Znaczenia słów, jaki to stan, zawód? - j. polski
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Jan.Ejzert

Dziękuję, tu mam szlachcica Pohoreckiego, dalszej części nie mogę rozszyfrować
http://www.grodekjagiellonski.republika ... e_849Z.JPG
oraz Agnieszkę Sokołoską
http://www.grodekjagiellonski.republika ... ze_850.JPG
i Jan Lippman (Haas)
http://www.grodekjagiellonski.republika ... 1_1833.JPG
http://www.grodekjagiellonski.republika ... e_849Z.JPG
oraz Agnieszkę Sokołoską
http://www.grodekjagiellonski.republika ... ze_850.JPG
i Jan Lippman (Haas)
http://www.grodekjagiellonski.republika ... 1_1833.JPG
-
Staporek_Kamil

Zawód - zajęcie "ruściarz"
Czym się zajmowali ruściarze ?
-
Joanna_Lewicka

Myślę, że chodzi o ruszciarza.
"Ruszciarz - robotnik w posadzkowni oczyszczający ruszt leja posadzkowego z brył materiału i innych zanieczyszczeń" (www.sjp.pl)
Joanna
"Ruszciarz - robotnik w posadzkowni oczyszczający ruszt leja posadzkowego z brył materiału i innych zanieczyszczeń" (www.sjp.pl)
Joanna
Znalazłem inną definicję :
W dawnych hutach Zagłębia Staropolskiego zadaniem ruszciarzy było sypanie rudy do wielkiego pieca.
(Źródło: K. Koźmiński, Zagłębie Staropolskie -opis krajoznawczy. 1955 r.)
Pozdrawiam - Piotr
W dawnych hutach Zagłębia Staropolskiego zadaniem ruszciarzy było sypanie rudy do wielkiego pieca.
(Źródło: K. Koźmiński, Zagłębie Staropolskie -opis krajoznawczy. 1955 r.)
Pozdrawiam - Piotr
-
Staporek_Kamil

-
anna-grażyna

Ruszciarz to robotnik w podsadzkowni od "podsadzania"-jt to zajęcie związane z wypełnianiem wyrobisk górniczych.
Ale jeżeli nazwa pochodzi z metryki z XIX w wieku to raczej chyba w tym wypadku chodzi o pracę w hucie.
Warto sprawdzić co było najbliżej miejsca zamieszkania.
Anna Grazyna
ps 3 min za późno
ale już nie usuwam
Ale jeżeli nazwa pochodzi z metryki z XIX w wieku to raczej chyba w tym wypadku chodzi o pracę w hucie.
Warto sprawdzić co było najbliżej miejsca zamieszkania.
Anna Grazyna
ps 3 min za późno
-
Staporek_Kamil

Zmyliła mnie litera "Ś" w zapisie zajęcia. Ruszciarz - można łatwo skojarzyć z rusztem (niem Rost). I ostatnim postem Anno Grażyno skomplikowałaś mi trochę rozwiązanie problemu, który wydawało mi się załatwił post Piotra. Wiadomo, że kopalnie rud żelaznych znajdowały się również na tych terenach w pobliżu wielkich pieców ( a własciwie to odwrotnie - wielkiie piece lokalizowano na terenach obfitujących w rudy żelaza i bogato zalesione - węgiel drzewny). W takim razie to "mój" ruściarz -ruszciarz mógł pracować też w kopalniach rudy, chociaż z opisów ówczesnych kopalń na tym terenie wynika, że większość z nich miała charakter płytkich odkrywek lub pojedynczych szybów z krótkimi chodnikami bocznymi. W takich płytkich kopalniach raczej nie zawracano sobie głowy wypełnianiem tych wyrobisk. Zostaję więc przy wersji Piotra
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Kamil Stąporek
Drelicharz
Drodzy,
indeksując Szydłowiec trafiłam na zawód: drelicharz.
Googlując bardzo ogólnie się dowiedziałam, że był to po prostu domokrążca, a nazwa stąd, że produkty przez niego oferowane nie koniecznie były dobrej jakości. Czyli słowo "drelich" oznaczało coś kiepskiej jakości?
................
pozdrawiam,
Ela
indeksując Szydłowiec trafiłam na zawód: drelicharz.
Googlując bardzo ogólnie się dowiedziałam, że był to po prostu domokrążca, a nazwa stąd, że produkty przez niego oferowane nie koniecznie były dobrej jakości. Czyli słowo "drelich" oznaczało coś kiepskiej jakości?
................
pozdrawiam,
Ela
-
Warakomski

„Encyklopedia Historii Gospodarczej Polski”
„ W płóciennictwie pojawiły się specjalizacje : barchanników, drelicharzy, poszewników, sietników, szpularzy i żaglowników” Rzecz dotyczy XIV w., ale i później istniały cechy drelicharzy.
W XIX w nastąpił rozwój płóciennictwa fabrycznego, chociaż w dalszym ciągu istniały drobne manufaktury jak i płóciennictwo wiejskie / domowe/ produkujące na potrzeby lokalne. W 1857 r na wsi Królestwa Polskiego pracowało ok. 144 tys. Krosien, zaś w 1870 ok. 130 tys.
Krzysztof
„ W płóciennictwie pojawiły się specjalizacje : barchanników, drelicharzy, poszewników, sietników, szpularzy i żaglowników” Rzecz dotyczy XIV w., ale i później istniały cechy drelicharzy.
W XIX w nastąpił rozwój płóciennictwa fabrycznego, chociaż w dalszym ciągu istniały drobne manufaktury jak i płóciennictwo wiejskie / domowe/ produkujące na potrzeby lokalne. W 1857 r na wsi Królestwa Polskiego pracowało ok. 144 tys. Krosien, zaś w 1870 ok. 130 tys.
Krzysztof
Krzysztofie,Warakomski pisze:„Encyklopedia Historii Gospodarczej Polski”
Krzysztof
dziękuję. Drelich mi się zawsze z materiałem kojarzył, stąd moje zdziwienie z tym domokrążcą (chociaż nie jestem biegła w dawnych zawodach, więc tak naprawdę we wszystko uwierzę
...............
pozdrawiam,
Ela
"Oliter" - co to za zawód?
W akcie z 1770 z powiatu rawskiego występuje Hon. Franciszek Wiczka oliter.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Piotr
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Piotr
-
Christian_Orpel

- Kontakt:
Czy raczej nie "aliter" , inaczej ?
Chrystian