- Serdecznie Pozdrawiam
Nazwiska - M
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Mielczarek_Seweryn

- Kontakt:
Nazwisko-MIELCZAREK
Poszukuję etymologi nazwiska Mielczarek oraz herb tej rodziny.
Nazwisko-MIELCZAREK
Proszę szukac chociażby tu:
http://www.herbyrzeczypospolitej.republ ... lfabet.htm
pozdrawiam - tomek
http://www.herbyrzeczypospolitej.republ ... lfabet.htm
pozdrawiam - tomek
- Ewa_Szczodruch

proszę o wiadomości o pochodzeniu nazwiska
proszę o wiadomości o pochodzeniu nazwiska Multana. Z góry dziękuję i pozdrawiam 
- Ewa_Szczodruch

- Ewa_Szczodruch

Witaj
Michałka (bez daty źródłowej), Michalke (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Michał. Imię biblijne, od hebrajskiego mika’el ‘któż jest jak Bóg’. W Polsce notowane od XII wieku.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Michałka (bez daty źródłowej), Michalke (bez daty źródłowej) – w grupie nazwisk pochodzących od imienia Michał. Imię biblijne, od hebrajskiego mika’el ‘któż jest jak Bóg’. W Polsce notowane od XII wieku.
Źródło: Kazimierz Rymut, 'Nazwiska Polaków. Słownik historyczno - etymologiczny, Wydawnictwo naukowe DWN, Kraków 2001
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
-
partyzjusz
Nazwisko Majerczak
Witam,
Jestem ciekawa skąd wzięło, wywodzi się nazwisko Majerczak. Z góry ślicznie dziękuje za pomoc.
Jestem ciekawa skąd wzięło, wywodzi się nazwisko Majerczak. Z góry ślicznie dziękuje za pomoc.
- Ewa_Szczodruch

-
partyzjusz
- Aftanas_Jerzy

Witam!
Ja też proszę bardzo o wyjaśnienie etymologii siedmiu nazwisk:
1. Morgownik
2. Morgowski
3. Morgowicz vel Morgiewicz
4. Morgulski
5. Morgoń
6. Morgoś
7. Morgulec
Nie mam pewności, czy nazwiska 1,2 i 3 pochodzą od miejsca. „Słownik Geograficzny….” wymieniania kilkanaście nazw miejscowości: Morgowniki, Morgi, Morgowice, Morgowo, Morgiewice (nazwy ich pochodzą pewnie od miary powierzchni „Morg”).
Morgownik to chyba nazwisko od nazwy kategorii chłopów w grupie zagrodników.
Nazwiska 4, 5,6,7 – dla mnie niejasne pochodzenie (Morgul jest takie nazwisko tureckie; może Tolkien stąd wziął nazwę Minas Morgul do Władcy Pierścieni).
Ja też proszę bardzo o wyjaśnienie etymologii siedmiu nazwisk:
1. Morgownik
2. Morgowski
3. Morgowicz vel Morgiewicz
4. Morgulski
5. Morgoń
6. Morgoś
7. Morgulec
Nie mam pewności, czy nazwiska 1,2 i 3 pochodzą od miejsca. „Słownik Geograficzny….” wymieniania kilkanaście nazw miejscowości: Morgowniki, Morgi, Morgowice, Morgowo, Morgiewice (nazwy ich pochodzą pewnie od miary powierzchni „Morg”).
Morgownik to chyba nazwisko od nazwy kategorii chłopów w grupie zagrodników.
Nazwiska 4, 5,6,7 – dla mnie niejasne pochodzenie (Morgul jest takie nazwisko tureckie; może Tolkien stąd wziął nazwę Minas Morgul do Władcy Pierścieni).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
- Ewa_Szczodruch

Witaj Jurku
Niewiele Ci pomogę
Profesor Rymut wszystkie nazwiska, o które pytasz, zamieścił w jednej grupie etymologicznej nazw osobowych pochodzących od mórg, morga ‘miara powierzchni gruntu’.
Żadne z nich nie jest zaklasyfikowane jako odmiejscowe. W 'Odmiejsowych nazwach osobowych' też brak tych nazwisk.
Datę źródłową znalazłam tylko przy nazwisku Morgowicz. Jest to rok 1434. Pozostałe powstawały później.
Niewiele Ci pomogę
Profesor Rymut wszystkie nazwiska, o które pytasz, zamieścił w jednej grupie etymologicznej nazw osobowych pochodzących od mórg, morga ‘miara powierzchni gruntu’.
Żadne z nich nie jest zaklasyfikowane jako odmiejscowe. W 'Odmiejsowych nazwach osobowych' też brak tych nazwisk.
Datę źródłową znalazłam tylko przy nazwisku Morgowicz. Jest to rok 1434. Pozostałe powstawały później.
Pozdrawiam cieplutko, Ewa Szczodruch
- Ewa_Szczodruch