Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie ma "listy osób, które zostały uznane za wystarczająco gonde zaufania". Każdy projekt miał je wyłaniać. Mogę przedstawić osoby, z którymi ja współpracowałem w ramach WZI - al enie będzie to lista osób, do których można napisać, żeby coś zweryfikowały. Większość z nich (pomimo satysfakcji płynącej z tej pracy) - miała serdecznie dość.
Statystyki odnośnie Wsz. Świętych oraz parafii wolskiej przedstawiałem, nie widzę powodu, aby jeszcze raz to robić. Hasłowo:
U końcówka XIX/początek XX wieku ze skorowidzów ok 25-30% błędów uniemożliwiających odnalezienie aktu (materiał "goły" po spisaniu, próba dziesiątek tysięcy rekordów)
Te same rekordy po pierwszym przejrzeniu "podejrzanych, a zidentyfikowanych na oko" (wielokrotna numeracja aktów, brak numeracji, "podejrzanie dużo dość nietypowego nazwiska" etc - 1/2 -2/3 błędów wychwycona
weryfikacja typu rzut oka na treść aktu - większość
weryfikacja dokładna (treść aktu, dopiski na marginesie) ostatnie parę procent
po weryfikacji "audyt wewnętrzny" na reprezentatywnej próbie (już nie przełom XIX/XX a całość) < 0,5% błędów uniemożłiwiających znalezienie aktu (tj mniej niż 1 na 200 ukryty), po wprowadzeniu mechanizmu wyszukiwania "poodbnych" (lub wcześniej Soundexowego WZIernika) - dodtakowo o ok. połowę (tzn dwa razy więcej wyników wyszukiwania
0,5% wynika z metody badań, większej dokłądności nie byłej w stanie osiągnąć

wsparty audyt wewnętrzny uwagami zgłaszanymi po publikacji

sukces? sukces to jest np wprowadzenie do geneteki rekordów z nazwiskiem panieńskim mateki
sukces to jest udostępnienie materiałów do indeksacji. Jeszcze raz: nie byłoby prezentacji metryk w projekcie metryki, nie byłoby możliwości robieia zdjęć. Układ "NDAP klepnie prywatę tj robienie zdjęć w sposób uprzywilejowany w APie, aby skorzystała grupka osób - absolutnie wykluczony", wszelkie inne próby wolontariatu miały bardzo ograniczony wydźwięk. Np z propozycji AP zrobi skany i prześle zaiteresowanym, a ci odeślą spisane (ze skorowidza!) nazwiska- zaowocował zgłoszeniem się dosłownie kilku osób w ciągu roku, no może kilkunastu, ale tylko kilka osób oddało indeksy.
Naście milionów rekordów w genetece to wspólny sukces. Zdjęcia w metryki to także wspólny sukces. (tzn bez geneteki nie byłoby metryk, bez metryk geneteki). Mój prostest wyraźny i mocny jest przeciwko konfrontowaniu dwóch baz, a raczej osób biorących udział w ich powstaniu, w ich rozwoju.
Metryki nigdy nie miały na celu publikacji wszystkich ASC w Polsce.:) Raczej miały wykazać, ze skoro my mozemy minimalnymi środkami, pracą kilku osób opub;likować np 100 000 zdjęć z indeksami - to np NAC czy AP przy budżetach 1000 razy większych i kosztach jednostkowych 100 razy większych - może zrobić w tym samym czasie milion lub 10 milionów. I to też się udało:)
Tak jak i wpływ na fs - był:) Zarówno na publikacje jak i ("ponowną") możłiwość współpracy z APami.

Format "metryk" to już jest pojęcie, które odchodzi do lamusa. To jest teraz format także geneteki:)

Elizo:
to nie jest żaden problem! i żadna burza nie powstanie

Problem jest tylko i wyłącznie w trzymaniu rozdzielenia wg zasad.
Tak jak w Poznań Projec obowiązywała zasada" lepiej 10 000 i przy tym 10% błędów niż 5000 rekordów i 1% i 1000 rekordów przy 0,5%" , tak jest i w genetece.
Jak wyżej - to jest cecha, nie wada.
i jak Darek pisze: po to są dwie, tak samo dostępne, żeby można było podzielić
Ja "mam ludzi" którzy odwrotnie - sami z siebie do geneteki nigdy nie prześlą swoich indeksów z uwagi na towarzystwo rekordów spisanych ze skorowidzów. To idzie do metryk lub równie "kwalifikowanych" źródeł. A że bywa zasysane do genteki -ano bywa. Poza mną:)

