Mam nowy trop odnośnie nazwiska Sidowski.W internecie odnalazłem wiadomość izniał ród rycerski SYDOW.Jeden z potomków tego rodu w 1564 r założył wieś SIDOW,SYDOW.Myśle że te nazwy mogą być początkiem nazwiska Sidowski.A Wy co o tym sądzicie?
Panie Krzyśku - nie chcę panu psuć humoru, ale ja wiem bardzo dokładnie, skąd się to nazwisko wzięło. Mało romantyczna historia Ale tam, gdzie coś się kończy, coś innego się zaczyna, więc tropów panu nie zabraknie:)
Wyślę panu późnym wieczorem wszystko na pocztę.
pozdrawiam serdecznie
Poszukuję pochodzenia nazwiska Skap, brzmi raczej obco. Znalazłam wzmiankę o osobach noszących to nazwisko, Stanisław i jego córka Jadwiga, pierwsza żona Billewicza na Żmudzi w XVI w. Odkrycie zaskakujące, ale utknęłam i nie mogę ruszyć z miejsca. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Ania
To jedyne informacje jakie znalazłem o nazwisku "Skap"
W Polsce jest 27 osób o nazwisku Skap.
Zamieszkują oni w 4 różnych powiatach i miastach. Najwięcej zameldowanych jest w Warszawa ,a dokładnie 15.
Dalsze powiaty/miasta ze szczególnie dużą liczbą osób o tym nazwisku m. Wrocław (9), Ciechanów (2) i Wołów z liczbą wpisów 1.
Prosilabym bardzo o wyjaśnienie pochodzenia nazwiska Stępkowski - Stempkowski. Czyżby się wywodziło ze Stępkowa w parafii Dębowa Kłoda? Z góry dziękuję i pozdrawiam wielkodusznego Informatora
Witam !
"Wykaz urzędowych nazw miejscowości w Polsce" Warszawa 1982 : (dawny podział województw)
STĘPKA - część wsi Okuninka, gmina Włodawa, woj. chełmskie
STĘPKA - gm. Lubień Kujawski, woj. włocławskie
STĘPKI, przysiółek - gm. Dobryszyce, woj. piotrkowskie
STĘPKÓW - gm. Dębowa Kłoda, woj. bialskopodlaskie
Sałuda (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imion typu Salomon, Salezy, od niemieckiej nazwy osobowej Sal, od szalić ‘oszukiwać, kłamać’, szala ‘część wagi’, szaleć, szał.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001