Kulwieć / Kulwiec - szukam
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Dubiczyńska_Maria

- Małgorzata_Kulwieć

Przepraszam bardzo, że dopiero teraz odpowiadam, ale trochę się pogubiłam w nawale pracy po powrocie z wyjazdu i w przygotowaniach światecznych.anna-grażyna pisze: ps : taka reminiscencja - czy jakiś z Twoich Kulwieciów nie mieszkał przed wojną w Brwinowie?
Niestety nic nie wiem o Kulwieciach z Brwinowa, co oczywiście nie znaczy, że ich tam nie było. Ale niedawno znalazłam grób rodziny Sadowskich na cmentarzu w Żyrardowie (pochowano w nim w 1996 Janinę Kulwieć), więc to jakby "na trasie", więc może?
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
Małgorzata_Kulwieć
Szukam wszelkich informacji o: wszystkich Kulwiec(i)ach; Babińskich i Steckich z Lubelszczyzny, Warszawy, Włocławka i Turku; Sadochach i Knapach z okolic Mińska Maz.
- Małgorzata_Kulwieć

Małgosiu,
Super! Właśnie w tej chwili siedzę nad Ahnenblattem i szperam po internecie poszukując informacji w zakresie tej gałęzi. Skąd wiedziałaś????
I właśnie jakieś pięć minut temu stwierdziłam, że mam dane dotyczące innych dzieci tej pary, a tylko Jana mi brak. Wiedziałam, że mieli takiego syna, ale nie wiedziałam ani gdzie, ani kiedy sie rodził.
Jestem zachwycona!
To się nazywa mieć szczęście i życzliwych, choć "wirtualnych" przyjaciół.
Ogromne dzięki.

Super! Właśnie w tej chwili siedzę nad Ahnenblattem i szperam po internecie poszukując informacji w zakresie tej gałęzi. Skąd wiedziałaś????
I właśnie jakieś pięć minut temu stwierdziłam, że mam dane dotyczące innych dzieci tej pary, a tylko Jana mi brak. Wiedziałam, że mieli takiego syna, ale nie wiedziałam ani gdzie, ani kiedy sie rodził.
Jestem zachwycona!
To się nazywa mieć szczęście i życzliwych, choć "wirtualnych" przyjaciół.
Ogromne dzięki.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
-
Dubiczyńska_Maria

- Małgorzata_Kulwieć

- Małgorzata_Kulwieć

Re: Wojciechowice, Ostrołęka 1905 r. - w którym archiwum?
Ciekawe kogo tam mogli pochować? I czy ten grób jeszcze istnieje? Ten wykaz to jest współczesny czy jakiś histiryczny? Może powinnam poszukac tego grobu?kurowska_ewa pisze:Witam,
Nazwisko Kulwieć występuje wśród osób pochowanych na Cmentarzu Parafialnym w Ostrołęce.
Pozdrawiam
Ewa
Dziękuje za wszystkie informacje.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
-
kurowska_ewa

Poza tym ojciec Jana, Stanisław - według tego co jest na stronie z linku powyżej - był podpułkownikiem armii carskiej. Może aktu urodzenia Jna trzeba szukać w cerkwii?
Tak wyglądała cerkiew w Wojciechowicach
http://zdjecia.eostroleka.pl/ostroleka- ... na-24.html
Kościół zamknięto w czasie I wojny światowej, potem był tam niemiecki magazyn, po wojnie był własnością elektrowni. Obecnie (od 1957 roku) jest kościołem parafialnym (św. Wojcicha).
Ewa
- Małgorzata_Kulwieć

Cerkiew odpada, bo wszędzie w dokumentach napisano iż wszyscy byli rzymskimi katolikami, a poza tym i ślub Stanisława i chrzciny starszej córki były w parafii rzymsko katolickiej. Dzięki za namiar n parafię.
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
- Małgorzata_Kulwieć

