Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

a mógłbyś bardziej precyzyjnie o co chodzi we fragmencie
" koniecznoć klonowania wpisów dotyczących kobiet"?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
sebastian_gasiorek

Zarząd PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: sebastian_gasiorek »

Plan jest taki. Dodać formatkę metryk do geneteki. Zadanie to czekało już około roku na lepsze czasy i chyba one nastąpiły.
Być może to jest dobry moment żeby się zastanowić czy należałoby ulepszyć formatki metryk.
Słyszałem zdanie, że ciężko się ją uzupełnia ze względu na oderwanie danych rodziców od małżonków.

Stąd pytanie co o tym sądzicie? Oczywiście pytanie dotyczy i geneteki i metryk. Jeśli formatka metryk zostanie zmodyfikowana to zaistnieje to w obu projektach. Nie będzie już kilku formatek.
bozenabalaw pisze:Mam nadzieję, że nowa formatka będzie to uwzględniać, a także będzie nazwisko ojca....
Bożeno, jeśli chodzi o nazwisko ojca to w formatce geneteki lądowało ono w pole "Uwagi".
Takie samo pole występuje w formatce metryk i można tam również wpisywać nazwisko ojca jeśli będzie to jakaś nietypowa sytuacja.
Pozdrawiam,
Sebastian Gąsiorek

http://genrod.eu - największe opracowanie Kwiatkowskich (6 tys. osób)
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Myślę, że rozwiązaniem wielu problemów związanych z wygodą wprowadzania danych byłoby spopularyzowanie wiedzy jak zmienić "WprowadzilemJakMiWygodnieByło" na "PrzesłałemJakObowiązuje"
bo nie dogodzisz wszystkim jeśli chodzi o wygodę.
A zwyciężą najgłośniejsi, niekoniecznie Ci którzy prześlą "najwięcej najlepszych"

Tj o wiele łatwiej byłoby przekonać, że wprowadzanie to jedno a format przesłanych drugie. I nie jest to skomplikowane ani czasochłonne, żeby pogodzić obie rzeczy: 1. "indywidualne preferencje wprowadzania (a jest ich wiele i to sprzecznych)" z 2"wymogi/standard przesłanych danych"(a to faktycznie jedna powinna być).

Inaczej może być (kiedyś będzie) sytuacja "z której grupy zrezygnować"
a chyba nie o to chodzi.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Jeszcze dodam do tematu "inna niż uzgodniona" - jest grupa odbiorców danych, która jest jednocześnie dawcą możliwości zrobienia lub otrzymania kopii -prawda?
I umowy przewidują przekazanie zrobionych indeksów dysponentom akt (dotyczy lwiej części już zindeksowanych i udostępnionych teraz i w przyszłości) - indeksów w określonej formie.
Wprowadzenie zmian skonsultowanych tylko na forum (a pytanie kto będzie ponownie uzgadniał formaty "na zewnątrz" jeśli nawet forumowy consenus byłby osiągnięty) ma taki skutek, że ktoś musiałby "nowy" na "dotychczasowy" przerobić, żeby oddać.
I jak zawsze będzie tłum chętnych na pewno:)
a jak nie będzie..to i nie będzie z czego indeksować (pomijając "drobnostkę", że znikną kopie)

To nie takie proste:)
Ale oczywiście możliwe! Jeśli będzie "kim"
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Darku:
więc nie chodzi o kobiety tylko o wdowy.
Nie będzie (już właściwie nie ma) potrzeby powielania rekordów.
Ani odbiorcy zewnętrzni już od długiego czasu tego nie wymagają, ani w metryki,genealodzy.pl nie jest to potrzebne. Po wdrożeniu systemu metryki do geneteki - nie będzie (tak jak nie ma w metryki) potrzeby - wystarczy przeszukanie pola "vel" - co działa w metryki i będzie działać w genetece.
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Wdowy to nie kobiety? Taki zabawny wniosek można by wysnuć z twojej wypowiedzi ;-)
Widzę, że normalność się zbliża, czyli kolejna rzecz nie do wykonania kiedyś, będzie zrealizowana.
To cieszy, dzięki.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Temat jest!
Ale jeśli byłyby argumenty "inaczej (tj bez zmiany) się nie da, a jak zmienimy to będzie korzystniej dla wszystkich"
Co mogłoby być argumentem? Np wyodrębnienie dodatkowych informacji (dla chętnych, nie w formie "musicie wpisywać jeszcze to i to, bo inaczej nie przyjmujemy indeksów), wpisanie świadków, innych osób biorących udział w spisaniu aktu, wieku, jakiś (jakich? mnóstwo propozycji) informacji z zakresu demografii historycznej, miejsca zamieszkania nowozaślubionych czy urodzenia.
Nawet jeśli nie do wykorzystania w którejś z obecnych PTGowskich baz, to już-teraz do wykorzystania w innych, lub w przyszłości może w innych.
Ale kwestia "przestawienia kolejności kolumn" to nie jest ten zakres:)
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

