Projekt genealogiczny AP w Toruniu i Bydgoszczy

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurek_Plieth »

Trotwood pisze:Ten system to jest dramat. Mam bardzo szybki Internet, ale na ten "zmyślny" system to nie wystarcza. Potrzebuję poświęcić ok. godziny-dwóch godzin by otworzyć rocznik i metrykę, której szukam...
Bubel za miliony złotych. Usability w porównaniu z genbazą, albo chociażby szukajwarchiwach.pl - leży.
Trudno się z Tobą nie zgodzić z jedną wszakże poprawką, bo piszesz o dwóch różnych rzeczach - jedno to nie najlepszy transfer na serwerze, gdzie serwis jest postawiony, a drugie to BEZNADZIEJNIE TRAGICZNE oprogramowanie samego serwisu.
Co do pierwszego, to od jakichś ok. dwóch dni jest wyraźnie lepiej, ale co do drugiego to brak symptomów jakiejkolwiek poprawy. Dokumenty metrykalne, które już zindeksowałem dawno temu (były więc dostępne, co się samo przez się rozumie), ale u siebie na komputerze, bo tryb indeksacji on-line nie był dostępny, teraz nie są dostępne. A jeśli są, to trzeba użyć tak karkołomnych sztuczek, aby się do nich dostać, że to robota dla człowieka co matkę i ojca zabił! Po co komukolwiek te dwa różne tryby poszukiwania aktu metrykalnego: raz z lewej pionowej kolumny, a dwa z górnego poziomego wiersza? A na dodatek prowadzą do zupełnie różnych rezultatów! Itd., itp.
Tak, wiem, że zaraz Włodek się odezwie :evil:
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Nie mogę Cię zawieść, choć nie wiem czego się spodziewasz:(
Powtorzenia: dopóki nie jest oficjalnie oddany to nie ma jak mieć "oficjalnie" uwag?
Czy przypomnienia jakie organizacje podpisały list intencyjny w ciemno, a które nie podpisały nie biorąc kota w worku i kto oberwał na forum za próbę zgłaszania postulatów i ustawienia współpracy według deklarownych partnerskich stosunków stowarzyszenia/AP?:) I od kogo oberwał! nie od APu, który rozumie potrzebę zarówno indeksacji off-line jak i pozostawienia kopii wytworzonych indeksów autorowi, a od "genealogów" szczęśliwych, że będzie cokolwiek i jakkolwiek.
chcesz,żeby powtórzył co mówiłem ponad roku temu i czego nie zmieniłem?
Po co? Przeczytać można.
A przed pierwszym lipca nie ma co walczyć z wersją "beta".
Są pewne (i nie tajne:) każdy może aktywność wykazac i się dowiedziec dokładnie jakie bez podsłuchów:) "mierniki sukcesu" przyjęte jako wyznacznik czy wydatek kilku milionów miał sens. Mam głębokie przekonaie, że zostaną wypełnione szybko;)
A po tym..jak "zwykle" będziemy my działać, żeby użytkownicy byli zadowoleni i mieli dostęp bez drapania się lewą ręką w prawe ucho..bez milionowych nakładów...ot rzeczywistość jak zwykle

zadowolony?:P

Ps ciągu dalszego dziś nie będzie, zajrzę nie wcześniej niż jutro
pozdrawiam
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

Jest to wersja testowa portalu (dodatkowo obciążona przez przetwarzania kilkudziesięciu tyś skanów dziennie) - czy naprawdę tak trudno to zrozumieć?
Indeksowanie na wersji testowej - gratuluję odwagi, mi by było szkoda mojej pracy (rozumiem,że regulamin przeczytany, zrozumiany i zaakceptowany :mrgreen: )
Pozdrawiam
Jarek
Worwąg_Sławomir

Nieaktywny
Nowicjusz

Post autor: Worwąg_Sławomir »

Jeśli firma tworząca ten serwis dbałaby o własny wizerunek, to na pierwszej stronie napisałaby wielkimi literami "to jest wersja BETA i ma prawo jeszcze nie działać w pełni poprawnie". Jeśli tego nie robi mając tak krytyczne opinie, to najwyraźniej jej nie zależy, więc nie ma co jej bronić.
Pozdrawiam
Sławek Worwąg
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

