Księgi parafialne na Family Search.org cz.1

Informacje genealogiczne dostępne w Internecie – linki do zasobów, których nie ma w Bibliotece cyfrowej w Katalog linków lub w wątkach tematycznych na tym podforum. Przed wysłaniem zapytania o nazwisko lub parafię, proszę sprawdzić wątki na podforum tematycznym: Poszukuję osób, rodzin oraz Poszukuję parafii, miejscowości

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie, adamgen

Awatar użytkownika
Marek_Staszak

Członek PTG

Re: Część ksiąg na FAMILYSEARCH.ORG już dostępna!

Post autor: Marek_Staszak »

kasiek pisze:
zetka pisze:Do Iwony I Kaski - nie wiem skąd tyle jadu w Waszych postach. :) ?
Juz też mi działają linki - widać miałam coś w ustawieniach przeglądarki że nie chciało załapać - wystarczyło zmienić ustawienia i ... działa :) Pozdrawiam Was dziewczyny :)

u mnie jadu nie ma, sarkazmu i owszem, troche..
za Iwone nie bede sie wypowiadac, ale cos mi sie zdaje, ze to o kamieniach ktorymi rzucalas w swoim szklanym domu nie tak dawno..
Witam
Czy ktoś mógłby mi pomóc jak można było by znaleźć na Family Search do odczytu zdjęcia Aktów z lat 1760 - 1805 z Parafii Sławsk Wielki i Murzynno (koło Inowrocławia). Wchodzę tam próbuję znaleźć, ale nie są do odczytu lub pewnych roczników nie ma.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam
Marek
jandalf

Sympatyk

Post autor: jandalf »

Witam
Z tego co widze to parafii Sławsk Wielki nie ma w ogóle.
Akta (skany) parafii Murzynno są dostępne tylko na komputerach w Centrach Historii Rodziny.
Mormoni część skanów udostępniaja tylko w swoich centrach. Z przykrością stwierdzam, że takich akt jest coraz więcej. W ostatnich tygodniach juz kilka razy trafiłem na takie "niespodzianki".
Pozdrawiam
Janusz
AndrzejG

Sympatyk

Post autor: AndrzejG »

Witam.
Czy może są w FS akta metrykalne parafii Wysokie Koło, chodzi mi czy jest coś wicecej poza tym co jest ogólnie dostepne.
Pozdrawiam Andrzej.
jandalf

Sympatyk

Witam
korzystam z wyszukiwarki na
https://familysearch.org/catalog/search
nie widzę parafii Wysokie Koło

Kiedyś wydawało mi się, że Mormoni mają wszystkie możliwe do zdobycia akta metrykalne z terenu naszego kraju, ostatnio przekonałem się, że jednak tak nie jest. Kilku parafii (2-3) nie znalazłem.
No chyba, że ich zasób można przeszukiwac w jeszcze inny sposób.

Pozdrawiam
Janusz
Awatar użytkownika
agnieszka5995

Sympatyk
Mistrz

Post autor: agnieszka5995 »

[quote="jandalf"]Witam
Z tego co widze to parafii Sławsk Wielki nie ma w ogóle.
Akta (skany) parafii Murzynno są dostępne tylko na komputerach w Centrach Historii Rodziny.
Mormoni część skanów udostępniaja tylko w swoich centrach. Z przykrością stwierdzam, że takich akt jest coraz więcej. W ostatnich tygodniach juz kilka razy trafiłem na takie "niespodzianki".
Pozdrawiam
Janusz[/quotJanuszu, również mikrofilmach. oznacza przeglądać tylko w ich centrach na miejscu czy na komputerze u nich, co za różnica?Online jest bezpłatnie mikrofilmach kosztują. Pozdrawiam Agnieszka We
Ostatnio zmieniony czw 17 sie 2017, 18:24 przez agnieszka5995, łącznie zmieniany 1 raz.
radicalman

Sympatyk

Post autor: radicalman »

jandalf pisze: Kiedyś wydawało mi się, że Mormoni mają wszystkie możliwe do zdobycia akta metrykalne z terenu naszego kraju, ostatnio przekonałem się, że jednak tak nie jest. z
Błędne założenie.
Nie we wszystkich archiwach mormoni mikrofilmowali, a w części otrzymywali materiały ograniczone czasowo, np tylko do 1870 r.

R. Zań
Meduza

Sympatyk

Post autor: Meduza »

Czy znajdę w internecie zdjęcia metryk Wąsewa po 1910 roku ? Pozdrawiam Anna
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Meduza pisze:Czy znajdę w internecie zdjęcia metryk Wąsewa po 1910 roku ? Pozdrawiam Anna
Jak widać z Wąsewa z 1910 roku u Mormonów nie ma https://www.familysearch.org/search/cat ... =343161-50

więc trzeba szukać w innych bazach i na genbaza jest Wąsewo 1910, ale trzeba się tam zalogować:
http://metryki.genbaza.pl/genbaza,list,195376,1
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

jandalf pisze:Witam

Kiedyś wydawało mi się, że Mormoni mają wszystkie możliwe do zdobycia akta metrykalne z terenu naszego kraju, ostatnio przekonałem się, że jednak tak nie jest. Kilku parafii (2-3) nie znalazłem.

