Digitalizacja i indeksacja APW o/Mława

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

michalina180

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: michalina180 »

Witam
Wielkie ,wielkie podziękowania za pracę i poświęcenie swojego czasu.To co robicie jest bezcenne.
Bardzo dziękuję.
Mam takie nieśmiałe pytanie . W pierwszym poście było ,że w zasobach AP Mława jest
152 152 Sońsk 1826-1910 127 2,01
153 267 Sońsk_gm 1808-1825 26 0,5
Chciałabym wiedzieć czy Sońsk gm 1808-1825 będzie fotografowane?
W AD w Płocku jest w tych latach tylko łacina i to kiepskiej jakości.
Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz bardzo, dziękuję szczególnie za ciechanowskie parafie
Pozdrawiam
Michalina
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Białobrzeski_Marek »

Te lata z Sońska były już fotografowane, jak widać na stronie 6, ale nie zostały jeszcze wstawione do genbazy. Ja mam inne pytanie, dlaczego nie zdygitalizowano wszystkich ksiąg z gminy Ciechanów (1808-1825), brak zgody kierownika archiwum, czy przeoczenie? Podziwiający ogrom pracy pozdrawiam!

Marek
WM

Nieaktywny
Legenda

Post autor: WM »

Wszystkie braki i braczki są skrzętnie notowane i w najbliższym czasie zostaną uzupełnione. Nie ma żadnych przeszkód ze strony kierownictwa AP. Wszystko też jak najszybciej zostanie opublikowane, bo taką podpisaliśmy umowę. Jedyny problem to nasze moce przerobowe. Jestem jednak dobrej myśli i Mławę zdygitalizujemy jeszcze tego roku. A Pułtusk jeszcze szybciej. Pozdrawiam i proszę o cierpliwości.
Wawrek
PiotrG.

Sympatyk

Post autor: PiotrG. »

Witam serdecznie. Gratuluję niesamowitych postępów w dygitalizacji i oczywiście dziękuję za możliwość korzystania z kolejnych zasobów na genbazie.
Zachęcony ostatnim postem Wawrzyńca pozwolę sobie przypomnieć moją prośbę sprzed kilku miesięcy. Dopatrzyłem się mianowicie, że podczas fotografowania par. Koziczynek w roczniku z 1864 r. skleiły się kartki i pominięte zostały 2 akty ślubów - nr 4 i 5. Jeden z nich chyba będzie mi potrzebny do drzewka, więc jeśli to nie kłopot proszę pamiętać o mnie przy kolejnej sesji.
Pozdrawiam,
Piotr
Awatar użytkownika
Dziejka_Renata

Sympatyk

Post autor: Dziejka_Renata »

witam,
zgłaszam chęć 1-dniowej pomocy w fotografowaniu. w piątek 31.05 dysponuję całym dniem wolnym i mam zamiar spędzić go w AP Mława, mogę odłożyć swoje poszukiwania na rzecz fotografowania (jak na razie tylko ten dzień mam cały wolny i nie jestem pewna czy archiwum będzie otwarte :) ). jeżeli coś na ten dzień zorganizujecie to z chęcią pomogę
pozdrawiam
Renata
rucinski.andrzej

Sympatyk

Post autor: rucinski.andrzej »

Renato,
Jesteś wspaniała co nie omieszkałem już uprzednio zaznaczyć. Moje pełne uznanie dla Ciebie.
Serdecznie pozdrawiam
Andrzej Ruciński
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ASC Gminy Kraszewo (wielowyznaniowe) 1808-1825 - zespół 259
przesłane do metryki.genealodzy.pl
do pobrania przez parę dni z:
http://we.tl/KYuhXGIiEO
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Ja chciałbym ponowić pytanie o kolejność fotografowania zasobu z AP Mława - czy po zakończeniu powiatu mławskiego przyjdzie kolej na powiat płoński?

Serdeczne pozdrowienia:-)

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Dzięki za odpowiedź! Mnie właśnie chodziło o taką, "szacunkową prognozę".

Pozdrowienia

Wiktor
Piotr Wolski x Zuzanna Smardzewska ok. 1770 [tylko chrzest 1 syna Warszawa, św. Jan 1776 księgi brak!;-)]. Bogumił (Gottlieb) Stenzel z par. Gradzanowo x Dorota Abram (Abraham) ślub 1827-28 północne Mazowsze?
Wiśniewski_Adam

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wiśniewski_Adam »

Witam,
dot zespół 502 ASC Gminy Cieksyn 1824 r urodzenia;
- w APW O/ Mława brak - sprawdziła Renata - serdecznie dziekuję
- w AD Płock brak - sprawdzil Piotr Romanowski - serdecznie dziękuję
w Genetece są indeksy rozszerzone o imiona rodziców, były robione z aktów bądź skorowidza zawierającego również imiona rodziców.
Proszę o informację, czy ktoś miał kontakt (gdzie?) z aktami ASC Gminy Cieksyn 1824 rok.
Adam
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Wiśniewski_Adam pisze:Witam,
dot zespół 502 ASC Gminy Cieksyn 1824 r urodzenia;
- w APW O/ Mława brak - sprawdziła Renata - serdecznie dziekuję
- w AD Płock brak - sprawdzil Piotr Romanowski - serdecznie dziękuję
w Genetece są indeksy rozszerzone o imiona rodziców, były robione z aktów bądź skorowidza zawierającego również imiona rodziców.
Proszę o informację, czy ktoś miał kontakt (gdzie?) z aktami ASC Gminy Cieksyn 1824 rok.
Adam
Wg (bardzo szczegółowego) "Informatora o zasobie archiwalnym" AP Mława, ww. ASC Gminy Cieksyn za 1824 znajdują się i owszem w zasobach AP Mława. W AD Płock - nie ma tego rocznika, a w zasadzie między 1820-1825 włącznie jest dziura, co zaś wiadomo z "Inwentarza ksiąg metrykalnych" ks. Majewskiego. Skoro Renata nie znalazła księgi w AP Mława, to może chwilowo nie można z niej korzystać, bo np została wypożyczona, bądź też się konserwuje... ?
W każdym razie szukałabym dalej w AP Mława.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Awatar użytkownika
Dziejka_Renata

Sympatyk

Post autor: Dziejka_Renata »

Pani pracująca w AP Mława powiedziała, że tej księgi nie ma ( i nie będzie - przynajmniej tak ją zrozumiałam), nie dociekałam dlaczego... w czwartek dopytam dokładniej, może dowiem się co się z nią stało
pozdrawiam
Renata
Wiśniewski_Adam

Sympatyk
Ekspert

Na mikrofilmach z APW Grodzisk dot ASC Gminy Cieksyn też nie ma rocznika 1824 ( część mikrofilmów dot powiatu płońskiego jest w Grodzisku)- dlatego zacząłem szukać gdzie są, skoro są indeksy. Być może nie ma aktów, a tylko skorowidz zawierający również imiona rodziców.
Adam
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Nauczona przykładem z Serocka ; )) [dzięki @pomponiku :k: ]
https://familysearch.org/search/catalog/232402
3-ci w kolejności mikrofilm odnosi się do roku 1824.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Wiśniewski_Adam

Sympatyk
Ekspert

Dzięki za info. Jeszcze nie korzystałem z mikrofilmów CHR.
Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”