Co do numeracji - otóż to - jest kierownik projekty to organizuje grupę (albo nie:)

burza to mogałby powstać gdybym zapytał dlaczego (pomimo, że zasady są znane to "łodzki człowiek" musiał się w tej formie dowiedzieć, co i gdzie przesyłać) :P przy okazji rzucając teksty o przypadkowosci, łapankach etc:)
janden

Członek Honorowy
Mistrz

Post autor: janden »

Obalmy wreszcie mit o obniżeniu przez weryfikację o rząd wielkości ilości błędów w indeksach robionych ze zdjęć aktów a nie z indeksów.
Włodek nie podaje takich danych - pewnie w ogóle nie istnieją. Ale na podstawie tego, co sam napisał, można przyjąć, że indeks robiony z aktów ma góra kilka procent błędów (kluczowych), a nie 25-30, czy nawet kilkanaście.
Sroczyński_Włodzimierz pisze: Ja "mam ludzi" którzy odwrotnie - sami z siebie do geneteki nigdy nie prześlą swoich indeksów z uwagi na towarzystwo rekordów spisanych ze skorowidzów.
Naprawdę nie wiem czy śmiać się, czy płakać, że istnieją ludzie, którzy nie zgodzą się na umieszczenie ich indeksu w genetece, bo znajdzie się tam w nieodpowiednim towarzystwie.

A sukces jest wtedy, gdy zrealizuje się założone cele. Jeśli celem są zdjęcia w metrykach - jest już bliżej niż dalej; jeśli także ich zindeksowanie - będzie tak jak napisała Eliza - 50 lat nie starczy.

Wszystko zaczęło się od wyjaśniania Sławkowi dlaczego wolę indeksować niż numerować i może na tym już zakończmy, bo bardzo daleko już jesteśmy od pierwotnego tematu.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

zrozumże, że jeśli baza zawiera indeksy ze skorowdizów (nierozróżnialne przy formułowaniu zapytania) to błędem metodologicznym jest ocena błędów na podstawie wybranej grupy z tej bazy
próbką reprezentatywną jest nie to co sobie założysz (i przmeilczysz), a to co statystyka twierdzi, że jest
ilość postów, ż ejest inaczej - tego nie zmieni
owszem, zawróci w głowach niejednemu, ale rzeczywistości przez jej opis nie zmienisz

śmiej się, płacz -wolna wola, parę innych rzeczy tez możesz robić
przemek_m

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: przemek_m »

Dzień dobry
Mam pytanie do osób fotografujących księgi w AP w Łodzi, czy jest w planach fotografowanie ksiąg z parafii Kruszyna (powiat Częstochowa) UMZ z lat 1808-1825. Chętnie bym te księgi zindeksował, a jedyne egzemplarze są właśnie w Łodzi.

Pozdrawiam Przemek
Awatar użytkownika
Dławichowski

Członek PTG
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Dławichowski »

Dzień dobry!
Czytam posty Włodka i zastanawiam się, czy jest On koordynatorem projektu łódzkiego. Przecież pamiętam, jak z Leszkiem tam jeździliśmy i jak Eliza wzięła sobie Łódź na damskie barki. Aż spojrzałem w historię tego wątku i stwierdziłem, że pierwszy post Włodka jest dopiero na str. 11. Aż odetchnąłem z ulgą. Niech Eliza robi swoje, a Włodek swoje.
Krzycho z Koszalina
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Uff! Ale atmosferka na forum PTG! Nic dziwnego, że udziela się ona większej ilości osób skoro nawet Zarząd nie potafi się dogadać poza forum. Każdy każdemu coś wytyka, przytyka i jest wielkim ekspertem traktującym innych jak głupków. Milutko. Prawda? Nawiązując do indeksacji to zuważyłam wielki chaos. Jedni robią same sumariusze ograniczając się wyłącznie do imion i nazwisk bijąc przy tym rekordy wykonanych indeksów, a inni tyrają przegryzając się przez nieczytelne akta, notując i przepisując dane jak najbardziej szczegółowo, ale często ucina się wiele z zamieszczonych danych w procesie tzw.weryfikacji przez sprawdzającego nadesłane indeksy. Kolejną przyczyną zamieszania jest publikowanie metryk wg." jakiegoś widzi mi sie". Uważam, że metryki zindeksowane tylko w zakresie imion i nazwisk powinny być opublikowane w całośc aby osoby poszukujące mogły ustalić czy dotyczą ich rodziny. Z kolei metryki, które nie mogą być opublikowane muszą być porządnie i dokładnie zindeksowane w pełnym dostępnym zakresie aby na tej podstawie można było wyselekcjonować odpowiedni numer aktu do starań w archiwum. Bez przyjęcia sensownych zasad będzie bardzo wiele zbędnych komentarzy i zniechęcenie do indeksacji osób poświęcających temu czas i pieniądze. Przy okazji poruszę jeszcze jeden bardzo ważny dla indeksujących temat. Jeśli ktoś wykonuje wielką pracę w postaci tłumaczenia i indeksacji tysięcy metryk to powinien mieć możliwość otrzymania w PTG kilku zdjęć metryk indeksowanych przez inne osoby. Tak nakazuje przyzwoitość i jest to jedyna rekompensata za poświęcony czas i pieniądze. Dalsze takie postępowanie Zarządu PTG zrazi do indeksacji coraz większą liczbę osób, bo mnie już dostatecznie zraziło. W oddziałach wojewódzkich jest znacznie lepsza atmosfera.