Sroczyński_Włodzimierz pisze: Ps ciągu dalszego dziś nie będzie, zajrzę nie wcześniej niż jutro
pozdrawiam
Włodek, ta polemika pomiędzy nami nie ma sensu, chyba, że Ty reprezentujesz autorów serwisu, o czym ja nie wiem. Jeśli więc nie, to szkoda klawiatury na odpowiadanie mi.
Jest tu jeszcze jeden obrońca tej kiepskiej sprawy, więc do niego kieruję tą merytoryczną (sic!) uwagę; być może on jest związany jakoś z "twórcami".
Błędy programu zawsze mogą się zdarzać, nawet w wersji finalnej. Mnie chodzi jednak o coś innego i dziwię się, że tak trudno to zrozumieć! Czymś innym jest bowiem błąd, a czymś zupełnie innym błędna idea, czy też zamysł programu. Początkowa idea była słuszna - jedna kolumna wyszukiwania aktu po lewej i to wszystko. Działało to kulawo, bo kulawo, ale można było to zrzucić na błędy. Powiedzmy. Potem jednak zaczęło się ulepszanie serwisu, a nie poprawianie błędów. I w efekcie mamy takiego informatycznego potworka jakiego mamy.
Żeby nie było, że jestem pesymistą. Najważniejsze są bowiem skany! I nawet jeśli tego serwisu nigdy nie da się poprawić, to przynajmniej pracownikom archiwum, albo nam samym, będzie o niebo łatwiej przeprowadzać kwerendę z monitora, niż "z natury".
I to byłoby moich 5 eurocentów w tym temacie.
wojtas76

Sympatyk

Post autor: wojtas76 »

Witam.To trochę tak jak gdyby żona Cię wołała żebyś skosztował zupy jeszcze nie doprawionej "takiej w wersji beta",a Ty już wiesz czy coś z niej bedzie czy nie (no chyba że na dzień dobry jest przesolona).Ja narazie zaczekam na oficjalne otwarcie strony,no i nie mogę się doczekać aż pojawią się metryki z USC Skarlin.
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

wojtas76 pisze:Witam.To trochę tak jak gdyby żona Cię wołała żebyś skosztował zupy jeszcze nie doprawionej "takiej w wersji beta",a Ty już wiesz czy coś z niej bedzie czy nie (no chyba że na dzień dobry jest przesolona).Ja narazie zaczekam na oficjalne otwarcie strony,no i nie mogę się doczekać aż pojawią się metryki z USC Skarlin.
Zły przykład. Lepszy jest jak poniżej.
Żona daje ci zupę grochową do spróbowania, a Ty stwierdzasz, że ona jest przesolona. Wobec tego żona zmienia zupę na owocową, a ta z kolei jest przecukrzona :mrgreen:
lkalinowski

Post autor: lkalinowski »

Ja w kwestii merytorycznej.
Nie wiem gdzie zgłaszać tego typu błędy, więc napiszę tu, w celu ostrzeżenia urzytkowników portalu genealogiawarchiwach.pl.
Dla zespołu oznaczonego identyfikatorem 71/179/0/1 (spis ksiąg i aktór miejscowości Bądkowo, gm. Bądkowo) znajdują się skany rejstrów ksiąg i aktów dla okresu do 1807 r., tyle że dla miejscowości Dobrzyń nad Wisłą. Niestety doszło do drobnej pomyłki, ale za to kłopotliwej: w zespole o identyfikatorze 71/197/0/1 (księgi akt dla miejscowości Dobrzyń nad Wisłą) znajdują się skany rejestów do 1807 roku dla miejscowości :shock: Bądkowo!
Zauważyłem to przeglądając skany, ale może być sporo kłopotów, gdy ktoś sie nie zorientuje, że przegląda dane z innej miejscowości, niż wskazuje to nagłówek i informacje o danych na portalu.
Mam nadzieję, że odczyta to ktoś z zespołu realizującego projekt i naprawi błąd.
Pozdrawiam. Łukasz
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

Jurku: polemika nigdy nie bedzie miała sensu,dgy nie zapoznasz się z wypowiedzimi, zktórymi polmizujesz. Powtarzam: w wersji istniejącej projekt bez zastrzeżeń został poparty przez przedstawicieli towarzystw genealogicznych - wszystkich obecnych - poza PTG.
Jedynie PTG próbowało zgłaszać postulaty (począwszy od podstawowego - zbadania potrzeb użytkowników) co do założeń i formy.
I za to zostałem zjechany na forum i w "drugim obiegu". Więc ustawianie mnie w roli obrońcy wykonawcy projketu trąci śmiesznością. Podpytaj o listy intencyjne tych, którzy podpisali. Ja mogę "wytłumaczyć ponownie" lub odesłac do tego co powiedziałem, napisałem.
I ew. polecić rozważenie stanowiska (rowniez Twojego), gdy stawiany będzie zarzut PTG w stylu "zawsze mają jakieś wąty zamiast cieszyc się, że ktos zaprosił i dał szansę firmować cokolwiek". Milczeć? To i później trzeba być konsekwentnym:)
Chyba, że faktycznie chcesz "polemizować" nie wiedząc z czym, bo nie czytasz. Wtedy nie ma sensu do racjonalnych działań namwiać.
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Łuniewska_Ewa »

Przyłączam się do krytyki, jest beznadziejnie. Szkoda słów. Czy jest nadzieja że te skany pojawią się kiedyś na innych portalach genealogicznych. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Diabołek81

Sympatyk

Post autor: Diabołek81 »

Witam
Czy tylko u mnie strona startowa projektu jest malutkim prostokątem, góra środek ekranu?. Opera i Mozilla
Piotrek
Szukam: Stanisława Białeckiego - 1772-1779 r ślub Ludwika Kowalskiego i Kunegundy Sowińskiej - przed 1800 r zgony Ludwika Kowalskiego,Józefa Bukalskiego i Kunegundy Kowalskiej - po 1828 r Urban i Anastazja Melińscy - zmarli przed 1810 r
Kucharro

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Kucharro »

lkalinowski pisze:Ja w kwestii merytorycznej.
Nie wiem gdzie zgłaszać tego typu błędy, więc napiszę tu, w celu ostrzeżenia urzytkowników portalu genealogiawarchiwach.pl.
Dla zespołu oznaczonego identyfikatorem 71/179/0/1 (spis ksiąg i aktór miejscowości Bądkowo, gm. Bądkowo) znajdują się skany rejstrów ksiąg i aktów dla okresu do 1807 r., tyle że dla miejscowości Dobrzyń nad Wisłą. Niestety doszło do drobnej pomyłki, ale za to kłopotliwej: w zespole o identyfikatorze 71/197/0/1 (księgi akt dla miejscowości Dobrzyń nad Wisłą) znajdują się skany rejestów do 1807 roku dla miejscowości :shock: Bądkowo!
Zauważyłem to przeglądając skany, ale może być sporo kłopotów, gdy ktoś sie nie zorientuje, że przegląda dane z innej miejscowości, niż wskazuje to nagłówek i informacje o danych na portalu.
Mam nadzieję, że odczyta to ktoś z zespołu realizującego projekt i naprawi błąd.
Pozdrawiam. Łukasz
W zespole dobrzyńskim jest również pomyłka jeśli chodzi o rocznik 1851 - zamiast aktów z 1851 roku są z roku 1852.

Cezary
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Mam prośbę, czy jest możliwość sprawdzenia jakie miejscowości i jakie księgi są dostępne na www.genealogiawarchiwach.pl Szukam ksiąg z Piotrkowa Kujawskiego, ale za każdym razem gdy wpisuję rok 1885 pojawia się Bytoń. Czy ksiąg Piotrkowa z roku 1885 nie ma, gdzie można znaleźć taką informację. Pozdrawiam. Ewa.
Kucharro

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Kucharro »

Łuniewska_Ewa pisze:Mam prośbę, czy jest możliwość sprawdzenia jakie miejscowości i jakie księgi są dostępne na www.genealogiawarchiwach.pl Szukam ksiąg z Piotrkowa Kujawskiego, ale za każdym razem gdy wpisuję rok 1885 pojawia się Bytoń. Czy ksiąg Piotrkowa z roku 1885 nie ma, gdzie można znaleźć taką informację. Pozdrawiam. Ewa.
Witam

Z Piotrkowa sa na razie lata 1907-1910
http://www.genealogiawarchiwach.pl/#que ... archer=big
Po lewej trzeba rozwinąć pasek "data" i pokaże dostępne roczniki.

Pozdrawiam

Cezary
Łuniewska_Ewa

Sympatyk
Nowicjusz

Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Ewa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”