Pozdrawiam
Janusz
Januszu nie wierz w wyszukiwarki Mormonów, bo w katalogu nie ma miejscowości Wysokie Koło w kieleckim, ale w katalogu Poland, Kielce,Radom jest od dawna i tu masz link: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1407440

To samo dotyczy informacji o konieczności oglądania skanów w CHR już teraz niemal wszystkich skanów z "aparacikiem" wg ich wyszukiwarki, a faktycznie skany dostępne są on-line i to nawet z indeksami bo Radom, Częstochowa, Kielce, Tarnów i inne archiwa kościelne zostały dawno już udostępnione.
Szkoda słów na to wszystko, bo moje informacje są starannie z tych komentarzy usuwane. Po prostu robią z nas głupich, a część korzystających z wyszukiwarek nie zna angielskiego i ma problemy z posługiwaniem się tą zagraniczną bazą.
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Janina_Tomczyk pisze:
jandalf pisze:Witam

Pozdrawiam
Janusz
Januszu nie wierz w wyszukiwarki Mormonów, bo w katalogu nie ma miejscowości Wysokie Koło w kieleckim, ale w katalogu Poland, Kielce,Radom jest od dawna i tu masz link: https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1407440

To samo dotyczy informacji o konieczności oglądania skanów w CHR już teraz niemal wszystkich skanów z "aparacikiem" wg ich wyszukiwarki, a faktycznie skany dostępne są on-line i to nawet z indeksami bo Radom, Częstochowa, Kielce, Tarnów i inne archiwa kościelne zostały dawno już udostępnione.
Szkoda słów na to wszystko, bo moje informacje są starannie z tych komentarzy usuwane. Po prostu robią z nas głupich, a część korzystających z wyszukiwarek nie zna angielskiego i ma problemy z posługiwaniem się tą zagraniczną bazą.
Janino, podaj konkretny przykład tego, co było udostępnione dla wszystkich, a teraz jest tylko w CHR. Konkretnie parafię, rocznik. Bo wg mnie takich zasobów nie ma. Wszystko, co było udostępnione dla wszystkich, jest nadal udostępnione dla wszystkich.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Witaj Sławku,

Już to kilka razy podawałam w tym temacie ( np w dniu poprzedzającym ich przerwę serwisową w niedzielę rano ) razem z konkretnymi linkami, ale admin tego forum skutecznie moje posty usuwał.

Tu link do Odrzywołu : https://www.familysearch.org/ark:/61903 ... cc=1407440
a to link do Odrzywołu z wyszukiwarki:
https://www.familysearch.org/search/fil ... cat=127890 jest przy wszystkich "aparacikach" odesłanie do CHR.

Akurat Tobie Sławku bardzo się dziwię, że tego nie widzisz lub nie chcesz widzieć, bo jak zauważyłam w komentarzach jesteś traktowany przez Mormonów z pewną niechęcią. Nie chcę jakichkolwiek zadrażnień z tą grupą religijną bo nie o to chodzi, ale ich zasoby filmowane za zgodą dysponentów ksiąg powinny być widoczne i dostępne w ich wyszukiwarkach. Skoro jest taka dziwna sytuacja, że podaje się błędne informacje przez expolera to należy poprawić jego działanie, a nie kombinować z tym blokowaniem.

Pozdrawiam
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Janino, pierwszy link to zasób Archiwum Diecezjalnego w Radomiu, drugi link to zasób Archiwum Państwowego w Kielcach, który NIGDY nie był udostępniony na fs dla wszystkich. Więc jak widzisz, nie masz racji.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
jandalf

Sympatyk

Worwąg_Sławomir pisze:Janino, pierwszy link to zasób Archiwum Diecezjalnego w Radomiu, drugi link to zasób Archiwum Państwowego w Kielcach, który NIGDY nie był udostępniony na fs dla wszystkich. Więc jak widzisz, nie masz racji.
Sławomirze,

Na pewno dobrze odczytałem poprzedniego maila?
Przecież obydwa podane przez Janinę llinki to są zasoby Mormonów.

Pozdrawiam
Janusz
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

To nie są zasoby mormonów. To są zasoby archiwów sfotografowane przez mormonów wymagające zgody dysponenta na publikację. W przypadku AD Radom mormoni otrzymali zgodę na publikację w internecie, a w przypadku AP Kielce takiej zgody nie otrzymali.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
jandalf

Sympatyk

Dzięki,
Kumam o co chodzi,
nie zmienia to jednak zasadniczej kwestii, że wyszukiwarka nie obejmuje całości zasobu.

Janusz
Zablokowany

Wróć do „Zasoby internetowe”