Pozdrawiam i życzę w 2014 roku znacznie lepszej atmosfery na forum i lepszego traktowania osób indeksujących przez tzw. władze PTG.

Janina Władysława Tomczyk
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

a ja przejrzałem Krzyśku ile plików ponumerowałeś z Łodzi
o tym i o indeksach się wypowiadałem, kiedy ten temat (a nie fotografowania) się pojawił
i jesli chcesz kryterium stosować "zrobił - ma prawo napisać" to mam większe niż Ty
ale ja nie uważam, że nalezy go (takie kryterium) stosować
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
lojka35

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Archiwum Państwowe Łódź dygitalizacja i indeksacja

Post autor: lojka35 »

Witam , cz parafia Ruda będzie też dostępna dla ogółu , czy tylko dla osoby indeksującej ??

oraz na prośbę osób indeksujących

Kazimierz 1826-1836
Wieruszów 1846-1872
Świnice 1856-1875
Ruda_1826-1870
Widawa_1808-1859
Żelechlinek 1862-1870

zdjęcia zostały przesłane do Leszka i w miarę możliwości czasowych po obrobieniu i ponumerowaniu będą dodawane do genbazy i metryk
Dziękuję za pomoc przy numeracji Kamilowi Małeckiemu oraz Krystianowi(leszcz)oraz wszystkim osobom pomagającym przy indeksacji zasobu AP Łódź
http://www.cwiklinski.pl/ptg/aplodz.pdf[/quote]
Awatar użytkownika
eliza1952

Członek Honorowy
Tytan

Post autor: eliza1952 »

janden pisze:Przesłałem dziś do geneteki Rudę U 1871-1909 i tym samym jest już komplet UMZ z lat, które są w metrykach.
Zrobionych przez Elizę zdjęć z lat 1826-1870 nigdzie nie widzę, więc pewnie trzeba jeszcze poczekać na "możliwości czasowe".

pozdrawiam
Tomek
Kamil odpowiedział,że postara się do końca tygodnia zrobić więc trzeba cierpliwie poczekać tydzień jeszcze się nie skończył a z uwagi na okres przedświąteczny każdy ma sporo innych obowiązków
pozdrawiam serdecznie
Eliza

poszukuję aktu urodzenia Wincenty Rychliński ok.roku 1792 syn Mateusza
Awatar użytkownika
lojka35

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: lojka35 »

dziękuję za odpowiedz.
Wesołych rodzinnych świąt.
Jola
janden

Członek Honorowy
Mistrz

Przesłałem do Geneteki indeks parafii Ruda UMZ 1865-70.
Dzięki Kamilowi w indeksie są nazwy plików, więc po wstawieniu zdjęć do Metryk będą linki.

pozdrawiam i życzę indeksującym, numerującym i szukającym Wesołych Świąt
Tomek
Awatar użytkownika
Berendzik_Malgorzata

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Berendzik_Malgorzata »

Witam,
czy na Metrykach będzie możliwość wstawienia aktów z parafii Stolec (pow. sieradzki) z lat wcześniejszych niż 1870 oraz parafii Mnich (pow. kutnowski) sprzed 1866 roku? Czy pozostaje szukać tylko przez AP?

Pozdrawiam,

Gosia
janden

Członek Honorowy
Mistrz

Bardzo możliwe, że jest pewien sposób :)
Na początek spróbuj zgłosić się do indeksacji tych parafii. Znasz nazwiska - będzie Ci łatwiej niż innym (zwłaszcza na początku).

pozdrawiam
Tomek
Awatar użytkownika
33szuwarek

Sympatyk

Post autor: 33szuwarek »

Dzień Dobry,
czy w nowym roku będzie indeksowana Parafia Drużbice z Łódzi, z lat 1813 - 1912 ??

Pozdrawiam, Piotr
janden

Członek Honorowy
Mistrz

W "poczekalni" Geneteki są lata 1878-1905, ale wiele zależy od Ciebie. Co jesteś w stanie zrobić, żeby ten indeks powstał?

pozdrawiam
Tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”