Archiwum i USC w Grodnie, Białoruś
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Archiwum i USC w Grodnie
Dzień dobry,
pragnę uprzejmie zapytać, gdzie szukać metryk urodzenia z Grodna z 1900r.
Poszukiwana przeze mnie osoba to Józef Kosiuczenko (prawdopodobnie syn Antoniego), ur. 26.06.1900r., a indeksy są dostępne od 1901r.
Moim celem jest potwierdzenie imienia jego ojca oraz poznanie imienia i nazwiska panieńskiego jego matki.
Będę wdzięczny za podpowiedź.
Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam,
Radek
pragnę uprzejmie zapytać, gdzie szukać metryk urodzenia z Grodna z 1900r.
Poszukiwana przeze mnie osoba to Józef Kosiuczenko (prawdopodobnie syn Antoniego), ur. 26.06.1900r., a indeksy są dostępne od 1901r.
Moim celem jest potwierdzenie imienia jego ojca oraz poznanie imienia i nazwiska panieńskiego jego matki.
Będę wdzięczny za podpowiedź.
Z góry dziękuję i serdecznie pozdrawiam,
Radek
- Daniel_Paczkowski

- Kontakt:
-
Albin_Kożuchowski

Daniel ma rację, Wypisy /kopie/ ksiąg metrykalnych z Grodna są w AA w Białymstoku od 1865 do 1936 roku. Jeżeli Białystok nie pasuje, to można sprawdzić dane w NIAB w Grodnie.
Z ciekawości będąc w AA zerknąłem na spisy urodzonych w Grodnie z 1900 roku. Nie znalazłem takiego nazwiska, podobnie w 1899 roku, w żadnej z trzech tamtejszych parafii.
Dodam, że indeksy z Grodna /chrzty/ są tylko z 1901, 1908 i 1913 roku /parafia Zaniemeńska, 1901 i 1914 z Fary i Bernardynów/, a nie od 1901 roku w XX wieku.
Z ciekawości będąc w AA zerknąłem na spisy urodzonych w Grodnie z 1900 roku. Nie znalazłem takiego nazwiska, podobnie w 1899 roku, w żadnej z trzech tamtejszych parafii.
Dodam, że indeksy z Grodna /chrzty/ są tylko z 1901, 1908 i 1913 roku /parafia Zaniemeńska, 1901 i 1914 z Fary i Bernardynów/, a nie od 1901 roku w XX wieku.
Pozdrawiam AlbinKoz.
Danielu, a szczególnie Albinie, bardzo dziękuję za pomoc. Wspomniany Józef dzieciństwo spędził w Grodnie, stąd pomyślałem, że duża szansa jest, iż tam się właśnie urodził, zaś data urodzenia jest pewna. Jego żona (Anna Naumczyk) urodziła się w niedalekiej od Grodna - Sokółce, 16.07.1910r., jednak w latach 19125-1933 (5.05.1933r., prawdopodobnie w Grodnie lub ewentualnie w Sokółce urodził się ich syn Jerzy) nie znalazłem aktu ślubu tej pary. Zdaje się, że samodzielnie nic więcej nie wskóram, a nie śmiałbym prosić Albinie o powtórną pomoc.
Serdeczne pozdrowienia,
Radek
Serdeczne pozdrowienia,
Radek
-
jozefswider

https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... rdertable=
Prawdopodobnie urodził się w Tołoczkach parafia Jeziory , a po śmierci rodziców
w 1908 r . wychowywał się u rodziny w Grodnie .
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... ordertable
Pozdrawiam Józek
Prawdopodobnie urodził się w Tołoczkach parafia Jeziory , a po śmierci rodziców
w 1908 r . wychowywał się u rodziny w Grodnie .
https://geneteka.genealodzy.pl/index.ph ... ordertable
Pozdrawiam Józek
-
Albin_Kożuchowski

