Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Witam ostatnio w Łodzi dorobiłam ksiegi z lat 1911-1912 oraz księgi ewangelickie
Dmosin_mar
Gruszczyce_1911-1912
Wierzchy 1912
Wojków 1911-1912
Wola Wiązowa 1912
Zadzim 1912
Małyń_1912
Oporów 1911-1912
Rusiec 1912
Skomlin 1912
1567_Łódź_Al_Newskiego_praw 1912
2487_Łódź_MBNP_mar 1912
2488_Łódź_Przenajs_Sakr_mar 1912
293_Czary las ew.1846-1852
Sielec_ew 1881, 1890-1913
oraz na prośbę osób indeksujących
Kazimierz 1826-1836
Wieruszów 1846-1872
Świnice 1856-1875
Ruda_1826-1870
Widawa_1808-1859
Żelechlinek 1862-1870
zdjęcia zostały przesłane do Leszka i w miarę możliwości czasowych po obrobieniu i ponumerowaniu będą dodawane do genbazy i metryk
Dziękuję za pomoc przy numeracji Kamilowi Małeckiemu oraz Krystianowi(leszcz)oraz wszystkim osobom pomagającym przy indeksacji zasobu AP Łódź
http://www.cwiklinski.pl/ptg/aplodz.pdf
Dmosin_mar
Gruszczyce_1911-1912
Wierzchy 1912
Wojków 1911-1912
Wola Wiązowa 1912
Zadzim 1912
Małyń_1912
Oporów 1911-1912
Rusiec 1912
Skomlin 1912
1567_Łódź_Al_Newskiego_praw 1912
2487_Łódź_MBNP_mar 1912
2488_Łódź_Przenajs_Sakr_mar 1912
293_Czary las ew.1846-1852
Sielec_ew 1881, 1890-1913
oraz na prośbę osób indeksujących
Kazimierz 1826-1836
Wieruszów 1846-1872
Świnice 1856-1875
Ruda_1826-1870
Widawa_1808-1859
Żelechlinek 1862-1870
zdjęcia zostały przesłane do Leszka i w miarę możliwości czasowych po obrobieniu i ponumerowaniu będą dodawane do genbazy i metryk
Dziękuję za pomoc przy numeracji Kamilowi Małeckiemu oraz Krystianowi(leszcz)oraz wszystkim osobom pomagającym przy indeksacji zasobu AP Łódź
http://www.cwiklinski.pl/ptg/aplodz.pdf
pozdrawiam serdecznie
Eliza
poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Eliza
Witam serdecznie!
Mam jedno pytanie/problem - chodzi mi o parafie Skierniewice. W metrykach zamieszczono skany Skierniewic jako grodzke, ale czesc z nich dotyczy tylko okolicznych wsi, a nie miasta Skierniewice. Dla przydladu: moj przodek, Piotr Szadkowski, urodzil sie w 1821 r w miescie Skierniewicach - mam kopie jego aktu. Jego akt urodzenia jest tez zindeksowany w genetece (jako Szatkowski, ale zamiana d i t byla czesta). Nie ma jednak jego aktu urodzenia w akte zamieszczonych w metrych jako akta grodzkie ze Skierniewic. Problem ten dotycze nie tylko tego jednego rocznika. Czy jest szansa na wstawienie akt grodzkich? Czy sa one sfotografowane?
Dziekuje z gory za odpowiedz.
Gosia
Mam jedno pytanie/problem - chodzi mi o parafie Skierniewice. W metrykach zamieszczono skany Skierniewic jako grodzke, ale czesc z nich dotyczy tylko okolicznych wsi, a nie miasta Skierniewice. Dla przydladu: moj przodek, Piotr Szadkowski, urodzil sie w 1821 r w miescie Skierniewicach - mam kopie jego aktu. Jego akt urodzenia jest tez zindeksowany w genetece (jako Szatkowski, ale zamiana d i t byla czesta). Nie ma jednak jego aktu urodzenia w akte zamieszczonych w metrych jako akta grodzkie ze Skierniewic. Problem ten dotycze nie tylko tego jednego rocznika. Czy jest szansa na wstawienie akt grodzkich? Czy sa one sfotografowane?
Dziekuje z gory za odpowiedz.
Gosia
Gosia
Nie wiem czemu piszesz,że nie ma w metrykach ja widzę ,że jest
akt 68
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 64-069.jpg
Nie wiem czemu piszesz,że nie ma w metrykach ja widzę ,że jest
akt 68
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 64-069.jpg
pozdrawiam serdecznie
Eliza
Eliza
Witaj Elizo!
Jak to znazlas? Ja jak wchodze na Metryki, otwieram Lodzkie, grodzkie m. Skierniewice, Skierniewice 1808-1877, urodzenia 1821, akt 68 akt urodzenia Jana Sztalmacha ???
Co robie nie tak?
Gosia
Jak to znazlas? Ja jak wchodze na Metryki, otwieram Lodzkie, grodzkie m. Skierniewice, Skierniewice 1808-1877, urodzenia 1821, akt 68 akt urodzenia Jana Sztalmacha ???
Co robie nie tak?
