jakiegokolwiek śladu.
Ale czasami trzeba odwołać się do źródeł takich jak Geneteka, gdy już od dłuższego czasu, nie widzimy żadnych tropów. Nawet lepiej jest w genetece znaleźć tylko imię i nazwisko i samemu dotrzeć do aktu i nacieszyć oczy tym co będzie się w nim znajdowało, zamiast dostać suchą informację. :)

Pozdrawiam, Oskar.
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
Rafael

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Rafael »

Indeksy mają tylko pomóc w znalezieniu osoby i aktu, a nie wyręczać innych w szukaniu - jak wielokrotnie było to wspominane przez forumowiczów. Skoro są zdjęcia, to łatwo trafić do niego mając indeks. Przykre, że praca innych nie jest szanowana przez wszystkich. Ja między innymi dlatego zacząłem indeksować, bo dzięki pracy Kogoś innego natrafiałem na osoby mi bliskie. Gdyby nie oni, może do tej pory bym nie wiedział tego, co wiem teraz.
Marian_Kiełbasa pisze:Jeśli mogę na odległość pomóc, proszę o podpowiedź.
Na forum jest kilka akcji digitalizacji i indeksacji, więc można sobie poczytać i zaangażować się w którąś z nich.
Pozdrawiam
Rafał

Poszukuję wszelkich informacji i kontaktu z krewnymi rodzeństwa pradziadków:
Warszawa - Bańkowscy, Kabot.
https://genealodzy.pl/index.php?name=PN ... art=4&ez=2
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Post autor: magda_lena »

Marian_Kiełbasa pisze: W rejonie Mazowieckim jest to zupełnie inaczej indeksowane.
Tak się składa, Marianie, że indeksuję równolegle dwie parafie.
Ze świętokrzyskiego i z mazowieckiego. W tej pierwszej wpisuję wszystkie dane, łącznie np. z wiekiem zmarłego.
W tej, podobno "inaczej" indeksowanej, z mazowieckiego, wpisuję tylko imię, nazwisko i datę urodzenia. A wiesz dlaczego? Bo indeksuję z sumariusza. Nie stworzę danych typu "nazwisko panieńskie matki" , jeśli pisarz ich nie wpisał. A może, jak napisała wyżej Agnieszka, wcale ich w tych aktach nie było!
Powiem więcej. W moich indeksach nie będzie numerów aktów. Bo takie to czasy, kiedy aktów nie numerowano :P
Marian_Kiełbasa pisze:Jeśli mogę na odległość pomóc, proszę o podpowiedź.
Rafael mnie uprzedził :lol:
Ja też zaczęłam indeksować, bo dzięki czyjejś pracy znalazłam swoich przodków.
Na początek proponuję, Marianie dokończyć indeksację Kielc, które są dostępne w GenBazie (link podałam kilka postów wyżej). A że i mnie one interesują, to może i ja skorzystam z Twojej pracy? :wink:
Pozdrawiam, Magdalena
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kwroblewska »

