Pilnie potrzebny aparat fotograficzny "SKŁADKA"

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

owidi

Sympatyk

Post autor: owidi »

Dolączam również.
dzieki temu, że jeden z naszych - Piotr Romanowski przy okazjii swojej pracy zrobił zdjecie i dla mnie z ksiąg AD w Płocku moge pieniądze przeznaczone na podróż przelac na "naszą składkę". i tak własnie przed chwilą uczyniłem
.
p.
używane skróty:
Dz. D. - Dzień Dobry
Dz. - Dziękuję

-----------------------------

Dziękuję

owidi - Piotr
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Romanowski »

Dziękuję bardzo
Ja również w swoim wątku dot. kwerendy w AP i AD Płock poprosiłem osoby którym pomagam o pomoc dla kolegi
Awatar użytkownika
lucjangen

Członek PTG

Post autor: lucjangen »

Witam
Skromną kwotę dziś przekazałem i innych namawiam
Pozdrawiam serdecznie
Lucjan
Poszukuję osób zajmujących się genealogią rodzin:
Bartosik, Lindner, Machajewski, Narloch, Szlufik
misty69

Sympatyk
Mistrz

Post autor: misty69 »

Z laptopow polecam Lenovo T61, z conajmniej 2 GB RAM, rozdzielczosc ekranu 1440x900, procesor 2 Ghz wzwyz, karta graficzna Quadro NVS 140M. Swietna klawiatura i przede wszystkim sprawdzona oraz wytrzymala obudowa. Cena uzywanego modelu od 600 do 1000 zl. Sam na takim indeksuje. Mozna natrafic na modele w idealnym stanie.
http://www.notebookcheck.pl/Recenzja-IB ... 973.0.html
pzdr
misty69
Awatar użytkownika
Kozłowska_Elżbieta

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Kozłowska_Elżbieta »

Witam. Też się dorzuciłam do puli bo dzięki Wam bardzo poszerzyłam wiedzę o moich przodkach. Jestem pełna uznania i zafascynowana tym co robicie. :!: :!: :!: Sama chętnie bym pomogła ale niestety jeszcze przez kilka m-cy nie będzie to możliwe. Zatem trzymam za Was kciuki, życzę powodzenia i owocnej pracy. /a może i mnie jeszcze coś się uda zdobyć/. :) Kozłowska_Elżbieta
Awatar użytkownika
valdeq

Sympatyk
Adept
Kontakt:

Post autor: valdeq »

ten post może powininem wstawić w innym temacie, ale wydaje mi się, że można spróbować na jesień złożyć wniosek o dotację do MKiDN.

http://mkidn.gov.pl/pages/strona-glowna ... turowe.php

http://mkidn.gov.pl/media/po2013/dokume ... rowego.pdf

Organizacje pozarządowe są uprawnione do wnioskowania. Myślę, że Zarząd PTG powinien się nad tym pochylić. Służe pomocą i doświadczeniem w pisaniu wniosku.

Pozdrawiam

Waldemar Pietrzak
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Waldku:
czytałeś całość?
W tym :
http://mkidn.gov.pl/media/po2013/dokume ... alnych.pdf
a może przede wszystkim terminy (listopad 2012? koniec marca 2013 odwołany, nawet gdyby nie powyższe i poniższe)
co jest dofinansowywane? nawet gdyby nie wymagania z katalogu "dobrych" praktyk, to na co można pieniądze przeznaczyć? załącznik nr 1

zmieniło się trochę od poprzedniej edycji, ale w swej istocie, pod względem zastosowania do fotografowania - w dalszym ciągu praktycznie nie ma punktów stycznych
warto przezytać całość zanim stworzy się wrażenie "brak wniosków wynika z braku zainteresowania PTG/zarządu PTG"

PS Gdybyś spotkał projekt umożliwiający skorzystanie z środków zewnętrznych przy wykonywanych pracach -informacja o nim , udział przy przygotowaniu wniosku byłaby bardzo wartościowa. Jeśli byłbyś zainteresowany pracą "na sucho" tj opracowaniem planu działania "na sucho" -bez finansoania zewnętrznego, bez dotacji, ale tak jakby one były tj przygotowaniem, rozliczeniem pro forma -również zachęcam do kontaktu (ze mną, nie z Zarządem). Pewnie będzie to stracony czas, ale gdyby się trafiło coś, w czym będzie można wystartować - byłoby (po takim pro forma) znacznie łatwiej. I wziąć udział i ew. "wygrać" i później zamknąć formalnie rozliczenie.
Awatar użytkownika
valdeq