Gosia
akt nr.68 Piotr Szatkowski
jest też akt nr.70 Michał Szadkowski
te dwa akty plus inne Szat(d)kowskich dostępne są pod linkiem podanym przez Panią Elizę
zarejestruj się na genpolu i później tym samym loginem i hasłem zalogujesz się do Metryki.GenBaza
jest też akt nr.70 Michał Szadkowski
te dwa akty plus inne Szat(d)kowskich dostępne są pod linkiem podanym przez Panią Elizę
zarejestruj się na genpolu i później tym samym loginem i hasłem zalogujesz się do Metryki.GenBaza
Krzysztof
Gosia
Dokładnie tak jak napisałaś
wchodze na Metryki, otwieram Lodzkie, grodzkie m. Skierniewice i na samym dole po 1877 roku zaczynają się kolejne księgi z miasta od 1820-1823
Dokładnie tak jak napisałaś
wchodze na Metryki, otwieram Lodzkie, grodzkie m. Skierniewice i na samym dole po 1877 roku zaczynają się kolejne księgi z miasta od 1820-1823
pozdrawiam serdecznie
Eliza
Eliza
http://metryki.genealodzy.pl/ar3-zs1665d
na samym dole pozycja 72 sygnatura 6821 - Miasto rok 1821
na samym dole pozycja 72 sygnatura 6821 - Miasto rok 1821
Krzysztof
Witam!
Przepraszam za zamieszanie - poniewaz interesowaly mnie tylko te wczesniejsze lata nie popatrzylam, co jest na koncu listy. Nie wpadlam na pomysl, ze sa ksiegi podzielone....
Dziekuje slicznie!!!
Gosia
Przepraszam za zamieszanie - poniewaz interesowaly mnie tylko te wczesniejsze lata nie popatrzylam, co jest na koncu listy. Nie wpadlam na pomysl, ze sa ksiegi podzielone....
Dziekuje slicznie!!!
Gosia
Witam
Poszukujemy chętnych do indeksacji parafii
Kiernozia lata 1810-1888 język polski i rosyjski
Srock lata 1808-1874 język polski i rosyjski
osoby chętne prosimy o kontakt
lodzkie.metryki@gmail.com lub geneteka@genealodzy.pl
pozostałe parafie będą robione do indeksacji już w roku 2014
Poszukujemy chętnych do indeksacji parafii
Kiernozia lata 1810-1888 język polski i rosyjski
Srock lata 1808-1874 język polski i rosyjski
osoby chętne prosimy o kontakt
lodzkie.metryki@gmail.com lub geneteka@genealodzy.pl
pozostałe parafie będą robione do indeksacji już w roku 2014
pozdrawiam serdecznie
Eliza
Eliza
Ja mam teraz niewiele czasu, ale po 10 stycznia kończę szkołę i chętnie wzięłabym się za Srock ( po polsku). Do końca roku skończę jeden rok w parafii NMP (niestety mało wolnego czasu nie pozwala mi skończyć tego szybciej).
Re: Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja
Przesłałem dziś do geneteki Rudę U 1871-1909 i tym samym jest już komplet UMZ z lat, które są w metrykach.
Zrobionych przez Elizę zdjęć z lat 1826-1870 nigdzie nie widzę, więc pewnie trzeba jeszcze poczekać na "możliwości czasowe".
pozdrawiam
Tomek
Zrobionych przez Elizę zdjęć z lat 1826-1870 nigdzie nie widzę, więc pewnie trzeba jeszcze poczekać na "możliwości czasowe".
pozdrawiam
Tomek
Re: Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja
Witaj Tomku,
postaram się czym prędzej... myślę, że do końca tygodnia ... maksymalnie
Pozdrawiam,
Kamil
postaram się czym prędzej... myślę, że do końca tygodnia ... maksymalnie
Pozdrawiam,
Kamil
Tomek, wiemy ale nie nadążamy z numeracją (mało nas, oj mało a materiału dużo
). Ja na ten przykład utknąłem aktualnie w materiałach z Mławskiego AP z moją częścią numeracji. Gdybyś chciał się kiedyś zmierzyć z zadaniem zmiany nazw plików przed ich umieszczeniem w metrykach, skontaktuj się proszę z kolegą Leszkiem Ćwiklińskim. Każda pomocna osoba będzie mile widziana, więc zapraszam do kontaktu via e-mail: leszek@cwiklinski.pl
Sławek,
patrząc na długę listę parafii, które są już w metrykach, ale nikt ich nie indeksuje, wybieram indeksowanie. Z mojego punktu widzenia same zdjęcia w metrykach to trochę mało, a na wszystko czasu nie starczy.
O Rudzie wspomniałem tylko dlatego, że Eliza robi zdjęcia zmikrofilmowanych ksiąg tylko dla chętnych do indeksowania - w tym wypadku dla mnie. Gdyby nie to, zgłosiłbym się po prostu do indeksowania jakiejś innej parafii.
A nielicznego grona chętnych do pracy w projekcie metryki upatruję w kontakcie z administratorem, a raczej jego brakiem. Czego nie można powiedzieć o genetece.
pozdrawiam
Tomek
patrząc na długę listę parafii, które są już w metrykach, ale nikt ich nie indeksuje, wybieram indeksowanie. Z mojego punktu widzenia same zdjęcia w metrykach to trochę mało, a na wszystko czasu nie starczy.
O Rudzie wspomniałem tylko dlatego, że Eliza robi zdjęcia zmikrofilmowanych ksiąg tylko dla chętnych do indeksowania - w tym wypadku dla mnie. Gdyby nie to, zgłosiłbym się po prostu do indeksowania jakiejś innej parafii.
A nielicznego grona chętnych do pracy w projekcie metryki upatruję w kontakcie z administratorem, a raczej jego brakiem. Czego nie można powiedzieć o genetece.
pozdrawiam
Tomek