Genealogia na Podkarpaciu
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Musial_Michalina

Dzień dobry,
Poszukuję metryk z parafii rzymskokatolickiej Czudec i miejscowości Babica. Interesuje mnie nazwisko Pasternak, Mac, Zieliński.
Przejrzałam skany udostępnione poprzez portal "szukajwarchiwach.pl".
Wiem o dostępie do ksiąg UMZ z lat 1890-1900 i 1903, oraz księgach zejścia z Czudca i Babicy z lat odpowiednio 1835-1870 oraz 1850-1896 dla Babicy (sygnatury od 59/1456/0/-/1 do 59/1456/0/-/16).
I podobno to wszystko co posiada AP Rzeszów.
Czy macie jakieś informacje odnośnie pozostałych zasobów z parafii Czudec z wcześniejszych lat?
Bedę wdzięczna za informacje.
Pozdrawiam serdecznie,
Michalina
Poszukuję metryk z parafii rzymskokatolickiej Czudec i miejscowości Babica. Interesuje mnie nazwisko Pasternak, Mac, Zieliński.
Przejrzałam skany udostępnione poprzez portal "szukajwarchiwach.pl".
Wiem o dostępie do ksiąg UMZ z lat 1890-1900 i 1903, oraz księgach zejścia z Czudca i Babicy z lat odpowiednio 1835-1870 oraz 1850-1896 dla Babicy (sygnatury od 59/1456/0/-/1 do 59/1456/0/-/16).
I podobno to wszystko co posiada AP Rzeszów.
Czy macie jakieś informacje odnośnie pozostałych zasobów z parafii Czudec z wcześniejszych lat?
Bedę wdzięczna za informacje.
Pozdrawiam serdecznie,
Michalina
-
przemko20161

- Musial_Michalina

Dziękuję Przemku, o tych źródłach wiem, i pokrywają się one z tym co jest dostępne w AP Rzeszów.
Jak wygląda dostęp do ksiąg metrykalnych z parafii Czudec starszych niż te ww? Czy księgi może są dostępne w innym archiwum?
Jak wygląda sprawa w samej parafii?
http://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=1371
Pozdrawiam serdecznie,
Michalina
Jak wygląda dostęp do ksiąg metrykalnych z parafii Czudec starszych niż te ww? Czy księgi może są dostępne w innym archiwum?
Jak wygląda sprawa w samej parafii?
http://parafie.genealodzy.pl/index.php?op=pr&pid=1371
Pozdrawiam serdecznie,
Michalina
-
mmaziarski

-
Sroczyński_Włodzimierz

na terenie ujętym w temacie wątku: zawsze warto sprawdzić w USC takze XVIII wiek
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Święcany - Dąbrowski
Szukam jakichkolwiek spisów z miejscowości Święcany.
Interesuje mnie nazwisko Dąbrowski i z nim spokrewnione.
Czy ktoś coś pomoże?
Interesuje mnie nazwisko Dąbrowski i z nim spokrewnione.
Czy ktoś coś pomoże?
Święcany - Dąbrowski
Poszukuję informacji z Gorlic. Dowiedziałem się, że moja krewna (siostra mojej praprababci) z Dębowca Julia Antonina Pankiewicz zamężna Tenerowicz (urodzona w 1841r. w Dębowcu) mieszkała później z mężem Ignacym Tenerowiczem w Gorlicach i mieli razem kilkoro dzieci: Jana (1860-1862), Apolonię (1864), Mariannę (1865), Józefa (1868), Bronisławę (1870), Walentego Stanisława (1874). Dane z Geneteki. Szukam informacji o możliwych ślubach i dzieciach wspomnianych osób.
EDIT: Chrzty i śluby z Gorlic są zindeksowane do 1887r., a żadnego śladu. Czyżby gdzieś dalej wyjechali?
EDIT: Chrzty i śluby z Gorlic są zindeksowane do 1887r., a żadnego śladu. Czyżby gdzieś dalej wyjechali?
Pozdrawiam,
Karol.
Karol.
-
mmaziarski