Chciałabym zaproponować zmianę kolejności rubryk ;
po danych urodzonego , zmarłego czy małżonka wstawić rubryki z danymi rodziców - mnie to by bardzo ułatwiło pracę - nie wiem jak innym ...
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Bogumiło..ctrlC ctrlV raz na partię przesłaną czyli dodatkowe cztery kliknięcia na kilka tysięcy rekordów
5 sekund po kilkudziesięciu godzinach
tylko na poziomie wysyłającego nie administratora
dostarczyciela do geneteki nie wysyłających do APów i ADów
no i nie musisz przekonywać do takiej nie innej zmiany grubo ponad setki osób
nie łatwiej?

puszka Pandory;)
Awatar użytkownika
Skrzypczak_Bogumiła

Członek PTG
Legenda

Post autor: Skrzypczak_Bogumiła »

Włodku ja jestem z epoki kamienia łupanego , nie chcę robić bałaganu swoimi pomysłami ale jak już kiedyś wspominałam moja znajomość exela jest na poziomie mojego wnuka 6 klasisty ; nie znam najzwyczajniej możliwości ułatwiających pracę - robię to najprymitywniej jak tylko można i chciałam sobie ułatwić ....
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

wpisuj jak chcesz jeśli chodzi o kolejność kolumn, jakieś funkcje automatycznego rozpoznania etc
ale przed wysłaniem skopiuj do standardowego pliku
zaznacz, kopiuj, wklej do wysyłanego, zaznacz kolejny fragment (jedną "kolumnę" lub więcej jeśli w tej samej kolejności co w przesyłanym), wklej i tak do wypełnienia "formatki" docelowej
arkusz czy samemu jakiś "wprowadzacz" napisany -nie ma znaczenia
po to są, żeby ułatwiać życie nie utrudniać (innym też:)
ozanka

Sympatyk
Mistrz

Post autor: ozanka »

bozenabalaw pisze:Wybacz Bożenno, ale chyba źle zrozumiałyśmy się. :oops:

To tyle - Pozdrawiam :lol:

PS. Jeśli chodzi o wazeliniarza to również przepraszam, ale też jest to miłe. Dziękuję - tym bardziej, że jest za darmo, a więc w niczym Pani nie pomogłam, a szkoda
Cudnie jest, topór zakopany :D, prawda Bożenko!

Życzę aby FORMATKA po tej dyskusji była wszystkim wygodna i przyjazna przy indeksowaniu, dla mnie też.

Pozdrawiam
Bożenna
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Moje pytanie brzmi-czy musimy wpisywać dzienną datę. Dla mnie jest to zbytek łaski, a zabiera najwięcej czasu.Mając skan, do tego rok ,to dzień i m-c możemy sobie sami doczytać.Co innego dane rodziców,a nawet miejsce urodzenia, jeśli jest podane.Oczywiście jeśli ktoś ma ochotę.
Tak samo ludzie wpisują w małżeństwach kawaler, panna.W dziewiędziesięciu paru procentach do ślubu stają kawaler i panna ,więc wpisywać tylko wdowców vel rozwodników, bo to już jest cenna informacja.
No ale nie mnie o tym decydować ,jednak ta rubryka warta jest zastanowienia.
Danka
Jack_Daniels

Sympatyk

Post autor: Jack_Daniels »

http://metryki.genealodzy.pl/jak-indeksowac-U-Z.php
"Uwagi:
1 - Pola wytłuszczone są zawsze wymagane. "

Pole "data zdarzenia" nie jest wymagane. Chociaż czasem przydatne, szczególnie przy zgonach i urodzeniach, gdzie zdarza się, że zdarzenie miało miejsce dużo wcześniej niż spisanie aktu.

Pozdrawiam
danisha

Nieaktywny
Tytan

Post autor: danisha »

Jacku Danielsie ja nie przeczę, że jest ona potrzebna.Ja tylko stwierdzam, że mając skan przed nosem, każdy może sobie sam jej poszukać.Tym bardziej, że mając dane rodziców ,wiek a jeszcze gdyby miejsce urodzenia, wtedy mamy większą pewność że "ustrzeliliśmy" właściwą osobę.

Danka
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”