Witam serdecznie,
Jest takie powiedzonko "głupi ma szczęście" i choć ja za specjalnie głupią się nie uważam (choć nie zawsze
) to jednak chyba szczęście genealogiczne mam! Oj. muszę odpukać w niemalowane, żeby nie zapeszyć - puk, puk, puk!
Jak zapewne wszyscy już wiedzą od lat wielu poszukuję Kulwieciów i ich powiązań genealogicznych.
Moja praca przypomina pracę kolekcjonera znaczków, zbieram wszystkich Kulwieciów do bazy danych. Każda "sztuka" dostaje numer w bazie i zapisuję wszystko co tylko uda mi się o danej osobie znaleźć. Wszystkie dane metrykalne, chrzestnych, świadków ślubów, zgłaszających zgony, wspomnienia, notatki w prasie, herbarzach, książkach adresowych i absolutnie wszystko co ma związek z dana osobą.
Łączę następnie te osoby w drzewa, a właściwie w gałązki, krzaczki i drzewka. Ciągle mam nadzieję, że kiedyś uda mi się połączyć ich w jedno duże drzewo - taki genealogiczny dąb Bartek albo nawet lepiej w sekwoję olbrzymią.
Jeszcze mi bardzo daleko, ale ostatnio, zupełnym przypadkiem moje znaleziska powiększyły się o znaczące pozycje oraz o nowe znajomości dające nadzieje na znaczne rozszerzenie bazy danych.
Otóż nawiązałam kontakt (dzięki forum genealodzy.pl!
) z kilkoma osobami będącymi potomkami moich przodków bezpośrednich.
W tym z praprawnukiem brata mojego prapradziadka, zamieszkałym w Wilnie oraz prawnukiem brata mojego pradziadka zamieszkałym w Nowym Jorku. Nigdy nie sądziłam, że kiedys uda mi sie spotkać kogoś z mojej gałęzi Kulwieciów.
A tu proszę! Spotkaliśmy sie w Warszawie i po tym jednym spotkaniu okazało się, że mogę połączyć ze sobą kilka gałązek w całkiem spory konar. Okazało sie, że kilka osób z mojej bazy, o których niewiele wiedziałam, nagle zyskało rodziców, dzieci oraz miejsce w mojej rodzinie.
Wiem dokładnie gdzie są majątki rodzinne Kretkompie (parafia Poniemuń - Žemoji Panemunė), Jurgiszki (par. Olita) oraz Skordupiany (par. Lubów), o które dość rozpaczliwie pytałam nie tak dawno. Ciągle jeszcze nie wiem skąd przybył do Kretkompii mój 4xpradziadek Maciej, w Poniemuniu metryki zaczynaja sie w 1815r, a ja potrzebuję lat 1700-1740. Mam jednak nadzieję, że kiedyś je znajdę, no bo jak stwierdziłam wcześniej, mam szczęście!
Trzymajcie kciuki, bo mimo szczęścia , wsparcie duchowe się przyda!
Jest takie powiedzonko "głupi ma szczęście" i choć ja za specjalnie głupią się nie uważam (choć nie zawsze
Jak zapewne wszyscy już wiedzą od lat wielu poszukuję Kulwieciów i ich powiązań genealogicznych.
Moja praca przypomina pracę kolekcjonera znaczków, zbieram wszystkich Kulwieciów do bazy danych. Każda "sztuka" dostaje numer w bazie i zapisuję wszystko co tylko uda mi się o danej osobie znaleźć. Wszystkie dane metrykalne, chrzestnych, świadków ślubów, zgłaszających zgony, wspomnienia, notatki w prasie, herbarzach, książkach adresowych i absolutnie wszystko co ma związek z dana osobą.
Łączę następnie te osoby w drzewa, a właściwie w gałązki, krzaczki i drzewka. Ciągle mam nadzieję, że kiedyś uda mi się połączyć ich w jedno duże drzewo - taki genealogiczny dąb Bartek albo nawet lepiej w sekwoję olbrzymią.
Jeszcze mi bardzo daleko, ale ostatnio, zupełnym przypadkiem moje znaleziska powiększyły się o znaczące pozycje oraz o nowe znajomości dające nadzieje na znaczne rozszerzenie bazy danych.
Otóż nawiązałam kontakt (dzięki forum genealodzy.pl!
W tym z praprawnukiem brata mojego prapradziadka, zamieszkałym w Wilnie oraz prawnukiem brata mojego pradziadka zamieszkałym w Nowym Jorku. Nigdy nie sądziłam, że kiedys uda mi sie spotkać kogoś z mojej gałęzi Kulwieciów.
A tu proszę! Spotkaliśmy sie w Warszawie i po tym jednym spotkaniu okazało się, że mogę połączyć ze sobą kilka gałązek w całkiem spory konar. Okazało sie, że kilka osób z mojej bazy, o których niewiele wiedziałam, nagle zyskało rodziców, dzieci oraz miejsce w mojej rodzinie.
Wiem dokładnie gdzie są majątki rodzinne Kretkompie (parafia Poniemuń - Žemoji Panemunė), Jurgiszki (par. Olita) oraz Skordupiany (par. Lubów), o które dość rozpaczliwie pytałam nie tak dawno. Ciągle jeszcze nie wiem skąd przybył do Kretkompii mój 4xpradziadek Maciej, w Poniemuniu metryki zaczynaja sie w 1815r, a ja potrzebuję lat 1700-1740. Mam jednak nadzieję, że kiedyś je znajdę, no bo jak stwierdziłam wcześniej, mam szczęście!
Trzymajcie kciuki, bo mimo szczęścia , wsparcie duchowe się przyda!
pozdrawiam
Małgorzata_Kulwieć
Małgorzata_Kulwieć
Witam.
W kilku postach wspomniany był Andrzej Kulwieć.
Pojawił się dokument na jego temat http://allegro.pl/msw-rozkaz-przeniesie ... 47585.html .
Pozdrawiam
W kilku postach wspomniany był Andrzej Kulwieć.
Pojawił się dokument na jego temat http://allegro.pl/msw-rozkaz-przeniesie ... 47585.html .
Pozdrawiam
Basia
Szukam: Konstancja Klimaszewska ur. ok. 1836 w Łasku ?
Szukam: Konstancja Klimaszewska ur. ok. 1836 w Łasku ?
- Małgorzata_Kulwieć