Sympatyk
Adept
Kontakt:

trzeba czytać uważnie, ten konkurs oczywiście już był. Nowy nabór w listopadzie br. na rok kolejny 2014. Program trwa od lat. Można kupić sprzęt, płacić za indeksowanie, robienie zdjęć, etc. Trzeba czytać dokładnie. Trudno, a by w regulaminie zostało napisane, że digitalizacja metryk nie jest kwalifikowana. Poza tym należy chyba podyskutować w szerszym gronie o dotacjach, bo robimy kapitalną rzecz praktycznie za swoje pieniądze, dlaczego więc pieniądze publiczne nie miały by nas wspomóć?

z wieloletniego doświadczenia z grantami wiem, że trzeba dobrze dopasować naszą koncepcję projektu do koncepcji dającego środki. W swoim życiu napisałem i rozliczyłem dotacje wszelkiego typu za ponad 500.000 PLN więc chyba coś wiem w tym temacie.

pozdrawiam
Poszukuję Pietrzaków (miejscowości Rybie, Czermno, Tytusin) Białowąsów (Fusów, Łuczyce) Smolarków (Wola Wiązowa, Wielgie, Słajszewo, Ciekocino) Orłów, Bukowców, Matrasów, Pajorów (Kamionka Mała) i Antoszów (Zaborów)
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Waldku:
Program trwa od lat i od lat nie chodzi o fotografowanie ale o kupowanie skanerów i kupowanie usług skanowania
Czy należy (w zawiązku z tym, że taki program istnieje) zaangażować się w wykonywanie wielokrotnie droższych i nie potrzebnych (z naszego punktu widzenia) skanów? Dyskusyjne mocno.
Niezależnie od odpowiedzi - zgodzimy się chyba, że program ten z zakupem sprzętu do fotografowania i publikacji użytecznych dla nas zdjęć -nie ma nic wspólnego.
Jak wyżej - bardzo chętnie porozmawiam na temat przygotowania organizacyjnego do możliwości udziału w konkursie o profilu odpowiadającym naszej działalności. Uważam, ze pomimo ryzyka straconego czasu -ma to sens.
Jeśli chciałbyś sprowadzić rolę PTG do pośrednika tj aby PTg robiło to co NINA, MKiDN uważa, że powinniśmy robić - raczej pole do dyskusji będzie bardzo małe:)
Awatar użytkownika
valdeq

Sympatyk
Adept
Kontakt:

to chętnie usłyszę jakie są priorytety, żeby poszukać odpowiedniego żródła grantodawczego. Pozostaję do dyspozycji PTG, gdy trzeba pisać jakiś wniosek.

Pozdrawiam i zachęcam Forumowiczów do wpłat na zakup sprzętu fotograficznego. Nawet 5 zł jest bezcenne.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Priorytetem jest ilość opublikowanych wystarczająco czytelnych kopii archiwaliów w rozsądnym terminie - w sposób umożliwiający dostęp on-line średnio (i niżej) zaawansowanemu użytkownikowi.
Z praktyki (i wcześniejszych badan/"fokusów"/"paneli" i istnienia projektów) oznacza to sfotografowanie przede wszystkim "metryk" (choć nie tylko), przygotowanie do publikacji, udostępnienie do wykonania indeksów osobowych i publikacja.
Czyli nie 100 000 skanów po 100MB kazdy do szuflady (czesty wynik projektu, do którego link pojawił się w wątku), a powiedzmy milion 1-1.5MB opublikowanych i dostępnych dni, maks kilka tygodni po wykonaniu dla każdego, zaprezentowane w sposób przejrzysty i łatwy do wykorzystania. Temu służy m.in. zakup aparatów:)
Korespondencję na maila (do mnie i nie tylko) można wysłać korzystając z formularza serwisu genealodzy.pl. Przy okazji - zachęcam do wstąpienia do PTG:)
Awatar użytkownika
valdeq

Sympatyk
Adept
Kontakt:

deklaracja już powinna być w siedzibie:D, ale dzięki za zaproszenie
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Post autor: Topolinski_Jozef »

Witam,
trzymając się tematu dziękuję :) wszystkim zaangażowanym w projekt
digitalizacji, wszystkim fotografującym i opracowującym fotki. To Wy
jesteście winni moich nieprzespanych nocy :wink:

Drobna kwota poszła, może chociaż częściowo pokryje koszty przejazdów.
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”