Archiwa w Kielcach digitalizacja i indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

Post autor: keret »

Witam
Co tu dużo pisać cierpliwości cierpliwości i jeszcze raz cierpliwości w CK nic się nie zmieniło Kornelia sama fotografuje księgi Edward Jabłoński księgi weryfikuje pod kątem braków, słabych zdjęć itp. wykaz z brakami ponownie trafia do Kornelii która dorabia poprawki, ja to wszystko spinam i przekazuje Leszkowi Ćwiklinskiemu. Całość procesu od zrobienia zdjęć poprzez weryfikacje dorobienie poprawek skatalagowanie i przekazanie Leszkowi trwa ok 7-10 dni.
Chcecie pomóc ? potrzebujemy osoby która systematycznie tak jak Kornelia poświęciłaby czas na fotogafowanie w archiwum minimum dwa razy w tygodniu po 8 godzin, potrzebujemu osoby która pomogłaby Edwardowi w weryfikacji zdjęc pod kątem braków i innych mankamentów, ilości zdjęć do weryfikacji są ogromne (czas na weryfikacje zdjęc to 5-7 dni). Wiem że Leszek z Krzyśkiem od najblizszej niedzieli bedą nam pomagać w fotografowaniu tak więc trochę nadrobimy w ilości zdjęć. Ze względów organizacyjnych przez najblizsze miesiące zmieni się kolejność fotografowanych parafii.
M.Terek
piotrowski79

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: piotrowski79 »

Jak będzie wyglądała nowa kolejność? I jakie są szanse na Nowy Korczyn?
Awatar użytkownika
Brozek_Oskar

Członek PTG
Mistrz

Post autor: Brozek_Oskar »

Witam.

Chciałbym nieśmiało zgłosić się do pomocy. Mógłbym pomóc fotografować księgi Kornelii. Będę miał prawdopodobnie bardzo dużo czasu w lipcu, sierpniu i wrześniu. Mógłbym nawet codziennie siedzieć i fotografować przez cały czas pracy archiwum. :)

Pozdrawiam, Oskar Brożek
Szukam Domaszewicz, Łosowski, Leszczyłowski, Łomanowski, Betlewicz, Pawłowski i Nowicki z terenów dawnego województwa Nowogródzkiego, konkretniej okolic Lachowicz, Zubielewicz, Baranowicz, Nieświeża, Klecka, Krzywoszyna, Niedźwiedzicy, Słucka
Awatar użytkownika
keret

Sympatyk
Adept

Post autor: keret »

Witaj
Oskar myśle że dałoby się to zorganizować napisz do mnie na keret@allegata.pl pogadamy o szczegółach
zetka

Sympatyk
Adept

Post autor: zetka »

no ja niestety w fotografowaniu nie pomogę ale bede mogła pewnie niebawem powrócic do indeksowania. Rozumiem ze skoro jakies ksiegi pojawiłay sie w wykazie jako sfotografowane to moze do konca miesiaca LEszek bedzie mógł je zamieścic w genbazie - oczywiscie czekam z cierpliowścią :) Wasza praca jest nieoceniona!
Pozdrawiam
Żaneta
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

zetka pisze:no ja niestety w fotografowaniu nie pomogę ale bede mogła pewnie niebawem powrócic do indeksowania. Rozumiem ze skoro jakies ksiegi pojawiłay sie w wykazie jako sfotografowane to moze do konca miesiaca LEszek bedzie mógł je zamieścic w genbazie - oczywiscie czekam z cierpliowścią :) Wasza praca jest nieoceniona!
Wszystkie sfotografowane księgi z wykazu są już w Genbazie.
Do niektórych jednak mają dostęp tylko indeksujący.
Mamy takie ustalenia że jeżeli jakaś parafia znajdzie chętnego do indeksacji
to zostaje przeniesiona do katalogu gdzie jest widoczna dla wszystkich.

pozdrowienia

Leszek
DorotaP

Sympatyk
Ekspert

Post autor: DorotaP »

Witam
a ja nieśmiało zapytam o Skalbmierz czy jest w planach fotografowania
Dorota
zetka

Sympatyk
Adept

Doroto plany są podane w pliku dotyczącym AP- Skalbmierz jest na liście
Pozdrawiam
Żaneta
zetka

Sympatyk
Adept

Czy zgłosiła się osoba do indeksacji Stopnicy ? W spisie parafii oczekujących na indeksację jej nie ma a i w spisie indeksowanych także.
Pozdrawiam
Żaneta
Awatar użytkownika
adiglowacki

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: adiglowacki »

Zapytam bo może są jakieś plany odnośnie Parafi Skała woj. małopolskie. Czy tam już wszystko zostało zindeksowano, czy coś jeszcze będzie?
Krzysiek.f.72

Sympatyk
Ekspert

Stradów kieleckie

Post autor: Krzysiek.f.72 »

Dziękuję bardzo Oskarze.
Awatar użytkownika
Rysiak_Lukasz

Post autor: Rysiak_Lukasz »

Witam, czy parafia Chęciny została zindeksowana ? Jeśli nie to z miłą chęcią wezmę się za nią.

Pozdrawiam,
Łukasz
marzenska7

Sympatyk
Adept

Post autor: marzenska7 »

Witam,

Chciałam zapytać o brakujące strony z aktami z Parafii Przemyków z AD Kielce. Czy jest możliwość, żeby te strony z aktami były udostępnione do indeksowania? Te braki wyglądają na "sklejone" kartki, dobrze to widać w 1831 roku, po otworzeniu strony k_000945.JPG widać urywek poprzedniej kartki z księgi, a na niej brakujące akta 22 i 23.

Urodzenia
Rok 1819 - akta 46, 47, 48, 49, 50
Rok 1821 - akta 10, 11, 12, 13, 14, 15
Rok 1822 - akta 4, 5, 6, 7, 8, 9

Małżeństwa
Rok 1824 - akta 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, akt 13 niekompletny

Zgony
Brak aktów zgonu po 16.05.1819
Rok 1828 - akta 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30
Rok 1831 - akta 22, 23, 24, 25

Pozdrawiam,
Marzena
Awatar użytkownika
hykiel

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: hykiel »

[quote="marzenska7"]Chciałam zapytać o brakujące strony z aktami z Parafii Przemyków z AD Kielce....
Zgony
Brak aktów zgonu po 16.05.1819.....
Marzena[/quote]
Marzeno nie wiem czy to ten przypadek ale były lata ( nie pamiętam ktore)kiedy księgi nie zaczynały sie 1 stycznia ( nie pamiętam od jakiego misiąca się zaczynały)
Pozdrawiam
Jurek Hykiel
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Czasami można spotkać tzw. księgi łączone (jednak nie mam na myśli tego, że w jednej księdze są chrzty za lata 1845-1856). Księga taka obejmowała 2 lata (np. 1815-1816), ale byłoby zbyt pięknie gdyby metryki w niej zawarte zaczynały się na styczniu 1815r., a kończyły na grudniu 1816r. Najczęściej był to okres jednego roku - np maj (czerwiec) 1815 - maj (czerwiec) 1816 :)
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”