Giegicze z parafii prawosławnej w Grodnie
Poznaję powoli nieznaną dla mnie kompletnie z przekazów rodzinnych historię rodziny dziadka Stanisława Kisielewskiego.
Dzięki Genetece i spisom parafian parafii Krynki na Podlasiu dowiedziałem się, gdzie urodził się dziadek i jego rodzeństwo i gdzie dorastali a nawet kiedy opuścili Dwór Rudawa, już nieistniejące miejsce, które kiedyś należało do parafii Brzostowica Wielka a po 1863 roku do parafii Krynki.
Dowiedziałem się ostatnio, więcej o losach Marianny siostry mego dziadka urodzonej w 1871 roku na Dworze Rudawa.
W roku 1893, już po opuszczeniu przez całą rodzinę Dworu Rudawa i krótkim pobycie na Litwie, poślubia ona w białostockiej cerkwi św. Mikołaja sąsiada z leżących niedaleko Dworu Rudawa Rudowlan Matwieja Giegicza syna Stanisława. Wiedząc ze skromnych przekazów rodzinnych, że mieli oni sporo dzieci chciałem poszukać w Białymstoku metryk ich urodzenia. Niestety, nie zachowały się metryki urodzeń dla prawosławnych za ten okres.
Ostatnio szukając swoich Moniuszków na Podlasiu natknąłem się na metrykę ślubu z tej samej cerkwi.
O dziwo, szukając Moniuszków znalazłem Matwieja Giegicza. Tym razem jako świadka panny młodej Olimpii Moniuszko córki Wojciecha z prawosławnym Janem Wróblewskim. Geneteka - rok 1899, skan 192 i 193.
Stamtąd dowiedziałem się, że Matwiej w roku 1899 mieszkał w Grodnie.
Moje pytanie do tych co wiedzą – czy zachowały się metryki urodzeń dla parafii prawosławnej w Grodnie? Chodzi o okres 1893 -1915. Jeżeli się zachowały to jaki jest dostęp do nich, czy są zeskanowane czy też są tylko księgi w Archiwum w Grodnie?
Dzięki Genetece i spisom parafian parafii Krynki na Podlasiu dowiedziałem się, gdzie urodził się dziadek i jego rodzeństwo i gdzie dorastali a nawet kiedy opuścili Dwór Rudawa, już nieistniejące miejsce, które kiedyś należało do parafii Brzostowica Wielka a po 1863 roku do parafii Krynki.
Dowiedziałem się ostatnio, więcej o losach Marianny siostry mego dziadka urodzonej w 1871 roku na Dworze Rudawa.
W roku 1893, już po opuszczeniu przez całą rodzinę Dworu Rudawa i krótkim pobycie na Litwie, poślubia ona w białostockiej cerkwi św. Mikołaja sąsiada z leżących niedaleko Dworu Rudawa Rudowlan Matwieja Giegicza syna Stanisława. Wiedząc ze skromnych przekazów rodzinnych, że mieli oni sporo dzieci chciałem poszukać w Białymstoku metryk ich urodzenia. Niestety, nie zachowały się metryki urodzeń dla prawosławnych za ten okres.
Ostatnio szukając swoich Moniuszków na Podlasiu natknąłem się na metrykę ślubu z tej samej cerkwi.
O dziwo, szukając Moniuszków znalazłem Matwieja Giegicza. Tym razem jako świadka panny młodej Olimpii Moniuszko córki Wojciecha z prawosławnym Janem Wróblewskim. Geneteka - rok 1899, skan 192 i 193.
Stamtąd dowiedziałem się, że Matwiej w roku 1899 mieszkał w Grodnie.
Moje pytanie do tych co wiedzą – czy zachowały się metryki urodzeń dla parafii prawosławnej w Grodnie? Chodzi o okres 1893 -1915. Jeżeli się zachowały to jaki jest dostęp do nich, czy są zeskanowane czy też są tylko księgi w Archiwum w Grodnie?
Przemek Kisielewski