Święcany - Dąbrowski
Ignacy Tenerowicz wdowiec po Julii Pankiewicz brał ślub w Kobylance w 1889roku.
MM
MM
MMaziarski
Święcany - Dąbrowski
Dziękuję za informację. Czy jest wiadomo coś więcej, np. z kim był ten ślub?
Pozdrawiam,
Karol.
Karol.
-
Piotr_Pizoń

Święcany - Dąbrowski
Witam
czy ktoś z Państwa posiada informacje gdzie znajdują się (oczywiście jeśli przetrwały) akta parafialne z XVIII i starsze (oraz w niektórych przypadkach do poł. XIX wieku) z parafii:
-w Łące (św. Onufrego)
-w Staromieściu (obecnie Rzeszów św. Józefa)
-w Sokołowie Małopolskim (św. Jana Chrzciciela)
Za wszelkie informację będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Piotr
czy ktoś z Państwa posiada informacje gdzie znajdują się (oczywiście jeśli przetrwały) akta parafialne z XVIII i starsze (oraz w niektórych przypadkach do poł. XIX wieku) z parafii:
-w Łące (św. Onufrego)
-w Staromieściu (obecnie Rzeszów św. Józefa)
-w Sokołowie Małopolskim (św. Jana Chrzciciela)
Za wszelkie informację będę bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam
Pozdrawiam Piotr
-
mmaziarski

Święcany - Dąbrowski
Stare kopie ksiąg metrykalnych z Sokołowa od 1826 r znajdują się w AD w Przemyślu.
Przypuszczam ,że komplet ksiąg oryginalnych powinien być w parafii.
MM
Przypuszczam ,że komplet ksiąg oryginalnych powinien być w parafii.
MM
MMaziarski
Święcany - Dąbrowski
Dzień dobry,
poszukuję metryk z parafii rzymskokatolickiej Haczów, interesują mnie nazwiska Boczar, Żurak i z nimi spokrewnione. Ktoś może mi pomóc
Pozdrawiam Monika
poszukuję metryk z parafii rzymskokatolickiej Haczów, interesują mnie nazwiska Boczar, Żurak i z nimi spokrewnione. Ktoś może mi pomóc
Pozdrawiam Monika
Święcany - Dąbrowski
Metryki Haczowskie są na plebanii: zgony od 1755, urodzenia od 1777, śluby od 1786. Zgony po 1870 są w archiwum w Rzeszowie oddział w Sanoku. Dodatkowo kopie metryk o 1826 do około 1890 są w archiwum archidiecezjalnym w Przemyślu.
W moim drzewie są Boczarowie z Haczowa, więc może będę mógł pomóc, po podaniu imion i dat urodzeni/zgonu/ślubu poszukiwanych przodków
Mogę sprawdzić występowanie nazwiska w fasji podatkowej z 1820 dla Haczowa, oraz w aktach procesowych dotyczących pańszczyzny z 1685.
Pozdrawiam
Michał
W moim drzewie są Boczarowie z Haczowa, więc może będę mógł pomóc, po podaniu imion i dat urodzeni/zgonu/ślubu poszukiwanych przodków
Mogę sprawdzić występowanie nazwiska w fasji podatkowej z 1820 dla Haczowa, oraz w aktach procesowych dotyczących pańszczyzny z 1685.
Pozdrawiam
Michał
Michał Ciemała
https://spisypoddanych.blogspot.com/
https://spisypoddanych.blogspot.com/
Święcany - Dąbrowski
Dziękuję Panu Mciemala za odpowiedz. Ja zaczynam dopiero drzewo genealogiczne.Pradziadek Ignacy Boczar ur 1899, jego rodzice Józef Boczar i Katarzyna Boczar z d. Szajna tyle wiem.
Święcany - Dąbrowski
Witam,
Czy ktoś próbował uzyskać dane z ksiąg metrykalnych z parafii Stalowa Wola (Rozwadów) ? Wiele obszernych terenów na podkarpaciu to jakieś "czarne dziury" jeśli chodzi o dostęp do metryk. Co może być tego powodem ?
Pozdrawiam,
Sylwek
Czy ktoś próbował uzyskać dane z ksiąg metrykalnych z parafii Stalowa Wola (Rozwadów) ? Wiele obszernych terenów na podkarpaciu to jakieś "czarne dziury" jeśli chodzi o dostęp do metryk. Co może być tego powodem ?
Pozdrawiam,
Sylwek