Marian_Kiełbasa pisze:
kwroblewska pisze:
Marian_Kiełbasa pisze:Szukam informacji o rodzinie mojej matki z domu Durlik ze wsi Kostomłoty. Ktoś indeksował akta ze zbiorów z katedry w Kielcach. Po tych indeksach niestety nie wiele mogę się dowiedzieć. Brak miejscowości i imion rodziców w aktach małżeństwa.
BARDZO NISKO cenisz pracę tych co indeksują i przesyłają dane do Geneteki. Gdybyś sam odszukał, bez pomocy Geneteki, interesujące Cię dane, znałbyś nie tylko miejscowość, imiona rodziców ale i wiek młodych byś sobie wynotował i może jeszcze nazwisko księdza udzielającego ślubu.
Ten ktoś co indeksował to ktoś komu się chciało coś zrobić a tobie trudno/nie chce się dotrzeć do dokumentu.
___
Krystyna
Czy wiecie co to jest pojęcie "Sztuka dla Sztuki" Fotografowanie akt by je potem przeba było ponownie każdorazowo przeszukiwać to jest to. Zobaczcie jak robiąto innii Zkatalogowany Cmentarz na Gęsiej w Warszawie. Z końca świata można odnaleźć mogiłę jeśli tylko tam jest. Ja szanuję cudzą pracę pod warunkiem że ona ma sens.
Pozdrawiam Marian
Kielce, absolutnie nie mój teren ale ponieważ powołujesz się na Genetekę zajrzałam do niej.
Geneteka małżeństwa, w latach sprawdzałam wyrywkowo, ale sadzę, że bez większego błędu można założyć że Kielce [Katedra] lata,
1740-1741 - indeksowała Urszula Kokosinska
1787-1802 – indeksowała Urszula Kokosinska
1810-1812 – indeksowała Kornelia Major
1817-1836 – indeksowała Kornelia Major
W GenBazie foto śluby 1718-1753 i 1787-1820
Tak sobie zajrzałam śluby IMG_1800, nie zauważyłam aby w łacińskich metrykach podawani byli rodzice młodych.
A foto ksiąg Kielce [Katedra] pewnie wykonała Kornelia Major.

I czyja praca wg ciebie nie miała sensu, Kornelii czy Urszuli, wybór jest niewielki tylko dwie koleżanki?

Z niecierpliwością czekam na super dokładnie przygotowane i dodane do Geneteki indeksy twojego autorstwa.

___
Krystyna
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

Marian_Kiełbasa pisze:
kwroblewska pisze:
___
Krystyna
Pozdrawiam Marian
Tak, widać jak bardzo szanujesz. To powiedz ile wpisów zindeksowałeś? Bo najwyraźniej niewiele wiesz ile czasu to zajmuje. My nie zrobimy roboty za Ciebie. Wysil się i sam odszukaj odpowiednie akty i sobie uzupełnij.
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Przyłączam się do czekania na lepiej zindeksowane akty przez Mariana Kiełbasę.
Awatar użytkownika
agnieszka5995

Sympatyk
Mistrz

Post autor: agnieszka5995 »

Tez jestem ciekawa "super indeksow" w wykonaniu Mariana Kiełbasy. Pewnie nas wprawi w zdumienie perfekcja wykonania. Zobaczymy.Agnieszka
Słomińska_Dominika

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Słomińska_Dominika »

Możliwe, że będą to indeksy z uwagami odnoszącymi się do wpisów pokrewnych i np pięknie połączone zostaną metryki ślubu ze zgonami i narodzinami. Byłoby to wspaniałe i takie godne uszanowania.
Pozdrawiam
Dominika

Interesuja mnie nazwiska Słomiński, Szelągowski, Maroszek, Chłopecki
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

zadziwiająca "jazda" - z powodu kontrastu z milczeniem po
"RomanK Wysłany: 28-02-2013 - 00:59
[...]
ps. nie wiem, no co trzeba klikać, żeby znaleźć, ale np. tutejsza baza "katalog zasobów metrykalnych" jest przecież do wyrzucenia za okno, na śmietnik, strasznie niedoinformowana, i właściwe to nie wiadomo po co ona jest, no ale jak za projekty biorą się wspaniali i kochani amatorzy i wolontariusze, to tak to bywa... "

dalibyście spokój, faktem jest, że trudno czasem zorientować się gdzie sa efekty projektów, które dostają różnorakie wsparcie na forum PTG
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Marian_Kiełbasa

Sympatyk

Ciekawe że nie odezwał się nikt kto mógłby poczuć się dotknięty. Tylko Ci co muszą czasami ulać trucizny.
Pozdrawiam Marian Kiełbasa
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

możesz przyjąć, ze ja się poczułem
a wpis poprzedni z miłosierdzia:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”