Najlepszy program genealogiczny ?
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Markowski_Maciej

- Kontakt:
Próba podsumowania przemyśleń na temat najlepszy program genealogiczny - część pierwsza głównie o wykorzystaniu ogólnodostępnych programów do genealogi. Doświadczenia zebrane są także z tego wątku, więc weterani forum pewnie nie znajdą prawie nic ciekawego, ale dla nowych będzie pewnie łatwiej niż cztać cały wątek.
Kolejne części "się piszą".
Pozdrawiam
Maciej Markowski
Kolejne części "się piszą".
Pozdrawiam
Maciej Markowski
- Barbara_Lendzion

- Markowski_Maciej

- Kontakt:
Druga część podsumowania - tym razem najlepszy program obsługujący drzewo genealogiczne na własnym komputerze
Pozdrawiam
Maciej Markowski
Pozdrawiam
Maciej Markowski
- Markowski_Maciej

- Kontakt:
Kolejna część podsumowania dyskusji na forum i własnych doświadczeń oraz przemyśleń o programach genealogicznych:
Jak wydrukować drzewo genealogiczne.
Jest też podobny wątek na forum: Wydruk drzewa genealogicznego , ale traktuje o trochę innych zagadnieniach.
Pozdrawiam
Maciej
Jak wydrukować drzewo genealogiczne.
Jest też podobny wątek na forum: Wydruk drzewa genealogicznego , ale traktuje o trochę innych zagadnieniach.
Pozdrawiam
Maciej
- Markowski_Maciej

- Kontakt:
Trzecia i chyba ostatnia część przeglądu programów genealogicznych: umieszczanie informacji w Internecie. Tak jak w poprzednich częściach - nie ma najlepszego - trzeba przemyśleć na czym zależy, wypróbować i zobaczyć, które najlepiej pasuje.
Pozdrawiam
Maciej
Pozdrawiam
Maciej
-
Zawistowski_Adam

Witam serdecznie,
od pewnego czasu(prawie rok) używam świetnego programu jakim jest MacFamilyTree, niestety jak nazwa wskazuje jest dostępny tylko na produktach z pogryzionym jabłkiem. Niemniej jednak moim zdaniem ma wszystkie potrzebne funkcje do prowadzenia drzewa. Ma też bliźniaczą wersję na urządzenia mobilne(niestety także tylko na ios). Mam w nim kilka drzew różnej wielkości od 100 rekordów w najmniejszym do blisko 1500 w największym. zalety progrmu:
-Biogramy można dowolnie edytować, ma miejsca na obszerne opisy osób, można zmieniać dane, które chcemy wpisywać tzn personalizować sobie tak jak chcemy.
-Do programu wprowadzamy drzewa w formacie .ged
-Ma funkcję stworzenia książki z naszego drzewa
-Ma funkcję stworzenia prostej strony internetowej
-jest zakładka do łączenia się z witryną familysearch dla osób mających tam drzewo
-Można łączyć się z chmurą i tam trzymać zapisane dane
-Można dodawać źródła itp.
-Można tworzyć ciekawe wykresy
-Sam pyta czy nie zapomnieliśmy dodać jakiejś informacji do danej osoby, gdy czegoś w biogramie brakuje
A teraz zaobserwowane wady:
-cena(na szczęście płatna jednorazowo)
-aplikacja mobilna jest droga i należy oddzielnie ją kupić
-działa jedynie w produktach z jabłkiem
od pewnego czasu(prawie rok) używam świetnego programu jakim jest MacFamilyTree, niestety jak nazwa wskazuje jest dostępny tylko na produktach z pogryzionym jabłkiem. Niemniej jednak moim zdaniem ma wszystkie potrzebne funkcje do prowadzenia drzewa. Ma też bliźniaczą wersję na urządzenia mobilne(niestety także tylko na ios). Mam w nim kilka drzew różnej wielkości od 100 rekordów w najmniejszym do blisko 1500 w największym. zalety progrmu:
-Biogramy można dowolnie edytować, ma miejsca na obszerne opisy osób, można zmieniać dane, które chcemy wpisywać tzn personalizować sobie tak jak chcemy.
-Do programu wprowadzamy drzewa w formacie .ged
-Ma funkcję stworzenia książki z naszego drzewa
-Ma funkcję stworzenia prostej strony internetowej
-jest zakładka do łączenia się z witryną familysearch dla osób mających tam drzewo
-Można łączyć się z chmurą i tam trzymać zapisane dane
-Można dodawać źródła itp.
-Można tworzyć ciekawe wykresy
-Sam pyta czy nie zapomnieliśmy dodać jakiejś informacji do danej osoby, gdy czegoś w biogramie brakuje
A teraz zaobserwowane wady:
-cena(na szczęście płatna jednorazowo)
-aplikacja mobilna jest droga i należy oddzielnie ją kupić
-działa jedynie w produktach z jabłkiem
-
Sroczyński_Włodzimierz

to dopytam:)
na jakimś emulatorze na PC (na windę/inne) pójdzie? jakim?
jest wersja trial/free?
na jakimś emulatorze na PC (na windę/inne) pójdzie? jakim?
jest wersja trial/free?
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
-
Zawistowski_Adam

-
Sroczyński_Włodzimierz

txh
doczytałem na
http://genealogytools.com/replacing-fam ... ilytree-7/
niestety
"The demo is fully functional except for saving and printing. The inability to save is a serious limitation; you can’t close MFT as long as you are demoing it, and you can’t test the GEDCOM export function."
czyli właśnie to co ew. bym stestować chciał
doczytałem na
http://genealogytools.com/replacing-fam ... ilytree-7/
niestety
"The demo is fully functional except for saving and printing. The inability to save is a serious limitation; you can’t close MFT as long as you are demoing it, and you can’t test the GEDCOM export function."
czyli właśnie to co ew. bym stestować chciał
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
-
Sławek_Binczak

Wersję trial MacFamylyTree można pobrać ze strony producenta:
http://www.syniumsoftware.com/macfamilytree
Pełna kosztuje w tej chwili 60€. Promocje, o których pisze Adam są przy każdej kolejnej wersji oznaczonej pełnym numerem. Pomiędzy tymi wersjami upgrade jest za darmo.
Używam tego programu od 8 lat. Na Maca jest the best. Współpraca przez sieć z iPadem też. Problemem jest tylko rozmiar pliku bazy, jeżeli umieszczamy dużo obrazków.
Radzę sobie tak, że w programie umieszczam linki do plików graficznych, które trzymam gdzie indziej.
Drzewo-stronę generowaną przez MFT można zobaczyć tutaj:
www.binczakowie.pl/drzewo
Pozdrawiam, Sławek
http://www.syniumsoftware.com/macfamilytree
Pełna kosztuje w tej chwili 60€. Promocje, o których pisze Adam są przy każdej kolejnej wersji oznaczonej pełnym numerem. Pomiędzy tymi wersjami upgrade jest za darmo.
Używam tego programu od 8 lat. Na Maca jest the best. Współpraca przez sieć z iPadem też. Problemem jest tylko rozmiar pliku bazy, jeżeli umieszczamy dużo obrazków.
Radzę sobie tak, że w programie umieszczam linki do plików graficznych, które trzymam gdzie indziej.
Drzewo-stronę generowaną przez MFT można zobaczyć tutaj:
www.binczakowie.pl/drzewo
Pozdrawiam, Sławek
Szukam aku zgonu Anny z Kozłowskich Bahrynowskiej. Lata 1904-1908. Podejrzewane miejscowości: Stryj, Skole, Lwów, Stary Sambor i okolice.
Dzień dobry 
Przeglądam od jakiegoś czasu forum, jestem na etapie wyboru programu.
Przetestowałam sporo aplikacji, najbardziej funkcjonalnie i wizualnie odpowiada mi Family Historian. Problem jest jeden: aplikacja jest wyłącznie w języku angielskim. Nie przeszkadza mi to w bieżacej obsłudze, ale chciałabym przygotować książkę/raporty dla starszych członków rodziny i brak języka polskiego jest tu problemem.
Aplikacja daje dużo możliwości, wiele ciekawych raportów, tylko ten brak języka polskiego. Może ktoś z Państwa jest użytkownikiem tej aplikacji i zna jakieś obejście.
Ewentualnie jakie inne aplikacje dają możliwość przygotowania książek po polsku? Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie,
Marta
Przeglądam od jakiegoś czasu forum, jestem na etapie wyboru programu.
Przetestowałam sporo aplikacji, najbardziej funkcjonalnie i wizualnie odpowiada mi Family Historian. Problem jest jeden: aplikacja jest wyłącznie w języku angielskim. Nie przeszkadza mi to w bieżacej obsłudze, ale chciałabym przygotować książkę/raporty dla starszych członków rodziny i brak języka polskiego jest tu problemem.
Aplikacja daje dużo możliwości, wiele ciekawych raportów, tylko ten brak języka polskiego. Może ktoś z Państwa jest użytkownikiem tej aplikacji i zna jakieś obejście.
Ewentualnie jakie inne aplikacje dają możliwość przygotowania książek po polsku? Proszę o podpowiedź.
Pozdrawiam serdecznie,
Marta
-
Zawistowski_Adam