Inwentarze Księstwa Łowickiego 1739,1749,1767,1777,1795

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

luigi37

Sympatyk
Ekspert

Post autor: luigi37 »

Janku,

Dzisiaj mam wielki zaszczyt przedstawić Ci najprawdopodobniej Twojego przodka... Wola Makowska kolejno:
1777 jest Anzelm Niedźwiadek mający syna, córkę, dom, 2 kwarty ziemi, 2 woły, konia, 2 krowy i stodołę
1767 jest Mikołaj Niedźwiadek mający dom i 9 zagonów. Reszty informacji nie podano.
1749 jest Mikołaj Niedźwiadek mający chałupę, stodołę, 2 woły i 2 krowy, bez konia.
1739 (Wola Stachlewska) jest Niedźwiadka wdowa, niestety na Twoje nieszczęście imienia nie podano.

Przynajmniej Jedno pewne pokolenie masz.

Aniu,

Skoczykłody

1795 jest Benedykt Janitosz mający żonę, bez dzieci, chałupę, stodołę, koń, 2 woły, 2 krowy, 5 owiec, 2 świnie; Antoni Janitosz mający żonę, bez dzieci, chałupę, stodołę, woła, krowę, 2 owce; Antoni Jantosik mający syna, chałupę, stodołę, woła; Jan Płóciennik mający żonę, syna, chałupę, konia, 2 woły, 2 krowy, 3 owce, świnię;

1777 jest Piotr Antosik mający żonę, 3 synów, córkę, dom, kwartę i półszóstą zagonu, 2 woły, konia, krowę, stodołę; Adam Antosik mający żonę, 2 synów, dom, 3 kwarty i półósmą zagonu, 2 woły, konia, krowę, stodołę; Płóciennikowa wdowa mająca syna, córkę, dom, 10 zagonów, konia, krowę, stodołę; Antoni Antosik mający żonę, 2 synów, córkę, półtrzecią zagonu, stodołę;

1767 jest Józef Antosz mający dom, 7 zagonów, 2 woły,. konia, 4 krowy, stodołę; Jan Płóciennik mający dom, 7 zagonów, 2 woły, konia, krowę i stodołę;

1749 jest Adam Antos mający chałupę, 2 woły, 2 krowy; Józef Antos mający chałupę, stodołę, 2 woły, konia, 3 krowy; Grzegorz Płóciennik mający chałupę, stodołę, 2 woły, konia, krowę; Szymon Płócienniczek mający chałupę, stodołę, 2 woły, konia, 2 krowy;

1739 jest Antos Adam(nazwisko z imieniem zamienione?); Józef Antos; Grzela Płóciennik; Szymon Płócienniczek;

Pozdrawiam,
Adam
Ania_Ciszek

Nieaktywny

Post autor: Ania_Ciszek »

Adamie,

Bardzo Ci dziękuję.

Niesamowitą sprawą jest móc przeczytać tak dokładne dane o swoich przodkach sprzed 200, 250, blisko 300 lat.

Z 1795 Benedykt to mój przodek, w roku 1795 nie miał jeszcze dzieci bo był dopiero rok po ślubie.

Z roku 1777 Piotr to jego ojciec.

Z 1749 i 1739 Adam Jantos to najwsześniej występująca osoba o tym nazwisku w aktach metrykalnych, miał ślub 26 stycznia 1727.

Dzięki Twoim danym z datami i ilościami dzieci w danym roku będę mogła zrekonstruować jeszcze dwa pokolenia wcześniej na moim drzewie do tego właśnie Adama (urodzonego jak sądzę ze średniego wieku mężczyzn zawierających tam małżeństwo w przedziale lat między rokiem 1699 a rokiem 1704).

Dziękuję Ci też za dane o Płóciennik, Płócienniczek - dzięki nim zrekonstruuję drzewo do Elżbiety Płócienniczek, która urodziła się tam w przedziale lat między rokiem 1695 a 1700.

Dziękuję Ci bardzo bardzo
Ania
JanNiedźwiadek

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JanNiedźwiadek »

Adamie,

Podziękować za te informacje :)
Mariusz_F.

Sympatyk

Post autor: Mariusz_F. »

Witam.
Czy w inwentarzach są informacje o mieszkańcach wsi Bełchów?

pozdrawiam,
Mariusz
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Mariusz_F. pisze:Witam.
Czy w inwentarzach są informacje o mieszkańcach wsi Bełchów?

pozdrawiam,
Mariusz
Witaj,

Chyba wszystkie inwentarze uwzględniają Bełchów.
I mam ciekawostkę:
1713 r. Ludność wsi spisana do podatku pogł. 116 osób, w tym 57 mężcz. i 59 kob. [Bibl. Czart., Zb. rkp, sgn. 1100, k. 400]. Nigdy nie widziałem jednak takiego spisu, ale powinny być to spisy imienne.

Pozdrawiam,
Adam
Mariusz_F.

Sympatyk

Post autor: Mariusz_F. »

Witam ponownie, dziękując za odpowiedź.

Interesowałoby mnie coś na temat moich przodków:
- Marcina Krawczyka (1742-1882) z Bełchowa.
- Łukasza Pliszki (zm. przed 1813) z Bełchowa.

Z pewnością będą w inwentarzu z 1777, a Pliszka może także - w inwentarzu z 1795.

pozdrawiam, jestem pod wrażeniem zaangażowania,
Mariusz
Ania_Ciszek

Nieaktywny

Adamie,

Dziękuję Ci bardzo za wszystko, co dla mnie sprawdziłeś.

