Indeksacja - Jak odczytać, zapisać imię i nazwisko
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
- Aftanas_Jerzy

- Aftanas_Jerzy

Jest to rosyjska wersja imienia Celestyna (błąd zapisu - powinno być po rosyjsku 'Kelestina' Келестина; zdobnienie = Тина).Tajgete pisze:Dzień dobry!
Czy istnieje/istniało takie imię jak Kolastyna?
Jest to żeńska odmiana imienia Celestyn.
Błąd mógł powstać jako kalka z rzeczywistego rosyjskiego nazwiska Колястин (Колястина).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
Pieczątkiewicz_Krzysztof

Niewiadoma
Indeksując parafie Brdów i Mąkolno z wielkopolskiego często spotykałem nazwisko NIEWIADOMA. Czy "takie nazwisko" dawano osobom z nieprawego łoża, których ojciec jest nieznany? Jeżeli tak, to dlaczego nie wpisywano nazwiska matki? Dotyczy to głównie dzieci matek z nieprawego łoża. Podam przykład, akt9:
http://szukajwarchiwach.pl/54/783/0/6.1 ... YVcOF6zUbw
chodzi mi tu nazwisko matki, które jest Niewiadoma.
Indeksując należy wpisywać w tabele - co? Niewiadoma, czy zostawiać puste miejsce?
Krzysztof Pieczątkiewicz
http://szukajwarchiwach.pl/54/783/0/6.1 ... YVcOF6zUbw
chodzi mi tu nazwisko matki, które jest Niewiadoma.
Indeksując należy wpisywać w tabele - co? Niewiadoma, czy zostawiać puste miejsce?
Krzysztof Pieczątkiewicz
indeksacja - co zrobić?
Witam
indeksuję parafie Krzcięcice i w związku z tym mam pytanie... czy jeśli nie mogę przeczytać nazwiska matki to mogę w arkuszu zostawić wolne miejsce??
Chodzi mi o to, czy przy publikacji nic się nie przesunie itp
No i co zrobić, jeśli ksiądz w akcie napisał, że urodziła się dziewczynka a w skorowidzu że chłopczyk i to o całkiem innym imieniu i nazwisku?
indeksuję parafie Krzcięcice i w związku z tym mam pytanie... czy jeśli nie mogę przeczytać nazwiska matki to mogę w arkuszu zostawić wolne miejsce??
Chodzi mi o to, czy przy publikacji nic się nie przesunie itp
No i co zrobić, jeśli ksiądz w akcie napisał, że urodziła się dziewczynka a w skorowidzu że chłopczyk i to o całkiem innym imieniu i nazwisku?
indeksacja - co zrobić?
Witaj!
Mnie sie tez to przytrafilo: co innego w akcie, co innego w indeksie - ja takie roznice zapisuje w rubryce UWAGI. Przy nieczytelnych nazwiskach zapisuje, ze jest nieczytelne.
Pozdrawiam
Gosia
Mnie sie tez to przytrafilo: co innego w akcie, co innego w indeksie - ja takie roznice zapisuje w rubryce UWAGI. Przy nieczytelnych nazwiskach zapisuje, ze jest nieczytelne.
Pozdrawiam
Gosia
- Skrzypczak_Bogumiła

indeksacja - co zrobić?
Martyna - spisujesz z aktu i to co jest w skorowidzu nie ma znaczenia, jeśli nie potrafię odczytać nazwiska panieńskiego matki / po konsultacjach z innymi indeksującymi to go nie wpisuję /zdarza się to rzadko ale ... wolę nie wprowadzać nikogo w błąd/ - akt będzie do wglądu więc zainteresowany ma możliwość samodzielnego odczytania.
Powodzenia.
Powodzenia.
Ostatnio zmieniony czw 17 sty 2013, 17:40 przez Skrzypczak_Bogumiła, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
- maluszycka

indeksacja - co zrobić?
Witam
Jak zapisać po polsku to imię: Пляцыда -jest to imię matki młodej
Jak zapisać po polsku to imię: Пляцыда -jest to imię matki młodej
Bogusława Marczak
- maluszycka

- Aftanas_Jerzy

Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas