"Odcyfrowanie" metryki po polsku (cz.1)
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
- marzanna62

Cos mi sie pokopalo ze slubami rzeczywiscie w akcie Lucyny jest chyba "kumornik ojciec zmarlego dzieciecia" Tez widzicie "kumornik"?Christian_Orpel pisze:Nie ma w tych aktach informacji o ojcu Mateusza. Mateusz jest "ojcem zmarłego dziecięcia".
Pozdrawiam
Chrystian
Marzanna
Szukam nazwisk Rzemieniec, Rzemieniecki itp
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
- marzanna62

Rzeczywiscie nie wyglada na "kumornik" ale kwartnik tez nie moze byc bo "kwartnik" to srebrna moneta. Na tej samej stronie w innych aktach jest wyraźnie kmieć, zagrodnik, fornal dworski i to "dziwadło". Wdeług mnie to tez jest kumornik tylko z dzwna koncówka.
Marzanna
No więc tak.W genetece można znaleźć trochę indeksów tej rodziny,mianowicie: 1821/23 ur się Jan Kamiński, syn Mateusza i Marianny Ziemień (zindeksowane Ziemieniec),jak się wydaje,pierwszej żony Mateusza kwartnika,cokolwiek to znaczy,być może w Małopolsce tak określano kogoś kto kwateruje albo posiada kwartę czegoś,nie wiem domu,ziemi?Natomiast w roku 1846/4 umiera Regina Kamińska,żona Mateusza a za chwilę w następnym akcie Mateusz,wdowiec po Reginie,chyba drugiej żonie.W roku 1849/5 umarł ich 18-letni syn Franciszek.Reszta to już do przejrzenia w parafii Czaple Wielkie.(w tej parafii występuje wielu kwartników).Aha,nie Lucyna,tylko Łucja,też jest zindeksowana w genetece,w akcie jest wg mnie zapisane Łucya.Raczej nie nadawano na wsi imienia Lucyna na początku XIX w.
Ewa
Ewa
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
Ja też widziałem w księgach wielkopolskich wyraz "kwartnik" odnoszący się do ludzi. Gdyż byli półrolnicy, przypuszczam. że mogli być i kwartnicy ...
Pozdrawiam
Chrystian
Pozdrawiam
Chrystian
Ostatnio zmieniony pt 16 wrz 2016, 17:08 przez Christian_Orpel, łącznie zmieniany 2 razy.
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
W linku jest kwartnik jako chlop malorolny zg z hipoteza Christiana
http://wojcin-prosna.blog.onet.pl/page/3/.
http://wojcin-prosna.blog.onet.pl/page/3/.
pozdrawiam
Piotr
Piotr
- marzanna62

Ewa dziekuje. Wlasnie przez Jana Kamińskiego ur 1821 zainteresowałam sie nazwiskiem Kamiński. Konkretnie chodzilo mi o rodowe jego małzonki ktore indeksujacy odczytal jako z Ziemieńców a Ty odczytujesz z Ziemieniów. Nazwisko które badam to Rzemieniec i spotkalam sie kiedys z jego zapisem Ziemieniec. Jego kolebka (XVIII wiek) to Kamienczyce 20km od Smrokowa. Niestety jezeli Twoja hipoteza jest sluszna ze Regina Kamińska to druga żona Mateusza to po 1821 powinna umrzec Marianna z Ziemieniów lub Ziemieńcow. A takiego zgonu w indeksach nie ma. Podobnie jak nie ma slubu Mateusza z Regina w Czaplach Welkich. Bo nawet jezeli pierwszy slub z Marianna byl przed 1810 a ksiegi sa dopiero od 1810 to drugi musial byc po 1821 i tez nie ma. Regina umarla w Smrokowie wiec prawdopodobnie tam mieszkali.ewa_os pisze:No więc tak.W genetece można znaleźć trochę indeksów tej rodziny,mianowicie: 1821/23 ur się Jan Kamiński, syn Mateusza i Marianny Ziemień (zindeksowane Ziemieniec),jak się wydaje,pierwszej żony Mateusza kwartnika,cokolwiek to znaczy,być może w Małopolsce tak określano kogoś kto kwateruje albo posiada kwartę czegoś,nie wiem domu,ziemi?Natomiast w roku 1846/4 umiera Regina Kamińska,żona Mateusza a za chwilę w następnym akcie Mateusz,wdowiec po Reginie,chyba drugiej żonie.W roku 1849/5 umarł ich 18-letni syn Franciszek.Reszta to już do przejrzenia w parafii Czaple Wielkie.(w tej parafii występuje wielu kwartników).Aha,nie Lucyna,tylko Łucja,też jest zindeksowana w genetece,w akcie jest wg mnie zapisane Łucya.Raczej nie nadawano na wsi imienia Lucyna na początku XIX w.
Ewa
Dziekuje za Łucję oczywiscie zgadzam sie ze ja tez nie spotkalam w XIX w imienia Lucyna a Lucya wystepowala juz w łącińskich aktach. Co ciekawe Łucja umarla w 1819 w wieku 2 lat a wczesniej nie ma jej urodzin przejrzalam dokladnie w ksiegach od 1815 roku.
Rzeczywiście duzo zagadek.
Sprawdzilam w genetece nazwisko o formie Ziemień do 1850 wystepuje tylko raz w formie Zięmień. Kolejna zagadka.
Marzanna
Też sprawdzałam urodzenia,żeby potwierdzić imię,ale nie znalazłam.Myślę,że trzeba wziąć pod uwagę,że urodziła się w innej parafii.
Może rodzice się przemieszczali i ślub też mógł być gdzie indziej.Niestety w akcie zgonu Mateusza nie napisano gdzie się urodził.
Być może nazwisko Ziemień/Ziemieniec ewoluowało jak wiele innych albo zostało tak zapisane jak kto usłyszał.Spróbuj poszukać innych dzieci Mateusza i Marianny,może tam się pojawi jej nazwisko rodowe.
Ewa
p.s. jest w genetece ślub w 1803 r Mateusza Kamieńskiego i Małgorzaty Siemieniówny w par Minoga a w 1811/15 ur Wojciech Kamieński syn Mateusza i Marianny w par Sieciechowice.Nie wiem czy jest dostęp do tych aktów,ale tu widać jeszcze inną wersję nazwiska:Siemień.
Może rodzice się przemieszczali i ślub też mógł być gdzie indziej.Niestety w akcie zgonu Mateusza nie napisano gdzie się urodził.
Być może nazwisko Ziemień/Ziemieniec ewoluowało jak wiele innych albo zostało tak zapisane jak kto usłyszał.Spróbuj poszukać innych dzieci Mateusza i Marianny,może tam się pojawi jej nazwisko rodowe.
Ewa
p.s. jest w genetece ślub w 1803 r Mateusza Kamieńskiego i Małgorzaty Siemieniówny w par Minoga a w 1811/15 ur Wojciech Kamieński syn Mateusza i Marianny w par Sieciechowice.Nie wiem czy jest dostęp do tych aktów,ale tu widać jeszcze inną wersję nazwiska:Siemień.
- marzanna62

