Jaki to mundur? proszę o pomoc w identyfikacji cz.1

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Jesteś nieoceniony, Bogdan. Serdeczne dzięki. Pozdrawiam Cię. Jola Kozak
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Post autor: Bodek »

Witaj Jolu .

Zdjęcie nr 5 z opisem " Monarchia austro-węgierska... Kolejna zagadka... " jak dla mnie jest błędem . Nie jestem znawcą mody damskiej ale to co Szanowne panie mają na głowach chyba nosiło się w latach dwudziestych . A panowie w służbie u " Cysorza " nie mieliby na czapkach orzełka i pewnie z koroną . Uważam że na zdjęciu to Policja , skórzany pasek na rogatywce może oznaczać że Policja Konna lub " drogówka " . Patrząc od prawej uważam też że pan , pani i dziecko to rodzina i podobnie pan , pani ,
dziecko pierwszy rząd , dziecko ostatni rząd ( rodzeństwo - chłopcy mają oczy matki ) to też rodzina . Nie znam daty zrobienia tego zdjęcie ale prawdopodobnie tutaj należy
szukać Witolda Pakielewicza ur.1894 kiedy zginął w Twerze w 1940 roku był w stopniu Przodownika ( sierżanta ) .

Zdjęcie opis :
" Na razie dowiedziałam się, że to chyba mundur policji konnej z lata 1920-39. I wiem, że w 1940 w Twerze został zamordowany Witold Pakielewicz z mojej rodziny. Jak by to dodać.... Same wątpliwości. Bo mam i inne twarze w mundurach. " Ja uważam że to mundur wojskowy prawdopodobnie kawalerzysta jaka formacja nie wiem bo nie potrafię odczytać odznak .

Wrócę do zdjęcia z Twoim " kozakiem " z I Brygady . Druga odznaka to prawdopodobnie krzyż z orłem możliwe że jest to odznaka pamiątkowa za wojnę polsko- bolszewicką .

Pozdrawiam

Bogdan
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Moim zdaniem zdjęcie nr3-nr 4-i nr 6 przedstawiają teko samego człowieka tylko w różnym wieku.
Zdjęcia pochodzą z tzw kresów ale płd wschód?
...................
Zdjęcie nr 3 wygląda na zabór rosyjski? te pagony !?
A reszta to już polska południowo -wschodnia ?po 1918-19 roku.
Czyli terytorialnie jest zagadka jakie ziemie były pod zaborem rosyjskim a zaraz potem pod wpływem Galicji ?
to wynika z mundurów.
Moim zdaniem zdjęcie nr 6 przedstawia pisarza? Mapa to chyba już końcówka polski południowo wschodniej a nie Galicja=Austro-Węgry.Czyli po 1918 roku
Jan
Fturas
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Witam serdecznie .

Może to nie grzecznie ale zacznę od męszczyzny .

Janku wiem że pagon inny ale ja uważam że jest to pagon ułański i to jeden a nie dwa .Nadal też podtrzymuję że ten człowiek nosi odznakę I Brygady Legionów .
Jakie jeszcze noszono pagony pokazuje filmik poniżej ( patrz 43 - 55 sekunda ) .

http://www.youtube.com/watch?v=E84vXXb8 ... re=related

Zanim ujednolicono mundury i podzielono na odpowiednie formacje wojskowe upłynęło trochę czasu .

Jolu

Zdjęcie nr 6 to Policjant jest też w jakimś stopniu o czym świadczy na rękawie odwrócone " V " . Poniżej przykład :

http://www.sbc.org.pl/dlibra/doccontent?id=2914

Jolu jeżeli w rodzinie jedynym policjantem był Witold Pakielewicz , to mamy rozwiązanie zagadki . Z Twojej galerii zdjęcie z opisem o Millerach - Witolda mamy po lewej stronie ,
poniżej siedzi żona z córką w środku stoi najstarszy syn a po prawej leży młodszy . A teraz zdjęcie zbiorowe z policjantami i ich żonami , jak widać mundur inny a i dzieciaki podrosły .
Witold stoi jako drugi z prawej poniżej żona przy niej młodszy syn a w ostatnim rzędzie " świeci " głowa pierworodnego .

Tyle.

Pozdrawiam

Bogdan
Awatar użytkownika
Lipnik.F.Turas

Sympatyk

Post autor: Lipnik.F.Turas »

Bogdanie nie neguję ze ułański ale bliżej mu do Kongresówki niż do KUK
......................
I tu jest ta drobna róznica w kilku miesiącach 1918-1919 roku
........................
Bo mnie nie podoba się orzełek na frędzlu? u szabli on jest jakiś pruski
.....................
no może nagrobek Henryka Probusa =wzornictwo śląskie -Wrocław?
Zdobyczna szabla? czy po prostu zakup takich szabel u pruskiego= polaka płatnerza ale poddanego cesarza pruskiego ?
Dla mnie jest to ciekawostka bo robiłem kiedyś repliki szabel jako płatnerz
i pierwszy raz widzę takie wykończenie szabli w detalach
No ale człowiek się uczy do śmierci.
janek
Fturas
Awatar użytkownika
Bodek

Sympatyk

Witam Serdecznie Janku

Jak dla mnie jesteś Autorytetem w każdym temacie o którym piszesz na forum Genealodzy ( wazelina ) .
Twoje ciekawe spostrzeżenie dotyczące orzełka nasunęło mi myśl : Zacznę od odznaczeń - pierwsze to na 90 % I Brygada drugie nie będzie tym o którym wcześniej pisałem . I teraz załóżmy że Nasz bohater ze zdajecie po zdymisjonowaniu Piłsudskiego pozostał na służbie u cesarza Wilhelma ( ekwipunek niemiecki - orzełek jakiś pruski ).
Wchodzi w skład Polskiego Pułku Posiłkowego . Potem było , co było , w końcu rozbrojenie przez Niemców . Jaki los był naszego bohatera nie wiemy i wiedzieć nie będziemy , co stało się z mundurem i odznaczeniami ??? A dlaczego tak piszę ? Bo uważam że na zdjęciu z nutami rok 1919 to ta sama osoba . Możliwe że emigrował do Francji by potem wrócić z Hallerem i dać łupnia bolszewikom . Miało być krótko . Jaki to mundur . A z tych czterech zdjęcie zrobiło się opowiadanie . Jola pewnie pęka ze śmiechu .

Pozdrawia

Bogdan Sikora
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Jola?
Panowie, jesteście wielcy. Nie pękam ze śmiechu, o nie. Podziwiam i rosnę z dumy, że poświęcacie mi tak wiele czasu i pobudzacie moją wyobraźnię do wypęku wręcz. Prezyśni mi się w nocy...
Jedna z miłych osób w NK (która znalazła się dzięki umieszczonym tam moim zdjęciom) obiecała mi w październiku zdjęcie Witolda Pakielewicza. Zobaczymy, czy Bogdan miał rację. Mój typ to ten przy pianinie i ten z szablą, co to kozak. :-)
Podpisała z radością i wdzięcznością Jola Kozak.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Nie dodałam jednego. Moje korzenie ze strony Prababci to są okolice Łodzi, Zgierza, Rawy Mazowieckiej, Brzezin. Radomia, Opoczna, Przysuchej...Zabory zatem się zmieniły. :-)
kornellius

Mundur, pytanie

Post autor: kornellius »

Witam, dziękuję za uwagi i pomocny link. Plessie - w momencie zrobienia tego zdjęcia żołnierz mógł mieszkań w Poznaniu lub na Pomorzu Gdańskim. pozdr. Kor.
Pless

Sympatyk

Mundur, pytanie

Post autor: Pless »

Jest to prawdopodobnie 9 pułk grenadierów im. Grafa Gneisenau (2 pomorski).
Niemiecka nazwa Colbergsches Grenadier-Regiment „Graf Gneisenau“ (2. Pommersches) Nr. 9.
Nalezał do 5 brygady piechoty, 3 dywizja piechoty. Jednostka stacjonowała w miejscowości Stargard. Na białych naramiennikach czerwona cyfra 9, kołnierz bez obszyć typowych dla grenadierów, to wszystko pasuje do tego pułku.
http://wiki-de.genealogy.net/Gren.R_9

Pless
lech44

Sympatyk

Mundur ???

Post autor: lech44 »

Witam przypatrzyłem się starej fotografii i zaskoczyło mnie co to za mundur?
Zdjęcie wykonano prawdopodobnie 1935-1940 w Szydłowcu.
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/efa ... ead7e.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/246 ... 68eac.html
giersch-giersz

Mundur ???

Post autor: giersch-giersz »

Serwus,
wydaje mnie sie ze te umundurowanie jest niemieckie.... Czapka na glowie jest typowo niemecka ale ciezko jest rozpoznac odzaka gornego. Jedyna mozliwosc bylaby porownanie sylwetek znanych odzakow. Ten maly 'guzik' powyzej paska dla mnie wyglada jak typowa czaszka oddzialow SS ale....SS oddzialow i pododdzialow bylo mnostwo, wiec podpieram tesie ze to umundurowanie raczej wczesne, a ta osoba nie nalezala do jednostki walczacej tz. jakis administrator. Gdyby istnialy zdjeca tej grupy z innej perspektywy, mozna by cos konkretniejszego powiedziec na temat. Pozdrawiam
elly33

Sympatyk

Mundur ???

Post autor: elly33 »

Znalazłam coś takiego na pewnym Blogu , warto przeczytać może więcej dowiesz się o tym mundurze.

http://images.google.com/imgres?imgurl= ... f5BqyYrMsN

Cieplutko pozdrawiam Elly
giersch-giersz

Mundur ???

Post autor: giersch-giersz »

Bardzo przepraszam za pomylke...to jest raczej mundor policjanta. Znalazlem podobne widoki / zdjecia na innych stronach web.

Pozdrawiam.
lech44

Sympatyk

Mundur ???

Post autor: lech44 »

Ja też stawiam na granatowego ale kolega twierdzi że raczej tramwajarz ?
Zablokowany

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”