Czy mogłabym mieć jeszcze prośbę o sprawdzenie w tej samej parafii w tym samym kluczu mnichowskim czyli michowickim to jest w parafii Wysokienice, we wsi Michowice pisanej wówczas jako Mnichowice, Mnychowicze
z tych wszystkich lat
nazwiska:
1. Bodarek lub Bodarkówna lub podobne
2. Kuśmierczyk,
3. Mikołajczyk,
4. Chłopek.

Dziękuję Ci bardzo,

Ania
ina

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: ina »

Adamie, proszę o sprawdzenie:

Lata: 1739,1749,1767,1777,1795
Klucz łowicki: Boczki (Boczkowice)
Nazwisko: Wróbel

Klucz skierniewicki: Nieborów, Arkadia (Lupa, Lupia)
Nazwiska: Dąbrowski, Maciągiewicz
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam, Ina
Ostatnio zmieniony wt 13 sty 2015, 10:52 przez ina, łącznie zmieniany 1 raz.
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Mariuszu,

W żadnym inwentarzu nie ma wymienionych nazwisk w Bełchowie.

Pozdrawiam,
Adam
gryfin86

Sympatyk

Post autor: gryfin86 »

Adamie, proszę o sprawdzenie:

Klucz łowicki: Boczki
Nazwisko: Rześny

Z góry dziękuję.
Pozdrawiam
Paweł
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Aniu,

Mnichowice
1739 jest Mikołajczyk włodarz (imienia nie podano), Szczepan Mikołajczyk

1749 jest Karol Mikołajczyk, chałupę ma, stodołę ma, wołów 2, konia jednego, krowy 2; Szczepan Mikołajczyk, chałupę ma, stodoły połowę (z Kazimierzem Tujakiem sąsiadem który też ma pół?), woły 3, konia jednego, krowy 3;

1767 jest Matjasz Mikołajczyk, dom ma, zagonów półósmą, woły 2, konia jednego, krowy dwie, stodołę ma; Karol Mikołajczyk, dom ma, kwart dwie, woły 2, konia jednego, krowy 3, stodołę ma; Jan Mikołajczyk, dom ma, zagonów dziesięć, woły dwa, konia nie ma, krowę jedną, stodoły nie ma;

1777 jest Mateusz Mikołajczyk, ma żonę, syna, dom, kwartę jedną i jedną czwartą, woła, konia, krowę i stodołę; Karol Mikołajczyk, ma żonę, 2 synów, dom, 2 kwarty, 4 woły, 2 konie, 2 krowy, stodołę;

1795 jest Jakub Mikołajczyk, żonę ma, syna, chałupę i stodołę, konia, świnię; Marcin Mikołajczyk, żonę ma, córkę, chałupę i stodołę, konia, woła, świnię; Mikołaj Mikołajczyk, żonę ma, bez budynków, woła, krowę;

Pozdrawiam,
Adam
Ania_Ciszek

Nieaktywny

Adamie,

Dziękuję Ci bardzo za tak wspaniałe informacje.

Moim przodkiem, którego do tej pory odnalazłam, jest ten Marcin Mikołajczyk, o którym podajesz dokładne informacje z roku 1795.

Dzięki tym niesamowicie dokładnym informacjom podanym przez Ciebie z lat poprzednich aż od roku 1739,
będę mogła zrekonstruować jeszcze co najmniej dwa albo może i trzy pokolenia wcześniej w porównaniu do tego, co odnalazłam do tej pory (zestawiając dane od Ciebie z metrykami z Archiwum Diecezjalnego).

Bardzo bardzo Ci dziękuję
Ania

Czy mogłabym mieć jeszcze jedną prośbę o jedno nazwisko ?

Chodzi mi o w tej samej parafii Wysokienice, w jej wsi głównej czyli we wsi Wysokienice
osoby o nazwisku Kowalczyk z wszystkich lat

(z tego powodu, że w aktach metrykalnych w XVIII wieku nie wpisywano, przynajmniej w tej parafii, danych wszystkich szczególnie wieku męża i żony przy ślubie, więc nie mogę właściwie jak narazie bez Twojej pomocy właściwie zrekonstruować drzewa moich Kowalczyków).

Pozdrawiam Cię bardzo serdecznie
Ania
Awatar użytkownika
Wiesław_F

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Wiesław_F »

Adamie,
Poproszę o sprawdzenie

Rok inwentarza: 1795
Parafia: Złaków Kościelny
Miejscowość: Stępniów
Nazwisko: Kordalewski (Kordaleski), Wit

Dziękuję i pozdrawiam,
Wiesław_F
luigi37

Sympatyk
Ekspert

Wiesław_F pisze:Adamie,
Poproszę o sprawdzenie

Rok inwentarza: 1795
Parafia: Złaków Kościelny
Miejscowość: Stępniów
Nazwisko: Kordalewski (Kordaleski), Wit

Dziękuję i pozdrawiam,
Wiesław_F
Proszę przeczytać jeszcze raz swoją prośbę i wychwycić 3 błędy, w tym 1 zasadniczy uniemożliwiający odpowiedź na tą prośbę. Na litość boską, ja chcę wszystkim pomóc ale jak widzę takie prośby to tracę wiarę w ludzkość.
Czy kolega słyszał o Stępowskich herbu Junosza? No właśnie...

Pozdrawiam
Adam

PS: Oczekujących w kolejce proszę o cierpliwość, jutro zajrzę w materiały.
Awatar użytkownika
Wiesław_F

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Wiesław_F »

Chodziło oczywiście o Stępów w parafii Złaków. :(
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”