Osadnicy z ziem niemieckich w Królestwie Polskim- 1 poł. 19w
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Nowiccy...
Jerzy a możesz napisać coś więcej o swoich NOWICKICH z niemieckimi korzeniami?jerzy2 pisze:W temacie osadników mam w rodzie kilku i śledziłem ich drogę do Łodzi i okolic.
Nazwiska WOLF, NOWICKI, PAPST, DINTER, ELSNER, JANCKE, SZULC. KISCH.
Otóż, moi ziomkowie najpierw występują w wielkopolskim w okolicach Wałkowa w Borzęcicach przed 1800. Po kilku latach w Turku 1810-1880. W międzyczasie w okolicach Zgierza na koloniach Kały. Cała parafia Aleksandrów czyli Wierzbno Kolonia (1821-1912-jeszcze nie zindeksowana) to w większości osadnicy niemieccy. Skany są w świetnym stanie, wystarczy jeden wieczór na przejrzenie spisów urodzeń czy małżeństw.
Co do pisowni imion i nazwisk to większość spolszczona, nie tłumaczona WOLF-WILK.
Tak więc moja pra,pra babcia Kiszyńska (KISCH) występuje jako kisińska, kieszyńska, kisielewska, , niewiadomska w zależności od miejsca metryki. Poprawek na indeksach nie robię bo są zrobione dobrze zgodnie ze skanami. Tylko wnikliwe czytanie i analiza pozwoliły mi jedną i tę samą osobę zidentyfikować pod różnymi nazwiskami. Jej brat Jochan w 1818, jest już Janem w 1820. Takie asymilowanie było na porządku dziennym.
Wszystkim poszukującym życzę dużo wolnego czasu.
Emil
Moi też osiedlili się w okolicach Turku w II poł XVIII w.
Pozdrawiam,
Marcin
-
cyganmokotow

-
Szymański_Wojciech

Dorzucę tu instruktywny przykład z mego rodzinnego podwórka. Otóż, nie notowana w naszej domowej tradycji KRYSTYNA, moja pra-pra... ur. w Wyszkowie ok. XVIII/XIX w., tylko w akcie ślubu (ze Stanisławem Szymańskim) występuje pod rodowym nazwiskiem ZAER, natomiast w innych pojawia się jako KWAŚNIEWSKA. Oczywiście już to pierwsze nazwisko jest uproszczeniem/spolszczeniem oryginału SAUER.
Życzę zainteresowanym podobnych genealogicznych niespodzianek/zagadek !
Życzę zainteresowanym podobnych genealogicznych niespodzianek/zagadek !
jerzy2 pisze:W temacie osadników mam w rodzie kilku i śledziłem ich drogę do Łodzi i okolic.
Nazwiska WOLF, NOWICKI, PAPST, DINTER, ELSNER, JANCKE, SZULC. KISCH.
Otóż, moi ziomkowie najpierw występują w wielkopolskim w okolicach Wałkowa w Borzęcicach przed 1800. Po kilku latach w Turku 1810-1880. W międzyczasie w okolicach Zgierza na koloniach Kały. Cała parafia Aleksandrów czyli Wierzbno Kolonia (1821-1912-jeszcze nie zindeksowana) to w większości osadnicy niemieccy. Skany są w świetnym stanie, wystarczy jeden wieczór na przejrzenie spisów urodzeń czy małżeństw.
Co do pisowni imion i nazwisk to większość spolszczona, nie tłumaczona WOLF-WILK.
Tak więc moja pra,pra babcia Kiszyńska (KISCH) występuje jako kisińska, kieszyńska, kisielewska, , niewiadomska w zależności od miejsca metryki. Poprawek na indeksach nie robię bo są zrobione dobrze zgodnie ze skanami. Tylko wnikliwe czytanie i analiza pozwoliły mi jedną i tę samą osobę zidentyfikować pod różnymi nazwiskami. Jej brat Jochan w 1818, jest już Janem w 1820. Takie asymilowanie było na porządku dziennym.
Wszystkim poszukującym życzę dużo wolnego czasu.
Emil
- agencjapilot

-
Szczepan52
-
Ślusarski_Wojciech

TomS pisze:Witaj Mariuszu,
Czy mógłbyś sprawdzić, czy w książce o której piszesz znajdują się nazwiska:
- Tietz
- Goebler/Gebler
- Christ
- Hernes
- Konschak/Konschach (te pięć rodzin osiedliło się w dawnym Kaliskiem - dokładniej rzecz biorąc w Kaliszu i okolicach (do 25 km), ale zapewne nieco wcześniej niż na początku XIX wieku)
- Jensch
- Szolc/Scholz (te rodziny natomiast osiedliły się w dawnym Sieradzkiem, w okolicach Szadku).
Z góry serdecznie dziękuję
Pozdrawiam,
Tomasz Schroeder
-
zeidel_wladyslaw
Nazwiska niemieckich osadników i ich potomków na ziemiach po
Szanowny Panie Mariuszu, witam serdecznie.
Od wielu lat szukam informacji o emigrantach z Niemiec przybyłych na teren Polski pod koniec XVIII i XIX wieku. Wreszcie natrafiłem na wspaniałą wiadomość o istnieniu 2 opracowań na powyższy temat, wymienionych w Pańskim poście z dnia 07.07.2014 roku.
Czy jest możliwe sprawdzenie w tych tabelach n/w nazwisk (moich przodków);
• Wilhelmina Hinz urodzona około 1795 roku w miejscowości Subotka, Gubernia Kalisz
• Christoph Krüger urodzony około 1791 roku, zmarł 30 maja 1849 w m. Olszak, pow. Koło,Wielkopolska
• August Baumgart urodzony około 1820 r.
• Karolina Baumgart z domu Wallinger (jego żona), urodzona 2 października 1820 w m. Stodoly.
• ( Jej rodzice: Jacob Wallinger i Dorothea Wallinger z domu Sommerfeld)
• Karl Wilhelm Baumgart ( syn Augusta i Karoliny), urodzony 10 stycznia 1842 w m. Bródzki, gmina Kruszwica, pow. Inowrocław.
Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam i z góry gorąco dziękuję. Władysław
Od wielu lat szukam informacji o emigrantach z Niemiec przybyłych na teren Polski pod koniec XVIII i XIX wieku. Wreszcie natrafiłem na wspaniałą wiadomość o istnieniu 2 opracowań na powyższy temat, wymienionych w Pańskim poście z dnia 07.07.2014 roku.
Czy jest możliwe sprawdzenie w tych tabelach n/w nazwisk (moich przodków);
• Wilhelmina Hinz urodzona około 1795 roku w miejscowości Subotka, Gubernia Kalisz
• Christoph Krüger urodzony około 1791 roku, zmarł 30 maja 1849 w m. Olszak, pow. Koło,Wielkopolska
• August Baumgart urodzony około 1820 r.
• Karolina Baumgart z domu Wallinger (jego żona), urodzona 2 października 1820 w m. Stodoly.
• ( Jej rodzice: Jacob Wallinger i Dorothea Wallinger z domu Sommerfeld)
• Karl Wilhelm Baumgart ( syn Augusta i Karoliny), urodzony 10 stycznia 1842 w m. Bródzki, gmina Kruszwica, pow. Inowrocław.
Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam i z góry gorąco dziękuję. Władysław
-
Slawek_Wojsa

Nazwiska niemieckich osadników i ich potomków na ziemiach po
Witam
Istnieje skan z mikrofilmów drugiej z wymienionych książek serwisie archive.org:
https://archive.org/details/diedeutschenkolo00pytl
Istnieje skan z mikrofilmów drugiej z wymienionych książek serwisie archive.org:
https://archive.org/details/diedeutschenkolo00pytl
Pozdrawiam Sławomir Wojsa
-
Rasinska_Ela

- Kontakt: