Po rozwikłaniu zagadki urodzenia mojego pradziadka (okazało się, że metryka była w innym miejscu i pod inną datą niż wskazywałyby wszelkie dokumenty), chciałbym prosić o kolejną pomoc związaną z LVIA.
Jest mianowicie w Bibliotece kresowej taki dokument:
708/2 zapisy ewidencyjne i dziedziczne dokumenty genealogiczne
po wejściu dostajemy się do strony
https://iaps-pub.archyvai.lt/web/guest/ ... vId=337389, a tam jest indeks nazwisk.
Wśród nazwisk - od urodzenia znajome mi Wasilewski się pojawia - i to nawet 3 razy dla powiatu wiłkomirskiego (skąd pochodził szanowny i nawet dworny rodzic mojego pradziadka).
https://imgur.com/a/E9jMKka
Natomiast mniej znajome są cyferki, które pojawiają się przy nazwisku: 2, później 5, a na koniec nawet 404, 649, 720.
Wydaje mi się, że znalazłem w internetach wywody oznaczone numerkiem 2 (w tym wywód Wasilewskich h. Drzewica). Czy może gdzieś (oprócz LVIA) mogą być dokumenty oznaczone numerkami 5 (w tym wywód Wasilewskich h. Ostoja) oraz 404, 649, 720 (jak mniemam spisy szlachty powiatu wiłkomirskiego - jeśli tak, to jakie informacje taki spis zawierał)?
Jako że na prawdopodobnym miejscu urodzenia prapradziadka (Świadoście, rok ok. 1853, rozpocząłem walkę z LVIA metrykę jego urodzenia, bo w internetach ksiąg dla lat 1848-1858 chyba ni ma) mój trop się kończy (nie ma ślubu jego rodziców w tej parafii w latach wcześniejszych) chciałbym spróbować zawęzić poszukiwania do parafii, z których mogli pochodzić Wasilewscy i Romanowscy (nazwisko żony mojego prapra, czyli praprababci), a do tego może właśnie numerki z powyższej listy by się nadały.
Mam też jeszcze dwa pytania
- czy z zapisów "dworian(in)" z roku 1860, 1889/90 można coś wnioskować (o ile się nie mylę to już czas po powszechnej deklasacji szlachty na Litwie)?
- przy jednym urodzeniu Wasilewskiego (tyle, że w sąsiednim powiecie nowoaleksandrowskim AD 1849) znalazłem zapis przy rodzicach "błagorodiwich" - czy należy to utożsamiać z "urodzony"/"dworianin", czy niekoniecznie?
Z góry dziękuję za pomoc.