Dzieki sprawdze tez Minoge. Mam niezla zgwozdke z tym moim nazwiskiem Rzemieniec. Pojawia sie po raz pierwszy w czystej formie w miejscowsci Cudzynowice (kolo Kazimierzy Wielkiej) w 1676 slub potem 1682 i 1686 dwojka dzieci ale z innych imion rodzicow niz tamten slub. Potem Rzemieniec znika z Kazimierzy Wielkiej i Cudzynowic i pojawia mi sie w 1710r w czystej formie (nie ma tych dokumentow w Internecie sama zdobylam w parafii) w miejscowsci Kamienczyce slub Kazimierza Rzemienca z miejscowa panna. To parafiia Koscielec i tam tez nie ma nazwiska Rzemieniec przed tym slubem (od polowy XVII wieku) czyli Kazimierz byl przybyszem. I caly czas sie glowie skad sie tam wzial. Bo takie nazwisko bylo juz w polowei XVII wieku tylko nie wiadomo co sie z nim dzialo zanim sie "urodzilo" w 1710 w Kamienczycach. Szukam wiec obocznosci ale jak najstarszych poza tym gina mi w parfii niektore galezie przelom XVIII/XIX wiek wiec ich szukam. Sprawdzam kazdy trop.
Marzanna
Dzień dobry,
proszę o pomoc w odczytaniu nazwiska matki Marianny. Metryka co prawda po łacinie, ale nie jestem pewna co do nazwiska. Marianna córka Wojciecha Welſsing i Teresy ...?
http://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/bf07efe38bad1393
Z góry dziękuję.
proszę o pomoc w odczytaniu nazwiska matki Marianny. Metryka co prawda po łacinie, ale nie jestem pewna co do nazwiska. Marianna córka Wojciecha Welſsing i Teresy ...?
Z góry dziękuję.
- marzanna62

- kwroblewska

matka- Teresa Kluserowna, zapis litery -s- jak w imieniu TeresaPaulina_W pisze: proszę o pomoc w odczytaniu nazwiska matki Marianny. Metryka co prawda po łacinie, ale nie jestem pewna co do nazwiska. Marianna córka Wojciecha Welſsing i Teresy ...?
tak odczytuję
___
Krystyna
Witam,
poprosze o wytlumaczenia okreslenia "pozostajacy na Dyspozycji w Szczepanowicach":
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =361&y=447
Dziekuje z gory.
poprosze o wytlumaczenia okreslenia "pozostajacy na Dyspozycji w Szczepanowicach":
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =361&y=447
Dziekuje z gory.
Ostatnio zmieniony sob 24 wrz 2016, 11:57 przez Litwos, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Robert
Robert
-
przemko20161