Witam,
W książce Szymona Askenazego „Szkice i portrety” (IWBP, Warszawa 1937)
w opracowaniu „Tadeusz Korzon. 50-lecie pracy naukowej” (ss: 313-328)
jest taka informacja
„... Była nią Jadwiga Kulwieciówna, córka Tadeusza i Tekli ze Swolkeniów, urodzona 22 lipca I837 roku w Skorulach w Kowieńskiem, po stracie ojca chowana w domu matki, niepospolitej kobiety i Polki, zamężnej powtórnie za rejentem Józefatern Jurewiczem, w Poginiach o mil kilka szosą kiejdańską od Kowna, potem w samem Kownie, gdzie poznał ją i pokochał Korzon. ...”
Czy zbierając informacje o Kulwieciach trafiłaś może na jakieś wieści o potomkach wyżej wspomnianego rejenta Jurewicza z Pogini?
Pozdrawiam
Hubert
W książce Szymona Askenazego „Szkice i portrety” (IWBP, Warszawa 1937)
w opracowaniu „Tadeusz Korzon. 50-lecie pracy naukowej” (ss: 313-328)
jest taka informacja
„... Była nią Jadwiga Kulwieciówna, córka Tadeusza i Tekli ze Swolkeniów, urodzona 22 lipca I837 roku w Skorulach w Kowieńskiem, po stracie ojca chowana w domu matki, niepospolitej kobiety i Polki, zamężnej powtórnie za rejentem Józefatern Jurewiczem, w Poginiach o mil kilka szosą kiejdańską od Kowna, potem w samem Kownie, gdzie poznał ją i pokochał Korzon. ...”
Czy zbierając informacje o Kulwieciach trafiłaś może na jakieś wieści o potomkach wyżej wspomnianego rejenta Jurewicza z Pogini?
Pozdrawiam
Hubert
-
Bryś_Martyna

Na forum zalogował się niejaki Kulwiec_NY, obcokrajowiec, może kontakt z nim byłby pomocny 
Pozdrawiam
Martyna
http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
Martyna
http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.