Jaki to mundur, jakie wojsko?

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

AdrianK

Jaki to mundur i jaka data wykonania zdjęcia

Post autor: AdrianK »

Dziękuję bardzo za odpowiedzi
Drogi Panie Julianie dziękuję za bardzo wnikliwą ocenę, prawie wszystko udało się Panu wydedukować, bowiem ów prapradziadek Wojciech Knapik pochodził z Mierzęcic koło Będzina jest ojcem mojej prababci Marianny Kasprzak(zd.Knapik) urodzonej w 1897 Mierzęcice parafia Targoszyce - tyle wiem z jej aktu ślubu z USC (Targoszyce 1923), mój dziadek ur. 1929, tato 1955, ja 1980, także wyliczanka udana :)
Będę jednak sugerował się oceną ubioru i myślę, że mój prapradziadek to pan w mundurze kolejowym. Coś o tym wiedziałem, że pracował na kolei, ale nie wiedziałem który to z panów dlatego chciałem poznać m/w datę wykonania zdjęcia.

Zastanawia mnie również czy Pan który siedzi w środku może być moim praprapradziadkiem choć nie mogę dopatrzyć się podobieństwa, może ktoś z Państwa pomoże.

Mam również skan pierwszej strony Aktu wykonany dzięki uprzejmości rodziny od której dostałem to zdjęcie, niestety nie potrafię go rozczytać, bardzo proszę o pomoc, chodzi mi tylko o główne informacje takie jak daty, miejsca i osoby

http://i42.tinypic.com/smfviw.jpg

Dziękuje Serdecznie wszystkim
Pozdrawiam
AdrianK
Sawicki_Julian

Sympatyk

Jaki to mundur i jaka data wykonania zdjęcia

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam ponownie Adrianie , tu piszemy po imieniu , ciesze się ze Ci pomogłem na razie na 50 % , w tym akcie notarialnym widzę rok 1912 , może ktoś pomoże biegły w rosyjskim i przetłumaczy Ci całość bo dużo tam napisano i coś byś wiedział więcej o rodzinie , co do zdjęcia to ten najstarszy dziadek i ten kolejarz to widzę dwa podobieństw , przedziałka na głowie i podobne wąskie maja nosy obaj , czyli kolejny pra .. , po drugie robiąc zdjęcie a na pewno drogie w tych czasach to tyko z rodzina na pamiątkę ,tak mi się wydaje ; pozdrawiam - Julian
PS. - nazwiska występujące w tym akcie wyczytałem takie ; Kazimierz Antoni Grabowski i żona Michajłowa ( córka Michała ) Julianna ur. w Radosyniec ? ; Ignacy Struzik i zona Agnieszka - posada Andriew ; Franca Marcinowa Szydłowskiego ; Stanisława Felixowa Modrzewskiego .
AdrianK

Post autor: AdrianK »

Witam serdecznie, dziękuję za odpowiedź,
szczerze mówiąc trochę mi to namieszało :), gdyby tak jeszcze zamiast Juliany była Marianna, no ale i tak tej miejscowości nie mogę skojarzyć, ta druga Andriew to jestem pewien że chodzi o Jędrzejów.

Pozdrawiam
AdrianK
szwoleżer

Post autor: szwoleżer »

Ja również dziękuję za linki.
Problem w tym, że pradziadek był w płaszczu i jedyne co mnie nakierowuje na I BL to charakterystyczna czapka. Pana zdjęcia mnie raczej w tym utwierdzają.
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Identyfikacja fotografi

Post autor: algaa »

Witam

Zwracam sie z prośbą o zidentyfikowanie zdjecia, pochodzi z niewoli rosyjskiej mojego pradziadka.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/52b ... 70de2.html
Prosze o identyfikację roku ?

Z góry dziekuję za info.

Pozdr Agnieszka.
saturnin

Sympatyk

Post autor: saturnin »

Nie jestem specjalistą, ale sądząc po wyglądzie munduru strażnika, wydaje się, że zdjęcie przedstawia jeńców rosyjskich w niewoli niemieckiej. Czas: 1-sza wojna światowa.

Piotr
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Identyfikacja fotografi

Witam

Zwracam sie z prośbą o zidentyfikowanie munduru.

Bedę wdzieczna za pomoc.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/038 ... d5507.html

Pozdr Agnieszka.
Awatar użytkownika
Chicken_19

Sympatyk

Identyfikacja fotografi

Post autor: Chicken_19 »

Wygląda mi to na 5 Pułk Ułanów Zasławskich, który stacjonował w Ostrołęce.
Wnoszę po

1. cyfrze 5 na naramienniku.

2.prawdopodobnym kolorze otoku - nie jest biały, a białe miał 5 Pułk Strzelców Konnych z Dębicy.

Mogę się mylić nie jestem ekspertem :)
Ostatnio zmieniony pt 13 sty 2012, 08:46 przez Chicken_19, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Identyfikacja fotografi

Proszę jeszcze o potwierdzenie trafnosci munduru Adama.

czy to faktyczne mundur Ułanów ?

Pozdr Agnieszka.
stanisław123

Post autor: stanisław123 »

Zbyt fachowo Ci nie napiszę, ale niedawno identyfikowałem samodzielnie żołnierza z przedwojennej fotografii, co mi się udało.

Na swoim zdjęciu nie masz odznaki pułkowej, więc jedyny punkt "zaczepienia" to 5-tka na naramienniku.
U mnie, ale myślę też, że w większości przypadków, numer pułku na naramienniku pokrywał się z najbliższą jednostką, o tym numerze, od miejsca zamieszkania (przebywania) żołnierza.

Czy masz może informacje, gdzie ten żołnierz mieszkał w lat 20 i 30 tych?
To mogłoby rozwiać wątpliwości co do jego jednostki.

Pozdrawiam,
Stanisław
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Witam

Zołnież z fotografi mieszkał w latach 20 30 tych na Wołyniu w Brzezinach.

Pozdr Agnieszka.
Awatar użytkownika
Chicken_19

Sympatyk

Pani Agnieszko,przyjżałem się dokładniej. Nawet w photoshopie próbowałem jakoś uwypukilć pewne fragmenty aby dociec czy to faktycznie ukłan.Dopatrzyłem się, że osoba na zdjęciu ma proporczyki w pułkowych barwach. Ale nie jestem w stanie określić jakiego były koloru. Więc dalej pozostaje piątka na naramienniku ew. to o czym pisał mój przedmówca czyli - dowiedzieć się dokładnie gdzie mieszkał ów młodzieniec :)

Załączam foto z zaznaczonymi proporczykami, które można było przeoczyć bo zlewają się z otoczeniem :P
Proporczyki są ciemnego koloru, a więc mógł to być teoretycznie 5 Pułk Ułanów Zasławskich bo jego kolorami był w 1924 r. proporczyk z białym kątem posiadał skrzydła w barwach karmazynowej i niebieskiej. W 1928 r. proporczyk z białym kątem posiadał skrzydła w barwach wiśniowej i chabrowej. Otok wiśniowy. Więc proporczyk ten zaznaczony przez mnie na fotografii też mógł być wiśniowy.

Kadra Szwadronu Zapasowego stacjonowała początkowo w Garwolinie - może to też coś Pani pomoże :)

Proponuję zapytać na stronie www.forum.ulani.pl Tam są fachowcy od kawalerii :)

Aha i foto, które troszkę rozjaśniłem...
Obrazek
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Chicken_19

Sympatyk

Posta wyżej napisałem zanim przeczytałem o Wołyniu.
Na wołyniu stacjonowały tylko 2 pułki. W Równem i w Ostrogu.

Nie wiem gdzie leżą Brzeziny ale...

- 19 Pułk Ułanów Wołyńskich stacjonował w Ostrogu i mieli granatowe otoki.
- 21 Pułk Ułanów Nadwiślańskich z Równem miał proporczyk turkusowy z wąskim żółto-białym paskiem w środku, a czapkę rogatywkę z otokiem turkusowym.

W tej sytuacji to lokazlizacja Brzezin pewnie będzie decydująca. Ale patrząc na samą czapkę wnioskuję, że mógł to być bardziej 19 Pułk Ułanów Wołyńskich.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
algaa

Sympatyk

Witam

Bardzo dziekuję ze informacje.Miejscowosc to Brzezina na Wołyniu powiat Dubno woj wołyńskie.

Pozdr Agnieszka.
Awatar użytkownika
Chicken_19

Sympatyk

Brzezina jest 38km od Równego i 48km od Ostrogu. Ciężko ocenić.
Pozdrawiam
Adam
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”